URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.

Buni de plată!

Buni de plată! BATE VÂNTUL! Vineri, în jurul orei 15, în Consiliul Judeţean mai munceau doar portarii şi femeile de serviciu. Decizia instanţei de a tăia salariile a pustiit holurile instituţiei. "La banii pe care ni-i dă, ce pretenţie mai are statul? Următorul pas va fi să ne dea mâncare cu sufertaşul şi să nu ne mai plătească deloc", se plângea, cu obidă, un funcţionar
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Consiliul Judeţean stă să explodeze. Curtea de Apel Oradea a decis săptămâna trecută că angajaţii trebuie să ramburseze statului drepturi salariale speciale în valoare de 1,8 milioane de lei încasate "necuvenit" în perioada 2008-2009.

Fiecare angajat va avea de plătit în următorii trei ani, în rate reţinute din lefuri, circa 12.000 de lei. Iar cum în urma eliminării sporurilor de către Guvernul Boc majoritatea funcţionarilor încasează mai puţin de 1.000 de lei pe lună, asta înseamnă că vor lucra pe salariul minim pe economie!

Buni de plată

Joi, sentinţa instanţei a provocat un şoc. Vineri, angajaţii CJ erau încă în faza de negare. "Nu se poate să trebuiască să dăm înapoi statului atâţi bani! Din ce-o să trăim?...", se plângeau salariaţii.

Curtea de Apel Oradea i-a obligat să returneze sumele încasate în perioada 2008-2009 cu titlul de "drepturi speciale pentru menţinerea sănătăţii şi securităţii muncii", drepturi acordate prin Contractul Colectiv de Muncă în urmă cu patru ani, cu avizul Ministerului Muncii şi al Ministerului Administraţiei şi Internelor.

Sentinţa este definitivă şi executorie, iar suma totală pe care CJ o are de returnat bugetului statului se ridică la 1,8 milioane de lei. Fiecare dintre cei 156 angajaţi, de la directori până la femeia de serviciu, va fi obligat să plătească prin trageri din salarii, vreme de trei ani, nu mai puţin de 12.000 de lei, fiindcă a încasat 400 de lei lunar cu titlul de "drepturi speciale", pentru rotunjirea veniturilor. O sumă enormă!

"Milogi" cu loc de muncă

10 Kiss Judit Erzsebet.jpgKiss Judith (foto), liderul sindicatului Forum din cadrul CJ, spune că pentru angajaţii instituţiei tăierile din salariu însemnă foamete. "Circa 60% din salariaţi vor lua salariul minim pe economie. În instituţie doar preşedintele, cei doi vicepreşedinţi, secretarul şi directorul tehnic câştigă peste 2.000 de lei, restul iau doar jumătate din această sumă".

Sindicalista afirmă că în ultimii trei ani salariile angajaţilor CJ s-au înjumătăţit prin tăierea de 25% impusă de Guvernul Boc şi prin eliminarea tuturor sporurilor, inclusiv a orelor suplimentare. Astfel că un angajat care înainte câştiga 1.200 de lei, astăzi abia dacă duce acasă 600.

Teoretic, din aceşti bani trebuie să acopere, de acum, tragerile lunare de 330 de lei pentru rambursarea drepturilor speciale încasate "necuvenit" şi să trăiască din alţi 330 lei pe lună! "Un doctor în drept mi-a spus că acest lucru este ilegal. Pentru munca prestată oamenii vor trebui să primească măcar salariul minim pe economie, de 540 lei, aşa că nu ştiu cum se vor recupera aceşti bani în trei ani", spune sindicalista.

Sună împrăştierea...

Tragerile salariale dispuse de instanţă l-au revoltat inclusiv pe preşedintele Radu Ţîrle. "Nu mi se pare normal ca Guvernul să impună sarcini în plus administraţiilor judeţene, concomitent cu reduceri de personal, iar apoi să mai şi taie din salariile celor rămaşi", spune Ţîrle.

În contextul diminuării salariilor, reprezentanţii CJ se tem că rambursarea "drepturilor speciale" va genera un blocaj. "Oamenii vor pleca, iar primii vor fi cei mai competenţi, pentru că ei îşi vor găsi mai uşor de lucru", crede purtătorul de cuvânt Mircea Jacan.

De altfel, efectele reducerilor de salarii se şi văd. Ca să nu-şi piardă posturile la stat, mulţi funcţionari plănuiesc să îşi suspende contractul de muncă pe perioade între unu şi trei ani. Până trece criza...

Ultimul să stingă lumina!

10 Szabo Jozsef.jpgBIHOREANUL a aflat că de la începutul anului şi-au suspendat activitatea trei angajaţi ai Consiliului Judeţean. Printre aceştia se numără unul dintre IT-iştii instituţiei, care lucrează la o firmă privată pentru un salariu de cinci ori mai mare, şi o funcţionară care a ales să rămână acasă pentru îngrijirea copilului. La rândul său, un angajat la Serviciul relaţii cu publicul, Szabo Jozsef (foto), consilier local UDMR de Oradea, a ales să stea acasă decât să lucreze pe bani de nimic. "Am înţeles că lucrează la un proiect european. Munceşte mult mai puţin, fără stres, fără program fix, fără atâtea responsabilităţi, şi câştigă mai bine", zice unul dintre colegi.

Angajaţii CJ cred că suspendarea are doar efecte pozitive: le protejează postul actual pentru vremuri mai bune, le dă posibilitatea să câştige mai mult, chiar dacă din job-uri mai puţin domnoase, în străinătate şi, mai ales, le oferă posibilitatea să dea cu tifla statului. Câtă vreme nu au venituri, Curtea de Conturi nu are din ce "tăia" cei 12.000 de lei revendicaţi în instanţă. Iar în trei ani se pot schimba multe...


"Nimeni nu mai are chef de lucru. Oamenii se întreabă cum vor putea să-şi crească copiii şi să-şi plătească ratele din salariul minim pe economie. Toţi spun că pentru câţi bani primesc, atâta o să şi muncească!"

Kiss Judith, liderul sindicatului Forum


BANII ÎNAPOI!
Din rău în mai rău...

Scandalul "drepturilor speciale" a pornit de la auditul făcut la CJ de Curtea de Conturi în 2009, care a obligat funcţionarii să plătească aferent acestor drepturi contribuţii pentru asigurările sociale (de sănătate, şomaj şi de pensii). Conducerea instituţiei a început recuperarea de la angajaţi a câte 890 lei, inclusiv 200 lei penalităţi de întârziere, dar a contestat rezultatele controlului. Juriştii CJ au invocat că sumele plătite suplimentar angajaţilor nu reprezintă drepturi salariale, nu se calculează la pensie şi se plătesc dintr-un cont separat decât cel pentru salarii.

Curtea de Conturi a respins contestaţia şi în noiembrie 2009 a trimis la CJ un al doilea control, şi mai drastic! De data aceasta auditorii au declarat ilegală chiar plata drepturilor speciale, dispunând recuperarea întregii sume încasate de salariaţi în cei doi ani. Măsura e cu atât mai aberantă cu cât salariaţii sunt în situaţia paradoxală de a fi plătit impozit statului pe nişte venituri declarate acum ilegale!

10 Carmen Soltanel.jpgMai mult, drepturile speciale se regăsesc în contractul colectiv de muncă încheiat la nivelul instituţiei şi în bugetul judeţului, aprobat prin hotărâre de Consiliu Judeţean, documente perfect valabile, care nu au fost contestate niciodată de instituţiile statului, nici de Prefectură, nici de Curtea de Conturi. Mai mult, de aceste drepturi speciale beneficiază chiar şi în prezent funcţionarii din alte instituţii publice, precum Primăria Oradea ori Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Bihor, subordonată CJ.

Consiliul Judeţean a contestat fără succes decizia Curţii de Conturi la Tribunalul Bihor, iar apoi Curtea de Apel Oradea. "Aşteptăm să vedem motivarea sentinţei, după care vom căuta noi căi de atac. Dacă e nevoie mergem până la CEDO", ameninţă Carmen Soltănel (foto), secretarul CJ Bihor. Numai că un proces prin Europa poate dura ani de zile, iar între timp funcţionarii sunt buni de plată...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
10 Comentarii
legea este incalcata si foarte grav
deci sistemul impus este un sistem bolnav cum adica au primit salarii necuvenite, cum? sa nu uitam si politica si modul cum se incalca legea si altii stau dupa gratii cum este posibil, Romania chiar trebuie desfintata ca stat pentru ca nu se respecta ea isi incalaca responsabilitatile cu un tupeu demn de rromi, ei nu au legi deci Romaniaca noastra a adoptata specific presedintelui romanieie caracterul rromilor! ce se intampla , am invatat de cel mai important om al statului ca legea trebuie incalcata continuat? toate profesiile libere au ajuns slugile siatemului care anhileaza dezvoltarea economica si perseverenta in progres, noi regresam an de an, asta e viitorul nostru al porcilor care ne manaca merele bolnave?
Postat 31 Mai 2011, 07:26 de priviti dovada clara
Tirle si acolitii lui
Auzi mai fraiere care lucrezi la privat ... drepturi speciale pentru menţinerea sănătăţii şi securităţii muncii ... tu ai luat asa ceva de la patron, ca sa stai la birou 4 ceasuri, 2 pe la cumparaturi si alte 2 la cafele cu colegii ? Dar atunci cind au luat ceva ce nu meritau, pentru ca au inventat un spor nelegal ca sa rotunjeasca sezutul in fund chiar in buricul tirgului ... atunci a fost bine ... dar chiar bine.
Postat 30 Mai 2011, 21:36 de Unu jumate
ce banii inapoi dosar penal
cum adica vor aduce banii inapoi delapidare fratiilor, banii publici in buzunarele voastre cum e posibil asa ceva, nu e EROARE e FRAUDA la privat daca faceai asa ceva te alkegi cu dosar penal, PROTESTEZ : NIMENI nu e mai presus de lege, nici MORTUL dar cel viu!
Postat 30 Mai 2011, 17:33 de anca
@toti
Problema este ca ramanem cu cei mai slabi pregatiti (vezi cazul IT-ului) As fii curios cati IT-sti mai sunt si ce vechime au? Parerea mea e ca cei de la Curtea de Conturi sunt fara rusine (priviti declaratiile de avere). Cei de la CJ ar trebui sa plece si ceau sa ramane fratele cu consilierii lui care sau si freacqa menta
Postat 30 Mai 2011, 16:00 de Gigi
un fraier
un fraier
Postat 30 Mai 2011, 13:41 de un fraier
@ghita
"unde vrei sa se duca?ii angajezi tu?le cresti tu copii?sau le platesti ratele?" - Sa nu se duca nicaieri, sa se planga de salariile mici, sa le creasca statul copiii (cu 3 de i), sa le plateasca statul ratele. Ei sa nu faca nimic, daca se poate. Si nu cumva sa indrazneasca un cetatean sa nu fie de acord cu ei.
Postat 30 Mai 2011, 13:10 de cetatean
cine va obliga sa lucrati la stat plecati
cine sa va angajeze , cine sa va dea .. sa primiti .... doar asta aveti in cap , dracu trebuie sa va dea ceva puneti mana si faceti ceva daca sunteti in stare o sa mancati daca nu o sa muriti de foame ca orece om normal in lumea asta traiesti daca faci ceva de folos , eu daca nu reusesc sa vand ce produc maninc paine cu untura ca si anul trecut cand banca mi-a luat casa si masina , sa lucrezi la stat e cel mai bine te doare in pix de tot , daca va duce capu plecati de la stat si puneti mana sa faceti ceva folositor si o sa traiti mai bine !
Postat 30 Mai 2011, 12:50 de un fraier
cine va obliga sa lucrati la stat plecati
cine sa va angajeze , cine sa va dea .. sa primiti .... doar asta aveti in cap , dracu trebuie sa va dea ceva puneti mana si faceti ceva daca sunteti in stare o sa mancati daca nu o sa muriti de foame ca orece om normal in lumea asta traiesti daca faci ceva de folos , eu daca nu reusesc sa vand ce produc maninc paine cu untura ca si anul trecut cand banca mi-a luat casa si masina , sa lucrezi la stat e cel mai bine te doare in pix de tot , daca va duce capu plecati de la stat si puneti mana sa faceti ceva folositor si o sa traiti mai bine !
Postat 30 Mai 2011, 12:50 de un fraier
pentru cel care se tot intreaba
Auzi mai cetatean, traieste tu cu un salar asa si vezi cum este.Daca nu stii nu iti baga nasu si taci...unde vrei sa se duca?ii angajezi tu?le cresti tu copii?sau le platesti ratele?oricum nu stau ca tine sa citesca presa si sa te dai cu parerea la orice articol....inseamna ca ai timp sa iti bagi nasul peste tot ca si o baba de la tara....oare pe tine cine te plateste?de ai timp sa comentezi orice?nu ai familie?nu ai copii, serviciu...asa ca vezi-ti de viata!!!si mai lasa pe altii
Postat 30 Mai 2011, 11:39 de ghita
si de ce mai stau?
Daca nu le convine salariul, pot pleca. Nu-i obliga nimeni sa stea. Banii oricum trebuie sa-i dea inapoi. La acel moment de ce nu s-au plans ca primesc un salariu prea mare?
Postat 30 Mai 2011, 10:23 de cetatean
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON