URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
25 Decembrie 2019, 09:58

Bunul Ugo: Un călugăr italian cucereşte inimile copiilor de la Liceul Don Orione şi pe ale credincioşilor greco-catolici

Bunul Ugo: Un călugăr italian cucereşte inimile copiilor de la Liceul Don Orione şi pe ale credincioşilor greco-catolici CIAO, DON UGO! Pentru copiii de la Don Orione, părintele Ugo Bozzi e mai mult decât un profesor de religie care le dă teme şi note. "Ciao, don Ugo!", îl salută veseli cei mici, ca pe un tovarăş de joacă. "Ce mai faci?", le întoarce el zâmbetul. "Mă bucur să te văd", zice o fetiţă, îmbrăţişându-l cu un sentiment pe care, crescând, adulţii îl pierd: fericirea simplă de a întâlni pe cineva drag
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Unu-i ardelean, altu-i moldovean şi altul... italian. O inedită treime s-a întregit toamna aceasta, odată cu începerea noului an şcolar, la Liceul Don Orione din Oradea, unde copiii sunt modelaţi nu doar de învăţătoare şi profesori, ci şi de trei membri ai unei congregaţii catolice care îi formează după propria lor deviză: "Răspândiţi mereu spiritul binelui!".

Enoriaşii micuţei parohii din Ioşia pe lângă care funcţionează şcoala s-au obişnuit să-l vadă pe părintele Mihai, venit din Neamţ, în ipostaza de şofer de autobuz, ducând copiii la spectacole şi în excursii, pe părintele Florian, originar din Sălaj, organizând tabere de vară şi tradiţionalul pelerinaj la Sighet în memoria victimelor comunismului, iar acum îl revăd cu bucurie, în biserică şi-n curtea şcolii, pe don Ugo, un preot italian care în urmă cu trei decenii ajuta la refacerea comunităţii greco-catolice şi la înfiinţarea liceului.

Orioninii

Pe cei doi confraţi, don Ugo i-a cunoscut din tinereţe, pe când el era încă student la Teologie, iar ei doar aspiranţi. Pe Mihai Fechetă, în 1993, lângă Bucureşti, la întemeierea unui centru ce îngrijeşte 300 de vârstnici şi persoane cu dizabilităţi, iar pe Florian Gui, ceva mai târziu, la Oradea, de unde avea să fie trimis la Roma pentru studii.

Toţi trei s-au dedicat Congregaţiei orionine, întemeiate la finele secolului XIX de Luigi Orione, pe care Papa Ioan Paul al II-lea l-a sanctificat în 2004. Don Orione îşi începuse la Tortona apostolatul dedicat tinerilor, înfiinţând o reţea de cămine pentru săraci şi copii (acum sunt peste 300) şi colonii agricole în Italia natală, Palestina, Brazilia şi Argentina. "Tinerii sunt comoara cea mai de preţ a familiei şi a societăţii. După modelul în care sunt educaţi, ei vor fi soarele sau furtuna zilei de mâine", spunea don Orione, iniţiind un adevărat crez.

Voia Providenţei

Tot la Tortona s-a născut şi don Ugo, cu 55 de ani în urmă. Deşi apropiat de Milano, centrul industrial al Italiei, orăşelul nu era tocmai prosper. Mama şi tatăl său, camionagiu, au reuşit după multă muncă să ridice o căsuţă la periferie. "Era un cartier sărac, iar preoţii nu erau bineveniţi, din cauza influenţelor socialiste asupra muncitorilor. Un seminarist a reuşit totuşi să se apropie de ei şi a construit o şcoală pentru copiii lor", îşi aminteşte don Ugo.

Viitorul preot a ajuns în biserică din întâmplare, ar zice laicii. A fost voia Providenţei, spune el. "Într-o zi eram acasă la un coleg cu care făceam temele. La un moment dat, când a început să bată clopotul, s-a ridicat de la masă şi a spus că pleacă la biserică. Aşa am început şi eu să o frecventez. La 7 ani eram ministrant".

Tată la Oratoriu

După cinci decenii, fostul copil de altar se simte împlinit, chiar dacă în tinereţe a trecut printr-o criză existenţială: student la Roma, se îndrăgostise de o creolă din Insula Capului Verde cu care făcea Cateheză. "Am reflectat mult, dar am decis să-mi urmez calea. Nu am niciun regret", spune don Ugo.

O parte din viaţă a trăit-o în România, pe care o consideră a doua patrie, ajungând la Oradea în 1991, urmând îndrumarea Papei ca preoţii tineri să se îndrepte spre Europa de Est. Un confrate, Luigi Tibaldi, tocmai pusese aici bazele primului Oratoriu din oraş, organizând activităţi educative pentru copii şi adolescenţi.

Una dintre primele "cursante" mărturiseşte că Oratoriul i-a dat sens vieţii, iar o contribuţie importantă a avut-o don Ugo, "tatăl meu spiritual": "Fără să ne spună în cuvinte pompoase că ne iubeşte, fiindcă este discret şi timid, ne dovedea afecţiunea sa prin fapte, priviri şi gesturi. Ştia să fie copil cu noi, să glumească, să ne facă să ne simţim mereu bine, fie la masa de biliard, fie în excursii...".

"Să reproducă binele"

Din septembrie, părintele Ugo e la a treia venire în Oradea după cele din anii 1993-1995 şi 2000-2008, când s-au pus bazele Liceului Don Orione, unde predă religia. "Nu intrăm în chestiuni de confesiune, fiindcă avem elevi ortodocşi, romano-catolici, reformaţi, ba şi un musulman din Siria. Le imprimăm valori evanghelice care în fond sunt valori morale: bunătate, răbdare, solidaritate, dăruire de sine".

De altfel, călugării orionini din Ioşia au ajutat sute de tineri. Pe unii i-au primit la masa lor pentru că nu aveau ce mânca, pe alţii i-au găzduit într-o garsonieră anume cumpărată în blocul pensionarilor, pe mulţi i-au scos din cumpene provocate fie de lipsuri materiale, fie de drame familiale.

Unii au rămas alături de Don Orione şi după absolvire, continuând să activeze ca voluntari la Oratoriu şi la grupul Scout, iar cei plecaţi din ţară ţin legătura pe internet. "Dorinţa noastră ar fi să-i vedem mereu lângă noi, dar trebuie să li se respecte libertatea, capacitatea de a evolua pe propriile picioare. Singurul lucru pe care îl vrem de la tinerii noştri este să reproducă binele, făcându-l şi ei altora. Dacă o fac, înseamnă că i-am învăţat bine", spune don Ugo, cu modestie.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Un
Adventorial!?
Postat 25 Decembrie 2019, 14:14 de Delamine
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON