URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 16 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă suntem prea prost îmbrăcați pentru Qatar Airways? Dacă sacoșele de rafie nu cadrează cu standardul lui Turkish Airlines? Dacă poziția prea apropiată de Debrețin nu e pe placul lui Wizz Air? Dacă Ryanair e un low cost la fel de scump ca orice companie de linie, dar mult mai imprevizibil? Dacă, dacă, dacă... Atunci mai bine zburăm de la Oradea cu frații noștri moldoveni de la HiSky!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
De nu puține ori, pe meleagurile noastre veștile „de bine” se lasă cu surprinzătoare reacții adverse. Dacă trece prin Oradea o vedetă sau un turist oarecare și comite imprudența să-i remarce frumusețea, apar imediat frustrați și nefericiți gata să facă orice vizitator să se simtă, post factum, nepoftit. Îi cer intrusului aspru, cu indignare, ba și cu suspiciune, socoteală. De ce nu s-a plimbat și prin cartiere, să le vadă mizeria...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.

Banii sau viaţa! Vila şefului pentru Europa al Faist a fost prădată de un hoț mascat, care i-a legat copilul și ameninţat nevasta!

Banii sau viaţa! Vila şefului pentru Europa al Faist a fost prădată de un hoț mascat, care i-a legat copilul și ameninţat nevasta! CĂLCAT DE... HOŢI. Manager general al Faist Mekatronic Oradea, subsidiară a unui puternic grup britanic specializat în producţia de piese pentru industria automotive, Remus Cotuţ (foto stânga) a fost în 2014 gazda premierului Victor Ponta, aflat pe-atunci în campanie pentru Preşedinţie. El a atras, însă, nu doar atenţia politicienilor, ci şi a bandiţilor, luna trecută soţia şi fiul fiindu-i agresaţi, iar casa prădată de un individ mascat care, la plecare, i-a luat şi maşina
Banii sau viaţa! Vila şefului pentru Europa al Faist a fost prădată de un hoț mascat, care i-a legat copilul și ameninţat nevasta! VREA LINIŞTE! Deşi a fost lăsat fără mai bine de 15.000 euro, Remus Cotuţ (în  centrul imaginii, gazda fostului premier Victor Ponta, care vizita în 2014 fabrica Faist), n-a dorit să vorbească despre jaful căruia i-au căzut victime soţia şi fiul său, uşurat, probabil, că tâlharul nu le-a făcut rău
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Oradea e un oraş liniştit doar în aparenţă. Dincolo de imaginea întreţinută pe banii administraţiei locale şi prin tăcerea autorităţilor judiciare se petrec, însă, fapte şocante.

Un exemplu recent a şocat luna trecută, când s-a aflat că un cuplu a răpit şi sechestrat o tânără, pe care bărbatul a siluit-o. Oribila poveste a ieşit la iveală cu întârziere de o lună, abia după ce autorii au fost arestaţi, deşi între timp exista, evident, riscul ca o altă tânără să fie răpită şi batjocorită de aceiaşi făptaşi.

Zilele trecute, s-a întâmplat din nou! Un jaf comis de un bărbat mascat după o metodă pe cât de spectaculoasă, pe tot atât de periculoasă, la lumina zilei, într-o zonă rezidenţială, în casa unui manager de companie multinaţională, orădeanul Remus Cotuţ de la Faist Mekatronic.

"Oamenii legii" continuă să tacă, deşi fapta a fost comisă "la copie" după una similară, petrecută anul trecut, când directoarea Băncii Transilvania, Lucia Pojoca, şi soţul acesteia, Virgil Pojoca, şef la BT Asigurări, au fost jefuiţi la fel, în propria casă. Iar dosarul a rămas până acum cu autor necunoscut!

Legea tăcerii

În decurs de două luni, decembrie şi ianuarie, în zona străzilor Crişan, Cloşca, Horea şi Constantin Tănase, în perimetrul ultracentral al prea-liniştitului municipiu Oradea, au fost prădate şase case, toate locuite de persoane vârstnice. Din nefericire, oamenii au aflat doar unii de la alţii despre ce au păţit vecinii lor.

În aprilie, un individ şi o individă au fost arestaţi preventiv de Judecătoria Oradea pentru viol, loviri şi lipsire de libertate, în urma unui incident şocant: cei doi au târât o femeie într-o maşină, au sechestrat-o într-o casă, au bătut-o şi apoi au forţat-o să aibă relaţii sexuale cu răpitorul.

Ce au în comun asemenea cazuri? Nici poliţiştii care fac anchetele şi nici procurorii care supraveghează cercetările nu le-au mediatizat. Hoţii din buricul târgului sunt şi azi în libertate, nefiind încă prinşi, în timp ce violatorii au fost dibuiţi la o lună după ispravă, perioadă în care ar fi avut timp berechet să mai comită şi alte grozăvii, deoarece nu ştia nimeni ce se întâmplase, aşa încât oamenii, preveniţi, să fie mai atenţi când umblă pe stradă.

Acum, povestea se repetă. Sub pretextul că "dăunează" anchetei, organele judiciare au ţinut ascunsă o tâlhărie deosebit de gravă, comisă în plină zi, într-o casă dintr-o zonă abundent populată cu VIP-uri, chiar împotriva unuia dintre aceştia...

Tâlhar cu cagulă

Neobişnuitul jaf căruia i-au căzut victime copilul şi soţia lui Remus Cotuţ, managerul general pe Europa al companiei britanice Faist Mekatronic, cunoscut furnizor de componente pentru infrastructura telecom şi industria auto, s-a petrecut în după-amiaza de 14 mai a.c.

Managerul, cunoscut în viaţa publică şi ca pilot de raliuri, devenit chiar campion anul trecut, şi soţia sa, proprietara unei florării, locuiesc, împreună cu băieţelul lor de 6 ani, în cartierul Oncea, într-o zonă retrasă, pe o stradă privată ce deserveşte câteva proprietăţi depărtate de drumul principal.

În ziua respectivă, spun sursele BIHOREANULUI, Mădălina Cotuţ era singură cu copilul. Se întorsese cu acesta de la şcoală şi a deschis poarta cu telecomanda, ca să intre cu maşina în curte, fără să vadă că în urma ei s-a furişat un individ îmbrăcat în negru, cu mănuşi, cagulă pe faţă şi înarmat cu un cuţit. Odată pătruns, necunoscutul a înşfăcat copilul şi i-a pus cuţitul la gât, cerându-i femeii să intre toţi în casă.

Înăuntru, bărbatul a încătuşat-o pe femeie şi, ameninţându-i în continuare copilul cu moartea, i-a cerut să-i arate unde sunt bunurile de valoare, bijuteriile şi banii. Când a obţinut ce-a vrut, a băgat totul într-o geantă, apoi a luat cheile maşinii de teren, un Range Rover, încercând să plece. Cum n-a reuşit să-i pornească din prima motorul, i-a cerut femeii indicaţii şi, odată ce le-a primit, s-a făcut nevăzut, din fericire fără să-şi rănească victimele.

Maşină abandonată

Chemaţi de urgenţă, poliţiştii n-au găsit prea multe urme. Indiciile conduc spre ipoteza că bărbatul a avut cel puţin un complice, împreună cu care i-ar fi urmărit pe cei doi soţi, ca să le afle obiceiurile, dar cel care a dat atacul a purtat permanent cagulă şi mănuşi. În zonă nu au fost amplasate camere de supraveghere, aşa încât să-i poată fi surprinsă faţa în cazul în care, până să ajungă la locul faptei, ar fi umblat fără mască.

Maşina furată, de culoare albastru metalizat, a fost dată imediat în consemn, fiind găsită, două ore mai târziu, în cartierul Rogerius, în apropierea unui bloc de garsoniere din strada Ovidiu. Atunci, poliţiştii au înconjurat străzile Ovidiu şi Moldovei, au interzis accesul în apropierea maşinii, pe care au cercetat-o în detaliu, ca să caute eventuale amprente, ba au adus chiar şi câini de urmă, în încercarea de a stabili direcţia în care putea să plece individul care a abandonat-o. Zadarnic...

Tăcere deplină

De la jaf au trecut mai bine de două săptămâni, iar făptaşii sunt încă neprinşi. Potenţialele victime nici măcar nu se pot feri de un eventual nou atac, deoarece nici Poliţia şi nici Parchetul Oradea, cel care coordonează astfel de anchete, nu au făcut nicio informare publică despre acest caz, deşi este unul ieşit din comun, atât prin pericolul social, cât şi prin metoda de operare, copiată parcă dintr-un film de acţiune.

Abia la solicitarea expresă a BIHOREANULUI, procurorii au transmis, joia trecută, un comunicat sumar. "La Parchetul de pe lângă Judecătoria Oradea este înregistrat un dosar penal care are ca obiect infracţiunea de tâlhărie calificată, în care se cercetează aspectele reclamate, şi anume ameninţarea persoanei vătămate şi sustragerea unor bunuri din locuinţa acesteia în data de 14 mai 2018. Având în vedere stadiul cercetărilor, în prezent nu vă putem comunica mai multe informaţii", arată răspunsul semnat de prim-procurorul Diana Cristina Cuciula.

Nici victimele atacului nu au dorit să discute public subiectul. "Aş prefera să nu comentez încă despre ce s-a întâmplat", a declarat Mădălina Cotuţ, în timp ce soţul acesteia ar fi dorit ca, cel puţin pe moment, povestea să fie ţinută sub tăcere. "Aş aprecia foarte mult dacă nu aţi scrie deocamdată nimic", a transmis omul de afaceri, fără să-şi precizeze motivul.

Nu e exclus să-i fi cerut acest lucru chiar anchetatorii, sub pretextul că publicitatea ar dăuna investigaţiei, "placă" folosită uneori pentru a masca incapacitatea sau incompetenţa. E mai comod, evident, ca nici presa şi nici publicul să nu-i întrebe de ce nu-şi fac treaba aşa de bine cum reiese din cifrele bilanţurilor festive...


JAF LA BANCHER
Tâlhăriţi de-un "poliţist"

Lucia Pojoca, director al unei sucursale a Băncii Transilvania în OradeaModul în care a acţionat tâlharul asupra soţiei şi fiului omului de afaceri Remus Cotuţ este asemănător cu cel folosit în jefuirea directoarei sucursalei Oradea a Băncii Transilvania, Lucia Pojoca (foto), şi a soţului acesteia, Virgil Pojoca, şef la BT Asigurări Transilvania. Pe 9 martie anul trecut, cei doi au fost furaţi după un tipic ca în filme. Tâlharul s-a prezentat la locuinţa lor din centrul oraşului îmbrăcat într-o uniformă de poliţist şi le-a cerut să se supună unei... percheziţii domiciliare.

Soţii Pojoca nu s-au opus, deoarece au mai fost vizaţi de o astfel de procedură pe 6 iunie 2012, când directoarea BT şi adjunctul ei, Romeo Oanţă, au fost acuzaţi că ar fi încurcat o anchetă, refuzând să comunice tranzacţiile lui Daniel Condratov, cumnatul preşedintelui Federaţiei Patronilor Bihor, Ioan Lucian, suspectat de fraude fiscale în valoare de 500.000 euro. Deşi Oanţă şi Pojoca au fost arestaţi preventiv de Tribunalul Bucureşti pentru 10 zile, pentru favorizarea infractorului şi abuz în serviciu, în final niciunul n-a fost trimis în judecată, doar Condratov fiind pus sub inculpare, iar banca le-a luat apărarea, păstrându-i în funcţii.

Pentru soţii Pojoca episodul de acum 6 ani a fost atât de traumatizant încât anul trecut nici nu şi-au pus problema că cineva le putea face o farsă. Aşadar, nu s-au opus "percheziţiei", iar când falsul poliţist i-a anunţat că trebuie să-i încătuşeze, au întins mâinile fără să se opună. Imediat ce i-a imobilizat, "poliţistul" le-a mărturisit că nu urma o percheziţie, ci un jaf, cerându-le toate bunurile de valoare, bijuterii şi banii, care nu erau puţini, deoarece tocmai vânduseră un teren. În final, bărbatul a plecat cu una din maşinile familiei Pojoca, pe care a abandonat-o lângă sediul... Poliţiei Municipiului. Făptaşul nu a fost prins nici până azi.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
?!
La cati militisti/sereisti/etc, oameni tineri, cu putere de munca si cunostinte de ,,specialitate" s-au pensionat anul trecut, nu ma mir daca ,,hotul" e unul de-al lor! Sa nu uitam ca tot anul trecut s-au re/de/structurat si serviciile de informati ale mai, multi fiind lasati pe dinafara! ,,Hotul" prea avea multe informatii... si toate exacte!
Postat 29 Mai 2018, 10:49 de pinonel
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6664 RON
  • 1 EUR = 4.9737 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON