URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 24 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
13 Ianuarie 2019, 09:46

Arhitecți pentru generații: Bihorul se poate lăuda cu o pleiadă de arhitecți de renume, care au revoluționat clădirile din zonă

Arhitecți pentru generații: Bihorul se poate lăuda cu o pleiadă de arhitecți de renume, care au revoluționat clădirile din zonă KM 0. Palatul Primăriei este una din cele mai importante clădiri ridicate în Oradea la începutul secolului XX. A fost construit în anii 1902-1903 după proiectul arhitectului Rimanóczy Kálmán jr., în urma unui concurs, numele Rimanóczy fiind cel mai cunoscut în mediul arhitectural orădean din perioada "La Belle Epoque"
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Palatele din centrele istorice ale unor oraşe ca Oradea, Budapesta şi Timişoara impresionează prin dimensiuni şi prin arhitectură. Fiecare are câte o poveste, însă dincolo de istoria unei clădiri se află povestea arhitectului care a conceput-o.

Mai mult sau mai puţin cunoscuţi, arhitecţii bihoreni de la 1900 au transformat oraşe, astfel că, după mai bine de un secol, moştenirea lor este valorificată în scop turistic.

"Fenomenul" Rimanóczy

În jurul lui 1900 Oradea era în plină dezvoltare. Se construia mult, atât clădiri publice, cât şi particulare, iar stilurile şi detaliile arhitecturale occidentale îşi făceau intrarea datorită comanditarilor bogaţi. Nu e de mirare, în asemenea condiţii, că arhitecţii vremii au creat lucrări faste, că aveau finanţare, în special de la familiile evreieşti, şi inspiraţie, în special din filonul art-nouveau.

 Rimanóczy Kálmán jr, arhitect OradeaCel mai sonor nume în domeniu este cel al lui Rimanóczy Kálmán jr. (foto). Seniorul, având acelaşi nume, a fost invitat în anul 1867 să ridice clădiri în Oradea, iar pentru că munca sa a fost apreciată, s-a stabilit aici, ca antreprenor.

Kálmán jr. s-a născut în oraşul de pe Criş trei ani mai târziu. A obţinut diploma de arhitect la Politehnica din Berlin, completată de o specializare la Budapesta. Activitatea sa din Oradea s-a concretizat prin ridicarea unora dintre cele mai importante clădiri publice şi private din oraş, comandate de Episcopia Catolică, de Primărie şi de oamenii de afaceri, mai ales evrei.

Una din primele lucrări a fost clădirea Cercului Catolic de pe actuala stradă Moscovei, care găzduieşte azi Filarmonica de Stat. Ridicată în 1895 în stil eclectic, a fost extinsă 19 ani mai târziu de către un alt arhitect orădean, Sztarill Ferenc. Avea o bibliotecă, o sală de şedinţă, club şi o sală festivă.

Pentru stat şi privaţi

Alte mari edificii publice concepute de Kálmán jr. sunt Palatul Finanţelor Publice (1900), Spitalul de Neuropsihiatrie (1903) şi Primăria (1903). Pentru toate a ales stilul eclectic, monumental şi reprezentativ pentru instituţiile publice. Tot cu utilitate ecleziastică a proiectat biserica romano-catolică Pogorârea Sfântului Duh şi sediul Episcopiei Greco-Catolice, dar şi spitale, hoteluri şi cinci castele, între care castelul Lovassy din Batăr.

Tot el a proiectat palatele Rimanóczy Kálmán sr. (Casa Veneţiană) şi Rimanóczy Kálmán jr., ambele construite în 1905. Însă, în urma unei neînţelegeri cu Kálmán sr., acesta din urmă a ales să antreprenorieze clădirea de pe Corso, lăsându-şi odrasla să ridice casa familială pe actuala stradă Ciorogariu.

Imobilul n-a servit drept locuinţă multă vreme. După decesul arhitectului, în 1912, a fost vândut unui particular şi apoi revândut Episcopiei Ortodoxe. Pentru familia Moskovits a proiectat palatul de pe actuala arteră Republicii, unul din cele mai spectaculoase ale vremii.

Arhitect pentru Naţiuni

József Vágó, arhitect OradeaCelebri atât în oraşul natal, cât şi peste hotare, au fost şi fraţii László şi József Vágó (foto), primul născut în 1875, iar celălalt în 1877, în familia evreiască Weinberger. Debutul celor doi a avut loc în 1905, prin ridicarea Casei Vagó de pe actuala stradă Traian Moşoiu. În proiectele la care lucrau împreună, József se ocupa de arhitectură, iar László de ornamentaţie.

Cei doi apreciau curentul seccesionist, atât budapestan, cât şi vienez, lucrările lor fiind ornamentate cu arbori, flori, păsări, discuri solare, dar şi cu elemente de inspiraţie populară.

Fraţii Vágó s-au remarcat cu lucrări deosebite, unele de anvergură, precum Casa Darvas – La Roche şi Palatul Moskovits din Piaţa Unirii. De asemenea, Vágó József este autorul complexului de clădiri ale Şcolii de Jandarmi, care găzduieşte acum Universitatea, în timp ce Vágó László a proiectat promenada de pe malul Crişului Repede în zona Primăriei.

Cei doi au proiectat clădiri şi în Budapesta, între care Salonul Naţional, cu o vastă galerie de artă. Tot acolo, József a lucrat singur la vilele Schiffer şi Grünwald, considerate printre cele mai reprezentative clădiri ale clasei înstărite din capitala Ungariei.

Pentru proiectele sale, Vágó László a fost premiat cu medalia de argint la Expoziţia Internaţională de la Roma din 1911, primind apoi lucrări de restaurare a unor teatre din Ungaria. După 1918 s-a mutat la Budapesta, unde a elaborat un plan de reorganizare urbanistică a oraşului. După instaurarea regimului bolşevic în Ungaria, József a emigrat, locuind în Elveţia şi Italia.

În 1926, Vágó József forma, alături de alţi arhitecţi, echipa designată să proiecteze Palatul Naţiunilor din Geneva. Ridicată între 1929 1936, clădirea a aparţinut Societăţii Naţiunilor, precursorul ONU. Este a doua cea mai mare clădire a ONU după sediul central din New York, găzduind Biroul Naţiunilor Unite până în 2002.

Sztarill şi suflul nou

Sztarill Ferenc (1859-1943) a fost antreprenor şi proiectant, preşedinte al Asociaţiei Constructorilor din Oradea şi proprietar al unei fabrici de cărămizi pe Calea Clujului. A fost, şi el, unul din cei care au transformat centrul Oradiei, devenind în perioada interbelică "maestru de clădiri". A preluat stilul anilor 1900, aplicându-l în construcţia de locuinţe, de la reşedinţe aristocratice până la cele pentru clasa mijlocie şi de jos.

Vila sa e amplasată pe actuala stradă George Enescu. A debutat în proiectare la sfârşitul anilor 1890, cu clădirea Azilului Sf. Ladislau (azi şcoala Szacsvay Imre) şi capela din curte.

Palatul Sztarill (Astoria) este cea mai cunoscută lucrare a sa, care a adus un mare plus pieţei Teatrului, atât prin apariţia hotelului, cât şi prin deschiderea celebrei cafenele Emke, locul unde se adunau ziariştii şi scriitorii locali pentru a dezbate chestiuni cotidiene.

Alte clădiri proiectate de Sztarill sunt Palatele Gerliczy de pe strada Republicii, Casele Poynar şi Kolozsváry din Piaţa Ferdinand, sala Filarmonicii, precum şi vile pe străzile Armatei Române, Republicii şi Louis Pasteur.

Ca antreprenor a lucrat la cele două Case Adorján (1903-1906), la Palatul Vulturul Negru (1907) şi la Casa Darvas - La Roche (1909-1910).

A ridicat Timişoara modernă

Născut în Salonta în 1877, arhitectul Székely László (foto) l-a avut ca mentor la Politehnica din Budapesta pe Alajos Hauszmann, proiectantul Palatului Regal din Buda. La început a lucrat în localitatea natală, unde a proiectat clădirea Primăriei şi pe cea a Liceului superior de stat. Mutat în Timişoara, a devenit primul arhitect-şef al oraşului, la vârsta de 31 de ani.

De numele său se leagă proiectele a numeroase imobile din centrul Timişoarei, instituţii publice, conace şi vile familiale. Cea mai amplă şi complexă lucrare este actuala Piaţă a Victoriei, atât prin faptul că a configurat-o, cât şi prin proiectarea unor clădiri, între care Palatele Szécheny, Hilt, Vogel, Dauerbach, Palatul Camerei de Comerţ şi Industrie şi Hotelul Timişoara.

Dar munca sa a fost mult mai semnificativă. Pentru Episcopia Catolică a proiectat Complexul Piariştilor, alcătuit din gimnaziu, convict şi biserică. În cazul bisericii, a ieşit din tiparul neogotic şi neoromanic, ridicând o clădire specifică stilului 1900.

Palatul episcopal sârbesc, Palatul Primăriei, Abatorul Comunal, Uzina Electrică sunt, toate, lucrările sale, arhitectul fiind considerat creatorul Timişoarei moderne. Practic, unele dintre cele mai spectaculoase imobile din centrul istoric sunt ale sale, oferind oraşului o dezvoltare coordonată şi coerentă.

Lucrările arhitecţilor de odinioară sunt readuse la strălucirea de la început şi puse în valoare de către arhitecţii de azi, care încearcă să identifice documentaţia primară a fiecărei construcţii astfel încât restaurarea să le aducă la o stare cât mai apropiată de cea iniţială, urmărind decoraţiunile, formele acoperişurilor, coloristica faţadei, feroneria şi alte multe detalii. În Oradea, cel puţin, eforturile lor dau roade, multe bijuterii arhitecturale fiind readuse la viaţă cu succes...


strada Iosif Vulcan din OradeaPATRIMONIU SALVAT
Palatele Oradiei, în restaurare

Fondul arhitectural al Oradiei începutului de secol XX s-a păstrat relativ intact până astăzi, dar în cazul unor imobile din zona istorică trecerea timpului a însemnat degradări inevitabile. Motivele ţin atât de faptul că o parte din proprietari, familiile evreieşti, au dispărut în 1944, cât şi de proasta întreţinere a clădirilor naţionalizate de comunişti.

Pentru remedierea situaţiei, Primăria Oradea a gândit un sistem de stimulare şi impunere care să ducă la restaurarea edificiilor. Concret, municipalitatea asigură proprietarilor care le refac scutirea de impozit pe 5 ani, suportă costurile proiectelor tehnice şi oferă credite fără dobândă, iar pe cei care nu le restaurează i-a supraimpozitat în acest an cu 500%.

Mai mult, pentru imobilele monument istoric, Primăria suportă toate costurile, efectul observat în 2017 şi 2018 fiind creşterea numărului de clădiri aflate în reabilitare în centrul istoric, mai ales în zonele Piaţa Unirii - Piaţa Ferdinand şi pe străzile Republicii, Alecsandri şi Independenţei, urmând ca până în 2020 să intre în programul de reabilitare şi străzile laterale.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
..........
Dupa o pleiada de arhitecti de renume a venit birtinezul, un parvenit get-beget si i-a dat prerogativele de arhitect sef al Oradiei dnei Lipovan, o ilustra inginer c-tii civile! Viclean ca orice vinitura, n-a numit-o pe functie, nu putea, a uns-o director adj. dar a si a blocat totodata postul de arhitect sef.
Postat 14 Ianuarie 2019, 19:46 de pinonel
@excalibur
Cauta-ti un perete de ciment/caramida, unde sa dai cu capul frustratule! Evereii au construit iar ungurii hortystii i-au omorat ca sa le fure averile. La fel si in cazul romanilor, discriminati, prigoniti, omorati pe propriile teritoriile furate de catre vremelnica ocupantia ungureasca. Ulterior s-a facut dreptate prin alungarea navalitorilor!
Postat 14 Ianuarie 2019, 15:47 de Alcor
The best is yet to come(...cum)
Dupa atitia evrei si unguri, natiunea romana isi ia revansa...nu trebuie nici macar sa fii constructor,antreprenor,sa ai fabrici de caramida sau sa faci studii la budapesta,viena,paris.Trebuie doar sa poti da m*ie psd.
Postat 13 Ianuarie 2019, 17:51 de excalibur
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6699 RON
  • 1 EUR = 4.9762 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON