URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 11 DECEMBRIE 2018

Ediția tipărită

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Decât să tipărim broșuri și să ne batem cu pumnii-n piept, mai bine ne aplecam pe probleme importante. Să lichidăm toaletele din fundul curții, să racordăm gospodăriile țărănești la gaz metan, să oprim migrația care duce la depopularea țării, acestea erau proiecte ce meritau închinate mărețului Centenar. De autostrăzi nici n-are rost să mai vorbim.
Zic şi eu
Adrian Cris
Maeştrii barei ne zic, scriitoriceşte, că-i mai bine să scape 99 de nevinovaţi decât să fie condamnat pe nedrept un singur nevinovat. N-au însă a se teme: în România zilelor noastre mai degrabă va fi osândit un singur vinovat din 99. Evident, cel care nu-şi permite să achite onorarii grase avocaţilor şi şpăgi consistente judecătorilor...
Cum a fost?
Lucian Cremeneanu
Ne tot mândrim de câțiva ani pe rețelele de socializare și în viața reală cu dezvoltarea orașului și cu aspectul său în continuă schimbare. Ei, bine, iată că, prin aceste scumpiri, devenim într-un fel parteneri ai dezvoltării urbei. Iar modernizarea costă.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveţi despre cerinţele organismelor europene adresate României privind consolidarea statului de drept şi stoparea modificării legilor justiţiei?
De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
După cum se ştie, în 7 noiembrie Curtea Constituţională a admis sesizarea Guvernului şi a constatat existenţa unui conflict juridic de natură constituţională între Parlament şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Constatând acest conflict, CCR a obligat ÎCCJ de îndată la desemnarea prin tragere la sorţi a tuturor membrilor completurilor de 5 judecători, cu respectarea art. 32 din Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciară, cum a fost modificat şi completat prin Legea nr. 207/2018.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Sistemul colector urinar, format din bazinetele renale (formaţiunile care "captează" urina din cei doi rinichi), cele două uretere ("tuburile" prin care urina ajunge la vezică), vezica urinară şi uretra ("tubul" prin care urina se elimină) este "căptuşit" cu nişte celule epiteliale denumite în ansamblu "uroteliu". Toată această zonă este expusă influenţelor carcinogene, dar cea mai frecventă tumoră este cea a vezicii urinare, urmată de cea de la nivelul bazinetelor.
Psihologul Bihoreanului
Razvan Coloja
Vorbim de o "explozie" de depresie în rândul fetelor începând cu anul 2012 şi până în prezent şi toate aceste adolescente au un singur lucru în comun: petrec mult timp pe telefoanele mobile ori în faţa canalelor social media.
10 August 2011, 08:20

Căldură cu măsură: Guvernul vrea contorizarea individuală a apartamentelor de bloc, CET spune că nu poate

Căldură cu măsură: Guvernul vrea contorizarea individuală a apartamentelor de bloc, CET spune că nu poate CEAS DUPĂ CEAS. Imobilul din Bulevardul Magheru 19 este singurul bloc din Oradea contorizat la nivel de apartament. "Avem contoare pe apartament pentru că fiecare vecin s-a legat la CET atunci când a putut. Toată lumea s-a încălzit pe lemne până în 2005, când salonul de coafură şi-a băgat primul încălzire centrală. Apoi, pe rând, s-a legat la reţea tot blocul", povesteşte locatara Camelia Horvath
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Comunismul de bloc trage să moară. Un grup de senatori a promovat un proiect de lege potrivit căruia fiecare apartament din fiecare bloc va trebui contorizat separat, în mod obligatoriu, la toate utilităţile. Indiferent că este vorba de apă, gaz, electricitate sau termoficare!

Măsura, de altfel lăudabilă, vine în contextul în care Guvernul pregăteşte retragerea subvenţiilor la încălzire şi se aşteaptă ca asociaţii întregi să fie debranşate pentru neplată. Or, după contorizarea individuală, vor putea fi debranşaţi doar rău-platnicii...

Trei ceasuri (g)rele

Iniţiatorii proiectului, un număr de 11 senatori, sunt destul de clari. În cel mult şase luni de la promovarea legii "privind încheierea de contracte individuale pentru serviciile comunitare de utilităţi publice din condomenii", furnizorii de apă, electricitate şi termoficare sau gaz vor trebui să încheie contracte cu fiecare proprietar de apartament în parte. Proiectul a fost avizat favorabil de Consiliul Legislativ luna trecută şi este pregătit să devină lege.

Conform normativului, furnizorii de utilităţi vor prelua de la asociaţiile de proprietari lista cu deţinătorii de apartamente şi lista restanţierilor, şi va încheia cu acestea contracte de cesiune de creanţă. Furnizorul va avea la dispozie un an de la apariţia legii pentru a contoriza fiecare consumator. Cei care se vor opune vor fi debranşaţi din oficiu...

Plăteşti sau dârdâi!

Argumentul invocat de promotorii proiectului în expunerea de motive este că legea asigură "posibilitatea de a recupera mai uşor şi mai repede datoriile proprietarilor de locuinţe". Cum în majoritatea localităţilor consumul de energie electrică şi de apă este deja contorizat, legea vizează îndeosebi sistemul de termoficare.

Ea este cu atât mai dorită de guvernanţi cu cât aceştia pregătesc eliminarea subvenţiilor la gigacalorie. Măsura va provoca majorarea drastică a costurilor cu încălzirea şi intrarea în incapacitate de plată a unei mari părţi din populaţie. Or, prin modificările tehnice pe care le presupune, contorizarea la nivel de apartament va permite sistarea serviciilor către fiecare consumator în parte, astfel încât CET-urile nu vor mai fi puse în situaţia de a debranşa de la reţea blocuri sau asociaţii întregi de proprietari din cauza rău-platnicilor.

"E mai bine"

Contorizarea utilităţilor la nivel de apartament va afecta îndeosebi societatea Electrocentrale. Dacă Electrica, Distrigaz şi Compania de Apă Oradea au introdus deja contorizarea la nivel de consumator, termoficarea se facturează în continuare după ceasurile montate la limita de proprietate. Repartitoarele de cost nu pot fi considerate contoare în adevăratul sens al cuvântului pentru că ele doar indică procentul ce revine fiecărui apartament din factura mare adunată pe scara de bloc.

04 Camelia Horvath.jpgSingurul imobil contorizat integral din Oradea este cel din Bulevardul Magheru 19. Locatarii au fiecare contor la nivel de apartament pentru că s-au legat pe rând, în ultimii şase ani, la reţeaua de termoficare a oraşului. "Pentru noi e mai bine. Nu ştiu dacă plătim mai puţin decât alţi orădeni, dar în avantaj suntem în mod cert. Toamna, de exemplu, nu ne certăm cu vecinii dacă să pornească sau nu căldura, iar de sărbătorile de iarnă, dacă plecăm de acasă o săptămână sau două, nu plătim încălzirea degeaba, pentru că închidem caloriferele", povesteşte Camelia Horvath (foto).

Femeia spune că, având contoare la nivel de apartament, locatarii blocului nu vor ajunge niciodată debranşaţi din pricină că vecinii nu şi-au plătit încălzirea, se pot drămui mai bine cu banii şi sunt mai atenţi ca apartamentele lor să nu piardă căldură...

O lege inaplicabilă

În ciuda avantajelor pe care le presupune, primarul Ilie Bolojan nu crede în legea contorizării pe apartament. "E genul de lege făcută de oameni care trăiesc într-o Românie paralelă, bună dar inaplicabilă", spune primarul.

Şi are şi argumente. "Contorizarea pe apartament presupune modificarea instalaţiei de termoficare. După ce peste 50 de ani toate blocurile au fost dotate cu instalaţii pe verticală, acestea vor trebui acum refăcute pe orizontală, lucru care implică investiţii consistente. Dacă guvernanţii vor să arunce aceste costuri în cârca administraţiilor locale nu se va întâmpla nimic, pentru că primăriile nu au bani, iar dacă vor să le paseze asociaţiilor de proprietari nu se va aplica niciodată, pentru că acestea sunt înglodate în datorii", declară primarul.

04 Dragos Gligor.jpgÎn plus, directorul Electrocentrale, Dragoş Gligor (foto), spune că societatea de termoficare nu are cum se încadra în termenul limită impus de lege. "Ne-au trebuit şase luni ca să contorizăm cele 1.600 de blocuri din Oradea! Ne-ar fi imposibil să contorizăm într-un an zeci de mii de apartamente", zice Gligor.

Se poate, dar costă!

Până astăzi, nimeni nu a schimbat integral instalaţia de termoficare dintr-un bloc orădean. La mijlocul anilor 2000, CET a vrut să înlocuiască instalaţia pe verticală a unui bloc din Rogerius cu una pe orizontală. S-a făcut proiectul, s-au comandat contoarele dar, când să înceapă lucrările, speriaţi de costuri, orădenii s-au opus, iar proiectul a căzut.

"CET nu poate investi într-o proprietate privată. Schimbarea instalaţiei ar trebui suportată de proprietarii apartamentelor, iar CET doar să pună contoare. Or, nu cred că orădenii vor fi dispuşi să plătească pentru asta", zice directorul Electrocentrale.

Răzvan Marian, patronul firmei de instalaţii Aquaraz, este chiar convins că orădenii se vor împotrivi refacerii instalaţiei. Costă şi le mai şi transformă casa în şantier. "Înlocuirea instalaţiei vechi, concepute pe verticală, costă minim 1.500 lei pe apartament. Asta dacă o tragi prin acelaşi loc! Instalaţia pe orizontală te costă însă şi mai mult pentru că, în loc să treci din apartament în apartament, tragi o conductă groasă pe casa scării de unde duci ţevi la fiecare apartament, iar traseul e mai lung. Ai de ocolit uşi, de spart pereţi, de tras conducte pe lângă tavan, iar când pleci omul se poate apuca de zugrăvit", spune meseriaşul.

Culmea, investiţia consistentă nici măcar nu îi garantează proprietarului că ulterior va plăti mai puţin pentru încălzire. Îi dă numai "siguranţa" că va fi singurul, din tot blocul, debranşat de la căldură, dacă nu şi-a putut plăti încălzirea la timp...


SECETĂ MARE
Vine debranşarea!

În lipsa contorizării la nivel de apartament, care ar permite debranşarea individuală a rău-platnicilor, CET ia măsuri de pedeapsă în masă. Electrocentrale Oradea a anunţat că începând de săptămâna viitoare va debranşa de la reţea 46 de asociaţii de proprietari cu datorii de peste 15.000 lei.

Topul restanţierilor este deschis de asociaţiile de proprietari Rogerius 114, cu restanţe de circa 633.000 lei, Leonardo Da Vinci 28 (428.000 lei) şi Rogerius 235 (326.000 lei).

Conform evidenţelor CET, în plină vară, peste 160 din cele 700 de asociaţii de proprietari înregistrează restanţe din iarna trecută, sau chiar anii anteriori. La începutul lunii august valoarea totală a facturilor neachitate de către populaţie depăşea 4,7 milioane lei.


MAREA CONTORIZARE
57.132
de apartamente orădene ar trebui contorizate de Electrocentrale, dacă noua lege intră în vigoare

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
12 Comentarii
Unde gasim proiectul de lege
Unde putem gasi spre studiere acest proiect de lege? Ce numar are ? Myultumesc
Postat 23 August 2011, 10:04 de Vlad
Proiectul de lege e bun
Bine ca are Bolojan bani pentru toate prostiile dar sa sa faca ceva ca sa usureze viata oradenilor - nu. Ar putea ca in loc sa planteze panselute sa extinda reteaua de alimentare cu apa geotermala - apa calda menajera si incalzire. Apa geotermala e gratis, nu e adusa din Bucuresti sau Ucraina, de aceea o deverseaza in Cris! In loc de custi pt gunoi - sa extinda reteaua de distributie a gazului. Dar acestea sunt proiecte de prea mare anvergura, asa ca Bolojan nu poate, ramane la panselute. Contrar afirmatiilor sale, interesul cetateanului nu prevaleaza. Cand n-am ce manca (am dat banii pe taxe, impozite, facturi, asigurare obligatorie a locuintei etc.) si n-am apa calda si incalzire din cauza ca administratorul ATESTAT (Indrumat si Controlat) de Primarie a delapidat banii asociatiei de proprietari, cu ce ma incalzeste ca se face o alta fantana arteziana? Astea-s lucruri de aparente cu iz electoral.Proiectul de lege e bun, nu o sa crape de frig bunii-platnici pt restantieri sau hoti! E o lege pt popor, nici nu ma mir ca atatia au inceput sa justifice ca nu e buna.
Postat 12 August 2011, 10:47 de Hope
Precizare !
Ca sa nu se iste discutii si sa fiu acuzat de partizanat, va spun ca numele meu real este ,,agentul termocentralei''. Mai sunt cunoscut si ca ,,agent CET 1''. Seful meu direct este dom' director gligor. Sa traiti dom' director, raportez executarea misiunii ! I-am prostit asa cum ati ordonat !
Postat 11 August 2011, 17:43 de Agentul termic
O NOUA TZEAPA
Nici contorul de energie termica si nici repartitorul de costuri nu inregistreaza caldura primita indirect, prin pereti, de catrea cei care inchid caloriferele de la cei care le tin deschise. Consumul de caldura inregistrat de contorul de energie termica nu e totuna cu necesarul de caldura care trebuie asigurat fiecarui proprietar, conform standardului SR 1907-1/1997, Contorizarea impune OBLIGATORIU modificarea instalatiei de incalzire, echilibrarea hidraulica a acesteia si elaborarea unor formule de calcul privind costurile de incalzire, de catre specialisti, in instalatii si energetica, conform legii calitatii in constructii. Nu e admisibila o reglementare "dupa ureche" de catre unii politicieni habarnisti si corupti
Postat 11 August 2011, 15:36 de Agentul termic
O NOUA TZEAPA
Pe langa problemele de schimbare a instalatiei mai exista problema ERORILOR PRIVIND COSTURILE DE INCALZIRE. Contoarele, ca si repartitoarele trebuie montate in anumite conditii stabilite prin reglementarile tehnice emise in baza legii 10/1995 si a atandardlor in domeniusi care au scopul de a asigura CERINTELE ESENTIALE DE CALITATE in constructii conf legii 10/1995 si a Directivei 89/106/CEE. Este OBLIGATORIE efectuarea echilibrarii hidraulice a instalatiei interioare de incalzire si a retelei de distributie, la bransament. Serviciul de incalzire trebuie furnizat in anumite conditii de debit, presiune, temperatura. Consumul inregistrat de contorul de energie termica reprezinta suma cantitatii de energie termica cedata de fiecare m.c. de apa calda inregistrat. Daca presiunea si debitul prin contor creste peste cel prevazut in normele de proiectare, consumul poate fi de cateva ori mai mare decat necesarul de caldura al proprietarului. Asta se inatmpla cand unii proprietari inchi caloriferele sau se debranseaza. O ALTA PROBLEMA este INCALZIREA INDIRECTA. Un apartament complet debransat, situat intre etaje, primeste indirect, de la vecini, pana la 80% din caldura, fara sa plateasca nimi
Postat 11 August 2011, 14:51 de Agentul termic
O NOUA TZEAPA
Proiectul este o noua TZEAPA pregatita ramanilor de catre politicieni care au facut blatul cu anumite firme. Directiva 2006/32/CE privind eficienţa energetică la utilizatorii finali şi serviciile energetice prevede Articolul 13 - Contorizarea și facturarea detaliată a consumului de energie (1) Statele membre garantează că, ÎN MĂSURA ÎN CARE este posibil din punct de vedere tehnic, rezonabil din punct de vedere financiar și proporțional în raport cu economiile de energie potențiale, consumatorii finali de electricitate, gaze naturale, servicii de încălzire și/sau răcire și apă caldă menajeră urbană centralizată sunt dotați cu contoare individuale la prețuri competitive, care reflectă exact consumul real de energie al consumatorilor finali și care furnizează informații despre timpul efectiv de utilizare. Nu se promoveaza contorizarea haotica, cu orice pret, ca si in Romania. Montarea contoarelor, a repartitoarelor de costuri si a robinetilor termostatati reprezinta o problema de MODERNIZARE, REABILITARE AINSTALATIILOR, intrand sub incidenta Legii nr. 10/1995 a calității în construcții, (art. 2), inclusiv a Directivei Consiliului 89/106/CEE. De aceea, trebuie respectate reglement
Postat 11 August 2011, 14:31 de Agentul termic
Ba se poate domn. primar
primarul Ilie Bolojan nu crede în legea contorizării pe apartament. "E genul de lege făcută de oameni care trăiesc într-o Românie paralelă, bună dar inaplicabilă Primarul nu vrea sa usureze viata populatiei. Avem o piata libera dupa cate stiu. Nu-mi convine de cutare furnizor, nu sunt obligat sa achit serviciile acestei companii. Aleg eu ce anume este in avantajul meu sau nu.
Postat 11 August 2011, 13:28 de oradeanul pacalit
e POSIBIL daca se doreste
bineinteles ca demult trebuia schimbata asta si e posibil si in ziua de azi;coloana principala pe banii companiei de energie(oricum au profiuri mari) si interiorul pe banii utilizatorilor (credite nerambursabile poate , cine stie) si chiar s-ar creia multe locuri de munca in acest sens; DAR NU EXISTA INTERES pentru ca e clar ca etajul 4 sau 8 sau 10 nu au avut si nu vor avea aceeasi caldura ca si etajul 1 si asta o stie toata lumea , in schimb toti platesc la fel , doar e comunism ; sunt destui oameni fara locuri de munca si firme subcontratante, dar bineinteles ca doar nu o sa impartim galusca , mai bine sa pice la unu sau doi si aia arunca firimiturile celorlalti executanti si uite asa ajunge GROSUL SMEKERILOR DIN ANTURAJUL POLITIC - bineinteles ca nici cei ce au propus acest lucru nu ar fi de acord cu asa ceva, doar de aia au propus-o sa poata beneficia in urma ei
Postat 10 August 2011, 19:07 de nkl
Ce scoala profesionala au absolvit gligor si marian ?! De frizeri !
Cine zice ca trebuie sa duci conductele prin casa scarii ?! Le pozezi pe exteriorul cladirii ! Bine, cu atentie, ingrijit, izolate, nu in bataie de joc ! ,,Intepi'' peretele la fiecare camera/bucatarie/etc si continui alimentarea vechii instalatiii din apartament ! Se poate in cazul gazului, energiei electrice, apei reci ! Mai nea gligor, in temeiul carei legi intrerupi alimentarea cu agent termic la un consumator care este cu platile la zi ?! Daca pe o scara sunt 20 de apartamente, tu, cu nesimtirea care te caracterizeaza (ca persoana sau firma, tot un dreaq !), pt. unu/doi restantieri, intrerupi alimentarea la toti ! Daca vrei sa-ti recuperezi creantele, n-ai decat sa-i debransezi pe cei doi, sa-i executi silit, sa-i pupi-n....dar lasa-i pe ceilalti in pace !
Postat 10 August 2011, 13:12 de fane
cea mai buna lege
Trebuia demult adoptata legea. Gata cu comunismul.
Postat 10 August 2011, 11:24 de doi
Bihoreanul tipărit eBihoreanul.ro > Bihoreanul tipărit > 10.08.2011, 08:20 Căldură cu măsură: Guvern
nu ma mira ca gligoras nu vrea!cum poate fura atunci cu acte in regula cu aprobarea tacita a consilierilor!de unde oameni?sa nu isi mai duca oamenii de la cetla elpe mosiile pe care lea cumparat de cind e director si atunci o s fie oameni.nu pot sa dau la acest gen de om nume........
Postat 10 August 2011, 11:21 de pip
vai si amar...
Vai de noi, oameni buni! Aia care au initiat legea asta chiar ca nu au habar in ce lume traiesc. Aia clar nu au stat la bloc never ever, sau daca au stat sunt prosti gramada. Pai cum sa tranformi instalatia de incalzire de pe verticala pe orizontala intr-un an in toate blocurile din Romania? In primul rand locatarii nu ar avea bani, in al doilea rand nu ar fi firme destule sa acopere atata volum de munca. Bine zice bolojan, aia ce au facut legea traiesc intr-o lume paralela, sunt paraleli rau de tot.
Postat 10 August 2011, 10:09 de unu
count display

FOTO BIHOREANUL

 • 'Asta-i datina străveche': 350 de copii, în straie tradiționale, au colindat pe străzile Oradiei (FOTO/VIDEO)
 • Nervi în Aeroportul din Oradea: Pasagerii cursei Tarom spre Bucureşti, revoltați că... nu au locuri în avion! (FOTO)
 • Inna a strălucit ca o stea: Peste 3.000 de orădeni şi o mână de turcoaice s-au bucurat de concertul talentatei artiste (FOTO / VIDEO)
 • Iluminatul de sărbători a fost pornit, a început Târgul de Crăciun în Oradea. Vezi cum arată! (FOTO / VIDEO)
 • Capsula timpului: Gânduri despre Oradea secolului viitor, dar şi obiecte din oraşul zilelor noastre, vor fi îngropate în curtea Muzeului Ţării Crişurilor (FOTO)
 • Merită vizitat! Muzeul istoriei evreilor din Oradea şi Bihor a fost inaugurat (FOTO/VIDEO)
 • O oră de linişte, din respect pentru autişti, în toate magazinele Kaufland, la iniţiativa Centrului de Educaţie Incluzivă Cristal (FOTO)
 • Modelul elveţian funcţionează în Bihor: Zeci de salvatori montani, instruiţi la centrul înfiinţat într-un program elveţiano-român (FOTO)
 • Podul Centenarului a fost inaugurat de o Dacie tricoloră, în prezenţa comisarului european Corina Creţu (FOTO/VIDEO)
 • La mulţi ani, România! Festivităţile de 1 Decembrie s-au încheiat în premieră cu un foc de artificii (FOTO/VIDEO)

TIMP LIBER

Timp liber

CURS VALUTAR

 • 1 USD = 3.8697 RON
 • 1 EUR = 4.5959 RON
 • 1 HUF = 0.015 RON