URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 22 IUNIE 2018

Ediția tipărită

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Angela Lupşea, preşedinta Fundaţiei pentru Protejarea Monumentelor Bihor, conduce muzeele şi Cetatea oraşului cu rezultate modeste. În numeroase ocazii am veştejit-o considerând că e inadmisibil ca, la doi ani după finalizarea reabilitării, în fortăreaţă să nu se întâmple mare lucru. Acum, însă, trebuie să recunosc că Zilele Art Nouveau au fost o reuşită care, cred eu, i-a uluit până şi pe organizatori.
Zic şi eu
Adrian Cris
După 9 luni în care minoritatea celor 17 consilieri judeţeni ai PNL a fost egala majorităţii UDMR-PSD-ALDE, rămasă din septembrie 2017 tot în 17 reprezentanţi prin excomunicarea fostei preferate a şefului PSD Bihor, Ioan Mang, „parlamentul” bihorean a revenit săptămâna trecută, aşa cum a decis Curtea de Apel, la formula rezultată din alegerile locale de acum două veri. Miercuri, cu doar un vot împotrivă şi o abţinere, a fost validat cel de-al 18-lea echipier al alianţei, PSD-istul salontan Adrian Szatmari.
Cum a fost?
Lucian Cremeneanu
Umorul e ca mâncarea - are mii de forme, gusturi și arome. Nimeni nu agreează toate bucatele de pe pământ. Plaja de preferințe culinare ţine, în cazul celor mai mulți oameni, de cultura locului în care s-au născut, de ce le-a gătit mama toată viața, de posibilitățile financiare, de zona respectivă, de educație și auto-educație, de tradiție și conservatorism.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveţi pe marginea scandalului legat de „atenţiile” pregătite de părinţi profesorilor de la Colegiul Naţional Emanuil Gojdu?

De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
În data de 5 iunie 2018 a fost publicată în Monitorul Oficial o importantă decizie pronunţată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, în recurs în interesul legii, prin care s-a stabilit, cu caracter obligatoriu, pentru viitor, că sechestrele dispuse în procesele penale nu pot influenţa drepturile celor care aveau anterior o ipotecă cu privire la bunurile sechestrate.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Toxiinfecţiile alimentare sunt boli acute cu manifestări diareice, determinate de salmonele, stafilococi enterotoxici, clostridium perfringens, clostridium botulinum şi alţi agenţi patogeni. Cea mai frecventă toxiinfecţie alimentară este cea determinată de salmonele. Există peste 1.700 de tipuri clasificate de salmonele. 
Psihologul Bihoreanului
Razvan Coloja
În ultimii ani tot mai mulți tineri au început să-și lase barba să crească, generând o modă de impact global care a atins și România. Vedem pe stradă bărbați cu barbă stufoasă, spre deosebire de acum cinci ani, când moda încă nu prinsese amploare. În acest articol vom încerca să vedem ce stă la baza psihologiei acestui fenomen și de ce bărbații decid să-și lase barbă în încercarea de a atrage mai multe partenere.
05 Decembrie 2017, 08:03

Bolojan, ia-o încet! Prefectul îi cere primarului de Oradea să revină asupra majorării taxelor locale

Bolojan, ia-o încet! Prefectul îi cere primarului de Oradea să revină asupra majorării taxelor locale FĂRĂ PUBLIC. Dezbaterea fiscalităţii locale pe anul 2018, organizată pe 23 noiembrie sub conducerea primarului Ilie Bolojan, s-a desfăşurat cu doar 10 participanţi, majoritatea policitieni. "Toată lumea ştia că nu se majorează taxele. E normal că nu au venit orădenii la discuţii", spune consilierul UDMR Kis Gabor Ferenc
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Orădeni, mai există o şansă! Majorarea cu 20% a impozitelor şi a taxelor pe anul 2018 s-ar putea să nu se aplice.

Săptămâna trecută, prefectul Ioan Mihaiu i-a cerut primarului Ilie Bolojan să demonstreze că a respectat prevederile Legii transparenţei, în condiţiile în care majorarea a fost anunţată abia în ultima zi a procesului de dezbatere publică, iar orădenii nu au putut să-şi spună părerea. "În condiţiile în care nu au fost respectate prevederile legii, vă solicităm reluarea procedurii", menţionează Prefectura în adresa trimisă Primăriei.

Efectul "Revoluţiei Fiscale"

Pe 8 noiembrie, Guvernul a promovat OUG 79/2017, privind faimoasa "Revoluţie Fiscală", prin care  a dat peste cap sistemul de taxe şi impozite. Justificată de PSD prin implementarea programului de guvernare, Ordonanţa prevede, printre altele, transferul contribuţiilor de la angajator la angajat, diminuarea contribuţiilor pe salarii de la 39,25% la 37,25% şi reducerea impozitului pe venit de la 16% la 10% cu începere din 1 ianuarie 2018.

Ilie Bolojan, primar OradeaActul normativ a stârnit revolta sindicaliştilor, îngrijoraţi că angajatorii nu vor mări salariile nete sau că vor reţine contribuţiile din salarii fără a le vira statului, ceea ce îi va lăsa fără pensii, dar şi nemulţumirea primarilor, indiferent de apartenenţa la un partid sau altul, deoarece se vor trezi cu bugetele locale micşorate. Potrivit calculelor municipalităţii, prin reducerea impozitului pe venitul global (IVG) la 10%, bugetul local al Oradiei va pierde în fiecare an 9,25 milioane euro, bani din care oraşul ar putea construi în fiecare an câte un pod peste Crişul Repede şi un pasaj peste şoseaua de centură. "Pentru a putea pune în operă cele 100 proiecte propuse pentru Centenar va trebui probabil să majorăm taxele pe proprietate", estima primarul Ilie Bolojan (foto) după apariţia OUG.

Obligaţi la majorări

Anunţul edilului contrazicea flagrant proiectul de taxe şi impozite pentru anul 2018 postat pe portalul municipalităţii încă din 16 octombrie, spre dezbatere publică, deoarece acesta nu prevedea majorări. Conform acestuia, între puţinele noutăţi s-a numărat supraimpozitarea cu câte 50% a orădenilor care refuză să se branşeze la reţelele de canalizare trase pe stradă, a proprietarilor care îşi ţin închise mai mult de 30 de zile spaţiile comerciale de pe Corso şi a deţinătorilor de terenuri construibile lăsate neocupate în zona centrală.

După apariţia OUG 79, conducerea municipalităţii s-a răzgândit. Într-o conferinţă de presă organizată pe 23 noiembrie, cu doar trei ore înaintea dezbaterii publice, primarul a anunţat brusc majorarea cu 20% a taxelor şi impozitelor pe clădiri, terenuri şi maşini, înjumătăţirea la 5% a bonificaţiei pentru achitarea integrală a dărilor până la primul termen de plată din 31 martie, reducerea subvenţiei pe gigacalorie (preţul pentru populaţie urmând să crească de la 240 lei la 255 lei), şi creşterea la 500% a suprataxei pentru imobilele lăsate în degradare.

"Suntem forţaţi să mărim impozitele ca urmare a confiscării veniturilor oraşului de către Guvernul României", a argumentat primarul.

Au schimbat materialele!

Liviu Sabău Popa, consilier PSD BihorDupă patru zile, Consiliul Local a aprobat majorările, prin votul exclusiv al consilierilor PNL, în pofida cererii reprezentanţilor UDMR şi PSD de a amâna proiectul, motivate de faptul că Parlamentul ar putea modifica OUG într-o manieră care să crească la loc veniturile bugetului local, făcând inutilă majoarea taxelor. "Puteam aştepta adoptarea Legii bugetului din luna decembrie, pentru a vedea ce sume se pierd şi ce nu", a spus PSD-istul Liviu Sabău Popa (foto).

În plus, opoziţia a susţinut că municipalitatea trebuia să amâne votul pentru a consulta în mod real orădenii. "Materialul postat pe site-ul Primăriei nu prevedea majorări nici măcar în ziua dezbaterii. Nu poţi ca pe site să postezi una, iar la dezbateri să prezinţi alta", a adăugat Sabău Popa.

Poziţia acestuia a fost împărtăşită şi de UDMR-istul Kis Gabor. "Dezbaterea ar trebui reluată. Conţinutul materialelor urcate pe site-ul Primăriei pe 16 octombrie a fost cu totul altul decât cel votat de Consiliul Local. Nu se vorbea nicăieri de majorări de taxe", a argumentat acesta.

Prefectură contra Primărie

Ioan Mihaiu, prefect BihorPunctul de vedere al opoziţiei a fost împărtăşit şi de Prefectură, instituţia însărcinată să verifice legalitatea actelor administrative. Pornind de la o reclamaţie, prefectul Ioan Mihaiu (foto) i-a trimis miercurea trecută primarului Ilie Bolojan o adresă prin care îi cere să analizeze modul în care au fost respectate prevederile Legii 52/2003, privind transparenţa în administraţia publică.

"Vă rugăm să ne comunicaţi punctul dumneavoastră de vedere, precum şi toate documentele din care rezultă că a fost îndeplinită procedura legală privind transparenţa decizională în ceea ce priveşte Proiectul de Hotărâre privind stabilirea impozitelor şi a taxelor locale pentru anul 2018", se menţionează în adresă.

Mai mult, Prefectura cere ca, în cazul în care se constată încălcarea legii, să se treacă la "reluarea procedurii, cu respectarea obligaţiilor ce vă revin în procesul de elaborare a proiectelor de acte normative". Altfel spus, revocarea Hotărârii şi organizarea unei noi dezbateri!

"Am respectat procedura"

Ionel Vila, secretarul Consiliului Local OradeaContactat de BIHOREANUL, primarul Ilie Bolojan susţine că municipalitatea nu are de ce organiza altă dezbatere. "Am respectat procedura legală", spune edilul, a cărui poziţie e susţinută şi de secretarul municipiului, Ionel Vila (foto). "Dacă în timpul celor 30 de zile în care proiectul unui act normativ este în dezbatere publică se fac propuneri pe care iniţiatorul le ia în considerare nu înseamnă că se prelungeşte dezbaterea", argumentează juristul municipalităţii.

Reprezentanţii Primăriei speculează o scăpare a Legii 52/2003, care nu lămureşte dacă iniţiatorul unui act normativ îl poate modifica după lansarea lui în dezbatere, deci logica elementară spune că nu. "Legea nu zice nicăieri că iniţiatorul nu poate aduce modificări proiectului de act normativ în timpul dezbaterii. De vreme ce este obligat să ia în considerare toate propunerile de modificare venite din partea altora, este logic să poată face şi el modificări", argumentează directorul economic al Primăriei, Eduard Florea.

În plus, acesta susţine că ulterior dezbaterii publice proiectul a fost discutat şi în comisia de specialitate, iar apoi în plenul Consiliului Local, ale cărui şedinţe sunt şi ele publice. "Nu a fost o hotărâre luată pe ascuns, toată lumea a putut să-şi spună părerea", zice Florea. Atâta tot că sintagma "toată lumea" îi exclude tocmai pe cei afectaţi de majorarea impozitelor şi taxelor. Orădenii sunt buni de plată indiferent că au sau nu ceva de spus...


MĂSURI FORŢATE
Scumpiri de zeci de lei

Primarul Ilie Bolojan spune că majorarea impozitelor şi taxelor locale şi reducerea subvenţiei la gigacalorie sunt măsuri forţate de scăderea veniturilor la bugetul local prin noile modificări ale Codului Fiscal. "În cazul în care OUG 79 nu va fi adoptată în Parlament, din ianuarie se va reveni la impozitele normale", afirmă Bolojan.

Până atunci, orădenii se pot pregăti să plătească biruri mai mari pentru aceleaşi proprietăţi. Spre exemplu, impozitul pentru un imobil situat în zona A, cu toate facilităţile, va creşte cu 22 lei (de la 110 lei pe an la 132 lei) pe an pentru o garsonieră, cu 33 lei (de la 165 la 198 lei) pentru un apartament cu 2 camere, şi cu 39 lei (de la 193 la 232 lei) pe an pentru 3 camere.

Sumele datorate pentru terenurile din intravilan vor creşte şi ele, cu 18 - 22%, în funcţie de zona în care sunt situate. La fel, impozitul pentru un autovehicul cu o capacitate de 1.400 centimetri cubi, cum este Dacia Logan, va creşte cu 12 lei (de la 60 lei la 72 lei), iar cel pentru o capacitate cilindrică de 1.900 cmc se va majora cu 37 de lei (de la 193 lei la 230 lei pe an).

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
6 Comentarii
Drept la replica de 20%
Eu zic ca hcl_ul este o mica VRAJEALA în calea realizărilor fără număr și fără nici un câștig pt orădeni ci doar pt lacheii casei pnl .psd .usr. udmr toți o mizerie cu salarii mari care trebuiau primele tăiate primar 13.000 lei vicele_ birta numai de la distrigaz încaseaza pe lună 12000 pt ce _ ca bei o cafea la ședințele de luni iar popa psd_pus la ambulanță degeaba paralel ca brancardierul Bodog ministru care nu cunoaste nici vaccinu_doamna consilier Dulca cu firma de taxi Fulger și așa mai departe....
Postat 05 Decembrie 2017, 21:47 de jules
Flexibil cum e ... Bolojan nu va ceda !?!
Asa ca ... doar se amana pana spre final de an, cand oricum intra HCL-ul in vigoare, chiar daca in Bugetul de Stat se prevad toate compensarile invocate pentru toate judetele !??
Postat 05 Decembrie 2017, 18:41 de WinDos
HO! HUO! BA!!!!
"Pai mai contristilor cu ce vreti voi sa repar lucrarile inca in garantie si prabusite, crapate, stricate??? Nu aveti minte? Sunteti rai?...rau intentionati? Vreti sa aveti un oras stricat si crapat? Si ce daca fac multe si proaste? Importantb e sa incepem sa le reparam.... prost ca sa avem si la anu de lucru! HUO!!!!!! HUO ba!!!" - citat din mintea si gandirea birtinezului.
Postat 05 Decembrie 2017, 15:17 de scortosul
Bravo domnule Prefect..!
Tzaranushul din Birtin crede ca face ce vrea...pina cind..pina unde???
Postat 05 Decembrie 2017, 11:56 de grigore
New concept : dezbatere publica
O noua(sau mai veche) halucinatie numita "dezbatere publica". Cui prodest? "Consiliul Local a aprobat majorările, prin votul exclusiv al consilierilor PNL".Consilieri care sunt probabil doar extensii ale secretarului general.Mandatati de ultimele alegeri locale.Dezbaterea probabil schimba incadrarea de la viol la act liber consimtit.
Postat 05 Decembrie 2017, 09:51 de excalibur
?!
De ce nu ma mir?! Eduard Florea, economist, directorul directiei economice.... Vila, secretar al primariei, citez ,,...juristul municipalitatii". Stie cineva la ce varsta si unde si-au luat domniile lor licentele? Despre secretar se vorbeste ca a fost coleg la universitate cu senatorul ghilea.
Postat 05 Decembrie 2017, 08:22 de pinonel
count display

FOTO BIHOREANUL

 • 'Apel către mafioţi: Căraţi-vă!'. Orădenii au ieşit din nou să protesteze, în faţa Prefecturii (FOTO / VIDEO)
 • Jurcuţ rade tot! Defrişat de speculanţii imobiliari, un deal din Paleu s-a prăvălit pe o stradă din Oradea (FOTO)
 • Statul paralel: Judecătorul orădean Ovidiu Galea, fost ofiţer de Securitate, suspendat din magistratură şi inculpat, a fost promovat la... Guvern (FOTO)
 • Dublu sau nimic! Bloc de 19 etaje în Oradea, construit printr-un proiect ambițios al magnatului Viorel Micula. Vezi cum va arăta! (FOTO)
 • Accident grav în Sîntandrei: Două persoane rănite, după ce un Audi s-a lovit cu un Peugeot (FOTO/VIDEO)
 • Gerovital, brandul nr. 1 în România, a deschis primul magazin în Oradea. Inaugurarea s-a făcut cu şampanie, o prezentare Eli Lăslean şi reduceri (FOTO)
 • Voluntariat. 20 de orădeni au plantat flori în piaţa Ferdinand într-o acţiune de înfrumuseţare a oraşului (FOTO / VIDEO)
 • Kirchweih la Palota: Micuţa comunitate de germani şi-a sărbătorit întemeietorul şi protectorul spiritual (FOTO/VIDEO)
 • Morţii cu morţii: Drumul între DN 79 şi cimitirul din Nojorid, presărat cu buruieni înalte de 2 metri! (FOTO)
 • Accident grav pe DN 1: Un bărbat a murit şi o femeie este în stare gravă, după ce o maşină s-a ciocnit cu un autocar (FOTO/VIDEO)

TIMP LIBER

Timp liber

CURS VALUTAR

 • 1 USD = 3.8697 RON
 • 1 EUR = 4.5959 RON
 • 1 HUF = 0.015 RON