URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 24 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
28 Septembrie 2018, 08:07

Artist cu bisturiu: Medicul orădean Şerban Porumb, primul din România care pune implanturi fără tăieturi sub sâni

Artist cu bisturiu: Medicul orădean Şerban Porumb, primul din România care pune implanturi fără tăieturi sub sâni FĂRĂ URME. Cele mai căutate intervenţii pe care doctorul Şerban Porumb (foto) le face la propria-i clinică, Estetis, sunt cele de mărire a sânilor cu implant mamar prin axilă, adică printr-o tăietură la subraţ, ale căror urme sunt aproape invizibile
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În universul celor care vor ori trebuie să ajungă sub bisturiu pentru a-şi "repara" faţa sau corpul, orădeanul Şerban Porumb, specializat în Franţa şi Statele Unite, este o celebritate.

Clinica lui din Oradea este căutată de femei şi bărbaţi din mai multe colţuri ale lumii. Unii dintre clienţi vor pur şi simplu să fie mai frumoşi, în timp ce alţii au nevoie de intervenţii complexe pentru a putea vedea, respira sau ieşi pe stradă fără a stârni priviri urâcioase…

Elevul "legendelor"

Cariera aleasă de Şerban Porumb nu este surprinzătoare. Orădeanul a crescut într-o familie de medici, tatăl lui, Leontin Viorel Porumb, fiind întemeietorul secţiei de gastroenterologie de la Spitalul Judeţean, iar mama, Maria Porumb, medic pediatru. Având, însă, şi o înclinaţie spre artă, la fel ca bunicul lui, a optat pentru chirurgia plastică. "Este o specialitate mare, cu mai multe ramuri, care are şi o parte artistică. M-a atras ideea de îmbunătăţire a unor defecte, de ameliorare a unor complexe pe care, poate, mulţi le avem", spune medicul.

După ce, în 1998, a absolvit Facultatea de Medicină din Cluj-Napoca, orădeanul a vrut să înveţe de la cei mai buni şi să capete cât mai multă experienţă, inclusiv în unele operaţii despre care, la vremea aceea, nici măcar nu se auzea în România. Începând cu anul 2001, a urmat, aşadar, stagii de specializare în spitale renumite din Budapesta, Coimbra (Portugalia), Lisabona, Orlando, Los Angeles şi, mai apoi, Paris, unde a şi urmat patru masterate.

În SUA, orădeanul a lucrat alături de profesorul James E. Baker jr., o somitate în domeniu, votat an de an în topul celor mai buni doctori din America. În Franţa, s-a specializat alături de profesorul Laurent Lantieri (foto dreapta), doctorul care a făcut primul transplant total de faţă din lume.

Trenul de… Oradea

Întors acasă în 2006, Şerban Porumb a deschis prima clinică particulară de chirurgie estetică din Oradea, Estetis Clinic, şi a lucrat în paralel şi la Spitalul Judeţean, până în 2015. Astăzi, este unul dintre cei mai căutaţi chirurgi plasticieni din ţară, iar forumurile dedicate operaţiilor estetice sunt pline cu laude la adresa măiestriei sale. Clienţii săi nu sunt doar bihoreni, ci vin din oraşe mari - Cluj, Timişoara, Iaşi, Constanţa şi Bucureşti -, precum şi din străinătate.

medicul Șerban Porumb"Până nu demult se spunea că dacă ai o problemă serioasă urci în trenul de Cluj sau mergi spre unul dintre marile centre universitare. Noi am inversat puţin procesul acesta, cel puţin pe chirurgie plastică. Nu am adus neapărat trenul, dar am adus câteva avioane din ţară şi din Germania, Franţa, Mexic şi chiar Statele Unite", spune medicul. E drept, afluxul a fost îngreunat de faptul că Oradea are prea puţine curse aeriene externe, aşadar pacienţii au trebuit să aterizeze la Cluj, Debreţin sau Budapesta.

Sâni pe la subsuoară

Faima îi este întemeiată. Medicul orădean a fost primul care a adus în România tehnica de mărire a sânilor prin introducerea implanturilor prin axilă (transaxilară endoscopică full HD) şi nu prin tăierea ţesutului mamar de sub sâni. "Avantajul principal este că nu tăiem sub sâni şi, ca atare, pacientele nu rămân cu cicatrici", spune dr. Porumb.

Prin această procedură, încă destul de nouă chiar şi în Europa, implanturile mamare sunt plasate fie în faţa, fie în spatele muşchiului pectoral printr-o incizie minimă, de 3-4 centimetri, într-o cută din axilă, adică de sub braţ, astfel încât cicatricea este aproape invizibilă. Operaţia se face cu ajutorul unui endoscop conectat la un monitor HD, aşadar disecţia se face cu precizie maximă.

Procedura este una dintre cele mai căutate din portofoliul medicului orădean, atât de românce cât şi de femei din alte ţări. După câteva zile de la intervenţie, pacientele se pot întoarce la o muncă uşoară, de birou, însă trebuie să poarte o perioadă un corset până când corpul se acomodează cu implanturile din gel de silicon. Despre costurile unei asemenea operaţii, doctorul spune că diferă în funcţie de mărimea silicoanelor, precum şi de alte aspecte medicale, dar nu vrea să dezvăluie sumele. În mod cert, e vorba de mii de euro în cazul intervenţiilor mai complexe.

Pentru respiraţie…

O altă procedură pentru care dr. Porumb este căutat de bihorence şi nu numai este cea de rinoplastie, adică operaţia estetică la nas, prin care se pot face tot felul de modificări: îndepărtarea cocoaşei, subţierea la vârf sau la bază, respectiv ridicarea sau coborârea nasului. Aceste intervenţii delicate se fac prin remodelarea osului şi cartilajului nasului.

"De regulă, nasurile deformate au şi o problemă funcţională, cu deviaţie de sept şi probleme respiratorii, pe care le soluţionăm în timpul operaţiei", explică medicul.

În portofoliul specialistului se mai găsesc corectarea ridurilor, liftingul cervico-facial, care îndepărtează efectele îmbătrânirii pe faţă şi gât, cum ar fi pielea lăsată şi cearcănele pregnante, precum şi lipoaspiraţia, la care apelează persoanele care vor să scape de surplusul de grăsime ce nu dispare prin regim şi exerciţii de pe coapse, şolduri, fese şi chiar genunchi.

Vieţi mai bune

Şerban Porumb nu este căutat doar pentru înfrumuseţări, ci şi pentru interveţii de chirurgie reconstructivă şi reparatorie, prin care sunt reparate defecte rezultate în urma unor accidente, traumatisme şi boli, inclusiv tumori.

Spre exemplu, în premieră bihoreană, chirurgul a făcut intervenţii dificile de mastectomie profilactică cu reconstrucţie imediată. Ce înseamnă asta? Este operaţia faimoasă făcută de Angelina Jolie, care presupune îndepărtarea sânilor (ţesutul mamar) în totalitate şi reconstruirea lor în cadrul aceleiaşi intervenţii. Ea este recomandată de specialişti persoanelor care au un risc crescut de cancer mamar, riscul fiind calculat în funcţie de mai mulţi factori genetici.

Pe mâinile doctorului orădean a ajuns şi un bărbat în vârstă de 58 de ani care ieşea pe stradă purtând mereu o mască pe nas deoarece acesta îi fusese amputat parţial din cauza unei tumori. "Am luat ţesut cartilaginos de la coaste şi am reconstruit structura nasului în interior. Intervenţia a durat aproape 5 ore", povesteşte medicul. Totodată, medicul a reconstruit unghia distrusă de o ciupercă a unei femei de 39 de ani, prin autotransplant de pat unghial de la un deget de la picior la cel de la mână, intervenţia fiind o premieră cel puţin în Bihor.

La el a apelat şi un tânăr de 19 ani, care fusese diagnosticat de mic cu paralizie de nerv oculomotor, adică nu-şi putea deschide pleoapa stângă şi vedea cu un singur ochi. "Dacă am face un exerciţiu, şi numai o singură zi, ne-am da seama cât de greu este să poţi folosi un singur ochi", spune doctorul. În premieră judeţeană, dr. Porumb i-a reconstruit cu succes şi fără urme muşchiul care ridică pleoapa, iar astfel pacientul şi-a recăpătat văzul. "Din păcate, în societate, aspectul fizic are o importanţă primordială, că ne place sau nu să recunoaştem. Noi suntem puşi să ajutăm aceşti oameni, să le schimbăm viaţa. Să-i scăpăm, dacă vreţi, de probleme care-i macină zi de zi, ca picătura chinezească…".

Fără fiţe

Chiar dacă este un expert în modelarea corpurilor, Şerban Porumb promovează naturaleţea. Pacientele lui spun că le recomandă dimensiuni mici şi medii de silicoane şi nu este un adept al exagerărilor de niciun fel. "Aşa este", confirmă doctorul. "Preiau cazuri în care nevoia este reală, justificată. La sâni am paciente cu malformaţii sau care din pubertate au dezvoltat complexe. Sunt aspecte greu de înţeles de persoanele care nu au trecut prin aceste situaţii".

A fost şi în situaţia de a refuza paciente mânate de "mofturi", care doreau sâni exagerat de mari şi inestetici sau chiar implanturi în fese, la modă mai ales în Statele Unite. "Am avut pe cineva care dorea urechi de doberman, adică ascuţite. Refuz aberaţii de genul acesta".

Ştie, însă, că tocmai din cauza unor astfel de excese chirurgia estetică este privită deseori cu rezerve. "Ideile preconcepute apar şi în urma unor emisiuni TV în care sunt promovate tocmai operaţiile exagerate, de fiţe, pentru a creşte ratingul. Or, majoritatea pacienţilor nu sunt genul acela". Vor doar să scape de complexe şi, în unele cazuri, să iasă pe stradă cu pieptul înainte…


ODĂ PENTRU PĂRINŢI
Modele de urmat

Viorel Porumb, medic, întemeietorul secției de gastroenterologie a Spitalului Județean OradeaŞerban Porumb şi fratele său Cristian, care a ales şi el medicina, fiind stomatolog, au avut modele importante în carieră, pe părinţii lor, "o sursă de inspiraţie permanentă". Mama, Maria, este medic pediatru, iar tatăl, Viorel, a întemeiat secţia de gastroenterologie a Spitalului Judeţean, fiind atât internist cât şi gastroenterolog.

Viorel Porumb (foto) s-a stins din viaţă în 2011, la vârsta de 70 de ani. Reputatul medic este descris de colegii lui drept un model de conduită morală şi profesională. "Le mulţumesc părinţilor mei, în special tatălui meu, pentru profesionalismul demonstrat. Sunt sigur că ar fi mândru de succesele obţinute, pe care vreau să i le dedic în întregime", spune fiul său, Şerban.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
maini de aur
am vazut o operatie facuta de dl doctor in 2012, rezultatul a fost incredibil, o minune de privit. cred ca are talent cu carul.
Postat 28 Septembrie 2018, 09:29 de roger
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6699 RON
  • 1 EUR = 4.9762 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON