URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 14 AUGUST 2018

Ediția tipărită

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Am mai povestit despre faptele de arme ale doamnei primar Nagy Gizella, din Biharia. Până acum s-a remarcat prin geniala idee de a renunţa să conecteze comuna la reţeaua de apă introdusă prin Apa Regio. Acum băştinaşii beau apă cu mormoloci, în aşteptarea unui ipotetic proiect pritocit de UDMR exclusiv pentru comunele pe care le controlează.
Zic şi eu
Adrian Cris
Noua mineriadă a PSD nu mai lasă cale de întoarcere pentru că, pur şi simplu, pe aşa-zişii social-democraţi nu-i interesează demult ce spune poporul, ci doar ce spun ei poporului. Li se rupe de imagine, de sondaje, de UE şi de orice alt „moft”, pentru că probabil şi-au pregătit inclusiv planul de a fura alegerile.
Cum a fost?
Lucian Cremeneanu
De 4 ani, Untold înseamnă Cluj-Napoca, înseamnă România. Umblă vorba că se vrea mutarea lui în afara orașului, nu din pricina deranjului din centru, ci pentru că scena principală, stadionul adică, e limitativă cu numărul de persoane din motive de siguranță. Dacă se va transforma din festival urban în festival câmpenesc s-ar putea ca percepția să se schimbe.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Unde vă veți petrece vacanța de vară?

De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
Începând din 24 august 2018 o persoană amendată pentru orice contravenţie - indiferent că este o contravenţie de mediu, silvică, la regimul construcţiilor, etc. - va beneficia de un interval de 15 zile în care va trebui să decidă dacă plăteşte amenda (în acest caz achitând jumătate din mimimul prevăzut de lege) sau formulează plângere în instanţă (caz în care, dacă pierde procesul, va plăti amenda prevăzută în procesul-verbal de contravenţie).
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Hematuria reprezintă prezenţa sângelui în urină. Cauzele sunt variate şi se pot grupa în 2 categorii: renale şi extrarenale. Vezi ce boli poate indica!
Psihologul Bihoreanului
Razvan Coloja
În caz că nu aţi observat, fobiile faţă de anumite vieţuitoare sunt mai des întâlnite decât cele care au ca obiect alte animale. De exemplu, femeile tind să se teamă mai mult de insecte şi păianjeni decât de - să zicem - porumbei. Mult mai mulţi oameni se tem de şerpi decât de pisici. De şobolani decât de mămăruţe. În acest articol vom discuta despre psihologia fricii şi cum teama a jucat un rol adaptativ în dezvoltarea speciei umane.
12 Decembrie 2017, 08:03

Bogaţii Bihorului: Cine sunt cei mai bogaţi afacerişti bihoreni şi cum şi-au crescut averile

Bogaţii Bihorului: Cine sunt cei mai bogaţi afacerişti bihoreni şi cum şi-au crescut averile MAGNAT ASCUNS. În ciuda averii impresionante, întrecută în România doar de cea a lui Ion Ţiriac şi cea a fraţilor Pavăl, orădeanul Zoltan Teszari rămâne extrem de discret. El a bifat o singură apariţie la un eveniment public de amploare, în 2002, la Gala Capital, unde a fost imortalizat când i se înmâna premiul "Speranţa Anului"
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

O zicală de golani susţine că, deşi banii nu aduc fericirea, e mai confortabil să plângi într-un Mercedes decât pe o bicicletă. Dacă aşa stau lucrurile, bogătaşii Bihorului au tot confortul în caz că îi va apuca vreodată tristeţea...

Luna aceasta, Revista Capital a publicat Top 300 cei mai bogaţi români în anul 2017, în care Bihorul bifează şapte prezenţe, unele lesne de bănuit, altele surprinzătoare. Cine sunt cei mai înstăriţi bihoreni şi din ce şi-au adunat averile, vă prezintă BIHOREANUL...

Teszari, pe plus

De departe, cel mai bogat bihorean este şi anul acesta Zoltan Teszari, proprietarul companiei RCS&RDS, care şi-a făcut loc pe podium pe poziţia a treia, după Ion Ţiriac şi fraţii Dragoş şi Adrian Pavăl, patronii Dedeman. Magnatul în vârstă de 47 de ani, cu afaceri în telecomunicaţii, media şi energie, este creditat cu o avere estimată între 550 şi 570 milioane euro, cu circa 10% peste cea de anul trecut, când Capital îl plasa pe locul 4 în clasament, cu o avere de 500-520 milioane euro.

Teszari deţine pachetul majoritar RCS&RDS România, prin Digi Communications N.V, care anul acesta s-a listat la bursa de valori din Bucureşti. Prin subsidiare Digi, grupul este prezent şi în Spania, Italia şi Ungaria, anul trecut generând venituri de 842,8 milioane euro, conform specialiştilor Revistei Capital. Afacerea în telecomunicaţii a cunoscut o dezvoltare fulminantă, de la 700.000 clienţi în 2002 la 12,4 milioane la finele lui 2016.

Milionarul invizibil

Capital afirmă că RCS&RDS s-a axat în ultima perioadă pe dezvoltarea segmentului de telefonie mobilă, iar din octombrie Digi Mobil 4G "acoperă şi tunelurile metroului bucureştean". Prin diverse politici de atragere a clienţilor, din octombrie 2008 până în octombrie 2017, nu mai puţin de 4,2 milioane de numere de telefon au fost portate în reţeaua Digi.

În ciuda averii şi statutului său, Zoltan Teszari este în continuare un om foarte discret, fiind numit "milionarul fără chip" sau "milionarul invizibil". Singura sa apariţie publică datează din 2002, când a participat la Gala Oskar Capital, unde i-a fost înmânat premiul "Speranţa Anului". De altfel, Capital publică şi o fotografie realizată atunci cu magnatul orădean, una dintre puţinele imagini recente. Publicaţia punctează şi generozitatea lui Teszari, care a echipat Centrul de Sănătate şi Imagistică Maria din Oradea cu echipamente şi aparatură medicale moderne aşa încât clinica oferă consultaţii gratuite de peste un deceniu.

Gemenii din Rieni

Frații Ioan și Viorel MiculaFraţii Ioan şi Viorel Micula sunt următorii bihoreni din Top 300, având afaceri în industria alimentară, hoteluri şi media. Proprietarii grupului European Food & Drinks nu mai au însă, nici pe departe, averea de odinioară. Dacă în 2010 aceasta era estimată la 580-620 milioane euro, gemenii bihoreni au scăzut acum la 175-180 milioane euro, ceea ce-i plasează pe locul 22 în top.

Totuşi, faţă de anul trecut, averea lor a crescut cu circa 5 milioane euro, estimează Capital, care aminteşte că în 2016 fraţii Micula au câştigat la Curtea de Arbitraj de pe lângă Banca Mondială procesul cu statul român, care trebuie să le achite despăgubiri de 200 milioane euro. Pentru recuperarea datoriei, mai multe conturi ale Ministerului de Finanţe au şi fost poprite, dar plata nu s-a realizat. "Au virat banii într-un cont al Trezoreriei la care nu am avut niciodată acces", a declarat Ioan Micula pentru Capital.

Grupul de firme al fraţilor are în jur de 6.000 salariaţi, cea mai mare companie din grup fiind Transilvania General Import Export, cu 2.300 angajaţi şi o cifră de afaceri de peste 165 milioane euro în 2016.

Moştenirea lui Mudura

Mult mai jos în clasament, pe locul 58, dar totuşi cu o avere considerabilă, este familia Mudura, care are deţine, între altele, Lotus Center, primul mall din Oradea, deschis în 2002. Familia Mudura are o avere estimată la 85-90 milioane euro, provenită din imobiliare şi comerţ, suma fiind în creştere faţă de anul trecut, când era de circa 83-85 milioane euro.

omul de afaceri Alexandru Mudura junior, patronul Lotus CenterÎn 2014, după decesul tatălui său, Alexandru Mudura junior (foto) a preluat controlul afacerilor, iar apoi a anunţat demararea unui nou proiect imobiliar în Oradea, cu mall, locuinţe şi birouri, pe o parte din terenul fostei fabrici Înfrăţirea, investiţia fiind estimată la 60 milioane euro. În urmă cu mulţi ani, Mudura senior a fost cel care a adus pe piaţa din România produsele Ferrero, ouăle Kinder, Tic-Tac şi Raffaello.

Deşi nu este bihorean, merită menţionat şi prahoveanul Marcel Bărbuţ, proprietarul Adeplast, care are fabrici în Oradea şi ocupă locul 102, cu o avere estimată la 55-57 milioane euro.

Mai bogat, mai blamat

În topul celor mai bogaţi români sunt şi bihoreni mai puţin faimoşi. Unul este Sergiu Turcu, unicul acţionar al firmei Madrugada Com, aflat pe locul 143 în top cu o avere estimată la 38-40 milioane euro. Faţă de anul trecut, averea lui Turcu a crescut cu circa 3 milioane. Capital scrie că Madrugada este unul dinte cei mai mari producători de tâmplărie de PVC şi aluminiu din ţară, principalele pieţe de desfacere fiind România şi Europa Occidentală. Firma creşte în fiecare an: în 2016 a înregistrat un rulaj al afacerilor de 27,5 milioane euro, cu peste 30% mai mare decât în 2015.

Iosif Pazurik, patronul grupului NutrientulUrmătorul în top este Iosif Pazuric (foto), proprietarul Nutrientul Group, a cărui avere, provenită din producţia de nutreţuri şi creşterea păsărilor şi porcinelor, s-a mărit considerabil în ultimul an, propulsându-l pe locul 173 în topul Capital. Potrivit revistei, afaceristul de 61 de ani are între 32 şi 35 milioane euro, faţă de 22-23 milioane euro anul trecut.

După cum se ştie, firma Nutripork, deţinută de Pazuric, a început demersurile pentru prelungirea autorizaţiei de mediu pentru ferma din Ioşia. Cum ferma împute o parte din oraş, mai mulţi orădeni au făcut scandal la dezbaterea publică pe această temă, cerând APM Bihor să impună condiţii severe pentru reducerea poluării olfactive înainte de a emite o nouă autorizaţie.

Din petrol şi grâne

Între bogătanii României se află şi necunoscuţii soţi Tulvan, care deţin compania Votrom SRL, înfiinţată în urmă cu 13 ani şi profilată pe comerţul cu combustibili. Valentin şi Olimpia Maria Tulvan sunt acum pe locul 258 în top, având o avere estimată la 24-25 milioane euro, faţă de 21-22 milioane euro în 2016. Anul trecut, cifra de afaceri a companiei a urcat la 67,8 milioane euro, înregistrând un profit de 1,45 milioane euro. Familia Tulvan mai deţine şi firma Vot Invest, înfiinţată în 2009, cu acelaşi obiect de activitate, dar cu un rulaj mai mic, de aproximativ 1 milion euro.

Ultimul bihorean din Top 300 este Dan Corbuţ, un "new-entry" plasat pe locul 278, cu o avere estimată între 22 şi 24 milioane euro. Corbuţ deţine Agroind Cauaceu, prezentată drept a treia cea mai mare companie cu capital românesc din Bihor. Firma comercializează seminţe, îngrăşăminte şi pesticide pentru agricultură, totodată lucrând 4.000 hectare de teren agricol, pe care cultivă cereale. Anul trecut, cifra de afaceri a firmei a crescut la 56 milioane euro, înregistrând un profit de 1,6 milioane euro, mai mare cu 30% decât în 2015.

Şi, dacă se iau în considerare trendurile prezentate de Capital, bogaţii Bihorului de anul acesta vor fi şi mai bogaţi la anul...


FRUNTAŞUL ŢIRIAC
Contorul bogăţiei

magnatul Ion ȚiriacAnul acesta, averile celor mai bogaţi 300 de români depăşesc 23 miliarde euro, fiind cu 6,2% mai mari decât anul trecut. Pe locul 1 se situează, pentru al patrulea an consecutiv, Ion Ţiriac (foto), cu o avere de 1,7-1,8 miliarde euro, iar locul II este ocupat de fraţii Dragoş şi Adrian Pavăl, proprietarii Dedeman, a căror avere este estimată la 1,1-1,2 miliarde euro.

La calcularea averilor, Capital a ţinut cont atât de valoarea participaţiilor în companii, cât şi de evaluarea afacerilor, pornind de la EBITDA (profitul înainte de dobânzi, impozite, depreciere şi amortizare) şi aplicând multiplicatori diferiţi pentru fiecare industrie şi actualizaţi în funcţie de valorile de piaţă confirmate în cazul realizării unor tranzacţii recente în domeniile respective. De asemenea, s-a ţinut cont şi de valoarea datoriilor companiilor. Pentru averea personală, s-au luat în calcul - acolo unde au existat informaţii - şi bunurile imobile (terenuri, clădiri) deţinute de milionari şi de familiile lor, alte bunuri personale de valoare, precum şi conturile bancare.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Cati bani o fi luat Bihoreanul pe reclama facuta germenilor Micula ?!?
Minciuni de la un cap la altul ... faliment total scrievoe fruntea lor !?! Nu au nimic de recuperat de la stat, o prostie fara margini sa crezi ca un datornic trebuie sa ia ceva, vreodata de la un buget public ... caraghiosii astia, cu clanul lor cu tot, au ajuns sa-si vanda ca sa aiba ce manca ... tot rahatul produs si depozitat atatia ani si ani !?!
Postat 12 Decembrie 2017, 16:14 de WinDos
hahahaha
Micula 175...hahahahahah vai mama lui...
Postat 12 Decembrie 2017, 14:16 de Tinas
Zolico
Intrebare Zolico, cum de numesc cei care promit ceva, verbal si sub semnatura privata so nu se tin de cuvant? Mincinosi sau excroci? Poti sa alegi si sa primesti cea ce meriti.
Postat 12 Decembrie 2017, 12:45 de Nelutu
count display

FOTO BIHOREANUL

 • Scene dramatice în satul Olosig: Localnicii plâng în hohote văzând cum le sunt omorâte animalele (FOTO/VIDEO)
 • Scandal în satul Olosig: Localnicii, revoltați că autoritățile vor să le omoare toți porcii! (FOTO)
 • Feciorul și tradițiile: De dragul tradiţiilor, un adolescent bihorean a renovat o casă veche de 84 de ani (FOTO)
 • 'Fără implicare nu va fi schimbare': Aproximativ 150 de orădeni au protestat şi duminică seară (FOTO / VIDEO)
 • Hercule e bihorean! Sportivul bihorean Florin Lupaş este considerat cel mai puternic român (FOTO)
 • Festivalul KaravanAct: 'Zarvă' pe picioroange în centrul Oradiei (FOTO / VIDEO)
 • Oradea Summer Film: Caliu și taraful lui au cântat în Parcul Cetății (FOTO / VIDEO)
 • Miting cu repetiţie: Sute de orădeni au ieşit din nou să protesteze (FOTO / VIDEO)
 • Concurs de atelaje la Oşorhei - GALERIE FOTO şi VIDEO
 • Se reaprinde flacăra protestelor: Un orădean, rănit de jandarmi la mitingul diasporei. Sute de orădeni au ieșit în stradă (FOTO / VIDEO)

TIMP LIBER

Timp liber

CURS VALUTAR

 • 1 USD = 3.8697 RON
 • 1 EUR = 4.5959 RON
 • 1 HUF = 0.015 RON