URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
01 Iunie 2011, 09:03

Bihorul, lider regional

Bihorul, lider regional ORADEA ÎN CENTRU. Indiferent de culoare, politicienii bihoreni şi-au luat angajamentul că Oradea va fi centru de regiune, fie că Bihorului i se vor alipi Sălajul şi Satu Mare, fie că va forma o entitate cu o parte din Arad şi Sălaj
Bihorul, lider regional REZERVAT. Deşi nu respinge ideea, preşedintele CJ Radu Ţîrle (medalion) e convins că simpla comasare a judeţelor nu elimină subdezvoltarea. "Nu judeţele blochează proiectele europene, ci birocraţia de la Bucureşti", spune Ţîrle, dând ca exemplu Aeroportul (fundal). "Suntem primul judeţ care a depus un proiect pentru reabilitarea integrală a pistei şi aerogării, la începutul lui 2009. De atunci, Ministerul Transporturilor nu ne-a dat nici un răspuns, iar cele 150 milioane de euro de la UE stau nefolosite"
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Politicienii au încă un motiv de dispută, după ce preşedintele le-a trasat o misiune imposibilă: până la anul ţara trebuie reorganizată administrativ-teritorial, astfel încât să nu mai avem judeţe, ci regiuni care să înglobeze câte trei-patru judeţe.

Deşi sunt unanimi că reorganizarea nu se poate face atât de repede, politicienii locali şi-au conturat totuşi strategiile, iar BIHOREANUL vă prezintă în exclusivitate cum vor parlamentarii noştri să arate viitorul fost judeţ Bihor.

Judeţele, anti-dezvoltare

După doi ani de tăieri, şeful statului propune şi o majorare. Nu a salariilor, ci a dimensiunilor unităţilor administrativ-teritoriale. Săptămâna trecută, Băsescu a cerut ca până în 2012 politicienii "să adopte o soluţie pentru reorganizare", deoarece "acum nu poate fi stimulată dezvoltarea". "Un judeţ vrea drum de la sud la nord, alt judeţ vrea de la est la vest, pentru că acolo sunt primarii lor", exemplifica şeful statului. Recunoscând că actuala organizare este "foarte susţinută de populaţie", preşedintele adăuga că trebuie explicate avantajele reorganizării, dar şi riscul de a nu mai putea accesa fonduri europene după 2013, în condiţiile în care în 2013 se va întocmi bugetul UE pe 2014-2020, iar Uniunea va sprijini doar proiecte regionale.

08 Vasile Blaga.jpgDemersul reorganizării, însă, nu e nou. La începutul anului trecut, Vasile Blaga (foto), pe atunci ministru al Administraţiei şi Internelor, constata: "Avem 3.227 de bugete locale, iar din acestea 2.506 nu şi-au putut plăti în 2009 nici măcar salariile din taxele şi impozitele locale. De unde să se dezvolte comunităţile dacă le lăsăm aşa?". Ministrul declara că autorităţile trebuie să înceapă să se gândească la reorganizarea teritorială, după ce două decenii "fiecare a vrut să-şi vadă satul comună, apoi comuna oraş, iar oraşul municipiu".

Proiect autonomist

Reorganizarea teritorială a fost pusă în discuţie prima oară anul trecut de UDMR, care - nu e niciun secret - vizează formarea unui "ţinut" maghiar pe structura actualelor judeţe Mureş, Harghita şi Covasna. Proiectul desfiinţează cele 41 de judeţe şi cele opt regiuni de dezvoltare economică înfiinţate în 2004, înlocuindu-le, până în 2013, cu 16 regiuni care să preia atribuţiile actualelor judeţe. Mai departe, după 2013, cele 16 regiuni ar urma să fie înlocuite cu cinci macro-regiuni de dezvoltare.

Depusă la Senat, propunerea UDMR a trecut la începutul acestui an prin camera superioară a Parlamentului prin adoptare tacită, adică fără să fi fost supusă dezbaterilor, astfel că îşi aşteaptă rândul pentru a intra pe ordinea de zi a Camerei Deputaţilor. Unde, dată fiind miza, sigur nu va ajunge nici prea degrabă, şi nici nu va trece fără polemici aprinse. Dacă nu de alta, măcar pentru că înfiinţarea unei regiuni formate din Mureş, Harghita şi Covasna recreează, practic, vechea Regiune Autonomă Maghiară inventată în anii '50 de comunişti.

Naşterea Bihorului

08 Mircea Dulca.jpgDe fiecare dată în istorie, organizarea şi reorganizarea administrativ-teritorială s-a făcut cu cel puţin la fel de multe controverse ca acum, dacă nu cumva chiar mai mari. Specialist în domeniu, istoricul Mircea Dulcă (foto) afirmă că după Unirea din 1918 a fost nevoie de şapte ani pentru a se face şi unirea administrativă. Transilvania, organizată pe vremea Imperiului Austro-Ungar în comitate, precum şi Basarabia, care sub ţarism avea ţinuturi, au păstrat aceste unităţi până în 1920, când a început unificarea administrativă cu vechiul Regat, iar operaţiunea s-a încheiat abia în 1925. "O comisie condusă de geograful Simion Mehedinţi a propus 48 de judeţe, dar pentru a nu-şi pierde funcţiile, politicienii au impus 71. Atunci a luat naştere şi judeţul Bihor, care se întindea cam în aceleaşi limite ca acum, dar în nord se oprea la Valea lui Mihai, care era în judeţul Sălaj", spune istoricul.

Pe lângă Consilii Judeţene, cu preşedinţi aleşi, judeţele aveau prefecţi numiţi de Guvern, fiind împărţite în plase organizate în jurul oraşelor şi comunelor importante (de exemplu Aleşd, Beiuş, Tinca etc.) şi conduse de pretori subordonaţi prefecţilor.

Modelul UDMR e din URSS

În 1950, judeţele s-au desfiinţat, fiind înlocuite cu 28 şi apoi, în 1952, cu 18 regiuni, împărţite în raioane şi conduse de prim-secretarii Partidului Comunist. Dincolo de faptul că era un import sovietic, noua organizare atenua fărâmiţarea administrativă ce împiedica industrializarea rapidă a ţării. Tot în 1952 a luat fiinţă şi Regiunea Autonomă Maghiară (RAM), cu centrul la Târgu-Mureş, care satisfăcea pretenţiile autonomiste ale minorităţii maghiare. "Şi RAM s-a format tot după model sovietic, Stalin fiind obsedat să inventeze tot felul de enclave în cadrul Republicilor Sovietice Socialiste, precum cunoscuta Nagorno-Karabah în cadrul RSS Armene, enclave care ulterior, după moartea sa, au generat conflicte interetnice", arată Dulcă. RAM a fost defiinţată abia în 1960, când Covasna a fost alipită Braşovului.

În zona noastră, Regiunea Bihor, înfiinţată în 1950, a fost redenumită Regiunea Oradea în 1952, iar în 1960 a fost rebotezată Crişana, cuprinzând o parte din nordul Aradului (cu Ineu), o parte din Sălaj (Şimleul Silvaniei) şi câteva comune din sudul judeţului Satu Mare.

Această organizare a dăinuit până în 1968, când s-au creat 39 de judeţe, la care în 1981 s-au adăugat judeţul Ialomiţa şi Sectorul Agricol Ilfov, acesta ridicat la rang de judeţ după '89. Motivul revenirii? "Cele 16 regiuni erau, totuşi, prea mari, iar pe de altă parte resursele erau distribuite discreţionar. Dezvoltarea Aradului, de pildă, a fost întârziată fiindcă în Regiunea Banat totul mergea la Timişoara", spune istoricul.

Ca-n anii '50-'60

Deşi în 2004 au fost create 8 regiuni de dezvoltare economică tocmai pentru absorbţia fondurilor europene (Bihorul fiind în Regiunea Nord-Vest, împreună cu Clujul, Bistriţa-Năsăud, Maramureş, Satu Mare şi Sălaj), Agenţiile de Dezvoltare Regională nu funcţionează eficient. În fiecare există poli dominanţi (în Nord-Vest e Clujul) interesaţi să capteze resurse mai multe decât celelalte judeţe, mai ales dacă are reprezentanţi care să-i favorizeze în Guvernul central (cum e, în acest caz, chiar premierul Emil Boc).

Cu argumentul că această situaţie trebuie să înceteze, dar mai ales prezentând riscul ca din 2013 să nu mai putem accesa fonduri europene, coaliţia PDL-UDMR intenţionează să facă anul viitor o reorganizare care să desfiinţeze judeţele şi să le înlocuiască cu regiuni - tot 16, la fel ca în anii 1952-1968 - care din 2013 să fie înlocuite cu cinci macro-regiuni.

08 Stefan Seremi.jpg"Noua împărţire ar crea opoziţie, pentru că mulţi şi-ar pierde funcţiile", spune preşedintele PDL Bihor, deputatul Ştefan Seremi (foto). În opinia acestuia, Oradea ar trebui să redevină centrul unei Regiuni precum Crişana de odinioară, într-o "configurare alcătuită din actualele judeţe Bihor, plus o parte din Satu Mare şi din Arad". Regiunile ar urma să aibă câte un prefect, ca acum, dar fără ajutoarele de altădată (pretori), şi Consilii Regionale cu preşedinţi.

Criteriile de regionalizare ar trebui să fie un mixt din istorie, geografie şi economie, preponderent trebuind să fie factorul economic. "În principiu, centrul de regiune trebuie să fie municipiul actualmente reşedinţă de judeţ care are cele mai importante structuri: Curte de Apel, Aeroport, Universitate şi industrie cât mai variată". În plus, mai spune Seremi, vor trebui "retrogradate" comunele sub 5.000 de locuitori şi oraşele sub 10.000 de locuitori.

Bihorul, la adăpost

08 Szabo Odon.jpgPreşedintele executiv al UDMR Bihor, Szabo Odon (foto), susţine şi el necesitatea reorganizării, motivând că "în toate statele europene s-a făcut reorganizarea pe regiuni de circa un milion de locuitori", dar după o altă configuraţie, în care judeţul să fie centrul unei structuri la care să se alipească judeţele Satu Mare şi Sălaj integral.

"Noi am prevăzut că vor apărea discuţii despre reorganizarea administrativă şi încă de acum doi ani, CJ Bihor a încheiat protocoale de parteneriat în acest sens cu Sălajul şi Satu Mare", spune liderul UDMR, care argumentează că Oradea este "în mod natural" centrul unei asemenea viitoare regiuni. "Nu mergem departe în trecut, la începutul secolului XX, când Oradea avea mai mulţi locuitori chiar şi decât Clujul. Este suficient să amintim că la mijlocul secolului Oradea avea deja instituţii structurate la nivel regional. Muzeul Ţării Crişurilor a fost gândit pentru regiunea Crişana, cum îi arată şi denumirea. Actualul Spital Municipal a fost proiectat ca Spital Regional de Copii", spune Szabo.

Cel mai important, rezumă el, este ca Oradea să nu pice în sfera Clujului sau a Timişoarei: "Orice înglobare cu acestea ar fi problematică, pentru că ne-ar eclipsa".

USL: mai vedem

Spre deosebire de reprezentanţii puterii, cei ai opoziţiei nu se înghesuie să vorbească despre reorganizare. Preşedintele PSD Bihor, Ioan Mang, afirmă că aceasta e necesară, dar "numai însoţită de măsuri pentru întărirea autonomiei locale şi pentru modernizarea instituţiilor", căci ce folos ca regiunea să înlocuiască judeţul, dacă tot Guvernul distribuie banii? Omologul său liberal, Cornel Popa, spune că reorganizarea e un obiectiv mult prea îndepărtat, mai potrivit pentru următoarea legislatură, în condiţiile în care pentru realizarea sa e obligatorie revizuirea Constituţiei, deci necesar un consens în Parlament.

La fel crede şi şeful PNL Oradea, primarul Ilie Bolojan. "Când o să vedem un proiect concret, o să pot spune mai multe. Până atunci merită amintit că am semnat un protocol de colaborare în plan judeţean între USL şi UDMR, valabil până în 2016, şi în care atât UDMR, cât şi PNL, PSD şi PC se angajează să facă toate demersurile pentru ca Oradea să fie centru de regiune. Sunt sigur că toţi semnatarii se vor ţine de cuvânt", spune primarul.

Se amână

Convins, dar şi revoltat, că Băsescu a aruncat o nouă fumigenă este şi deputatul UDMR Lakatos Peter. "Aşa cum ne-a obişnuit, aruncă la anumite intervale tot felul de teme, chiar dacă e conştient că ele nu se pot realiza. Acum a aruncat un subiect despre care ştie foarte bine că nu este dorit de nici una din forţele politice şi că nu se poate materializa cu un an înaintea alegerilor locale. Probabil vrea să ne arate din nou cât de mult face el pentru modernizarea României şi cum nu-l lasă Parlamentul", spune Lakatos.

Culmea-culmilor este că aceeaşi părere o are, în această privinţă, şi şeful PDL Bihor. "Termenul avansat de domnul Băsescu nu e realist. Nu putem face în pripă o reformă atât de importantă, pentru ca la anul să ne dăm seama că nu e bine", spune Ştefan Seremi, adăugând, însă, imediat: "Dar nici să se amâne discuţia nu e sănătos. E bine că începem să discutăm de pe acum, pentru ca prin 2016 să batem totul în cuie". Să vedem...


PERICOL
Un nou Diktat

Dacă politicienii văd efectele economice şi politice ale reorganizării administrativ-teritoriale, istoricii sunt atenţi şi la consecinţele pe care le-ar avea reconfigurarea unor judeţe în regiuni unde populaţia maghiară să devină majoritară.

08 Dinu Giurescu.jpgUnul dintre ei este reputatul Dinu C. Giurescu (foto). "Între cele 16 regiuni preconizate de UDMR figurează Mureş-Harghita-Covasna, care reconstituie fosta Regiune Autonomă Maghiară din anii 1952-1958. Însă aspectul cel mai grav este înfiinţarea macro-regiunii Nord, trasată pe aceeaşi graniţă cu cea atribuită Ungariei în august 1940 prin Dictatul puterilor Axei. Coroborată cu actuala Lege a Educaţiei, care elimină învăţământul în limba română pentru etnicii maghiari, şi cu Legea Minorităţilor, regionalizarea marca UDMR poate duce la dezmembrarea Statului Român", acuză Giurescu.

Pentru a aplana asemenea temeri, majoritatea politicienilor români vor ca actualul judeţ Covasna să nu facă parte din aceeaşi regiune cu Mureşul şi Harghita, ci cu Braşovul. Argumentul e tot economic. Deşi cultural şi lingvistic sunt mai apropiaţi de Mureş, locuitorii Covasnei depind economic de Braşov: de la Sfântu Gheorghe până la Braşov sunt doar 35 de kilometri, în timp ce până la Târgu Mureş sunt 203.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
6 Comentarii
zona
idea buna este aceea in care judetele harghita si covasna vor fi plasate in zone diferite. asa ceva este chiar foarte ok ! covasna, sa apartina de brasov, prahova si arges.
Postat 02 Iunie 2011, 18:35 de xyz
modelul udmr e din URSS !
nu e de mirare ! ungaria a fost primul stat bolsevic din Europa, dupa URSS !
Postat 01 Iunie 2011, 20:03 de forum
udemeristii, falimentari.
atata vreme cat vor exista udmr plus partidul lui tokes, atata vreme cat ungurii din Romania, vor incerca sa se asocieze politic pe criteriu etnic, lucrurile vor fi cat se poate de proaste. pretentiilor de autonomie teritoriala ale ungurilor sunt acum incurajati fatis de buda pesta.
Postat 01 Iunie 2011, 19:12 de Anca
iti eclipseaza lu' Odon apartamentele centrale
\"Cel mai important, rezumă el, este ca Oradea să nu pice în sfera Clujului sau a Timişoarei: Orice înglobare cu acestea ar fi problematică, pentru că ne-ar eclipsa\" + pe cine ar eclipsa? pe el poate, ca politician de 2 bani, in schimb ai avea de castigat economic cu un cluj sau o timisoara langa tine. nu e cazul cu satu mare sau cu salajul, dimpotriva. bine ca nu se poate integra cu vasluiul ori cu judetuţ neamt ...
Postat 01 Iunie 2011, 14:54 de ishti
degeaba
se face degeaba daca fondurile de investitii sint dirijate tot din bucuresti,frectie la picior de lemn,fiecare judet ar putea sa retina din impozite un procent pe care sa se poata baza investitiile ,altfel merg pe criterii politice nu economice
Postat 01 Iunie 2011, 12:35 de luky
deci?
Deci sa inteleg, ca desi judetul Bihor va deveni pe viitor o regiune impreuna cu Salaj si Satu Mare, el va fi iar desfiintat, pentru a intra in macroregiunea Clujului... o porcarie ordinara, desi din cate stiu eu, macroregiunile acelea vor fi peste judetele nou formate, fiind o suprastructura fiind mai mult simbolic, decat functional, si e cam aproape sigur ca Oradea, din fericire daca se va face o astfel de reorganizare, va fi resedinta de judet in continuare, dar Aradul nu.
Postat 01 Iunie 2011, 10:52 de asclepio
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON