URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 17 DECEMBRIE 2018

Ediția tipărită

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Constat cu bucurie că există o concurență serioasă între cele două centre de putere din Bihor: Primăria Oradea și Consiliul Județean, în ce priveşte muzeele. Iar concurența asta nu poate fi decât benefică pentru turismul din Oradea.
Zic şi eu
Adrian Cris
În urmă cu peste un deceniu, un clujean teribilist zicea că s-a săturat de România. Cum n-a explicat că, de fapt, se săturase de balcanism, de corupţie, de minciună, de demagogie, naţionalism primitiv, murdărie şi dezordine, a fost pus la index ca vândut ungurilor. De câteva luni, patru primari din Transilvania pregătesc o iniţiativă mult pragmatică, deci şi mai "periculoasă" decât manifestul lui Sabin Gherman...
Cum a fost?
Lucian Cremeneanu
În primul rând, îmi doresc să nu fie doar o mişcare politică, iar declaraţiile de intenţie ale celor 4 primari (fonduri, dezvoltare, infrastructură etc) să fie doar de faţadă, aşa cum se face în orice campanie electorală. Mi-ar plăcea să nu devină un pol politic şi să nu fie exploatată în consecinţă, deşi, dacă va începe să facă performanţă şi să dea rezultate palpabile, e foarte posibil să se ajungă şi acolo. Primul semnal ar fi atunci când vor cere şi alte oraşe să intre în horă.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveţi despre cerinţele organismelor europene adresate României privind consolidarea statului de drept şi stoparea modificării legilor justiţiei?
De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
Competenţa de soluţionare a recursurilor declarate împotriva hotărârilor pronunţate în apel de tribunal, în cauzele având ca obiect cereri evaluabile în bani în valoare de până la 200.000 lei inclusiv, ca urmare a pronunţării Deciziei nr. 369/30 mai 2017 a Curţii Constituţionale a României, revine curţilor de apel.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Sistemul colector urinar, format din bazinetele renale (formaţiunile care "captează" urina din cei doi rinichi), cele două uretere ("tuburile" prin care urina ajunge la vezică), vezica urinară şi uretra ("tubul" prin care urina se elimină) este "căptuşit" cu nişte celule epiteliale denumite în ansamblu "uroteliu". Toată această zonă este expusă influenţelor carcinogene, dar cea mai frecventă tumoră este cea a vezicii urinare, urmată de cea de la nivelul bazinetelor.
Psihologul Bihoreanului
Razvan Coloja
Vorbim de o "explozie" de depresie în rândul fetelor începând cu anul 2012 şi până în prezent şi toate aceste adolescente au un singur lucru în comun: petrec mult timp pe telefoanele mobile ori în faţa canalelor social media.
01 Septembrie 2010, 15:23

Marcel Boloş: "Nu putem trăi numai din impozite şi taxe!"

Marcel Boloş: "Nu putem trăi numai din impozite şi taxe!" PĂRINTELE DIRECTOR. Marcel Boloş este director, profesor şi preot, dar îşi găseşte timp pentru toate. "Ce nu ştie lumea e că un profesor universitar are o normă de 6 ore pe săptămână iar un preot misionar are ocupate 2 ore, duminica. Asta nu încurcă cu nimic programul din Primărie", spune Boloş
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Marcel Boloş a fost singurul director care şi-a dat demisia pe vremea primarului Petru Filip, pe când era şef peste Administraţia Imobiliară. A construit Orăşelul Copiilor în jumătate de termen şi Bazinul Olimpic la preţ de două. A fost singurul candidat din lume care a apărut în poza de grup de pe posterele electorale doar cu capul.

Nominalizat subit în 2008 pe listele PDL pentru Consiliul Local, Boloş a trebuit adăugat din Photoshop pe afişe, pentru ca apoi să se retragă tot brusc, înainte de alegeri. În mandatul lui Bolojan, care l-a păstrat mizând pe inteligenţa sa, a înfiinţat Direcţia de Dezvoltare Durabilă aducând, surprinzător, mulţi bani europeni pentru oraş. Pentru ca apoi să şocheze din nou, anul trecut, când s-a hirotonit preot, devenind primul director care este şi conferenţiar universitar cu două doctorate, şi expert contabil, şi popă din istoria oraşului...

Demisie cu repetiţie

- O vreme aţi fost candidatul PDL pentru funcţia de consilier local urmând să fiţi numit city manager dacă Mihai Groza câştiga Primăria. De ce aţi abandonat?

- De fapt, prima experienţă cu o demisie am avut-o în 2007. M-am prezentat la primarul Petru Filip şi i-am spus că eu plec. Motivul era simplu: îmi asumasem termenul de 1 iunie ca Orăşelul Copiilor să fie gata şi nu aveam sprijinul instituţional să îmi respect promisiunea. Demisia a fost un lucru prin care am încercat să-l forţez să mă sprijine. Am reuşit, am revenit asupra actului, iar lucrarea a fost gata la timp. La demisia din partid nu am mai revenit însă. Pe 2 aprilie 2008 am intrat în politică iar pe 28 aprilie 2008 am ieşit pentru că nu aveam aceeaşi gândire cu preşedintele PDL Bihor, Petru Filip. Dumnealui, mai experimentat, era adeptul paşilor mărunţi, iar eu, aflat la început, doream ca lucrurile să se petreacă cât mai rapid. A încercat să mă convingă să rămân dar nu a făcut presiuni asupra mea. Partidul era foarte supărat pe mine, la modul legitim, pentru că din cauza asta a pierdut procente. Mi-a fost greu, mi-am auzit tot felul de vorbe, dar nu regret ieşirea din politică. La fel cum nu regret nici plecarea de la Administraţia Imobiliară Oradea...

- La AIO aveaţi pâinea şi cuţitul în domeniul imobiliar. Vi s-a oferit şpagă când eraţi director?

- Nu comentez (râde).

- După ce Ilie Bolojan a câştigat alegerile nu v-aţi temut că o să vă dea afară?

- Ba da. Era o temere firească, fiindcă am fost membru PDL, apoi m-am retras, iar poziţia mea faţă de partid politic era neclară. Am apreciat însă la domnul Bolojan faptul că a lăsat deoparte acest lucru. Nu m-a întrebat niciodată nimic pe tema asta. De fapt, pe 21 august 2008 m-am şi prezentat la primar şi i-am spus că eu la AIO nu mai am ce să caut şi dacă vrea să se mai folosească de experienţa mea de 18 ani în administraţie să mă folosească la proiectele europene. Aşa am început activitatea de la zero în Direcţia de Dezvoltare Durabilă.

Filip "birocratul"

- Aţi lucrat atât sub Filip cât şi sub Bolojan. Care sunt plusurile şi minusurile fiecărei administraţii?

- În perioada primarului Filip, Oradea a demarat primele proiecte pe utilităţi. Atunci a început să fie prioritară reabilitarea reţelelor de apă şi termie şi am fost primul oraş care am îndrăznit să ia împrumuturi pentru modernizarea de străzi. Asta nu trebuie uitat! Minusurile sunt că poate trebuia să avem mai multă deschidere faţă de investitori. E important să avem utilităţi făcute, dar dacă nu avem un mediu de afaceri solid nu putem merge înainte. Nu putem să trăim numai din fiscalitate, din impozitele şi taxele adunate de la populaţie. Trebuie să asigurăm o dezvoltare pentru mediul de afaceri. La fel, trebuia să fim atenţi la birocraţia excesivă. Dacă omul a intrat în instituţie şi l-am plimbat cu o cerere prin 10 birouri, era de aşteptat să aibă o stare de nemulţumire.

Bolojan "dictatorul"

- Şi ce se întâmplă acum, în mandatul primarului Bolojan?

- Acolo unde e mai multă ordine, lucrurile merg mai rapid. E un progres vizibil pe partea de reabilitare străzi, pe partea de parcări, pe partea de zone verzi, pe partea de curăţenie, la fel cum este vizibil progresul pe domeniul de infrastructură pentru dezvoltarea mediului de afaceri. Dar nu aş vrea să ţin partea vreunui mandat. Sunt şi lipsuri! Poate că uneori comunicarea între conducere şi aparatul propriu nu este cea mai bună, deciziile nu sunt explicate iar noi ajungem să nu le înţelegem. Spre exemplu, amânarea licitaţiei pentru atragerea unui partener privat care să construiască o clinică de oncologie în curtea Spitalului Municipal este o decizie pe care eu personal n-am înţeles-o. Poate că are o justificare, dar cel puţin nouă nu ne-a fost comunicată. Desigur, ca funcţionar nu poţi să fii revoltat. Decizia aparţine primarului. El are un mandat din partea orădenilor şi el va da seama în faţa lor.

- Acestea sunt singurele minusuri ale actualei administraţii?

- Ar mai fi ceva, dar nu e vorba de un minus, ci doar de o abordare diferită a problemelor. Domnul primar susţine că oraşul nu trebuie implicat în multe activităţi economice. Eu spun că dimpotrivă. Cu cât avem mai multe activităţi economice, cu atât degrevăm mai mult omul de fiscalitate. Spre exemplu, ultima dată m-am luptat pentru construcţia pe fonduri europene a unei staţii de transformare în parcul industrial care să aparţină însă oraşului. De ce? Pentru că produce anual 500.000 de euro pentru oraş. Mi-a trebuit mult timp ca să îl conving pe primar că este o oportunitate. Sunt şi alte exemple prin care putem face şi noi bani, nu să aşteptăm tot timpul impozite şi taxe. Compania de Apă are un milion de euro profit. Dacă investim în Electrocentrale, care astăzi este falimentară, nu spun că va aduce profit, dar măcar nu va mai înghiţi fonduri. Mai sunt OTL, pieţele şi multe altele...

Euro pentru Oradea

-Dacă aţi fi primar, ce priorităţi v-aţi propune?

- Priorităţile se împart în funcţie de obiectivele pe care le urmăreşti. Pentru dezvoltarea economică prioritatea numărul unu este atragerea de fonduri europene şi dezvoltarea infrastructurii de afaceri. Oradea are nevoie de încă un parc industrial ca să schimbăm mersul economiei locale. Acesta ar putea fi amenajat în zona CET-ului II. Terenul este la Termoelectrica, dar sper că domnul primar va reuşi să-l readucă la oraş. A doua prioritate este continuarea investiţiilor în CET. Aceasta presupune achiziţia unei turbine şi a trei cazane cu abur fierbine, investiţie undeva la 70 milioane de euro. Proiectul este în fază finală, este văzut de consultanţii Comisiei Europene, cu şanse de a fi implementat din primăvara anului 2011. Din proiect face parte şi reabilitarea Magistralei 1 din bulevardul Dacia şi a Magistralei 3 din strada Traian Lalescu, care sunt vechi de peste 40 de ani. Era să pierdem proiectul pentru că Guvernul Boc a ameninţat că retrage subvenţiile la energia termică şi toate calculele din proiect au fost date peste cap. Dar Primăria s-a angajat să acopere aceste sume în limita bugetului, numai să obţinem finanţarea proiectului.

- Ce alte proiecte europene fac parte din portofoliul Primăriei?

- O altă prioritate este dezvoltarea turismului. Şi aici mă refer la trei obiective importante. Cetatea Oradea e un proiect la care au început lucrările şi am depus deja documentaţia pentru cea de-a doua etapă a reabilitării. Prima etapă este de 8 milione de euro, a doua este de 13 milioane, ceea ce înseamnă o investiţie de 21 milioane de euro. Al doilea proiect important este Ştrandul municipal. E vorba de 20 milioane de euro prin care încercăm şi să valorificăm apa geotermală, şi să aducem în zonă o infrastructură de agrement. Suntem deja în faza elaborării proiectului tehnic de execuţie şi sper ca în primăvara anului viitor să avem deja contractul de finanţare făcut. Un al treilea proiect pe turism este centrul istoric. Aici deja lucrurile se mişcă, în măsura în care reuşim să convingem orădenii că este şi interesul să îşi refacă faţadele. La fel, Primăria va demara reabilitarea pieţelor Unirii şi Ferdinand, investiţie estimată undeva la 3-4 milioane de euro, pentru care vrem să accesăm fonduri prin POR.

Prieten şi duşman

- Cu cine colaboraţi cel mai bine şi cel mai prost în Primărie?

- Nu vreau să dau exemple pozitive sau negative. Cel mai bine colaborez cu Eduard Florea de la Direcţia Economică, la care am găsit întotdeauna sprijinul necesar pentru rezolvarea unor probleme ale oraşului. În schimb, sunt de notorietate neînţelegerile mele cu şeful Direcţiei Juridice, Eugenia Borbei. Juriştii sunt prudenţi, la ei contează mult partea de legalitate, pe când eu sunt adeptul creativităţii juridice. Fiecare proiect generează probleme, iar acestea trebuie rezolvate din mers pentru că există termene limită, iar dacă Primăria nu a depus documentele la timp a pierdut finanţarea. Or, eu nu pot spune: "Ştii, din cauza ta, juristule, pentru că atunci când ţi-am cerut nu mi-ai oferit o soluţie legală, eu am pierdut proiectul". Pe cine interesează prostia asta? Recunosc, în astfel de momente sunt recalcitrant. Dar dacă laşi lucrurile să decurgă alandala se duc toate de râpă...

- Cât de spurcată este Primăria dacă aţi fost nevoit să vă hirotoniţi preot?

- Da, spurcată... A fost o decizie de-a mea. Eu am crescut în curtea bisericii şi din copilărie am avut această aplecare spre zona religioasă. Nu regret acest pas, cu toate că mi-a fost foarte greu, au fost multe voci care au reacţionat negativ şi mi-am auzit şi foarte multe ironii. Mie îmi aduce foarte multă linişte, foarte mult echilibru şi ştiu că încerc să fac ceea ce este bine în faţa lui Dumnezeu şi a oamenilor.

- Dacă ar fi să faceţi sfeştanie în Primărie, din care birou aţi începe?

- Dintr-al meu.


CINE ŞI CUM
Caracterizări în trei cuvinte

Ilie Bolojan - încăpăţânat, curajos, isteţ

Petru Filip - elitist, enciclopedic, inteligent

Rozalia Biro - sociabilă, inteligentă, vizionară

Eugenia Borbei - de neînţeles, funcţionar, onest

Mihai Groza - simţit, sufletist, educat

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
13 Comentarii
confirmare
@POX: ma bucur ca cineva ma confirma si uite ca si pe latura "universitara" acest individ are hibe. partea cu "chipul" lui ma intereseaza mai putin, actiunile lui, DA, sunt importante. oricum intre "sutana" si "satana" e diferenta doar de o litera!
Postat 13 Septembrie 2010, 07:58 de dan oradeanul
cica...profesor corect
Acest Marcel Bolos are o fata care te sperie,inainte de primul curs citisem o carte cu vampiri si a doua zi cand l-am vazut la curs m-au cam trecut fiorii,are moaca de vampir.Eu nu il mai suport de cand mi-a facut nedreptatea de a ma scoate afara din examen pe nedrept,zicand ca am copiat,eu nici macar nu aveam fituici sau ceva la mine sau sa ma uit la vecinu.stiam toata lucrarea de 10 si nu am reusit sa fac decat de 7 pentru ca m-a scos afara din examen,dupa care ma urmeza pe coridor si imi zice ca el e autoritaea si ca trebuia sa scoata pe cineva afara si sa ma multumesc ca nu imi da 1 pt.copiat ci imi corecteaza pt.cat am facut.Este un nemernic fara scrupule.Banuiesc ca este crezut de multi daca are fata asta de om a lui ''Dumnezeu''!
Postat 13 Septembrie 2010, 02:56 de POX
nu conteaza sexul...
as avea rugamintea sa-ti folosesti imaginatia si sa semnezi cu ce profil vrei tu dar nu cu cel ales de mine de o buna bucata de vreme. Daca nu reusesti, spune-mi ca imi aleg eu altul.
Postat 08 Septembrie 2010, 08:54 de dan oradeanul
nu conteaza sexul conteaza spiritul
intodeauna privitii direct in ochii oamenilor si veti vedea TOTUL adica tot ce poate oferi el OMUL , nu l judecati dar evitati l daca trebuie nu ca ar fi periculos ce pentru ca nu are NIMIC de oferit! sooo sunt printre noi si CONDAMNATI pe viata! asat nu trebuie sa ne mire dar IGNORANTA duce la mama natura=SANATATE morala!
Postat 07 Septembrie 2010, 12:59 de dan oradeanul!!!!!!!
nu conteaza sexul conteaza spiritul
intodeauna privitii direct in ochii oamenilor si veti vedea TOTUL adica tot ce poate oferi el OMUL , nu l judecati dar evitati l daca trebuie nu ca ar fi periculos ce pentru ca nu are NIMIC de oferit!
Postat 07 Septembrie 2010, 12:57 de dan oradeanul!!!!!!!
ce esti?
@camy: esti femeie sau barbat?
Postat 06 Septembrie 2010, 00:08 de dan oradeanul
Felicitari!
FElicitari d-le Bolos! Sunteti cel mai competent director din Primaria Oradea. Daca toti ar fi ca dvs, aceasta institutie ar fi una de elita. Mult succes in continuare!
Postat 05 Septembrie 2010, 20:47 de Camy
LA MAI MULT SI LA MAI MULTE !!
SPOR LA LUCRU SI DUMNEZEU SA-TI BINECUVINTEZE GANDURILE, FAPTELE, VIATA !!
Postat 02 Septembrie 2010, 23:29 de SCORTOSUL
sincer
il privesc pe acest om si vad un simplu PION al SISTEMULUI , toti realizam ceva in viata, toti facem acte crestine si eu personal ajut oamenii dar niciodata nu am lacomit din painea oameniilor, intodeauna o functie publica cere mult sacrificiu dupa mine inutil, vreau sa l vad realizat singur si l voi aprecia in rest sunt simpli pioni sociali, pe banii nostri nu vor primi multumiri niciodata investim in ei si asteptam randament.... eu personal astept totul de la cei pe care ii intretin prin taxe , muncesc ca ei sa aiba o viata sociala echilibrata nu ma multumesc cu firmituri, cersetori se multumesc cu firmituri si multumesc. trage concluzii ff gresite citez"Rozalia Biro - sociabilă, inteligentă, vizionară" daca asta e inteligenta vaca vecinului e super inteligenta in cat lapte da!!!!
Postat 02 Septembrie 2010, 14:39 de anca
Mi-e sila!
.....,ai un suflet mic si chinuit. Traiesti urat, probabil asa cum ai crescut. Esti singur, avar, nesigur si porţi povara a imposturii pe care nu poti s-o ascunzi, oricat ai poza in om normal, increzator si plin de tine. Ce ai fi ajuns oare intr-o lume normala? Noroc cu PDL-eii generosi care te-au ridicat si te promoveaza. Aveti acelasi scop, sa intarziati la nesfarsit consolidarea unei societati normale. Dar nu o sa va iasa pana la urma si vă va inghiti anonimatul intr-o buna zi, asa cum e si firesc. Si, daca s-ar putea, pe unii dintre voi si justitia sau fiscul.
Postat 02 Septembrie 2010, 14:21 de Don Felippe
sila 2
Primaria, parte in proces a pledat in favoarea agentului economic si nu a mea(surse din Primarie mi-au spus ca la Ordinul asa zisului viitor prim ministru, prietenii stiu de ce!). Dupa schimbarea de putere pe plan local din 2008, Primaria si-a schimbat pozitia trecand de partea mea(evidentele o impuneau). Era insa prea tarziu, jocurile fusesera facute. Cu contributia directa a lui M.I.B. Poate la DDD o avea succes, cu proiecte europene. Poate ca are aceste succese prin posibile relatii cu alti diaconi celibi din europa, a caror sutana mascheaza cam aceleasi lucruri. Cu toate astea, daca eram in locul lui Ilie Bolojan nu-l pastram in structurile Primariei. Cert este ca zi de zi rog Divinitatea(si pana la urma sunt sigur ca se va intampla)ca pentru raul facut mie(dar si altora)de M.I.B. si ceilalti, acestia sa fie pedepsiti.
Postat 01 Septembrie 2010, 23:34 de dan oradeanul
mi-e o sila, mi-e o sila de ma doare!
Un personaj aproape tragi-comic acest Marcel Ioan Bolos. Prin targ umbla vorba ca sutana este menita sa mascheze altceva. Oricum, pe vremea AIO a fost in fapt veritabila unealta prin care filip si-a dus la indeplinire potlogariile(ceea ce se cheama complicitate). Tot prin targ umbla vorba ca a facut multe astfel de potlogarii. Eu cunosc foarte bine una, cu impact destul de puternic pe plan local. Ce parere aveti de organizarea unei LICITATII PUBLICE pentru o anumita chestiune iar dupa ce ea a fost castigata de cine trebuia pretul sa nu mai fie respectat si sa se intample cu totul si cu totul altceva decat se spusese la licitatie. In conditiile in care AIO ar fi fost obligata sa urmareasca ce face acel agent economic dupa licitatie. Se vorbeste tot prin targ ca exact el, M.I.B. a consiliat agentul economic cu o gaselnita menita sa creeze aparenta respectarii licitatiei. cei ce veti citi acest comnetariu veti spune: PROBE! Da, asa e. Din punctul meu de vedere PROBELE au existat(exista si acum), DNA-ul insa nu a vrut sa le vada(pe de o parte). Pe de alta parte, pe latura civila nici Instantele bihorene nu le-a vazut.
Postat 01 Septembrie 2010, 22:56 de dan oradeanul
.
asta trebuie sa-i spuna incompetentului bolojan.
Postat 01 Septembrie 2010, 15:34 de .
count display

FOTO BIHOREANUL

 • Zăpada face ravagii în Bihor: 79 de localităţi fără curent, peste 28.000 de cetăţeni afectaţi! (FOTO)
 • A venit zăpada! Utilajele RER Vest au ieşit pe străzile Oradiei (FOTO)
 • „Lumea contemporană. Puncte de vedere”: La Muzeul Țării Crișurilor a fost vernisată expoziția de sculptură a artistului Ovidiu Pascu (FOTO)
 • Gala Premiilor lui Bihorel 2018. Petrecere cu poante video, caricaturi şi concert Compact la Majoratul BIHOREANULUI. Vezi câteva momente! (FOTO / VIDEO)
 • Campionul K1 Adrian Maxim, prins de procurorii DIICOT Oradea cu un kilogram de cannabis. Sportivul a fost arestat şi trimis în judecată (FOTO)
 • Patriotul Ervin: Cine este orădeanul care a inaugurat Podul Centenarului cu o Dacie tricoloră (FOTO)
 • Două zile de reduceri: S-a deschis KiK, la ERA Park Oradea! (FOTO)
 • Gala Comunității Orădene. Vezi care au fost proiectele premiate! (FOTO)
 • Victorie acasă: CSM CSU Oradea a câștigat derby-ul cu Steaua (FOTO)
 • Primul tren Cluj - Oradea – Viena a plecat 'full'. Biletul cel mai ieftin costă 133 lei (FOTO/VIDEO)

TIMP LIBER

Timp liber

CURS VALUTAR

 • 1 USD = 3.8697 RON
 • 1 EUR = 4.5959 RON
 • 1 HUF = 0.015 RON