URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
12 Iunie 2011, 17:20

Bătaie pe "Delta Bihorului"

Bătaie pe "Delta Bihorului" INTERESUL. După ce a fost declarat Parc Natural, paradisul acvatic de la Cefa poate fi o mină de aur, deoarece pentru asemenea structuri există fonduri consistente, pe care mulţi vor să le gestioneze. E evident de ce atât primăriile, cât şi Romsilva, ţin morţiş să aibă controlul (Foto: Radu Sălcudean)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Faptul că anul trecut Cefa, supranumită Delta Bihorului, a fost declarată Parc Natural le-a dat imbold localnicilor, care au intuit că noul statut poate duce la dezvoltarea zonei.

O ştiu şi autorităţile, care se bat pentru dreptul de administrare a noii entităţi. Cele două primării pe raza căruia se află Parcul, Cefa şi Sânnicolau Român, ca şi Regia Naţională a Pădurilor Romsilva, şi-au depus candidaturile pentru a primi acest drept, iar cea din urmă a câştigat. Însă a numit în comisia de administrare aceleaşi persoane care îngrijesc şi Apusenii, fapt care i-a determinat pe primari să se adreseze justiţiei.

Divorţ

După ce Guvernul declară o zonă parc natural, Ministerul Mediului organizează un concurs de dosare pentru încredinţarea administrării lui. Structurile interesate trebuie să-şi demonstreze însă capacitatea: să aibă sediu şi două vehicule de teren, personal specializat şi capabilitate financiară. Cu clădirea n-a fost o problemă, întrucât fusese deja construită printr-un proiect PHARE realizat de Primăria Cefa în parteneriat cu Administraţia Parcului Natural Apuseni, pe vremea când aveau un scop comun: declararea zonei drept parc natural.

Pentru administrare, însă, nu s-au mai înţeles, aşa că şi-au depus candidaturi separate. Primăria Cefa a încheiat un parteneriat cu Primăria Sânnicolau Român, Agenţia pentru Protecţia Mediului, Muzeul Ţării Crişurilor, facultăţile de Geografie şi de Mediu, iar Romsilva, în a cărei structură se află Administraţia Parcului Apuseni, a candidat singură. La evaluare, învingătoare a fost declarată cea din urmă, cu 133 de puncte, în timp ce Primăria Cefa a luat 122 puncte.

Substituiri

15 Dumitru Barnau.jpgRezultatul l-a nemulţumit pe primarul Cefei, Dumitru Bărnău (foto). "Firesc era ca Parcul să fie administrat de Primărie, fiind pe teritoriul comunei", argumentează el. Edilul se teme că viitoarea administraţie va introduce tot felul de taxe pentru localnici şi nu îi convine ca pentru orice investiţie viitoare, fie că va fi modernizarea unui drum sau amplasarea unui stâlp, să ceară aviz de la Romsilva.

Convins de nedreptate, a contestat deci rezultatul. Ministerul Mediului i-a respins-o, astfel că problema a ajuns în instanţă, unde primarul reclamă imposibilitatea ca aceiaşi angajaţi din Apuseni să îngrijească şi Parcul Cefa. "În dosare trebuia să nominalizăm oamenii care se vor ocupa de Parc, iar Romsilva a numit aceleaşi cinci persoane care se ocupă şi de Apuseni. Nu pot ei administra bine două parcuri aflate la peste 100 de kilometri distanţă!", zice Bărnău.

Mai mult, adaugă el, nu e corect nici faptul că după ce a câştigat, Romsilva a schimbat cele cinci persoane desemnate iniţial, deoarece încalcă angajamentele asumate la început. "Romsilva a primit punctaj pentru anumiţi specialişti, iar după ce i s-a încredinţat Parcul i-a schimbat. Şi noi puteam numi somităţi din Franţa, iar după ce câştigam îi schimbam cu nişte anonimi", argumentează Bărnău.

Adevăratul interes

15 alin mos.jpgDe cealaltă parte, directorul Administraţiei Parcului Natural Apuseni, Alin Moş (foto), susţine că opoziţia Primăriei Cefa e neîntemeiată, fiindcă "toate documentele din dosare au fost verificate de persoane avizate". Cât despre persoanele care vor administra Parcul, admite că nu mai sunt toate aceleaşi de la început, "două sau trei" fiind schimbate, dar spune că ele au aceeaşi pregătire. "Oricum, era ciudat ca Ministerul să pretindă că ştii cu cine vei lucra înainte ca tu să ai o schemă de personal", spune Moş.

Deşi nici edilul, nici reprezentanţii Romsilva n-o spun pe şleau, miza cea mare şi reală o constituie pentru ambele părţi fondurile europene destinate rezervaţiilor protejate, în condiţiile în care un proiect depus pentru un parc natural are şanse mai mari de finanţare decât cele pe alte programe, doar că el nu poate fi întocmit fără aprobarea administraţiei acelui parc. Altfel spus, cine administrează parcul, controlează şi banii.

Aşa că, indiferent pe mâna cui va ajunge Parcul Cefa, ce mai rămâne de văzut e dacă zona va primi ceea ce merită cu adevărat: protecţie...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
observatie
Vorbeşte cu punct şi virgulă (nu mai spun de diacritice). Citeşte comentariul tău şi vezi dacă înţelegi ceva.
Postat 15 Iunie 2011, 06:59 de romanul complex
PSD nunta facuta cu opulenta
deci unde e criza Vanghelie isi permite daca ceilati colegi nu lingeti oasele lasate de cel pe care il sustinet, imi place caritasul Politic cei din varf culeg baza ii sustine :)) 1000 de invitati si va miarti ca EBA va avea 1 milion, cei din Bucuresti isi bat joc de noi nu conteaza culoarea politica.
Postat 12 Iunie 2011, 18:21 de anca
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON