URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
05 Noiembrie 2012, 11:35

Bogătaşii Bihorului: Fraţii Ioan şi Viorel Micula au înregistrat o cădere spectaculoasă în topul averilor

Bogătaşii Bihorului: Fraţii Ioan şi Viorel Micula au înregistrat o cădere spectaculoasă în topul averilor MĂRIRE ŞI DECĂDERE. Aflaţi multă vreme în prima parte a topului celor mai bogaţi români, fraţii Ioan şi Viorel Micula (foto stânga) sunt de câţiva ani într-un declin continuu, locul lor fiind luat de Zoltan Teszari, care şi-a mărit averea an de an, ajungând între primii 10 magnaţi ai ţării
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Banii nu aduc fericirea, dar o întreţin şi o sporesc. Cea mai bună dovadă că aşa stau lucrurile sunt milionarii cu averi impresionante, pe care cei ambiţioşi le reinvestesc în bună parte, iar cei capricioşi şi le cheltuie pe vacanţe, imobile şi automobile de lux la care alţii nici nu visează.

Din elita bogaţilor României, recent ierarhizată de publicaţiile de specialitate, fac parte şi câţiva bihoreni. Cine sunt ei şi cum şi-au făcut ei averile?...

Milionarul fără chip

Şi în acest an, două publicaţii financiare şi de business au întocmit topurile "Capital 300 cei mai bogaţi români", respectiv "Forbes 500 de miliardari". Clasamentele, în funcţie de avere, sunt prezentate diferit de cele două reviste, datorită modului de calcul adoptate de fiecare. Dacă Forbes România nici măcar nu-l specifică, în schimb Capital precizează că s-a bazat pe un sistem utilizat şi de companiile de audit, socotind inclusiv valoarea estimată a proprietăţilor şi conturilor în bănci, evident, a celor "la vedere", declarate şi cunoscute.

02 Teszari (mare).jpgIndiferent de sursă, un lucru e însă clar: la 42 de ani, Zoltan Teszari (foto) este cel mai bogat bihorean. Revista Capital îl creditează pe proprietarul RCS&RDS, supranumit, datorită discreţiei sale, "miliardarul fără chip", cu o avere de 750-800 milioane euro, şi îl plasează pe locul 6 în clasamentul celor mai bogaţi români.

Publicaţia citează din ziarul BIHOREANUL, care i-a spus primul povestea, şi scrie că ambiţiosul orădean, fiu al unui tinichigiu auto, şi-a început afacerile vânzând îngheţată. Adept al unui stil de viaţă modest, magnatul telecomunicaţiilor se fereşte de publicitate şi nu se lasă pozat nici în rarele ocazii în care iese în public. Capital mai notează că anul trecut, RCS&RDS, societate cu 6.500 de angajaţi, a avut o cifră de afaceri de 478 milioane euro şi a înregistrat o pierdere de 3 milioane euro, iar compania avea şi datorii de 876 milioane euro înregistrate la Ministerul Finanţelor.

Pe de de altă parte, Forbes România îl plasează pe milionarul bihorean pe locul 10 în top 500, cu o avere estimată la 360-370 milioane euro (nici jumătate din cât a calculat Capital), cu precizarea că orădeanul este cel mai bogat român din zona Banat-Crişana, averea crescându-i cu 10 milioane de euro faţă de 2011.

Imperiu în declin

Dacă precedentele ediţii ale topurilor îi aşezau între primii 10 bogătaşi români, în ultimul an gemenii Ioan şi Viorel Micula, în vârstă de 55 de ani, şi-au diminuat averile considerabil. În 2010 Capital îi credita cu 580-620 milioane euro, pentru ca acum gemenii din Rieni să fie prezentaţi pe locul 21 în top, cu 210-220 milioane euro. De altfel, atât European Drinks cât şi European Food au încheiat 2011 în pierdere, iar grupul de firme Transilvania General Import Export nici n-a depus bilanţul pe anul trecut.

Forbes România a fost şi mai drastică în privinţa magnaţilor bihoreni, plasându-i pe locul 28 în top cu o avere de 110-120 milioane euro. Revista arată că cei doi au avut cea mai mare pierdere din zona Banat-Crişana faţă de anul trecut, de 90 milioane euro. Fraţii Micula apar şi într-o altfel de ipostază: pe locul 5 în clasamentul celor mai mari datornici la bugetul de stat, cu debite de aproape 200 milioane lei.

Şi Forbes a folosit BIHOREANUL ca sursă, arătând că Viorel Micula vrea să-şi diversifice afacerile dezvoltând în satul Ioaniş din comuna Finiş o platformă de prelucrare a lemnului.

Colecţionarul de artă

02 Alexandru Mudura.jpgUrmătorul bihorean din cele două topuri este Alexandru Mudura (foto), cunoscut pentru pasiunea de a colecţiona artă, dar şi pentru obiceiul de a călători, mai ales iarna, în locuri exotice precum Caraibe, Acapulco ori Rio de Janeiro. Capital a calculat averea orădeanului de 73 de ani împreună cu cea a fiului său, Alexandru Jr., cei doi cumulând 40-42 milioane euro şi plasându-se pe locul 132 în Top 300. Publicaţia notează că, potrivit raportului pe 2011, compania Lotus Center, cu active de peste 53 milioane euro, avea datorii de peste 20 milioane euro. În schimb, în clasamentul Forbes, proprietarul Lotus, care deţine şi fabrici de producţie pentru ouăle Kinder, are o avere estimată la 35-37 milioane euro, ceea ce-l situează pe locul 118 în Top 500.

În topul Forbes, pe acelaşi loc 118 se mai află un orădean, Ioan Tomele (care, însă, nu apare deloc în topul Capital), deţinător al companiei distribuitoare de materiale de construcţii Tiger Amira, cu o avere de 35-37 milioane euro. În 2011, firma avea 450 de angajaţi şi centre logistice în mai multe oraşe din ţară.

Bogaţi, controversaţi

Revista Capital îl plasează pe bihoreanul "prin adopţie" Marcel Bărbuţ, proprietarul AdePlast, pe locul 140 în topul celor mai bogaţi români, cu o avere de 40 milioane euro. Omul de afaceri deţine la Oradea o fabrică de adezivi şi una de vopsele şi tencuieli decorative, dar şi-a făcut banii şi prin fabrica de adezivi din Ploieşti, cea mai mare de acest gen din Europa. Forbes România, în schimb, a evaluat averea lui Bărbuţ la 28-30 milioane euro, clasându-l pe locul 154.

În cele două topuri se regăseşte şi Beniamin Rus, patronul firmei de construcţii Selina, căruia Capital i-a estimat o avere de 34,5 milioane euro, fapt care îl pune la jumătatea clasamentului, pe locul 156. Dacă societatea Drumuri Bihor, în care Selina deţine 64% din acţiuni, a avut în 2011 afaceri de peste 11,3 milioane euro, Selina Invest a pierdut anul trecut 640.000 euro, la o cifră de afaceri de 1,5 milioane euro, scrie Capital.

Analiştii Forbes, în schimb, l-au pus pe Rus mai sus, pe locul 139, dar cu o avere mai mică, de 30-32 milioane euro, notând că Rus este "unul dintre cei mai controversaţi oameni de afaceri din Bihor" şi adăugând că este "abonat" la lucrările de drumuri. Revista mai scrie că afaceristul este pasionat de ski, vânătoare şi echitaţie, iar înainte de '89 a muncit ca şofer în Irak.

Ghilea, pe plus

Dacă în topul Capital nu mai apar şi alţi oameni de afaceri din Bihor, în schimb Forbes prezintă încă alte două nume cunoscute. Pe locul 276 este creditat Iosif Pazuric, proprietarul pachetului majoritar de acţiuni la Nutrientul, firmă care în 2011 a avut afaceri de 40 milioane euro. Specialiştii i-au estimat averea la 15-16 milioane euro, compania având între altele două îngrăşătorii, trei ferme de porci şi o fermă de pui.

02 Ghilea in Forbes.jpgUltimul bihorean din top, fostul prefect Gavrilă Ghilea (foto), este şi cel cu cea mai spectaculoasă ascensiune. Dacă ceilalţi bihoreni s-au menţinut anul trecut pe aproximativ aceleaşi locuri ori au coborât, Ghilea a urcat spectaculos 41 de locuri în Top 500 miliardari, de pe 462 pe 421, cu o avere estimată la 8-9 milioane euro. PDL-istul este acţionar la Construcţii Bihor, Carolina Const şi Oviserga Prest, are trei imobile în Oradea, dar şi terenuri în oraş şi împrejurimi.

Dacă în 2011 avea o avere estimată la 7 milioane euro, anul acesta revista Forbes îl menţionează pe orădeanul Florin Panea, patronul Leonardo, care în 2009 cerea insolvenţa companiei din cauza unor datorii de 100 milioane euro, doar la capitolul ieşiri din top. C-aşa e în afaceri. Rezistă numai cine poate...


TOP OF THE TOP
Pe invers

Cele două reviste care ierarhizează averile românilor se contrazic reciproc şi în privinţa primelor locuri din clasamentele pe care le fac. Dacă Forbes susţine că cel mai bogat român este Ioan Niculae, cu circa 1-1,1 miliarde euro, iar pe locul doi se află Frank Timiş, cu 900-950 milioane euro, Capital a socotit invers, prezentându-l pe Timiş în frunte cu o avere de 1,7-1,75 miliarde euro obţinută din industria extractivă, iar pe Niculae pe locul secund, cu 1,7 miliarde euro, acumulaţi în principal din agricultură şi industria chimică, dar şi cu multe afaceri conexe. La fel se întâmplă şi în cazul locurilor trei şi patru: Forbes l-a pus pe Dinu Patriciu, urmat de Ion Ţiriac, iar Capital viceversa. Analiştii au ajuns, totuşi, la o concluzie comună: averile bogătaşilor români au scăzut drastic. Dacă Forbes zice că averea celor 500 s-a diminuat cu 3,6 din 40 miliarde euro, Capital estimează că avuţia celor 300 de bogătaşi pe care i-a inventariat e mai mică faţă de anul trecut cu aproape 3 miliarde, din totalul de 29 miliarde.

Citiţi pe aceeaşi temă articolul "Zoltan Teszari dă lovitura: RCS&RDS vinde cel mai ieftin curent din România"

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
victoras
ai dreptate soso, cretinelul ala micu, daca si cind o sa ajunga la conducere va fi jale, va trage oblonul definitiv peste afacerile lui tac'su si unchiu sau...
Postat 07 Noiembrie 2012, 21:55 de miculas
aha!!!
Pai daca nu vor sa plateasca asa cum ar trebui,eu zic sa bage banii in trabucurile lui cretinita, ca alcool isi ia singur....banii pleaca exact cum au venit, pe ,.....
Postat 06 Noiembrie 2012, 16:48 de soso
delirezi carp.ule
mai prislea, carp al treilea, nu prea stii ce vorbesti, la cifra de afaceri pe care o au firmele cacacenilor - apropo ai idee cit e de mare? - si ar putea plati datoriile la stat la orice ora, doar ca NU vor, asta e problema.... ca doar nu s prosti, in rest ai dreptate
Postat 05 Noiembrie 2012, 22:04 de carp.ule
Sunt Micula din Căcăceni ! Aşteaptă-mă că vin ! Te iubesc Suedia !?!
Când o să ajungeţi să scrieţi altfel decât uzând de "copy-paste" şi să aveţi o atitudine obiectivă, mai ales că e vorba de bihoreni, nu de extratereştri din altă galaţie !?! Transilvania General Import Export nu mai există faptic ! European Drinks şi Food se află sub supreveghere strictă din partea Ministerului de Finanţe ! Sectorul de turism cu hotelurile de la mare este în mare jale ! Mai sunt nişte firme de mică sau mijlocie dimensiune, care preiau ce a fost funcţional la cele mari, încercând să facă nişte bani de confort propriu pentru "germeni" ! În rest vine pustiul, ca după o arşiţă sahariană. Decăderea a început în urmă cu câţiva ani, cu toată susţinerea pe care "generalul Jonny" la avut la toate nivelurile (SIE, SRI, etc). Ălălat, Viorel, e un tembel care se crede poet, aşa că Ioan nu-l poate folosi nici măcar de cârjă. "Sponsorii" şi "investitorii" din spatele afacerilor căcăceşti îi lasă acum în plata domnului pentru că nu mai e nimic de "supt". Cu ce au pus deoparte pentru ei, ca "multimilionari" în euro, pot doar să-şi pregătească bagajul pentru plecare si să înceapă să se plângă că nu au avut un mediu propice pentru afaceri în România.
Postat 05 Noiembrie 2012, 17:50 de Carp III
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON