URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
26 Februarie 2013, 08:12

Atenţie, te filmăm! Oradea "împânzită" cu peste o sută de camere video

Atenţie, te filmăm! Oradea "împânzită" cu peste o sută de camere video OCHII "DIN CER". Sistemul de supraveghere implementat de municipalitate foloseşte pentru prima dată în România camere de luat vederi cu infraroşu, pentru funcţionarea pe timp de noapte, cu rotire la 360 grade şi cu comandă prin joystick. "Camerele sunt atât de performante încât poţi citi ziarul de la 150 de metri", spune chestorul Liviu Popa, şeful Inspectoratului Judeţean de Poliţie Bihor
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Gata cu coşurile vandalizate, scandalurile în gaşcă şi "liniuţele" pe şoseaua de centură. Ai comis-o, plăteşti! Municipalitatea şi Poliţia pun în funcţiune din această săptămână un sistem de monitorizare unic în ţară. Nu mai puţin de 108 camere video vor supraveghea întreg oraşul, monitorizate direct din sediul Poliţiei.

"Sistemul va uşura identificarea autorilor de fapte antisociale şi ne va furniza probe pe care le vom putea folosi în justiţie", spune chestorul Liviu Popa, şeful Poliţiei Bihor.

Oradea sub supraveghere

Două pe Calea Sântrandreiului, trei pe Clujului la intrarea în oraş, patru în Piaţa Unirii, cinci în turbogiraţia de la Cele Trei Crişuri şi exemplele ar putea continua! 108 camere video vor supraveghea începând din această săptămână tot ce mişcă în oraş. Sistemul pe care Administraţia Imobiliară a cheltuit circa 300.000 lei va fi monitorizat de trei agenţi de poliţie într-un dispecerat cu funcţionare non-stop în sediul Poliţiei Municipiului din Calea Aradului.

06 Beltechi.jpg"Ideea a fost să asigurăm o pază cât mai bună cu costuri cât mai mici. Orice problemă se întâmplă în oraş, dispeceratul anunţă imediat cea mai apropiată patrulă de Poliţie, iar aceasta intervine pentru prinderea făptaşilor", explică directorul AIO, Cristian Beltechi (foto).

Urmăriri de la distanţă

Sistemul ar trebui să bată la eficienţă orice patrulă în uniformă. "În primul rând va scădea infracţionalitatea, aşa cum s-a întâmplat după ce am montat camerele din zona Gutenberg, iar în al doilea rând poliţiştii vor putea interveni imediat, fără să măi bâjbâie pe străzi, iar la final vor avea la dispoziţie înregistrări care să poată fi folosite ca probe", spune Beltechi.

AIO va preda poliţiştilor un sistem unic în România, dotat cu o tehnologie la nivelul anului 2012 şi transmitere de date prin internet. După necesităţi, agentul din dispecerat va putea roti camera pentru a monitoriza o zonă, o va putea focaliza pentru a identifica un subiect şi va putea filma inclusiv noaptea. Înregistrările vor fi stocate, pentru a putea fi accesate la nevoie.
Sistemul va fi folosit la supravegherea circulaţiei pentru evitarea ambuteiajelor, la descurajarea vitezomanilor sau hoţilor, la supravegherea chefliilor şi monitorizarea protestatarilor fără a implica jandarmii, a căror prezenţă i-ar putea întărâta, şi multe altele.

Mai cumpărăm!

Şi e doar începutul, crede chestorul Liviu Popa, şeful Poliţiei Bihor. "Sistemul a fost gândit astfel încât să poată fi upgradat. În funcţie de necesităţi vor mai putea adăuga camere video sau le vom putea înlocui pe cele învechite cu altele şi mai performante", arată şeful IPJ Bihor.

Numai anul acesta vor fi cumpărate încă 50 de videocamere, care vor fi montate în zone considerate cu risc de producere a unor fapte antisociale, precum spaţiile intens circulate din zona centrală, dar şi parcurile, pieţele şi unele străzi din cartiere.

Pe viitor, sistemul de monitorizare va fi îmbunătăţit cu un soft capabil să identifice numerele de înmatriculare ale maşinilor, care ar putea fi folosit atât pentru realizarea de statistici de trafic la intrările şi ieşirile din oraş, cât şi pentru identificarea conducătorilor auto. Aşa că, zâmbiţi! S-ar putea să fiţi pe "televizorul" Poliţiei...


DREPTATEA LA VEDERE!
Înregistrările nu mint

Primele videocamere conectate la dispeceratul Poliţiei orădene au fost montate în 2010. Actualul sistem de monitorizare are la bază camere instalate în Pasajul Vulturul Negru pentru descurajarea scandalagiilor, în cartierul Voltaire pentru protejarea mobilierului urban, şi în zona pietonală pentru creşterea gradului de siguranţă al orădenilor şi turiştilor.

Statisticile arată că sistemul de monitorizare a înjumătăţit numărul infracţiunilor şi a uşurat munca poliţiştilor prin furnizarea de înregistrări ce pot fi folosite ca probe video. "Camerele video ajută inclusiv la identificarea vinovaţilor în cazul producerii de accidente rutiere. A fost un caz în care, după o tamponare în faţa Primăriei, un şofer a încercat să mute maşina ca să nu se vadă că a încălcat linia continuă", zice chestorul Liviu Popa.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
19 Comentarii
piete
dar in piete cind o sa montati camere militienilor? poate asa o sa aflati si voi ca se face trafic de tigari netimbrate la greu, CONTRABANDA adica, militieni chiori, poate o sa si apareti pe camerele respective cum va luati mita de la traficanti.... tzighi tzigi avem tzighi, nici o grija ne pazeste militia spatele
Postat 28 Februarie 2013, 23:15 de tzigi tzighi
piete
dar in piete cind o sa montati camere militienilor? poate asa o sa aflati si voi ca se face trafic de tigari netimbrate la greu, CONTRABANDA adica, militieni chiori, poate o sa si apareti pe camerele respective cum va luati mita de la traficanti....
Postat 28 Februarie 2013, 23:13 de tzigi tzighi
sa iasa criminali intre orele 04-10 dim sa ne curete de bugetari :)
URSI particulari devin ursi de STAT :)))) ha, ha, ha, ha, ha, ha, ha, Doamne mare e gradina ta si multi, multi ..... ursi si lei in EA ! ♥ romanii au talent !!!
Postat 27 Februarie 2013, 20:54 de fimati CRIMA !
HA, HA, HA !!!
CE BANC BUN ... CICA AR FI TREBUIT TINUTE SECRETE LOCATIILE ... SECRETELE ... SI ALEA SUPRA CLASIFICATE SE STIU ... DE FAPT, SE VAD !!!!!!
Postat 26 Februarie 2013, 23:06 de ADINA
corect
Mi se pare corect cu aceste camere video, dar nu mi se pare corect ca ati postat ca stire. Chestia cu aceste camere nu trebuia sa se stie...veti vedea ca peste ceva timp vor fi sparte de, figurantii orasului .
Postat 26 Februarie 2013, 17:39 de eu
ro
avem drumuri bune avem spitale bune avem locuri de munca curge miere si lapte doar camerele astea lipseau si totul este perfect suntem prosti de nu se poate descrie in cuvinte vai de noi cine ne conduce ma tot intreb pana cand va dura prostia romaneasca domnul primar se tine marele destept dar saracu este praf zero orasul este inglobat in datorii pe care o sa le platesca copii copiilor nostri si el monteaza camere sa vada cum face un sarman om al strazi treburile la coltul cladirii mie sile de cei care se tin mari macari dar ei sunt praf jale mare frati romani daca nu o sa ne trezim natiunea aceasta va ajunge rau de tot
Postat 26 Februarie 2013, 15:20 de ro
care e noutatea ?
oricine poate filma pe un drum public nu vad noutatea ? iar se dau astia in lesa degeaba :)))
Postat 26 Februarie 2013, 13:33 de news
nu avem justitie decat complici
justitia e nula la cate infractiuni se comit de sistem, nici macar nu exista asa de moarta este .Macar lasati adevarul sa tasneasca nu va hraniti si corupeti cu minciuna.
Postat 26 Februarie 2013, 13:18 de nu mai visa
normal ca cei din interior sunt complici si infractori inraiti
tu pe ce lume traiesti ca sunt in cardasie cu cei pe care ii platim cu impozite si taxe :))))) sa nu i prinda sa stranga mult pentru noi sa poata confisca ceva de la ei :)))) de ce ar lacomi la banul public ca il pot fura!? de ce nu lacomesc la privat ca nu mai pot fura decat daca impart cu cei din interior asa nu imparti cu nimeni :)))).
Postat 26 Februarie 2013, 13:16 de visatorule
@ politie si PMO
Dar in pietele oradene cand se vor monta asemenea camere de supraveghere??? Pietele colcaie de traficanti de tigari, marfa furata si alte produse de contrabanda si nimeni nu face nimic !!! politia este interesata in mentinerea evaziunii si traficului de produse furate ???? Daca nu ei atunci cine??????
Postat 26 Februarie 2013, 13:11 de memea prostu
on line sa fie sa poata oricine vizualiza
ok dar sa preia si BUCURESTIUL aceste filmari in rest ne mancati banii dgeaba , ce ziceti ? hai sa monitorizam orice bugetar care nu e la lucru ? asa se vor termina si cu violentele.
Postat 26 Februarie 2013, 12:46 de BUCURESTIUL
barvooooooooo
cei cooperanti sunt de acord restul sa se ascunda sub pamant de rusine , schimbati legea judecatoria sa preai si adulterieni :))) daca puteti rezolvati si problemele de adulter intre angajatii bugetari de cand locul de munca este motel ? ce platim noi functionari sau distractie scapa cainele din lesa direct la salariate ?
Postat 26 Februarie 2013, 12:15 de tot asa inainte !
In mare masura sunt de acord
sunt perfect de acord sa se filmeze dar TOTI , nu trebuie sa cunosca locatia decat cei care le instaleaza in rest e munca facuta aiurea, timp pierdut.CHIAR recomand sa se intaleze si in biroul functionarilor fara voce sa vedem real cum MUNCESC si cat timp nu muncesc, sunteti de acord cu plasma PUBLICA, ce ziceti ?cum sa le apreciem zelul prin angajari FICTIVE ?sau prin decontari de deplasari si futttayy pe banul public ?
Postat 26 Februarie 2013, 12:09 de felicitari!
g
la puscarie cu liviu popa
Postat 26 Februarie 2013, 11:34 de g
Sa mai facem un pas !
,,Sistemul ar trebui să bată la eficienţă orice patrulă în uniformă." Foarte bine, sa-i dati afara pe cainii comunitari, ii platim degeaba ! Capcane la roti nu mai au voie sa puna, de ce sa platim niste trantori, doar sa le sape ograda sefilor mai mari sau mai mici ?! PT. BIHOREI Adevarul despre cum s-a ajuns la implementarea acestui sistem : fără sistemele video primăriile nu ar fi putut beneficia de finanţări europene mai consistente. Mai exact, pentru a beneficia de bani din Programul Operaţional Regional primăriile trebuiau să aibă trei proiecte. Astfel că multe administraţii au optat ca două proiecte să fie pe infrastructură, iar al treilea să fie cel pentru camerele video, care era şi cel mai uşor de realizat.
Postat 26 Februarie 2013, 11:13 de pinonel
SCLAVIE
Asta e un lucru de laudat? Se numeste monitorizare permanenta, ca pe niste animale sau roboti. Acum or sa sara toti bolnavii mintal si au sa spuna ,,Daca nu faci nimic gresit nu are ce sa te deranjeze". Ba are ce sa ma deranjeze. Asta e doar inceputul unei ere de sclavagism modern, in care fiecare miscare pe care o faci va fii monitorizata astfel incat sa operezi in parametrii ce urmeaza a fii impusi. Unde o sa ajungem cu toate mizeriile astea? De ce pana acum nu am disparut ca si specie pt ca nu am fost supravegheati? Ce interesul cetatenilor, care siguranta? Este doar un gest meschin prin care acopera adevaratele intentii. Hai valea!
Postat 26 Februarie 2013, 10:27 de xxx
Sistemul e deja depăşit, că a apărut nu numai 3G ci chiar 4G şi se pregăteşte deja 5G
Vedeţi că la Londra se schimbă în martie toate camerele de pe Oxford street !?! Aşa că vă puteţi înscrie cu o ofertă de cumpărare, aproape pe gratis, dar vreo 5 poliţişti bihoreni, cu primarul nostru ca şi ghid, pot vedea capitala GB, vreo săptămână cel puţin, pe banii contribuabililor orădeni.
Postat 26 Februarie 2013, 10:27 de Carp III
cheeeese
E bine ca ati publicat locatiile, macar o sa stie si infractorii sa zambeasca pentru poze....
Postat 26 Februarie 2013, 10:21 de mine
BRAVO !!!
Felicitari ! Cu cat mai multe camere, cu atat mai bine pt. oradenii care isi doresc o viata linistita intr-un oras civilizat.
Postat 26 Februarie 2013, 09:55 de anca
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON