URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 24 IANUARIE 2019

Ediția tipărită

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Autostrada care ar trebui să unească Oradea de Cluj are un destin nemilos. Din cauza forţelor vrăjmaşe din exterior, noi, românii, nu suntem lăsaţi să ne construim autostrăzi. Bătrânul Soros se pune în calea buldozerelor care decopertează terenul, ecologiştii mai descoperă câte o capră neagră ce sălăşuieşte pe traseu, iar Uniunea Europeană ne tot bate la cap oferindu-ne banii ei, deşi toată lumea ştie că nu sunt bine veniţi în România fiindcă nu pot fi furaţi.
Zic şi eu
Adrian Cris
N-aveţi de unde şti cine-i Lori. E normal, dar asta nu însemnă că nu merită câteva rânduri. Poate nu atât pentru că el, fotoreporterul nostru, Szilágyi Loránd, tocmai a fost recompensat pentru câteva reuşite de anul trecut, câştigând Cupa Fotoreporterilor Bihoreni. Mai degrabă pentru că e unul dintre cei care, în plină tiranie smartphone, în care oricine îşi scoate device-ul pentru orice nimic, continuă să care un DSLR, să socotească zgomotul de lumină, să dea atenţie compoziţiei, subiectului, să dea cele mai bune poze posibile.
Cum a fost?
Lucian Cremeneanu
Prea multă lume nu a auzit de Adrian Berinde! Nici nu prea avea cum, din moment ce singurul post de radio care îi mai scapă câte o melodie în eter este România Cultural. În Oradea, Radio Transilvania, ce îl mai difuza sporadic, și-a banalizat grila de programe la fel ca restul radiourilor comerciale, iar singurul post românesc ce difuzează exclusiv muzică românească, Național FM, pornit tot din Oradea, nu are și nu a avut niciodată o melodie de Adrian Berinde în playlist.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveţi despre cerinţele organismelor europene adresate României privind consolidarea statului de drept şi stoparea modificării legilor justiţiei?
De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
La sfârşitul anului trecut a fost publicată, în Monitorul Oficial, Legea nr. 310/2018 pentru modificarea Codului de procedură civilă. Această lege aduce modificări importante sistemului procesual, acestea putând fi sistematizate în trei categorii. Prima categorie de modificări vizează transpunerea în legislaţie a deciziilor Curtii Constituţionale ce au vizat prevederile codului de procedură civilă din 2013 şi până astăzi.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Trichineloza este o boală parazitară acută produsă de Trichinella spiralis (un vierme cilindric lung de 1-4 mm şi cu diametrul de 0,04 mm), care parazitează animalele carnivore, porci mistreţi, urşi, vulpi, câini, pisici, şobolani etc. Sursa de infecţie pentru om este carnea infestată şi insuficient preparată termic...
Psihologul Bihoreanului
Razvan Coloja
Inteligenţa este râvnită în ziua de azi ca un atribut fără de care persoana nu se poate descurca eficient în viaţă. Adevărul este însă că inteligenţa corelează extrem de bine cu probleme de ordin mental, afectiv şi social. Oamenii cu IQ ridicat întâmpină mai multe dificultăţi în a se integra în societate, mulţi suferă de depresie, anxietate sau alte tulburări, iar o mică parte au chiar şi boli mintale.
12 Decembrie 2017, 08:03

Bogaţii Bihorului: Cine sunt cei mai bogaţi afacerişti bihoreni şi cum şi-au crescut averile

Bogaţii Bihorului: Cine sunt cei mai bogaţi afacerişti bihoreni şi cum şi-au crescut averile MAGNAT ASCUNS. În ciuda averii impresionante, întrecută în România doar de cea a lui Ion Ţiriac şi cea a fraţilor Pavăl, orădeanul Zoltan Teszari rămâne extrem de discret. El a bifat o singură apariţie la un eveniment public de amploare, în 2002, la Gala Capital, unde a fost imortalizat când i se înmâna premiul "Speranţa Anului"
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

O zicală de golani susţine că, deşi banii nu aduc fericirea, e mai confortabil să plângi într-un Mercedes decât pe o bicicletă. Dacă aşa stau lucrurile, bogătaşii Bihorului au tot confortul în caz că îi va apuca vreodată tristeţea...

Luna aceasta, Revista Capital a publicat Top 300 cei mai bogaţi români în anul 2017, în care Bihorul bifează şapte prezenţe, unele lesne de bănuit, altele surprinzătoare. Cine sunt cei mai înstăriţi bihoreni şi din ce şi-au adunat averile, vă prezintă BIHOREANUL...

Teszari, pe plus

De departe, cel mai bogat bihorean este şi anul acesta Zoltan Teszari, proprietarul companiei RCS&RDS, care şi-a făcut loc pe podium pe poziţia a treia, după Ion Ţiriac şi fraţii Dragoş şi Adrian Pavăl, patronii Dedeman. Magnatul în vârstă de 47 de ani, cu afaceri în telecomunicaţii, media şi energie, este creditat cu o avere estimată între 550 şi 570 milioane euro, cu circa 10% peste cea de anul trecut, când Capital îl plasa pe locul 4 în clasament, cu o avere de 500-520 milioane euro.

Teszari deţine pachetul majoritar RCS&RDS România, prin Digi Communications N.V, care anul acesta s-a listat la bursa de valori din Bucureşti. Prin subsidiare Digi, grupul este prezent şi în Spania, Italia şi Ungaria, anul trecut generând venituri de 842,8 milioane euro, conform specialiştilor Revistei Capital. Afacerea în telecomunicaţii a cunoscut o dezvoltare fulminantă, de la 700.000 clienţi în 2002 la 12,4 milioane la finele lui 2016.

Milionarul invizibil

Capital afirmă că RCS&RDS s-a axat în ultima perioadă pe dezvoltarea segmentului de telefonie mobilă, iar din octombrie Digi Mobil 4G "acoperă şi tunelurile metroului bucureştean". Prin diverse politici de atragere a clienţilor, din octombrie 2008 până în octombrie 2017, nu mai puţin de 4,2 milioane de numere de telefon au fost portate în reţeaua Digi.

În ciuda averii şi statutului său, Zoltan Teszari este în continuare un om foarte discret, fiind numit "milionarul fără chip" sau "milionarul invizibil". Singura sa apariţie publică datează din 2002, când a participat la Gala Oskar Capital, unde i-a fost înmânat premiul "Speranţa Anului". De altfel, Capital publică şi o fotografie realizată atunci cu magnatul orădean, una dintre puţinele imagini recente. Publicaţia punctează şi generozitatea lui Teszari, care a echipat Centrul de Sănătate şi Imagistică Maria din Oradea cu echipamente şi aparatură medicale moderne aşa încât clinica oferă consultaţii gratuite de peste un deceniu.

Gemenii din Rieni

Frații Ioan și Viorel MiculaFraţii Ioan şi Viorel Micula sunt următorii bihoreni din Top 300, având afaceri în industria alimentară, hoteluri şi media. Proprietarii grupului European Food & Drinks nu mai au însă, nici pe departe, averea de odinioară. Dacă în 2010 aceasta era estimată la 580-620 milioane euro, gemenii bihoreni au scăzut acum la 175-180 milioane euro, ceea ce-i plasează pe locul 22 în top.

Totuşi, faţă de anul trecut, averea lor a crescut cu circa 5 milioane euro, estimează Capital, care aminteşte că în 2016 fraţii Micula au câştigat la Curtea de Arbitraj de pe lângă Banca Mondială procesul cu statul român, care trebuie să le achite despăgubiri de 200 milioane euro. Pentru recuperarea datoriei, mai multe conturi ale Ministerului de Finanţe au şi fost poprite, dar plata nu s-a realizat. "Au virat banii într-un cont al Trezoreriei la care nu am avut niciodată acces", a declarat Ioan Micula pentru Capital.

Grupul de firme al fraţilor are în jur de 6.000 salariaţi, cea mai mare companie din grup fiind Transilvania General Import Export, cu 2.300 angajaţi şi o cifră de afaceri de peste 165 milioane euro în 2016.

Moştenirea lui Mudura

Mult mai jos în clasament, pe locul 58, dar totuşi cu o avere considerabilă, este familia Mudura, care are deţine, între altele, Lotus Center, primul mall din Oradea, deschis în 2002. Familia Mudura are o avere estimată la 85-90 milioane euro, provenită din imobiliare şi comerţ, suma fiind în creştere faţă de anul trecut, când era de circa 83-85 milioane euro.

omul de afaceri Alexandru Mudura junior, patronul Lotus CenterÎn 2014, după decesul tatălui său, Alexandru Mudura junior (foto) a preluat controlul afacerilor, iar apoi a anunţat demararea unui nou proiect imobiliar în Oradea, cu mall, locuinţe şi birouri, pe o parte din terenul fostei fabrici Înfrăţirea, investiţia fiind estimată la 60 milioane euro. În urmă cu mulţi ani, Mudura senior a fost cel care a adus pe piaţa din România produsele Ferrero, ouăle Kinder, Tic-Tac şi Raffaello.

Deşi nu este bihorean, merită menţionat şi prahoveanul Marcel Bărbuţ, proprietarul Adeplast, care are fabrici în Oradea şi ocupă locul 102, cu o avere estimată la 55-57 milioane euro.

Mai bogat, mai blamat

În topul celor mai bogaţi români sunt şi bihoreni mai puţin faimoşi. Unul este Sergiu Turcu, unicul acţionar al firmei Madrugada Com, aflat pe locul 143 în top cu o avere estimată la 38-40 milioane euro. Faţă de anul trecut, averea lui Turcu a crescut cu circa 3 milioane. Capital scrie că Madrugada este unul dinte cei mai mari producători de tâmplărie de PVC şi aluminiu din ţară, principalele pieţe de desfacere fiind România şi Europa Occidentală. Firma creşte în fiecare an: în 2016 a înregistrat un rulaj al afacerilor de 27,5 milioane euro, cu peste 30% mai mare decât în 2015.

Iosif Pazurik, patronul grupului NutrientulUrmătorul în top este Iosif Pazuric (foto), proprietarul Nutrientul Group, a cărui avere, provenită din producţia de nutreţuri şi creşterea păsărilor şi porcinelor, s-a mărit considerabil în ultimul an, propulsându-l pe locul 173 în topul Capital. Potrivit revistei, afaceristul de 61 de ani are între 32 şi 35 milioane euro, faţă de 22-23 milioane euro anul trecut.

După cum se ştie, firma Nutripork, deţinută de Pazuric, a început demersurile pentru prelungirea autorizaţiei de mediu pentru ferma din Ioşia. Cum ferma împute o parte din oraş, mai mulţi orădeni au făcut scandal la dezbaterea publică pe această temă, cerând APM Bihor să impună condiţii severe pentru reducerea poluării olfactive înainte de a emite o nouă autorizaţie.

Din petrol şi grâne

Între bogătanii României se află şi necunoscuţii soţi Tulvan, care deţin compania Votrom SRL, înfiinţată în urmă cu 13 ani şi profilată pe comerţul cu combustibili. Valentin şi Olimpia Maria Tulvan sunt acum pe locul 258 în top, având o avere estimată la 24-25 milioane euro, faţă de 21-22 milioane euro în 2016. Anul trecut, cifra de afaceri a companiei a urcat la 67,8 milioane euro, înregistrând un profit de 1,45 milioane euro. Familia Tulvan mai deţine şi firma Vot Invest, înfiinţată în 2009, cu acelaşi obiect de activitate, dar cu un rulaj mai mic, de aproximativ 1 milion euro.

Ultimul bihorean din Top 300 este Dan Corbuţ, un "new-entry" plasat pe locul 278, cu o avere estimată între 22 şi 24 milioane euro. Corbuţ deţine Agroind Cauaceu, prezentată drept a treia cea mai mare companie cu capital românesc din Bihor. Firma comercializează seminţe, îngrăşăminte şi pesticide pentru agricultură, totodată lucrând 4.000 hectare de teren agricol, pe care cultivă cereale. Anul trecut, cifra de afaceri a firmei a crescut la 56 milioane euro, înregistrând un profit de 1,6 milioane euro, mai mare cu 30% decât în 2015.

Şi, dacă se iau în considerare trendurile prezentate de Capital, bogaţii Bihorului de anul acesta vor fi şi mai bogaţi la anul...


FRUNTAŞUL ŢIRIAC
Contorul bogăţiei

magnatul Ion ȚiriacAnul acesta, averile celor mai bogaţi 300 de români depăşesc 23 miliarde euro, fiind cu 6,2% mai mari decât anul trecut. Pe locul 1 se situează, pentru al patrulea an consecutiv, Ion Ţiriac (foto), cu o avere de 1,7-1,8 miliarde euro, iar locul II este ocupat de fraţii Dragoş şi Adrian Pavăl, proprietarii Dedeman, a căror avere este estimată la 1,1-1,2 miliarde euro.

La calcularea averilor, Capital a ţinut cont atât de valoarea participaţiilor în companii, cât şi de evaluarea afacerilor, pornind de la EBITDA (profitul înainte de dobânzi, impozite, depreciere şi amortizare) şi aplicând multiplicatori diferiţi pentru fiecare industrie şi actualizaţi în funcţie de valorile de piaţă confirmate în cazul realizării unor tranzacţii recente în domeniile respective. De asemenea, s-a ţinut cont şi de valoarea datoriilor companiilor. Pentru averea personală, s-au luat în calcul - acolo unde au existat informaţii - şi bunurile imobile (terenuri, clădiri) deţinute de milionari şi de familiile lor, alte bunuri personale de valoare, precum şi conturile bancare.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Cati bani o fi luat Bihoreanul pe reclama facuta germenilor Micula ?!?
Minciuni de la un cap la altul ... faliment total scrievoe fruntea lor !?! Nu au nimic de recuperat de la stat, o prostie fara margini sa crezi ca un datornic trebuie sa ia ceva, vreodata de la un buget public ... caraghiosii astia, cu clanul lor cu tot, au ajuns sa-si vanda ca sa aiba ce manca ... tot rahatul produs si depozitat atatia ani si ani !?!
Postat 12 Decembrie 2017, 16:14 de WinDos
hahahaha
Micula 175...hahahahahah vai mama lui...
Postat 12 Decembrie 2017, 14:16 de Tinas
Zolico
Intrebare Zolico, cum de numesc cei care promit ceva, verbal si sub semnatura privata so nu se tin de cuvant? Mincinosi sau excroci? Poti sa alegi si sa primesti cea ce meriti.
Postat 12 Decembrie 2017, 12:45 de Nelutu
count display

FOTO BIHOREANUL

 • Poliţia Bihor în 2018: Au fost identificaţi toţi autorii infracţiunilor de mare violenţă şi toţi şoferii care au părăsit locul faptei (FOTO)
 • 'Infractor chestor şi infractor avocat': Afişe cu avocatul Răzvan Doseanu şi fostul şef al Poliţiei, Liviu Popa, lipite pe instituţii din Oradea (FOTO / VIDEO)
 • Accident în Ungaria: Cinci români au fost răniţi în apropiere de Borş, după ce maşina lor a fost lovită de TIR şi aruncată-n şanţ (FOTO)
 • 'Sunt sechestrată!' O tânără a ameninţat că se aruncă de la etajul trei al unui bloc din Oradea (FOTO / VIDEO)
 • 'Cum să vinzi o pereche de bocanci în toiul verii'. O tânără orădeancă a lansat o carte cu ponturi de vânzări (FOTO)
 • Vernisajul fotojurnaliştilor: Fotograful BIHOREANULUI, Szilágyi Loránd, a primit Cupa Fotoreporterilor Bihoreni (FOTO)
 • Incendiu de proporții la Centrul de plasament pentru copii cu dizabilități din Oradea (FOTO/VIDEO)
 • La polul frigului: În debutul geros al anului, BIHOREANUL a făcut o incursiune în cea mai rece așezare locuită din județ (FOTO / VIDEO)
 • An nou, aceleaşi bătălii... PNL-iştii au boicotat prima şedinţă din 2019 a Consiliului Judeţean, iar un proiect de 7 milioane euro a fost din nou amânat! (FOTO/VIDEO)
 • Un bebeluş de 7 luni, bolnav de rujeolă, este în stare gravă la Spitalul Municipal din Oradea. Părinţii acuză doctorii că ar fi ascuns riscul de îmbolnăvire (FOTO)
Ultimele Comentarii

TIMP LIBER

Timp liber

CURS VALUTAR

 • 1 USD = 3.8697 RON
 • 1 EUR = 4.5959 RON
 • 1 HUF = 0.015 RON