URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
21 Martie 2013, 10:59

Buget cu steroizi: Bugetul Oradiei este atât de umflat cu finanţări europene şi credite încât riscă să "pârâie"

Buget cu steroizi: Bugetul Oradiei este atât de umflat cu finanţări europene şi credite încât riscă să "pârâie" CALITATEA COSTĂ! Bugetul de salubritate a fost majorat la 14 milioane lei, cu 2 milioane lei peste cel din 2012. "Ca Primărie, cea mai simplă soluţie să faci economie este să reduci calitatea serviciilor. Adică să mături o stradă de două ori pe săptămână în loc de trei, şi tot aşa. Asta ar da bine în contabilitate, dar oraşul ar arăta mai rău. Problema nu este că plătim mult curăţenia, ci că nu se păstrează", spune primarul Ilie Bolojan
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Oradea este un halterofil în vârf de formă: ridică greutăţi ca niciodată de mari şi, tot ca niciodată, nu-i mai rămâne putere pentru nimic altceva. Bugetul prognozat pe 2013 este atât de strâns încât orice sarcină suplimentară poate provoca un blocaj.

"Vom lucra cu un buget prins între constrângerile pe care le implică un vârf de sarcină la plata datoriei publice şi necesitatea de a continua investiţiile începute anul trecut", spune primarul Ilie Bolojan.

Cel mai cel

2013 este anul premierelor. Potrivit proiectului de buget, anul acesta oraşul mizează pe venituri cu 12% peste cele prognozate anul trecut şi cu 43% peste cele realizate în 2012. Oradea estimează un buget 971,6 milioane lei, cu 10,6 milioane lei mai bogat decât cel prognozat de Cluj-Napoca (961 milioane lei), aproape dublu faţă de cel al Aradului (545 milioane lei) şi aproape triplu faţă de cel al Sibiului (384,4 milioane lei).

Iar recordurile abia încep. Pentru prima dată de la izbucnirea crizei, veniturile proprii ale oraşului vor depăşi pragul psihologic de 220 milioane lei, estimarea municipalităţii mizând pe 10 milioane lei în plus. De asemeni, având în vedere că multe lucrări s-au amânat de anul trecut, sumele alocate investiţiilor se vor dubla de la 157,7 milioane lei, în 2012, la 395,5 milioane lei, anul acesta. Cea mai mare creştere de până acum!

Ca să fie una caldă şi una rece, Oradea va miza în premieră pe un buget record de 152 milioane lei atras din fonduri europene. În schimb, va avea de achitat un vârf de plată de 41 milioane lei în contul ratelor la diferite împrumuturi. Suma depăşeşte cu 9 milioane lei recordul absolut al datoriei publice înregistrat în 2013, când oraşul a plătit creditorilor 31 milioane lei!

Să crească veniturile!

Potrivit proiectului de buget, la care orădenii pot propune amendamente până pe 26 martie la Sala ghişeelor din Primărie, anul acesta municipalitatea mizează pe majorarea veniturilor proprii cu 13 milioane lei, adică la 237,9 milioane lei. Creşterea va interveni pe fondul majorării cu rata inflaţiei a taxelor şi impozitelor locale, al regândirii sistemului de impozitare a terenurilor agricole din intravilanul oraşului şi al creşterii încasărilor din cotele defalcate din impozitul pe salariile orădenilor.

06 Eduard Florea_1.jpg"Anul trecut, având în vedere căderea economiei, am prognozat încasări din impozitul pe salarii de 100 milioane lei, şi încă ne-am crezut optimişti! Suprinzător, acestea au fost de 110 milioane lei. Cum sistemul bugetar nu a făcut angajări, iar privaţii nu au avut cum majora salariile, singura explicaţie este că parcul industrial începe să aducă câştiguri", spune Eduard Florea (foto), directorul economic al Primăriei. Acum, pragul a fost ridicat la 120 milioane lei!

În paralel, oraşul mai mizează pe o creştere a veniturilor din vânzarea de terenuri şi imobile, suma prognozată fiind de 5,3 milioane lei. Cu 1,5 milioane lei peste încasările de anul trecut...

Salarii, drumuri, salubritate...

06 Ilie Bolojan_1.jpgÎn ceea ce priveşte cheltuielile, facturile oraşului vor creşte de la 519,8 milioane lei, în 2012, la 575,6 milioane lei, anul acesta. Explicaţia e simplă. "Cheltuielile au crescut natural. În ultimii ani s-au modernizat zeci de străzi, iar fiecare stradă măturată suplimentar şi fiecare bec care arde în plus ne costă", explică primarul Ilie Bolojan (foto).

Creşterea cheltuielilor de funcţionare se mai datorează şi faptului că în decembrie 2012 salariaţii din sistemul bugetar şi-au recuperat 7,4% din reducerea salarială operată de Guvernul Boc, fapt pentru care costurile de personal ale Primăriei vor creşte şi ele.

Astfel, grosul cheltuielilor operaţionale ale oraşului va merge pe plata salariilor angajaţilor municipalităţii şi ai instituţiilor subordonate, estimate la 253,1 milioane lei. La mare distanţă în topul costurilor urmează învăţământul cu 117,5 milioane lei şi serviciile publice cu 68,7 milioane lei. Din acestea, reparaţiile de drumuri vor înghiţi 22 milioane lei, salubritatea va costa 14 milioane lei, iar cheltuielile cu iluminatul public au fost estimate la 12 milioane lei. Poliţia Locală se poate baza anul acesta pe un buget de 3,2 milioane lei, iar sportul şi cultura vor primi împreună 10 milioane lei.

Lucrări "europene"

Spre deosebire de cheltuielile de funcţionare, unde grosul merge pe salarii, cheltuielile de capital sunt formate în proporţie de 80% din proiecte europene, în valoare totală de 371,3 milioane lei. Printre acestea se numără reabilitarea Cetăţii, construcţia aquapark-ului din ştrandul municipal, reabilitarea pieţelor Unirii şi Ferdinand, amenajarea centrului de afaceri cu produse agricole din Piaţa Rogerius, eficientizarea sistemului de termoficare al oraşului şi multe altele. Majoritatea sunt investiţii demarate sau amânate din 2012.

Diferenţa rămasă va fi împărţită între lucrările făcute de Direcţia Tehnică (27,9 milioane lei), cele demarate la spitale (23,8 milioane lei) şi alocările făcute societăţilor subordonate Consiliului Local, cum ar fi Administraţia Social Comunitară Oradea, Compania de Apă Oradea sau Administraţia Domeniului Public. Bătaia pe bani a fost atât de dură încât pentru demararea unor lucrări noi au rămas doar 9 milioane lei. Cum Primăria a început săptămâna trecută preluarea podului Dragoş Vodă de la firma Macio în vederea continuării lucrărilor pe bani publici, suma disponibilă se va reduce, practic, la cel mult 5 milioane lei.

"Lista de investiţii este blocată!"

După toate probabilităţile, banii încă nealocaţi unor obiective clare vor fi cheltuiţi pe proiectarea reabilitării termice a unui număr de 76 de blocuri pentru care municipalitatea speră să obţină cofinanţare de la bugetul de stat, pe modernizarea ultimului tronson din întubarea pârâului Adona şi pe modernizarea câtorva străzi. Care anume urmează să se stabilească în şedinţa de Consiliu Local din 4 aprilie, după ce vor fi cunoscute şi alocările de la bugetul central prin intermediul Consiliului Judeţean. Speranţele sunt, însă, mici. Experienţa a demonstrat că "judeţul" preferă să împartă banii între comune, pentru că acestea nu au venituri proprii, decât să îndestuleze un oraş considerat bogat.

Astfel, Oradea va trebui să se mulţumească cu lucrările deja începute. "Lista de investiţii este blocată. Vom continua ce am început anul trecut, fără să deschidem lucrări noi", spune directorul Florea. Singura şansă ca municipalitatea să lanseze alte lucrări de infrastructură este să contracteze un împrumut. Aşa s-au investit 24,2 milioane lei în drumuri în 2011 şi alte 25 milioane lei în 2012. Anul 2013 s-ar putea să nu facă excepţie.

Singura problemă este că împrumutul va împovăra şi mai mult datoria publică ajunsă deja la cote record. Iar, până la urmă, dacă pui în mod repetat sarcini pe un om, pe-o firmă sau un oraş, în final s-ar putea să nu mai poată duce. Cât o fi de tare şi mare...


"Cea mai mare creştere a înregistrat-o datoria publică. Ratele pe care le are de plătit oraşul s-au dublat de la 23,1 milioane lei în 2012 la 41,2 milioane lei în 2013"

Eduard Florea


BANI, NU GLUMĂ!
221
milioane de euro este bugetul estimat al Oradiei pe 2012


CONTINUAŢI!
Lucrări "moştenite"
Constrânsă de ratele pe care le are de plătit şi de cofinanţările obligatorii ale proiectelor europene, municipalitatea orădeană evită să lanseze noi investiţii. Anul acesta, Direcţia Tehnică a Primăriei se va limita la finalizarea lucrărilor începute anul trecut pe 41 de obiective, printre care străzile Arinului, Olteniei, Marin Preda şi Zambilelor, reabilitarea Drumului Uzinal 2 şi realizarea accesului din strada Ogorului la Parcul Industrial Eurobusiness 2.

Pe lista lucrărilor mai figurează extinderea Centrului integrat pentru tratamentul cancerului de lângă Spitalul Municipal, construcţia parcării din spatele Tribunalului, construirea Centrului de cercetare mecatronică din curtea OTL, reabilitarea grădiniţelor 46 şi 54 precum şi refacerea Planului Urbanistic General al Oradiei.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
8 Comentarii
Pluto Lisa Mate-as
Cainele nu e la fel ca omul? Hai ca asta-i tare! Lasa aiurelile tale maniac-religioase, esti doar un mamifer rational, adica tot un animal ca si ainele, dar intelectual. LEGALIZATI DREPTURILE ANIMALELOR!
Postat 18 Ianuarie 2014, 18:27 de Bea
Vremea a fi
vremea a fi si la strazile din fostul veterani Radu Enescu
Postat 24 Martie 2013, 04:15 de Jon
bai stane, prost mai esti
cat timp cineva isi administreaza steroizi, e mare si tare in tot ceea ce face (fizic). problemele apar cand incep sa-i cedeze ficatul, inima si celelalte organe. atunci nu poate sa mai faca nimic. cand intra in colaps, intra de tot, nu doar partial ! nu mai fa comparatii daca habar nu ai pe ce lume traiesti !
Postat 22 Martie 2013, 14:14 de comparatie
@ Directorul Economic al PMO
O fi impostor dom` parinte, dar cel putin la fel de mare impostor in sensul diplomei este si Florea Eduard. Este un economist ordinar la fel ca si prietena lui Kuntz Aniko."...singura explicaţie este că parcul industrial începe să aducă câştiguri". Se vede ca stie calcula numai prin excludere. Veniturile asa calculate, sa intelegem ca sunt numai din parcul industrial? Economist agramat ce esti!
Postat 22 Martie 2013, 09:36 de FLOARE
ASFALTAREA STRAZILOR
Strazile din Iosia - (buzaului, oltetului, v.parvan, trotusului , salciei, titeica, zambilelor, washington etc......) pe cand domnule primar? arata de parca sunt din 'Morometii", lu Preda.
Postat 21 Martie 2013, 15:18 de cetatean
In veci pomenirea lui!
Bugetul este " umflat" pentru ca se miza pe ajutorul parintelui...proiectelor cu finantare europeana! Nu stiu cat timp va mai trebui sa treaca pentru ca si D-l Bolojan(absolut bine intentionat) sa priceapa ce hram poarta acesta! Parintele este cel mai mare impostor aciuat pe meleagurile bihorene!
Postat 21 Martie 2013, 12:26 de TDS
Felicitari!
Felicitari primarului si echipei pentru aceste proiecte. Asistam la o dezvoltare fara precedent a orasului, dupa ce ani de zile altii si-au batut joc de el, ajungand astfel un targusor prafuit si mort pe jumatate. Se cheltuie pe proiecte care sa aduca noi venituri primariei si bunastare orasului: parcuri industriale, infrastructura, aqua park, modernizari si reabilitari sisteme termice, etc. Doar cei rau intentionati pot critica ceea ce s-a facut si se face de catre actualul primar si echipa sa.
Postat 21 Martie 2013, 11:52 de Oradean
Ceausecu de Oradea
Bata-va bunul Dumnezeu sa va bata, din atatia bani nu sunteti in stare sa faceti cateva crese si gradinite fie si la parterul unor blocori. Ati luat-o pe urmele Ceausestilor, sper sa sfarsiti ca ei.
Postat 21 Martie 2013, 11:36 de Oradean
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON