URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 24 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
18 Iunie 2019, 11:11

Big Brother pe Criş: Defileul Crişului Repede va fi monitorizat video, pentru a-i prinde pe cei care aruncă mizerii (FOTO)

Big Brother pe Criş: Defileul Crişului Repede va fi monitorizat video, pentru a-i prinde pe cei care aruncă mizerii (FOTO) VOLUNTARI ÎN ZADAR. Voluntari de toate vârstele, majoritatea elevi, au cules în repetate rânduri gunoaiele din apa Crişului Repede, îndeosebi în zona Şuncuiuş, sperând că natura va rămâne curată, fără pungi şi PET-uri. De fiecare dată, degeaba...
Big Brother pe Criş: Defileul Crişului Repede va fi monitorizat video, pentru a-i prinde pe cei care aruncă mizerii (FOTO) AVENTURĂ PE CRIŞ. Defileul Crişului Repede este o zonă extrem de atractivă pentru turiştii iubitori de natură şi amatori de aventură. Pe lângă plimbări prin pădure, vizite în peşteri şi escalade pe trasee via ferrata, doritorii pot face şi ture de rafting pe râu. În periplul lor pe apă, nu vor regreta dacă se vor opri pentru un "duş" la cascada din Vadu Crişului, o cădere de apă spectaculoasă, de 9 metri, unde s-a răcorit într-un weekend recent şi echipa BIHOREANULUI, cu prilejul unui team-building în zonă. Singurele care strică bucuria turiştilor sunt gunoaiele întâlnite la tot pasul...
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

O tură de rafting în defileul Crişului Repede, o vacanţă cu cortul la Şuncuiuş, o vizită în peşteri sau o simplă plimbare pe malurile râului, pe orice tronson din Bulz până în Oradea, lasă turiştii cu un gust amar. Tone de gunoaie zac pe malurile şi în albia apei.

Pentru că fenomenul a atins proporţii generalizate, Consiliul Judeţean promite să ia, în sfârşit, măsuri. În defileu vor fi montate camere de filmat, iar persoanele surprinse că aruncă gunoaie în natură vor fi amendate de Poliţie. Măcar aşa să lase natura neatinsă...

Nepoftiţi la noi!

Din vârf de munte până pe fundul Crişului, gunoaiele au luat în stăpânire natura şi în Bihor. PET-uri, sticle, zdrenţe, scutece, cauciucuri, aparate defecte şi chiar canapele rupte, de toate se găsesc în defileul Crişului Repede, zonă cu un potenţial turistic uriaş.

Turiştii care se aventurează în ture de rafting în zona Şuncuiuş - Vadu Crişului sunt de-a dreptul dezgustaţi. Vâslirea pe cursul Crişului ar putea fi o plăcere dacă n-ar vedea, oriunde întorc privirea, numai mizerii, şi dacă n-ar fi agresaţi de putoarea grea emanată pe alocuri de acestea.

Sebastian Lascu, consilier judeţean PNL în Bihor"Din păcate, e o imagine pe care o ţin minte turiştii", zice Sebastian Lascu (foto), consilier judeţean PNL şi totodată administrator al pensiunii Gradia din Şuncuiuş, amenajată aproape de malul Crişului Repede. Slabe şanse ca turiştii scârbiţi de gunoaie să mai revină în zonă...

Se feresc de amenzi!

Problema e aceeaşi pe toate râurile, mari sau mici. De altfel, în februarie, imagini cu o vale din Finiş efectiv acoperită de PET-uri au făcut înconjurul internetului. Mii de flacoane pluteau pe apă, Primăria comunei făcând curăţenie abia după ce a fost amendată de Garda de Mediu Bihor cu 10.000 lei. "Conform Legii 211/2011 privind regimul deşeurilor, unităţile administrativ teritoriale au sarcina să asigure curăţenia pe tot teritoriul lor, inclusiv pe cursurile de apă", spune Mihai Togor (foto), şeful instituţiei.

Primăriile trebuie să se asigure că toţi localnicii au contracte de salubritate cu firmele angajate să adune gunoaiele, pentru a nu le mai arunca la întâmplare. Fireşte, edilii pot şi să-i amendeze pe cei prinşi că o fac, dar se feresc de o asemenea măsură nepopulară, de teamă că nu vor mai fi votaţi. "Primăria Oşorhei este un exemplu de urmat. Poliţia Locală a comunei a dat anul trecut zeci de amenzi pe partea de salubritate", zice Togor. Alţi primari se mulţumesc, cel mult, să facă din când în când curăţenie.

În consens

Pentru a pune capăt fenomenului, Sebastian Lascu a apelat la colegii săi din Consiliul Judeţean Bihor. Într-o şedinţă din această primăvară, le-a explicat că situaţia îi depăşeşte pe primarii de comune şi a propus ca un grup de specialişti să caute soluţii pentru defileul Crişului Repede, ca zonă-pilot pentru implementarea ei. "Dacă vom reuşi să facem aici o schimbare, o vom aplica în tot judeţul", zice Lascu.

Din fericire, de data aceasta orgoliile politice au fost lăsate deoparte şi atât şefii CJ Bihor, cât şi consilierii din toate partidele au fost de acord cu iniţiativa, astfel că a fost formată o comisie prezidată de şeful CJ, Pásztor Sándor, compusă din Lascu şi încă patru consilieri judeţeni (Grim András - UDMR, Adrian Szatmari - PSD, Traian Bodea - ALDE şi Moisa Madear - PNL), plus reprezentanţi ai Poliţiei, Gărzii de Mediu, ABA Crişuri, Salvamont-Salvaspeo şi ai Centrului pentru Arii Protejate şi Dezvoltare Durabilă, care administrează aria protejată Pădurea Craiului, cu tot cu defileul Crişului.

Localnicii, nu turiştii

Marţea trecută, comisia a avut a doua şedinţă, în cadrul căreia s-a ajuns la concluzia că localnicii, nu turiştii sunt cei care aruncă clandestin gunoaie. "Pe Crişul Repede nu există foarte multe zone de campare, aşa că turiştii sunt responsabili pentru deversarea deşeurilor în cel mult 10% din cazuri. Noi am identificat obiecte de mobilier, aparatură electronică, gunoaie care nu au cum să provină de la turişti", zice directorul Salvamont, Pintér István.

Aceeaşi convingere o au şi consilierii judeţeni. "Sute de familii din aceste sate nu au contracte de salubritate şi aruncă gunoaiele în albia Crişului", spune Grim András.

"Filaj" de la distanţă

Drept urmare, membrii comisiei au decis montarea, de-a lungul defileului, a unui sistem de camere de supraveghere video care vor transmite în timp real imaginile într-un dispecerat ce va fi anume înfiinţat în Oradea. Ele vor fi urmărite de angajaţii Societăţii de Pază şi Protecţie a CJ Bihor, care atunci când vor observa că o persoană a aruncat gunoaie pe maluri sau în apă vor alerta Poliţia.

Adrian Bucur, adjunct al şefului IPJ Bihor"Camerele de supraveghere sunt foarte utile. Vom avea imaginea contravenientului şi vom putea aplica sancţiuni", zice comisarul şef Adrian Bucur (foto), adjunct al şefului IPJ. Amenzile încep de la 500 de lei, aşa încât contravenienţii vor simţi durerea la buzunar.

Camerele vor fi cumpărate şi montate pe cheltuiala CJ. "Împreună cu colegii de la Salvamont, vom face o tură pe cursul Crişului, ca să identificăm principalele rampe de abandonare a gunoaielor. Acolo se vor pune primele camere", explică Lascu.

Membrii comisiei sunt convinşi că simpla montare a camerelor şi perspectiva de a fi amendaţi îi vor descuraja pe săteni. În timp, vor realiza şi ei că, dacă au cadru natural nealterat, vor avea numai de câştigat de pe urma turiştilor.

Civilizare cu parul

Primarii din defileul Crişului aplaudă iniţiativa şi aşteaptă ca sistemul de supraveghere să fie pus în funcţiune. "Este singura soluţie, pentru că după ce vor fi prinşi şi amendaţi doi-trei vinovaţi, se vor lecui toţi", crede edilul din Bratca, Alexandru Gaboraş, admiţând că problema gunoaielor îl depăşeşte. "Să ştiţi că nu sunt numai oamenii de la noi din comune, mai vin unii cu maşinile şi lasă gunoaie, tocmai pentru că nu-i vede nimeni", zice el.

Viceprimarul din Şuncuiuş, Gelu Paşcalău, recunoaşte şi el că problema poluării naturii cu gunoaie e gravă, insistând, la rându-i, că nu localnicii sunt singurii vinovaţi. "Adevărul este că azi facem curăţenie, mâine gunoaiele sunt la loc. Dar vin din amonte, mai ales când plouă mult. Încă de la izvor e plin de gunoaie", spune Paşcalău, convins că amenda e singura soluţie eficientă.

"Parul este cea mai bună metodă de corecţie, că vorba bună nu prea-i cu folos", concluzionează, neaoş, vicele. Dacă altfel nu se poate, curăţenie cu de-a sila să fie...


SĂ FIE WC-URI!
Pentru turism decent

Pe lângă proiectul pentru curăţarea apelor din Bihor, consilierul judeţean PNL Sebastian Lascu a mai avut o iniţiativă cu beneficii ecologice şi turistice deopotrivă. Anul trecut, el a propus amplasarea în trei zone de camping din Bihor - Padiş-Glăvoi, Şuncuiuş şi Vadu Crişului - a unor containere cu toalete şi duşuri, pe care turiştii să le poată folosi contra cost.

Denumit "Igiena peisajului", proiectul a fost aprobat în vara lui 2018, dar CJ Bihor i-a asigurat doar parţial finanţarea. Mai precis, a alocat câte 20.000 lei primăriilor Şuncuiuş şi Vadu Crişului, pentru a amenaja platformele pe care vor fi amplasate containerele, urmând ca restul banilor necesari să-i asigure ulterior. Un asemenea container costă, însă, aproximativ 30.000 euro.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Poporul nemernic
N-a fi nimic din toate astea. Discuții de genul au mai fost și vor mai fi. Politrucii își fac numărul, iar poporul intelijent face ce știe mai bine: distruge și poluează. Bine a zis, cine a zis: Cum e turcul, e și pistolul !????????????
Postat 18 Iunie 2019, 11:58 de User anonimizat
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6699 RON
  • 1 EUR = 4.9762 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON