URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
23 Ianuarie 2018, 11:05

Aţi taxat poporul cu contorul! Asociaţiile de proprietari se plâng că înlocuirea contoarelor de apă şi de încălzire le-a crescut facturile cu până la 15%

Aţi taxat poporul cu contorul! Asociaţiile de proprietari se plâng că înlocuirea contoarelor de apă şi de încălzire le-a crescut facturile cu până la 15% LA CITIRE. De anul trecut, angajaţii Termoficare citesc contoarele direct din maşină, cu ajutorul unei staţii care comunică prin unde radio cu modulele montate în scările de bloc. "Treci pe stradă în viteza 1 şi când ajungi la capăt ai toate citirile făcute. Într-o singură zi poţi citi şi 250 de contoare", explică un operator
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Administratorii asociaţiilor de proprietari sunt în fierbere. Înlocuirea contoarelor de la nivel de scară, ce înregistrează consumul de apă rece, apă caldă şi căldură, a majorat sensibil facturile.

"Majoritatea vecinilor reclamă că după adoptarea citirii de la distanţă prin sistem radio consumurile înregistrate au crescut. Se întâmplă în tot oraşul. Nu are cum fi din vina orădenilor!", zice preşedintele Asociaţiei de Proprietari Şelimbărului, Ioan Horvath.

Cresc consumurile!

Ioan Horvath, administrator de asociație de proprietariReprezentanţii asociaţiilor se plâng că înlocuirea contoarelor mecanice din blocuri, citite de muncitori obligaţi să coboare în beciuri insalubre, cu dispozitive smart, cu citire de la distanţă, le-a crescut costurile. "Mulţi administratori zic că le-au venit consumuri cu 10-15% mai mari de când cu noile contoare. Cel mai tare îi doare încălzirea, că-i mai scumpă", spune Ioan Horvath (foto). Cum consumul mediu al unui apartament într-o lună de iarnă este undeva la 1,3 gigacalorii, la un preţ de 255 lei/Gcal, asta înseamnă un plus la factură de 30-50 lei.

Noile aparate arată consumuri mai mari chiar şi la apa rece. "După montarea noilor contoare nu există lună să nu ne vină consumuri mai mari", spune Cristian Ile, administratorul a cinci asociaţii de proprietari. Cap la cap, asta înseamnă un plus de circa 3 lei pe apartament. Nu mult, dar se adună...

"Problema e la ei"

Ovidiu Gavra, șeful Companiei de Apă OradeaOperatorii de servicii pun creşterea consumurilor pe seama citirilor mai exacte. Spre exemplu, Compania de Apă Oradea a investit în ultimii doi ani peste 2 milioane euro în contoare inteligente. "Am înlocuit deja două treimi din cele vechi, iar anul acesta vom avea acoperit tot oraşul", spune directorul Ovidiu Gavra (foto).

Dincolo de faptul că noile contoare pot fi citite prin simpla trecere a maşinii pe stradă, înjumătăţind procesul la doar trei zile, acestea sunt foarte precise. "Suma apometrelor dintr-o scară rareori dădea cantitatea indicată de contorul nostru de la intrare. Montate la începutul anilor 2000, majoritatea apometrelor din apartamente sunt ieftine, din clase de precizie slabe, şi nu înregistrează consumul unui robinet care picură". Obligat să verifice metrologic contoarele tot la 6 ani, directorul garantează pentru precizia acestora. "Oamenii ştiu că problema e la ei. Din peste 100 de reclamaţii înregistrate anul trecut în legătură cu contoarele vechi, mai puţin de 10 s-au dovedit cu probleme. Pe contoarele noi am primit doar 3 reclamaţii, toate neconfirmate", spune Gavra.

Explicaţia e simplă. În cazul unei sesizări nejustificate, pentru un plus de 2-3 lei lunar la factură, reclamantul plăteşte verificarea metrologică a contorului CAO, care costă cam 100 lei. Şi nu merită...

"Este consumul real"

La fel, reprezentanţii Termoficare consideră perfect justificată creşterea consumului de apă caldă şi căldură indicat de noile contoare. "Acesta este consumul real", susţine directorul societăţii, Stănel Necula.

Dan Crețu, purtător de cuvânt Termoficare OradeaÎn ultimii doi ani, firma a investit 3,5 milioane euro în montarea de contoare inteligente. Singurele zone încă neacoperite sunt cartierul Nufărul I, pe care municipalitatea vrea să-l treacă pe încălzire cu apă geotermală, şi comuna Sînmartin. "Chiar dacă nu avem acoperit tot oraşul, dacă până acum făceam citirile cu 50 de oameni în 7 zile, acum terminăm în 4 zile. Asta fără erori umane şi incidente de genul «lipsă acces»", zice purtătorul de cuvânt, Dan Creţu.

Iarna aceasta, Termoficare a primit de la clienţi 20 de reclamaţii pe lună privind consumurile "umflate", toate însă infirmate. "Vechile contoare, montate la nivel de scară la mijlocul anilor ’90, erau mecanice. În cazul unui şoc hidraulic, funcţionând la temperaturi de 110 grade Celsius, se dereglau şi nu mai înregistrau corect. Noile contoare ultrasonice nu au componente în mişcare, nu se dereglează şi sunt mult mai precise", spune Creţu.

Tentative de furt

Ce nu ştiu orădenii este că noile aparate nu doar transmit consumurile mult mai exact şi în timp real, dar le şi arhivează pe perioade de 6 luni, pe ultimele 45 de zile inclusiv cu variaţiile orare. Pe lângă precizia sporită, sistemul mai şi semnalizează automat tentativele de fraudă. "Iarna aceasta am avut cazuri în 7 asociaţii. Cineva cobora noaptea în beci şi scotea senzorii de tur şi retur, ca să nu înregistreze consumurile. Dar nu ştia că aparatul semnalează automat intervalul în care a fost scoasă sonda", spune Creţu.

Termoficare nu s-a deranjat să facă plângeri penale. Angajaţii societăţii doar au verificat contoarele violate, le-au resigilat şi urmează să emită facturile conform noilor consumuri. Evident, mai mari...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Si sa nu uitam de vecini
Si sa nu uitam de vecinii, care au mai facut "mici" modificari in ceeace priveste dimensiunile caloriferelor. La noi in bloc, dupa o verifiacre, s-au gasit apartamente cu calorifere de dimensiunea peretelui, alti vecini cu balcoanele modificate tip bucatarie, camera de zi, si au montat inca un calorifer in plus, dar cel mai extrem vecin este cel cu incalzirea montata in pardoseala. Dupa o jumatae de an de lupa cu vecinii, asociatie recalcularea suprafetelor radiante in bloc mi-a facut o economie de 40% la factura fata de aceeasi perooada al anului trecut. Mentionez ca la noi pana anul asta plata incalzirii s-a facut intre vecini in mod egal.
Postat 23 Ianuarie 2018, 15:12 de Hoppmester
HA!!!!
Verificarea contoarelor in cazul unor reclamatii se face de catre metrologie, care metrologie ere contract de prestarii servicii cu laboratoarele de masurare de la CAO, TERMOFICARE, Electrica,..... Adica tot ei verifica daca ii reclami! car despre palta la "comun" a uitilitatilr, in special en. termica e o forma de colectivizare fortata! reabiltarea blocurilor ar fi trebuit sa cuprinda si redimensionarea interioara a corpurilor de caldura si contorizarea pe apartament(coloane pe casa scarii si record pentru fiecare apartament in parte. Oricum programul de reabilitare pe fonduri Eu. e varza asa cum se face la noi!
Postat 23 Ianuarie 2018, 14:15 de scortosul
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON