URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 23 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
25 Iulie 2012, 13:48

Şeful 2 in 1: Secretar de stat la Bucureşti şi decan la Oradea, Florian Bodog ţine cu dinţii de ambele joburi

Şeful 2 in 1: Secretar de stat la Bucureşti şi decan la Oradea, Florian Bodog ţine cu dinţii de ambele joburi BUN LA TOATE. Pornit de jos, ca asistent (răutăcioşii zic şi brancardier), ajuns apoi absolvent de Medicină la Oradea, chirurg plastician, prodecan, director al Spitalului Judeţean, consilier al ministrului şi, acum, secretar de stat şi decan al FMF în acelaşi timp, Florian Bodog este întruchiparea "specialistului-politruc" atât de răspândit azi, cu o carieră profesională îndoielnică, în schimb ahtiat după putere şi plasat strategic în funcţii-cheie, pentru a rezolva cerinţele şefilor de partid
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Ultimele luni au fost faste pentru Florian Bodog, în tinereţe asistent, apoi chirurg plastician şi fost director al Spitalului Judeţean. Din funcţia de director al cabinetului fostului ministru Ritli Ladislau, Bodog a ajuns ditamai secretar de stat în Ministerul Sănătăţii, după care a câştigat fluierând şi concursul pentru fotoliul de decan al Facultăţii de Medicină şi Farmacie din Oradea.

Dat fiind că cele două birouri ale sale sunt despărţite de 600 de kilometri, firesc ar fi fost ca Bodog să renunţe, măcar temporar, la unul din joburi. Din vanitate sau interes, însă, le vrea pe amândouă...

Pornit de jos

Florian Bodog întruchipează carieristul-model. După ce la absolvirea Liceului Sanitar a lucrat ca asistent, în 1997 a făcut parte din prima promoţie de absolvenţi ai FMF Oradea, iar după doar 12 ani, în 2009, a devenit managerul Spitalului Judeţean. A fost prima funcţie mare, după încă un an ajungând şeful Direcţiei de Sănătate Publică şi Control în Sănătate din Ministerul Sănătăţii, iar în 2011 director de cabinet al ministrului orădean Ritli Ladislau. A rămas "pe val" şi după căderea guvernelor PDL-UDMR, anul acesta, pe 21 mai, fiind numit de premierul Victor Ponta secretar de stat în acelaşi Minister al Sănătăţii. Asta la doar o săptămână după ce Bodog îşi depusese candidatura şi pentru funcţia de decan al FMF, facultate la care din 2008 încoace ocupa un scaun de prodecan.

La concursul pentru decanat, Bodog a avut un singur contracandidat, pe medicul Constantin Romanul, a cărui participare a fost însă pur decorativă. Deoarece Legea Educaţiei impune ca la aceste concursuri să existe minim doi candidaţi, profesorul Romanul a jucat rolul unui competitor de formă, de altfel retrăgându-se la jumătatea competiţiei, astfel că Bodog a devenit oficial decan pe 26 iunie. În câteva zile şi-a numit şi prodecanii: acelaşi Romanul, plus conferenţiarul Felicia Marc şi şefa de lucrări Annamaria Pallag.

De lucru peste tot

Întrucât Legea Educaţiei interzice doar rectorului să ocupe concomitent şi o funcţie de demnitate publică, iar Legea 161/2003 privind exercitarea demnităţilor publice nu interzice demnitarilor să aibă funcţii de conducere executivă în instituţiile de învăţământ, prin păstrarea celor două joburi Bodog nu iese din litera legii. Iese, însă, din spiritul ei şi din normele etice, căci opţiunea sa de a rămâne şef în două instituţii aflate la 600 de kilometri distanţă una de cealaltă poate fi considerată cel puţin imorală.

Ca secretar de stat, este evident că are numeroase atribuţii, mai cu seamă acum, când Ministerul propune modificarea Legii Sănătăţii. La fel de clar e că, în calitate de decan, Bodog are un volum de lucru la fel de mare, ca să nu mai punem la socoteală că şi cursurile cu studenţii le ţine tot între două avioane. Or, dată fiind situaţia dificilă a FMF din ultimii ani, când facultatea a fost aproape de desfiinţare din cauza scandalurilor cu diplomele false, instituţia are nevoie de un decan dedicat, care să o poată ţine măcar pe linia de plutire. Numai fişa postului numără 15 atribuţii generale, care îl obligă să asigure managementul facultăţii, să se ocupe de activitatea curentă şi să coordoneze activitatea zilnică a profesorilor şi studenţilor, la care se adaugă alte sarcini trasate de rector, de Consiliul Facultăţii şi de Senatul Universităţii.
Întrebat de BIHOREANUL cum face faţă concomitent în două funcţii atât de importante, la Minister şi la facultate, Bodog a afirmat că şi-a delegat toate atribuţiile prodecanilor, procedură permisă de Carta Universităţii.

Trage până la toamnă

Că delegarea sarcinilor e păguboasă o dovedeşte, însă, chiar Bodog. La o zi după o vizită făcută la FMF de o delegaţie a Agenţiei Române pentru Asigurarea Calităţii în Învăţământul Superior, întrebat despre modul cum a decurs vizita şi concluziile acesteia, decanul a răspuns sec: "Nu ştiu, am fost plecat la Craiova, cu promovarea Legii Sănătăţii". Asta, deşi scopul vizitei ARACIS era să analizeze dacă va fi reavizată specializarea de Radiologie a facultăţii...

Întrebat dacă i se pare corect să-şi păstreze două joburi, din moment ce e evident că nu le poate "duce", şi de ce nu s-a suspendat din funcţia de decan, pentru a lăsa în loc un interimar care măcar să fie prezent la serviciu, Bodog spune că s-a gândit la această variantă, dar nu s-a decis. "Eventual o voi face din toamnă. Acum e vacanţă, aşa că la facultate nu sunt foarte multe de rezolvat, mai multă treabă are decanul când e activitate didactică". Pe de-o parte are dreptate, dar asta nu înseamnă că în iulie, de pildă, când are loc admiterea la facultate, cu sute de candidaţi, decanul n-are ce face. Din contră, e datoria lui să se asigure că examenele au loc corect, fără cusur.

Motivul pentru care lui Bodog nu-i vine să renunţe la funcţia de decan e, mai degrabă, altul, lesne de intuit: la câtă instabilitate este în Guvern, misiunea sa la Minister se poate termina oricând. Şi atunci îi va prinde bine să se întoarcă acasă tot pe un post de şef.

Pe bani sau nu?

Pe de altă parte, lui Bodog nu i se pare necinstit să încaseze salariul de decan, chit că în locul lui muncesc prodecanii. Jenant este că, iniţial, demnitarul a susţinut că încă de când era prodecan renunţase la indemnizaţia de conducere, tocmai pentru că şi atunci avea mai multe funcţii la stat, şi nu voia să fie acuzat că încasează bani de şefie din mai multe părţi. Ulterior, însă, Bodog a revenit cu un telefon şi i-a spus reporterului că în calitate de secretar de stat are un salariu, nu indemnizaţie de conducere, drept urmare de la FMF vrea să-şi ia leafa de şef.

Întrebat, mai în glumă, mai în serios, dacă se gândeşte să împartă banii încasaţi prodecanilor, dat fiind că ei îi fac toată munca, Bodog s-a "închis" şi n-a mai vrut să dea nicio explicaţie: "De la distanţă sau de aproape, eu supervizez facultatea. E alegerea mea ce fac cu veniturile mele!". La fel cum, până la urmă, e alegerea lui să-şi colecţioneze mai multe funcţii de conducere. Numai să nu se aştepte şi la laude pentru asta...


"Întrebaţi rectorul şi cadrele didactice de la FM dacă acceptă ca domnul Bodog să fie şi secretar de stat la Bucureşti. Abia dacă nu-şi face treaba la facultate putem discuta şi acest subiect"
Ioan Mang, preşedintele PSD Bihor

05 Constantin Bungau.jpgGARANTAT DE BUNGĂU
Prea devreme pentru un verdict

Rectorul Universităţii, Constantin Bungău, nu vede nicio problemă în faptul că decanul FMF îşi trimite înlocuitorii la şedinţele Consiliului de Administraţie (organismul din care fac parte rectorul, prorectorii şi decanii), după cum declară şi că nu-l deranjează că îl găseşte la facultate doar o dată pe săptămână. "E prea repede să mă pronunţ cu privire la performanţele sale administrative. Dar până acum n-au fost probleme".

Mai mult, deşi recunoaşte că până acum nici nu i-a trecut prin cap că Bodog ar trebui să se suspende din funcţie, Bungău nu exclude varianta aceasta. "Vom vedea în toamnă ce va fi", a conchis rectorul, nesigur şi el că, în situaţia politică actuală, Bodog va rămâne în Minister până la începerea anului universitar următor.


"OMUL LUI MANG"
Cumetrii de clan şi de partid

05 Bodog cu Mang.jpgÎn mediul universitar şi politic, explicaţiile carierei lui Florian Bodog constau în apartenenţa sa la clanul Maghiar (fiind finul de cununie al fostului rector al Universităţii, Doru Maghiar) şi la PSD Bihor (devenind unul din oamenii de încredere ai liderului filialei, Ioan Mang). De altfel, după preluarea în 2010 a Spitalului Judeţean de la Ministerul Sănătăţii la Consiliul Judeţean, Mang (foto) i-a făcut lobby lui Bodog, susţinând că acesta nu trebuie înlocuit din funcţia de manager cu doctoriţa Carmen Pantiş, favorita fostului preşedinte CJ Radu Ţîrle, şi invocând o înţelegere între PSD şi UDMR, pe care PNL ar fi trebuit s-o respecte.

Deşi niciodată acest aspect nu a fost lămurit public, mulţi speculau că substratul susţinerii lui Bodog ar fi avut ca miză câştigarea de către firma lui Mang a unei licitaţii pentru schimbarea sistemului informatic al spitalului, o lucrare de 2,2 milioane de euro. În cele din urmă, licitaţia a fost câştigată de o firmă din Cluj, dar numai după contestarea rezultatului iniţial, favorabil firmei controlate de Mang.

Că achiziţiile erau adevărata miză a spus-o public şi fostul director economic al spitalului, Emil Muţ Popovici, care anul trecut dezvăluia că în mandatul lui Bodog s-au făcut cumpărături masive prin ocolirea licitaţiilor publice, fie prin negociere fără publicare prealabilă, fie prin cerere de oferte. Astfel, la plecarea lui Bodog de la conducere, Judeţeanul avea în stoc hârtie igienică pe 6 luni şi detergent lichid în cantitate de 8 tone, cât pentru 2 ani, deşi regula este că într-un spital trebuie făcute achiziţii doar pentru câteva săptămâni, pentru a evita blocajele financiare şi acumularea de datorii.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
12 Comentarii
@calin
Bravo !
Postat 26 Iulie 2012, 22:34 de tedy
toti frustratii fac afirmatii rautacioase
Doar asa, ca o paranteza la tot ce barfiti voi prostilor: In articol scrie ca dl. Bodog a absolvit liceul sanitar, iar o anume \"dana\" afirma ca Bodog le cara gentile la minunatii lui colegi pt ca sa nu ia bataie. Pai, din cate stiu eu, in liceul sanitar era cam un baiat la 30 - 40 de fete. Deci cine sa-l bata, vreo grasa buboasa care n-a avut parte de p*la si acuma scrie si ea prostii, sau vreo cur*a paparuda pistruiata si urata si stramba de spate, de nu poti nici macar o mu*e sa-i dai? Deci frustrata nesatisfacuta, taci dracu din gura, inchide-ti ratu\' ala de porc si nu mai grohai ca scroafa in calduri. Cat despre ceilalti, iti fi si voi ceva gusteri de fosti colegi de facultate de-ai lui care nu ati avut parte de piz*a si ati ramas niste labagii virgini. Sunteti cei care v-ati facut doctori ca sa ajungeti si voi sa lucrati in vreun spital si v-ati gandit ca o sa reusiti sa frecati vreo asistenta. Deci scumpi urati si draga scroafa, eu va propun sa va dati numerele de telefon si sa va dati intalnire, ca asa va atingeti cu totii scopul si scapati de frustrari, neftutilor. *****-va muma-n cur de prosti si curve.
Postat 26 Iulie 2012, 16:45 de calin
bodog
Calitatea serviciilor medicale nu se masoara prin numarul de spitale si cabinete din oras, nici macar prin dotarea principalelor spitale .... Cel mai important este pana la urma calitatea personalului medical (asistente si medici) ; atata timp cat majoritatea sunt angajati cu pile ( Bodog intermedia la Ifrim angajarea tinerilor universitari contra unor sume de bani ) si nu se face nicio selectie , nivelul profesional va continua sa scada .
Postat 25 Iulie 2012, 18:29 de cristi
@Apolitic
Ce performanta profesionala ??? pupincurist - manelist - bijnitar - sofer de decan ... Daca comunitatea medicala oradeana nu reactioneaza ( cum de altfel nu a reactionat de 20 de ani ) la invazia acestor excroci , sa nu ne miram ca serviciile medicale sunt cum sunt. Pana in urma cu 20 de ani Oradea era respectata pe plan national pentru ca avea cativa specialisti adevarati in cateva domenii. Acum avem "universitari" gen Bodog , care a ajuns sa pregateasca noile generatii... Acesti indivizi ( sefi de lucrari , conferentiari , profesori ) nu au nici macar nivelul profesional sau stiintific al preparatorilor dintr-un adevarat centru universitar ( gen Timisoara/Cluj/Bucuresti ). PS. Fiti pe faza - curand Bodog junior va urma sa ocupe ceva functie de conducere ...
Postat 25 Iulie 2012, 18:23 de cristi
fata lui Ritli
anamaria pallag=prodecan=fata lui Ritli
Postat 25 Iulie 2012, 17:52 de laura
ZAU?
SI CE AU, MA ROG, CERSETORII DIN INTERSECTIE? DTA ESTI CUCOANA?
Postat 25 Iulie 2012, 17:20 de A
Barney
Mic la stat si mic la cap! El l-a numit decan desi stia ce dor de marire are semidoctul. Dar pupincurist cum e micutul si-a pus de-o pila unde trebuie...
Postat 25 Iulie 2012, 16:19 de figurant
Mang-lut
Oare cum or arata lucrarile stiintifice semnate de geniu asta? Dar teza lui de doctorat?
Postat 25 Iulie 2012, 16:15 de margareta
cetatean cinstit
Tovarasul Bodog Florian si "tovarasul" sau de pupat dosuri grase ...Calin Mocan Am avut "onoare" sa le fiu colega, mi se face greata de cate ori le aud numele, nesimtirea lor nu cunoaste limite. Probabil ca tovarasul bodog (am omis intentionat majuscula), mare expert in medicina a "rezolvat" pentru amandoi o operatie de extirpare a genei bunui simt. Drept rezultat acesti doi "lingai" pot linge orice fund fara nici o problema, ba chiar vor incerca sa ne convinga ca acolo adanc au dat de o prajitura dulce. Sunt mai rau decat cersetorii din intersectie, niste milogi la punga statului(adica a noastra), si asa vor fi pana la adanci batraneti. Cand vor iesi la pensie vor avea grija sa-si lase odraslele prea educate in locul lor - locul cald din care se poate pupa comod in fund nu trebuie sa-i fie luat. Sunt balastul pe care trebuie sa-l tragem dupa noi, capusele acestei societati. P.S. Isi mai aduce aminte tovarasul bodog cum cara gentile colegilor de clasa ca alfel lua capace? Asa isi asigura o oarecare "imunitate" , altfel devenea un sac de box care radea de el insusi. Cred ca era in stare sa se pupe singur in fund numai sa fie acceptat langa ceilalti.
Postat 25 Iulie 2012, 16:14 de dana
UOradea
Oare cand va fi UOradea condusa de oameni asupra carora sa nu planeze nici un fel de suspiciuni? Eu, unul, cred ca asa va muri.
Postat 25 Iulie 2012, 15:09 de 0m
usl
marca made in PSD, se intoarce era nepotismului si interesului de partid!
Postat 25 Iulie 2012, 14:30 de gigel
Asteptam confirmarea.
In 15 ani de la absolvirea facultatii sa realizezi o asemenea performanta profesionala nu este un lucru la indemana oricui. Ramane ca domnul Bodog sa confirme fulminanta lui ascensiune, in caz contrar, dezamagirea fata de scoala academica oradeana va fi una imposibil de definit.
Postat 25 Iulie 2012, 14:13 de Apolitic.
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6712 RON
  • 1 EUR = 4.9758 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON