URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Iată că telenovela dintre președintele Consiliului Județean Ilie Bolojan și un grup de cetățeni din Cheriu începe să capete accente tragice. Deși șeful județului le-a oferit un inel, e drept, un inel metropolitan care trecea prin terenurile lor, cei din Cheriu n-au apreciat gestul romantic și l-au târât prin tribunale, pe motiv că le tulbură posesia și buruienile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
13 Noiembrie 2018, 14:46

Blocaţi pe centură: 1.000 de comercianţi şi 13.000 de clienţi sunt îndemnaţi de edili să meargă la piaţa de vechituri cu autobuzul

Blocaţi pe centură: 1.000 de comercianţi şi 13.000 de clienţi sunt îndemnaţi de edili să meargă la piaţa de vechituri cu autobuzul FOLOSIŢI OTL! Primarul consideră că vina ambuteiajelor de pe centură aparţine şoferilor. "Dacă nu ar fi încercat să intre în parcarea de lângă piaţă, ca să parcheze cât mai aproape deşi nu există destule locuri, nu blocau drumul şi autobuzele ar fi putut circula", spune Bolojan. Edilul îndeamnă orădenii să îşi lase maşinile în parcarea Auchan sau în vechea piaţă şi să folosească autobuzele puse la dispoziţie gratuit, care circulă din 10 în 10 minute
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Deşi nu recunosc, autorităţile sunt complet depăşite. Mutarea pieţei de vechituri provoacă haos duminical pe şoseaua de centură. Autobuze blocate în trafic, coloane de o jumătate de kilometru, pietoni bătând câmpurile şi traversând centura pentru a ajunge la piaţă sunt, toate, o imagine greu de înghiţit de primarul Ilie Bolojan.

Pentru edil, vinovaţi sunt, însă, orădenii! "Circulaţia se va desfăşura necorespunzător cel puţin câteva duminici de acum încolo, până când oamenii se vor obişnui cu noua stare de fapt şi vor şti că nu pot să parcheze decât în număr limitat dincolo de centură".

Piaţa "liberă"

Mai mare, aerisită şi modernă, noua piaţă de vechituri, construită dincolo de şoseaua de centură şi botezată Piaţa 100, adună doar critici. Pieţarii se plâng de lipsa clienţilor. "Vânzările au scăzut şi cu 30%. Unii clienţi nu vin de groaza aglomeraţiei, alţii nu te mai găsesc şi aşa rămân cu marfa nevândută", spune un comerciant.

Vânzătorii nu văd cu ochi buni piaţa fără tarabe şi fără acoperiş. "Trebuie să-ţi strângi masa tot timpul. Dacă nu poţi singur, plăteşti pe cineva să te ajute", zice altul. Negoţul sub cerul liber e o provocare inclusiv pentru tineri. "Bate un vânt dinspre câmp de mori. Nu ştiu ce vom face la iarnă", se plânge o femeie.

Cea mai mare problemă se dovedeşte, însă, lipsa locurilor de parcare şi blocajele de pe centură. "Dacă Primăria nu face ceva, nu ştiu câţi rezistăm până la primăvară. Oamenii n-o să vină iarna peste câmp, prin noroaie, şi n-o să sară peste garduri, printre maşini", se teme alt comerciant.

Avizată cu condiţii

Investiţie de 2 milioane euro, noua piaţă are 600 locuri de parcare. Cum numărul comercianţilor trece de 1.000, toate se ocupă la prima oră. Duminica, şoferii care încearcă să intre în parcarea deja plină blochează centura, iar ambuteiajele se întind până la şoseaua spre Arad. În cazul unui accident, ambulanţele, Poliţia sau pompierii ar trece cu greu. "Am făcut o recunoaştere a traseului, a surselor de apă şi a căilor de acces. La nevoie, vom folosi sistemele de avertizare luminoase şi acustice. În general, şoferii se conformează", spune purtătorul de cuvânt al ISU Crişana, maiorul Horea Cheregi.

purtătorul de cuvânt al Poliţiei Bihor, comisarul Alina DinuPiaţa are avizele pompierilor şi Poliţiei Rutiere, dar le-au dat condiţionat. ADP mai are de încheiat formalităţi pentru avizul de securitate la incendiu, iar municipalitatea de completat investiţiile. "Serviciul Rutier a avizat amenajarea pieţei în februarie 2017 cu precizarea că în următoarea perioadă în zonă se vor face mai multe lucrări pentru fluidizarea traficului", explică purtătorul de cuvânt al Poliţiei Bihor, comisarul Alina Dinu (foto). Una vizează construirea unui pasaj suprateran care să permită accesul pietonilor. Avizată de Poliţie încă din august 2017, investiţia a fost scoasă de la sertar de primarul Bolojan abia săptămâna trecută.

Pasarelă, poduri, drum...

Ilie Bolojan, primar OradeaEdilul explică sumar motivele defazării. "Îţi trebuie bani, îţi trebuie timp şi trebuie corelate anumite proiecte", spune Ilie Bolojan (foto). Municipalitatea a comandat studiul de fezabilitate pentru pasarela care va porni de lângă vechea piaţă fixând ca termen de predare luna ianuarie, aşa că lucrările vor începe cel mai curând la primăvară. Lungă de 600 metri, pasarela pentru pietoni şi biciclişti va supratraversa centura pe direcţia Leroy Merlin, unde va deschide un prim braţ spre Piaţa 100 şi, dacă Autoritatea Aeronautică îşi va da acordul, un al doilea către Era Park.

Nici construirea de-a lungul centurii a două poduri gemene care vor supraversa giraţia lângă cimitir, pentru a lăsa dedesubt acces maşinilor şi pietonilor spre noua piaţă, nu este mai avansată. Anunţată în octombrie 2017, investiţia de 7,7 milioane lei este încă în licitaţie. "Pasajul ar urma să fie construit din primăvară, iar în primăvara anului 2020 să fie funcţional", promite Bolojan.

Potrivit primarului, tot din primăvară, municipalitatea va amenaja un acces suplimentar la Parcul Industrial Eurobusiness II din strada Ogorului pornind de la pasajul pietonal care leagă de oraş cartierul Grigorescu. Noul drum va deservi inclusiv Piaţa 100, aşa că traficul prin giraţia de la cimitir ar trebui să scadă cel târziu din toamna anului următor. Asta dacă va mai fi nevoie. Pentru că, la ce şantiere şi ambuteiaje se anunţă în zonă, n-ar fi exclus ca piaţa să fie goală până-n primăvară...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
17 Comentarii
E ciordache, dar ras in cap!
Primarul Oradiei e precum ciordache, da la toti cu doua maini, nu se zgarceste! Oricat de prosti am fi noi, oradenii, sper sa nu uitam si peste doi ani sa ii dam sa ii ajunga! Pana in gat!
Postat 15 Noiembrie 2018, 06:01 de ili3
@ sandu
Bla bla bla și marmota împacheta bucățica de ciocolată...
Postat 14 Noiembrie 2018, 11:17 de oradeanbihor
oradeanbihor
Greșit ce zici. Îți spun eu. Pt in 20 de ani nu sa făcut nimic, și în 10 ani sa făcut, cat în 20. Oradea merge mai departe.
Postat 14 Noiembrie 2018, 09:02 de Sandu1206
@ sandu
Pentru că unii idioți îl ridică în slăvi pe și îl pupa așa de mult in qur pe nebun, încât i s-a urcat la cap. E in stare sa demoleze și ce trebuie și ce nu trebuie, nu mai sa fie șantier. Și încă ceva: o mai știi pe aia de la TV cu "ia mai taiele mă și apa vreo doua zile daca tot sunt nemulțumiți.. " :)
Postat 14 Noiembrie 2018, 07:29 de oradeanbihor
Corectie
Sa te aud. :::))) Că vorbesc babele din sat că sunt agramat ::::))))
Postat 13 Noiembrie 2018, 23:32 de Sandu1206
oradeanbihor
DE CE ORADEA E ȘANTIER??? Și a te aud.
Postat 13 Noiembrie 2018, 23:26 de Sandu1206
http://www.diasporaro.com/piata-vauxhall-plimbari-chilipiruri-si-gustari-romanesti/
Londra, jumate din Pietrari și clienți sunt români, tarabe cu mici, bere, și grătare.
Postat 13 Noiembrie 2018, 18:42 de Sandu1206
https://m.yelp.co.uk/biz_photos/grand-bazaar-nyc-new-york?select=k_Imkc3gYa-gP5NfcIb_wQ
In timp ce la noi găsești cauciucuri uzate, planetare, bujii, parbrize sparte.
Postat 13 Noiembrie 2018, 18:36 de Sandu1206
o piata dezgustatoare ca idee si functionalitate
ce mama dracului se inghesuie toti desteptii in piata aia nenorocita?!??! asta e preocupare/sport national? pe bune, oameni buni, chiar sunteti fericiti si impliniti când dati iama duminica in rahatul ala de piata de 2 bani?!?!? baaai, suntem in 2018 - Europa, si apucaturi de talcioc si bazar arabesc inca ne bantuie noaptea?!? lasati-va de vizitele duminicale la ocsko, mai bine mergeti si va plimbati in natura sau vizitati cminele de orfani sau batrani singuratici, ca mai de folos ar fi!.... sau va ganditi ca salariile din orasul lui bolojan atat va permit, o bucurie la oscko?
Postat 13 Noiembrie 2018, 18:22 de roger
Comparatie
S-a construit casa, urmeaza sa i se faca si o usa. Cam asa vad eu lucrurile dupa nemultumirile tuturor: vanzatorii se plang ca e greu de accesat piata, iar odata ajunsi, lipsa conditiilor ii face sa fie din nou nemultumiti; vizitatorii pietei, la fel, blocaje in circulatie, lipsa locurilor de parcare etc. Chiar nu ne putem dezobisnui sa nu punem caruta in fata boilor?!
Postat 13 Noiembrie 2018, 18:21 de JAM
Înghesuială mare la Ocska
80 Ron , bucata cauciuc de iarna 320ron 4 bucăți, dar le scoți la 300 și te țin o iarnă , următoarea iarna din nou. Un cauciuc nou acceptabil 180ron , 4 bucăți 720 Ron, te tine 6 ierni. Oameni cu o gândire de OCSKA.
Postat 13 Noiembrie 2018, 18:02 de Sandu1206
Of, of...
N-as vrea sa fiu in pielea sefilor de la politia municipala Oradea! Si nici in cea a sefilor de la judet! Daca, zic Doamne fereste, dar daca e lovit vreun pieton angajat in traversare prin loc nepermis, ca permis nu exista?! Atunci sa vezi anchete... cine a semnat... de ce a semnat....
Postat 13 Noiembrie 2018, 17:25 de pinonel
La așa recomandare, să ne deplasăm organizați în grupuri transportabile cu autobusul ...
... eu zic că edilii ăștia ar putea da un exemplu personal și să se deplaseze până la poarta primăriei ... la picior !?! Sau, poate mai bine ar fi ... direct în aia mă-sii de obraznici și nesimțiți !?!
Postat 13 Noiembrie 2018, 16:01 de CrisDumi
oradeanbihor
Ce se va întâmpla dacă vor pleca???
Postat 13 Noiembrie 2018, 15:56 de Sandu1206
Orașul neprietenos
Oradea in incercarea de a deveni "prietenos cu pietonii" a reușit să devină neprietenos cu toți orădenii datorita (in)capabililor din primărie. Nu le plîng de mila vânzătorilor de nimicuri din Ocska in schimb nu pot sa nu fiu revoltat de haosul din trafic. Daca se mai apuca ăștia să construiască (pasarele pentru acces la piata) timp de vreo doi ani vom avea haos pe centura, in paralel cu haosul din oraș creat de megasantierul din Centrul Civic plus restul restricțiilor de circulație și a șantierelor veșnic neterminate. Bolovaneeee: înțeleg că încerci să impui cu forța OTL-ul în viața orădenilor dar dragoste cu forța nu se poate. Și nici macar de puterea exemplului nu avem parte din partea edililor. Abia aștept să vă văd plecați!
Postat 13 Noiembrie 2018, 15:53 de oradeanbihor
TDS
Ce te tot plăgi. Ai piața, shopping in zona, cimitir, universitate, centură. Ai casa din rigips la preț de apartament.
Postat 13 Noiembrie 2018, 15:10 de Sandu1206
varza la putere
Încă îmi pun întrebarea.....s-a făcut un studiu de fezabilitate? Dacă da, cine l-a făcu și cât a costat, dacă nu de ce nu s-a făcut! Să vedeți ce fiasco va fi și Polivalenta! Și aceea va fi înghesuită...nici acolo nu vor fi locuri de parcare! Iar podețul peste Pețișoara cică de 1 Decembrie....pietonal ! De parcă nu ar fi pasarela la câțiva metri. Câțiva metri mai contează când se duc „babele la tămâiat” în cimitir ( expresia nu are nimic peiorativ, așa sunt versurile unui cântec interpretat de Gheorghe Roșoga ). PS: adulatorii Primarului Universului mă vor înjura din nou ! Dacă se vor rezuma doar la asta și nu vor primi indicații directe!
Postat 13 Noiembrie 2018, 15:02 de unom
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON