URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 18 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
04 Februarie 2020, 19:17

Asociația Termoficare: Compania de termoficare din Oradea vrea să devină firmă specializată și în administrarea imobilelor

Asociația Termoficare: Compania de termoficare din Oradea vrea să devină firmă specializată și în administrarea imobilelor DUPĂ BLOCURI... Conducerea societății Termoficare ia în calcul diversificarea portofoliului de activități prin preluarea administrării unor asociații de proprietari. „Implicarea Termoficare ar însemna servicii complexe la prețuri mai mici și eliminarea riscului de fraudă”, argumentează directorul demisionar Stănel Necula
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Termoficare Oradea vrea să intre pe piața asociațiilor de proprietari ca o firmă specializată în administrarea imobilelor. Operatorul din subordinea municipalităţii ar prelua administrarea unor asociații cu probleme, bazându-se pe personalul calificat, spre indignarea unor administratori ce acuză reînvierea fostului IJGCL comunist, care intervenea la avarii târziu, de mântuială și pe șpagă.

Indiferent cine îi urmează directorului Stănel Necula la conducerea Termoficare Oradea va avea o sarcină grea. Odată cu conducerea CET-ului, va trebui să preia și obiectivele din contractul de mandat, unul dintre ele vizând intrarea societății, în premieră după 1989, pe piața administrării asociațiilor de proprietari. „Va fi un proces în doi pași. În primă fază, societatea ar urma să preia administrarea unor asociații cu probleme. Dacă experimentul va avea succes, urmarea va veni de la sine”, spune viceprimarul Mircea Mălan.

Alternativa Termoficare

Ideea nici măcar nu este nouă. Firme specializate în administrarea asociațiilor de proprietari, unele chiar desprinse din fostele CET-uri, există în toată țara. „În Iași, o societate desprinsă din fosta societate de termoficare, cu acționariat Consiliul Local, a ajuns la un moment dat să dețină 30% din piața locală”, spune directorul demisionar al Termoficare Oradea, Stănel Necula (foto).

Inițiativa are şi logică. Odată cu reabilitarea rețelelor și a punctelor termice, numărul avariilor se reduce, iar conducerea societății va trebui să își găsească un nou front de lucru pentru personal. „Blocurile au o durată normată de viață de 50 ani. Inevitabil va deveni necesară reproiectarea coloanelor, schimbarea instalațiilor și alte lucrări ce necesită personal specializat, de la lăcătuși și instalatori la electricieni, de care Termoficare dispune”, crede Necula.

Printre atuurile oferite s-ar putea număra introducerea plății întreținerii cu cardul, comunicarea cu membrii prin SMS sau grupuri de Facebook, transformarea punctelor termice în casierii, eliminarea plății la negru a serviciilor de curățenie, reparații sau intervenție la avarii, oferind astfel garanția serviciilor, și mai ales eliminarea riscului ca asociația să rămână fără apă caldă și căldură pentru că administratorul fuge cu banii.

Misiune „imposibilă”

Pentru a câștiga încrederea orădenilor, Termoficare va porni de jos. Planul este ca societatea să preia administrarea câtorva asociații de proprietari ajunse în faliment după mai multe administrări păguboase, pentru a le pune pe picioare, sau a câtorva imobile aflate într-o avansată stare de degradare, pentru care proprietarii nu găsesc soluții.

„Unul dintre proiecte ar putea viza Palatul Ullmann. Termoficare ar putea găsi soluții de reabilitare a rețelei interioare, de montare a unui modul termic la nivel de imobil și de executare a reglajelor, astfel încât oamenii să se bucure de confort termic, dar să plătească mai puțin”, explică viceprimarul Mircea Mălan (foto).

Edilul spune că decizia de înființare a unei structuri de administrare a asociațiilor de proprietari va fi condiționată de succesul proiectelor-pilot, iar cea de a apela la serviciile acesteia va aparține exclusiv orădenilor. „Dacă va fi să se întâmple, noua entitate va intra în concurență cu alți administratori, privați. Membrii asociației vor fi singurii care vor alege cine să le administreze proprietatea”, spune Mălan.

Moștenirea comunistă

Perspectiva intrării CET-ului pe această piață nu este bine văzută de reprezentanții asociațiilor de proprietari. „Tentative au mai fost. Primăria a avut un birou specializat pentru administrarea blocurilor ANL, dar n-a depășit faza de contabilitate. Administrarea unui imobil înseamnă mai mult decât împărțirea facturilor pe apartamente”, afirmă Cristian Ile, care administrează 18 asociații de proprietari. Așadar, Termoficare nu va avea sarcină ușoară. „Va trebui să își înființeze casierii peste tot. 90% dintre orădeni vor să plătească la ghișeu. Dintr-o asociație cu 100 apartamente, doar 2-3 proprietari își plătesc întreținerea online”, spune Ile.

Ioan Horvath (foto), președintele Asociației de Proprietari Șelimbărului 1 și membru al Coaliției Rogerius, este mai radical: „Unii președinți de asociații se vor bucura că scapă de o bătaie de cap și pot da vina pe Termoficare. Pentru orădeni va fi, însă, mai rău!”. Orădeanul susține că orașul va face un mare pas înapoi. „Termoficare reînființează fosta Întreprindere Județeană de Gospodărire Comunală și Locativă, care administra blocurile în comunism. Cine a prins vremurile acelea știe: aveai o problemă, veneau peste o lună! CET-ul nu poate gestiona 800 de asociații, așa că vor trebui pile ca să îți trimită oameni la avarie și șpagă ca să îți facă lucru de calitate. Rău mai mare nu poate exista!”, zice Horvath.

În prezent, fiecare asociație are angajați care intervin rapid la avarii în interesul celor care îi plătesc. Când meșterii vor fi plătiți de Termoficare, situația s-ar putea schimba radical. Că doar lucrează la o firmă „de stat”...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
15 Comentarii
@ sandu
Nu e treaba ta si nu, nu mint.
Postat 06 Februarie 2020, 06:20 de oradeanbihor
Oradeanbihor
Să înțeleg că tu stai la bloc, dar parca te lăudai că stai la casa și ai parcare privată. Când minți sa te dai peste cap de 3 ori
Postat 05 Februarie 2020, 12:43 de sandu1260
Fix asta-i ce lipsea falimentarei firmei de termie ...
... "tichia de mărgăritar" !?! Dacă nu ești bun în domeniul activității tale, cum de îți imaginezi că vei face față într-un cu totul alt format, unde căldura și apa caldă e doar o mică parte, pe lângă celelalte nevoi ... apa potabilă, salubritatea, curățenia condomeniului, întreținerea generală, comunicarea între locatari, etc, etc ?!?
Postat 05 Februarie 2020, 12:30 de CrisDumi
Oradeaveche
Da, daca e cum zici tu si oi fi inteles eu gresit, atunci furtu va fi dublu. O data pe financiar si apoi pe tehnic. Furtul pe financiar se face prin atribuire de lucrari pe baza de comisioane. Asta e cel mai frecvent. Eh, daca termoficare va face pe tehnic, lucrarile or sa fie mult mai scumpe ca orice firma in contracte cu statul lucreaza mai scumo, e vaca de muls. Diferentele intre azi si atunci le suporta tot locatarii. Ori te pomenesti ca va fi Service Level Agreement pe 2 ore interventie de la sesizare cu rezolvare in 4-8 ore...desi in Romania de azi asta e SciFi. Ar fi interesant de vazut un astfel de contract cu o autoritate publica, in cazul asta primaria. Sper doar sa isi vada de treburile lor. Eu inca as milita pentru posibilitatea debransarii mele de la termoficare dar legea nu permite.
Postat 05 Februarie 2020, 11:53 de poiu
poiu
Termoficare va administra partea tehnică nu cea financiară, deci furtul va continua, deși e o raritate mai ales că trebuie să fi atestat de primărie să administrezi o asociație.
Postat 05 Februarie 2020, 09:10 de oradeaveche
@Bolo
Sper că nu se încearcă păstrarea neterminatului afla in Oradea cu orice preț. Se vede incapacitatea lui de management, doamne ferește să mai preia ceva. Public nu are voie, sper că nu se caută artificii prin care sa mai facă ceva in orașul ăsta. Daca asta cauți Bolo, vei pierde și mai mult. Sunt asociații unde se fura ca în codru, destule, dat nu poți să rezolvi problema printr-un penal acuzat de FURT, dovedit intre timp.
Postat 05 Februarie 2020, 08:41 de poiu
Termoficare și Ullmann.
Intervențiile durează o veșnicie, echipele par rupte din comunism ca aspect și metode de lucru. Unu sudează cinci privesc, caterincă neîntreruptă. A durat o veșnicie până au înlocuit rețelele secundare prin cartiere. Cred că oricine ar întreține interiorul s-ar descurca mai bine, orice firmă de instalații ar face o treabă mai bună. Problema îi lipsa de voință a proprietarilor. Cred că Ullmann îi cel mai bun exemplu, jalnic din punct de vedere al instalațiilor sanitare, termice și electrice, exemplu dat de Mălan nu-i întâmplător. Problema îi că la toate clădirile se renovează fațada dar interiorul îi putred, un pericol sau focar, nu schimbi mentalități peste noapte. Obligi renovarea fațadei pentru fotografii dar sacrifici interiorul. Cred că asta se urmărește acum, oarecum impunerea Termoficare pentru a se reface interiorul, la cele electrice sau sanitare nu se mai gândește nimeni. Dacă tot se umple orașu de gaz să rămână și Termoficare cu ceva de lucru.
Postat 05 Februarie 2020, 08:31 de oradeaveche
@ sandu
Nici nu ai cum sa in telegi din moment ce probabil nu stai la bloc. Si pana la urma cine esti tu mă, ca sa iti "explice careva"? ...
Postat 05 Februarie 2020, 08:31 de oradeanbihor
Nu vad problema
Oare să-mi explice careva???
Postat 04 Februarie 2020, 22:36 de sandu1260
Cum ar trebui sa va spuna lumea dar nu va spune:
Plecati dracu ba cu hotia de la termoficare si lasati gazul in oras pe persoana fizica, fiecare plateste ce consuma, are si caldura si apa calda cat plateste! IA SPONSORIZATI SI RETELELE DE GAZ ASA CUM PLATITI RETELELE DE LA TERMOFICARE!! Dar nu va spune ca sunt spalati pe gura!
Postat 04 Februarie 2020, 21:13 de scortosul
Bibliografie
John Perkins - Confesiunile unui asasin economic.Domnilor,aveti o problema: sunteti saraci,betivi,n-aveti ce minca,n-aveti cu ce va-ncalzi...Asa e,raspunsera looserii in cor.Nu e nici o problema, se rezolva!...Cuuum? devenira curiosi falitii...Ia d-aci niste bani,bani cu care sa va cumparati cele trebuincioase,pe care vi le vindem tot noi.Sfirsitul e in carte...
Postat 04 Februarie 2020, 21:05 de excalibur
Tupeu.
Necula mai are ceva de spus?!
Postat 04 Februarie 2020, 21:03 de oradeaveche
O-ho-hoo...
In principiu ,de ce nu,piata e libera,bazata pe cerere si oferta.Dupa aia:"Inițiativa are şi logică. Odată cu reabilitarea rețelelor și a punctelor termice, numărul avariilor se reduce, iar conducerea societății va trebui să își găsească un nou front de lucru pentru personal." Deci s-a rezolvat recircularea apei calde si automatizarea punctelor termice.Urmeaza:plata cu cardul,sms ,facebook,garanția serviciilor.Apoi vine vicele si zice ca s-ar baga si el:„Unul dintre proiecte ar putea viza Palatul Ullmann. Termoficare ar putea găsi soluții de reabilitare a rețelei interioare, de montare a unui modul termic la nivel de imobil și de executare a reglajelor, astfel încât oamenii să se bucure de confort termic, dar să plătească mai puțin”.Asta seamana cu reabilitarea fortata a fatadelor:"Nu stii,te-nvatam...nu poti,te-ajutam...nu vrei...te-obligam".Usor-usor, ne dam seama ca ne-nvirtim in cerc,sunt atitia binevoitori care vor sa aiba grija de noi.De data asta, ca-n capitalism.
Postat 04 Februarie 2020, 20:51 de excalibur
Si la Braila
Si la Braila, Galati sunt firme de stat si private falimentare care gestioneaza bunurile private!! Stie penalul falimentatoru ce si cum!
Postat 04 Februarie 2020, 20:08 de scortosul
Au dilit!
Au dilit bugetarii! Se gasira ei sa gestioneze bunurile private! Au tampit cu totul! Cel mai prost administrator este statu si ce gandesc ei acu?: sa administreze fondul privat! Loc de manarit bani de ceva lefuri babane pe spatele proprietarilor. No, penalul vrea si el o fonctie acu ca o fost mazilit! Problemele la asociatii sunt din cauza centralizarii ci ceapeului. Contorizarea individuala rezolva toate problemele: coloanele si robinetii de separate pe casa scarii si dispar toate problemele de la asociatii! Simplu, efficient cu rezulatte sigure!! Dar no cum sa faci ceva simplu si eficient cand poti naste posturi, lefuri, si alte privilegii pentru gasca bugetara! Au dilit!
Postat 04 Februarie 2020, 20:04 de scortosul
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6739 RON
  • 1 EUR = 4.9754 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON