URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Iată că telenovela dintre președintele Consiliului Județean Ilie Bolojan și un grup de cetățeni din Cheriu începe să capete accente tragice. Deși șeful județului le-a oferit un inel, e drept, un inel metropolitan care trecea prin terenurile lor, cei din Cheriu n-au apreciat gestul romantic și l-au târât prin tribunale, pe motiv că le tulbură posesia și buruienile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
26 Octombrie 2012, 14:19

Atentat la sănătate: Chioşcurile din şcoli, pline cu alimente interzise

Atentat la sănătate: Chioşcurile din şcoli, pline cu alimente interzise ISPITA DIN ŞCOALĂ. În majoritatea unităţilor de învăţământ, cum se întâmplă şi la Oltea Doamna (foto), chioşcarii momesc copiii cu alimente nesănătoase, pe principiul "profit să iasă"!
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Protecţia Consumatorilor a descoperit că în şcolile şi liceele din Oradea, comercianţii care au luat în chirie chioşcurile de incintă ademenesc copiii cu alimente interzise, bogate în zaharuri, sare şi grăsimi. Adică boală curată.

Descoperirea a pornit de la reclamaţiile unor părinţi, nemulţumiţi că educaţia alimentară dată acasă copiilor le-o strică tocmai şcoala.

Mâncăruri oprite

Pentru a feri copiii de obezitate, Guvernul a interzis produsele fast-food în şcoli printr-o lege specială, 123/2008, care reglementează alimentaţia sănătoasă a preşcolarilor şi şcolarilor printr-un consum limitat de alimente bogate în zahăr, sare şi grăsimi. Ordinul 1563/2008 al Ministerului Sănătăţii enumeră explicit şi alimentele interzise a fi comercializate în şcoli.

Prima categorie sunt cele considerate prea dulci: prăjituri, bomboane şi acadelele de orice fel. Dintre cele bogate în sare şi grăsimi fac parte chipsurile, snacksurile, sticksurile, biscuiţii, covrigeii şi alunele, dar şi hamburgerii, pizza şi cartofii prăjiţi. Chioşcurile de incintă nu au voie să vândă nici băuturi răcoritoare, ci doar apă minerală plată sau carbogazoasă.

22 Bejan Traian.jpgInterzise, dar vândute

Că una zice legea, dar alta fac comercianţii autorităţile au aflat de la părinţii elevilor şcolii Oltea Doamna. Nemulţumiţi că şcoala le strică educaţia alimentară de acasă, ei au reclamat că la chioşcul de incintă se vând alimente interzise. Inspectorii au reacţionat printr-un control în urma căruia au găsit dulciuri, sucuri, produse de patiserie şi de fast food.

Mai mult, au descoperit că se poartă şi "dulciurile de fiţe", pentru că în chioşc erau şi mai multe feluri de praf dulce, sub denumirea Horror Fizz, care expandează în gură, creând consumatorului impresia de "explozie". "A fost punctul de pornire a unei acţiuni generale", spune Traian Bejan (foto), şeful Protecţiei Consumatorului Bihor, care a cerut sprijin de la Direcţia de Sănătate Publică (DSP), pentru a extinde controlul la toate şcolile din oraş.

La Colegiul Naţional Emanuil Gojdu inspectorii au găsit în chioşcul alimentar pizza, sandviciuri, dulciuri şi sucuri sintetice. Aceleaşi alimente interzise se vindeau şi la şcolile Nicolae Bălcescu şi Dimitrie Cantemir, la cea din urmă elevii fiind ispitiţi şi cu băuturi răcoritoare cu cofeină. Toate produsele au fost imediat retrase de la vânzare.

22 Morar Elisabeta.jpgCercul vicios

Amenzile aplicate în urma controlului totalizează 20.000 lei, dar autorităţile ştiu că asta nu rezolvă problema. "După control, chioşcarii repun în vânzare tot ce am retras noi. Ar trebui verificaţi zi de zi, dar e imposibil", spune Elisabeta Morar (foto), inspector DSP. "De vină sunt şi directorii şcolilor. Ar trebui să-i atenţioneze să nu vândă ceva ilegal sau nesănătos", completează Sorina Csordas, de la Protecţia Consumatorului.

În schimb, directorii dau din umeri. "Am atenţionat-o pe doamna de la chioşc, dar n-o pot obliga ce să vândă şi ce nu", susţine Mircea Mitran, directorul de la Oltea Doamna. Iar directorul adjunct de la Nicolae Bălcescu, Banto Norbert, dă vina pe părinţi: "Ar fi bine să-şi educe copiii să nu consume astfel de alimente. Dacă n-ar fi cerere, nici chioşcarul n-ar avea cui vinde". La rându-le, comercianţii încearcă şi ei să se scoată: "Nu am ştiut că nu e voie", susţin ei la unison. Cel de la Nicolae Bălcescu, Florin Şandor, are şi tupeu. Spune că marfa ilegală găsită în chioşcul lui nici n-ar fi fost de vânzare, ci "pentru consum propriu"!

Un lucru e însă clar: dacă ţin la sănătatea elevilor, directorii de şcoli ar trebui să îşi ia rolul în serios. Adică să renunţe la indiferenţă şi să-i oblige prin contracte pe comercianţi să vândă doar alimente sănătoase. În fond, şi asta ţine tot de educaţie...


DRUMUL SPRE OBEZITATE
Din toate, dar cu măsură

22 Pascui Camelia.jpgDieteticianul Camelia Păşcui (foto) consideră că toate produsele îşi au locul lor în alimentaţie, însă dozate cu chibzuinţă. "E bine să lăsăm copiii să mănânce din toate, dar să nu înlocuim o masă cu produse fast food. Contează foarte mult educaţia de acasă. Copiii trebuie învăţaţi de părinţi să nu consume excesiv anumite alimente, mai ales dulciurile. Dar, din păcate, din comoditate, mulţi părinţi uită asta şi mai bine îi dau copilului un ban să-şi cumpere ceva de la chioşc decât să-i pună un sandvici la pachet. Aşa s-a ajuns ca în ultimii ani obezitatea să crească îngrijorător în rândul tinerilor", spune Păşcui.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
Adevaruri dureroase: "Vom fi 16 milioane de romani!" - Basescu, T.
I. "După control, chioşcarii repun în vânzare tot ce am retras noi. Ar trebui verificaţi zi de zi, dar e imposibil\", spune Elisabeta Morar (foto), inspector DSP." 1. De procedura de confiscare (sau si de distrugere), respectiv de art. 8, din Ordinul MSP nr. 1563 din 2008 nu s-a auzit la DSP Bihor? 2. Pentru ce mai este nevoie de atatia \"bravi\" inspectori la DSP, respectiv SA Bihor daca le face treaba, chiar daca si partial, dl. Bejan de la OPC? 3. Si acesta este rezultatul \"implementarii\" (BINE \"bugetate\") de catre anumite structuri de control, a unor documentatii ca: HACPP, respectiv a diverse cursuri (ex: igiena alimentara s.a.), la multi agenti economici, respectiv a angajarii si promovarii pe criterii strict ...\"obiective\" a multor dintre acesti (pseudo)protectori ai sanatatii publice/sigurantei alimentelor, nu putini dintre ei si (distinse) cadre didactice universitare. II. Oare care este pozitia amazoanei Sonia Draghici despre eficienta DSP & SA Bihor (si) in aceasta problema sensibila, in conditiile in care a contribuit la anihilarea cel putin a unuia dintre acei inspectori SA care si-au facut datoria in mod conform si dedicat, deci nu in interesul propriului buzunar?
Postat 26 Octombrie 2012, 21:52 de HACCP srl
conditii de igiena
verificati si asa zisele firme de catering care duc mancare copiilor prin scoli la intelegere cu invatatoarele si directorii institutiilor. Cate taie chitanta pentru mancarea distribuita? Dar conditiile de igiena in care pregatesc mancarea cine o verifica?
Postat 26 Octombrie 2012, 21:03 de Dr Haus
apa
Ref. la "directorii de şcoli ar trebui să îşi ia rolul în serios" ... poi cum? Sa se lege de colegii de partid???
Postat 26 Octombrie 2012, 20:24 de apa
apa
Apa minerala la 0.5 litri e la 4 lei - la lic. Ady. Furt pe fata!
Postat 26 Octombrie 2012, 20:21 de apa
aa
o logica elementara imi spune ca la ce chirii mari au chioscariii din scoli ,daca ar vinde doar alimente permise ...ar da faliment (copii isi pot lua din afara scolii si chipsuri si cola etc)...mai bine ati verifica prostia aia de cornu si laptele si v-ati ingrozii la o analiza amanuntita asupA acelor produse
Postat 26 Octombrie 2012, 15:49 de aaa
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON