URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când au venit liberalii la conducerea Oradiei, numai de dezbinare avem parte. Se face un pod nou peste Criș: de ce se face? Și dacă se face, de ce are doar o bandă pe sens? La ce ne trebuie drum expres când pe terenurile alea vegetația creștea liniștită încă de pe vremea lui Ladislau Întemeietorul? Iar se fac pasaje supra și subterane? E scandalos cum se intervine la renovarea parcurilor, nu era mai bine înainte?!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
18 Septembrie 2018, 18:52

Apă de... cacao: Spălările de conducte făcute de Compania de Apă în Oradea s-au lăsat cu peste 150 de reclamaţii

Apă de... cacao: Spălările de conducte făcute de Compania de Apă în Oradea s-au lăsat cu peste 150 de reclamaţii RUGINĂ LICHIDĂ. Spălarea conductelor din ultimele două săptămâni a făcut ca din robinete să curgă apă ruginie. "După fiecare spălare a reţelelor apa are un grad mare de turbiditate deoarece antrenează toate depunerile de fier de pe conducte", explică purtătorul de cuvânt al CAO, Alin Sas
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Luni dimineaţă, telefoanele din dispeceratul Companiei de Apă Oradea au sunat de la prima oră. Orădeni cu ochii încă încleiaţi de somn care doreau să pună de-o cafea ori să facă un duş reclamau că din robinete curgea mocirlă.

"Toată este ruginie, în cadă e plin de depuneri, s-a înfundat şi robinetul!", s-a revoltat un consumator. Şi, la fel ca el, alţi peste 150 de locuitori ai oraşului.

Apa "moartă"

Peste noapte, în 3 şi 4 septembrie, Compania de Apă Oradea a spălat reţelele de apă de pe malul stâng al Crişului. În primele două dimineţi după operaţiune reclamaţiile au curs val. Peste 100 de orădeni din Nufărul, Ioşia Nord, Ioşia, Grigorescu, Decebal şi Calea Aradului au protestat pe reţelele de socializare, prin aplicaţia Oradea City Report ori direct la dispeceratul CAO. "Iarăşi ni se livrează apă roşie pe strada Bistriţei. Nu ţine explicaţia cu ţevile interioare, pentru că sunt noi, dar apa e plină de rugină!", se plângea un client.

Revoltaţi că din robinete curgea un lichid tulbure, impropriu pentru spălat şi cu atât mai puţin pentru băut, oamenii şi-au exprimat nemulţumirile din plin. "E inadmisibil să se distribuie acest focar de infecţie prin reţeaua publică de apă", a scris un reclamant. Unii consumatori au lăsat robinetele deschise minute în şir, plătind pentru ceea ce nu consumau, în speranţa că apa se va limpezi. "Am avut apa tăiată mai multe ore. Apoi a venit maro. Am lăsat-o să curgă 20 de minute, dar degeaba", zicea un consumator.

Situaţia s-a repetat, la un nivel mai redus, şi în dimineţile de 11 şi 12 septembrie, după spălările de noapte făcute pe reţelele de pe malul drept al Crişului.

Inevitabila mizerie

Reprezentanţii CAO spun că situaţiile de acest fel sunt, deocamdată, inevitabile. Pe fondul contorizării şi scumpirii apei, consumul a scăzut semnificativ, astfel că debitul necesar pentru autospălarea reţelelor nu se mai atinge. Pe româneşte, apa nu mai umple cu totul conductele şi pe pereţii acestora apar depuneri de fier.

Ain Sas, purtătorul de cuvânt al Companiei de Apă Oradea"Pentru a evita ca depunerile să fie antrenate şi să ajungă la robinete de Paşti sau Crăciun, când consumul se triplează, compania face periodic spălări de reţele", explică purtătorul de cuvânt al CAO, Alin Sas (foto). Aşa s-a întâmplat şi în ultimele două săptămâni, când angajaţii societăţii au închis conductele secundare, au crescut debitele pe conductele principale aşa încât să antreneze toate depunerile, iar în final au deversat apa murdară în Criş, prin golitoare amenajate în zone precum podul Ovid Densuşianu sau Dragoş Vodă.

"Problema este că, la reluarea serviciilor, oricât de încet ai deschide vanele conductelor de la blocuri, apa sub presiune antrenează depunerile de pe acestea", spune Sas. În teorie, n-ar fi o problemă deoarece înaintea reluării serviciilor apa din reţelele secundare e golită, la rându-i, prin hidranţii stradali, direct în canalizare, până se limpezeşte. În practică, însă, ajunge şi în reţelele blocurilor.

"Sunaţi la dispecerat"

Pare ironic, dar singura soluţie pentru ca orădenii să nu vadă adunându-se apă mizerabilă în chiuvetă sau în cada de baie este să ţină robinetul închis. "Consumatorul nu trebuie să lase să curgă minute în şir apă improprie consumului, pentru că o mai şi plăteşte. Recomandarea noastră este să sune la dispeceratul CAO, iar o echipă se va deplasa în teren pentru a relua spălarea reţelelor prin hidranţi până când apa livrată va fi în parametri normali", spune Sas.

În medie, la o singură operaţiune de spălare CAO aruncă la canal sau în Criş cam 20.000 metri cubi de apă tehnologică, echivalentul a 7 bazine olimpice.

șeful Companiei de Apă Oradea, Ovidiu GavraPotrivit conducerii Companiei, cantitatea folosită la spălare ar putea scădea dacă s-ar diminua nivelul ridicat de fier din ea şi care îi dă aspectul ruginiu. "Situaţia se va corecta în momentul în care vom face reabilitarea drenurilor de la uzinele 2 şi 4, pentru a scădea nivelul de fier printr-o filtrare mai bună", spune directorul CAO, Ovidiu Gavra (foto).

Potrivit acestuia, investiţia de peste 10 milioane euro ar putea fi începută anul viitor. Proiectul a fost depus şi urmează să fie implementat pe fonduri europene. "Lucrările vor fi finanţate prin Planul Operaţional Infrastructură Mare 2014 - 2020", spune directorul Gavra. Cum, în funcţie de soluţia aleasă, lucrările vor dura mai bine de un an, asta înseamnă că orădenii vor mai prinde câteva spălări de reţele cu apă mizerabilă la robinet. Dar măcar pot spera că apoi situaţia se va limpezi...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Dar cum ați crezut că se spală conductele ?!?
Se bagă apă proaspătă în conducte, care împinge pe cea stătută și murdară către consumatorii care, neștiind procedura, deschid robinetul imediat ce revine presiunea din rețea !?! CAO e arogantă, incompetentă și dezinteresată de orice solicitare din partea abonaților contractuali !?! Așa a fost dintotdeauna ... nimic nu s-a schimbat în ultimele trei decenii !?!
Postat 19 Septembrie 2018, 13:31 de CrisDumi
Bihoreanoradean
Baga la lighean, că nu îți permiți.
Postat 19 Septembrie 2018, 00:45 de Sandu1206
cola e mai scumpa decat apa
De unde atatea nemultumiri ? cat timp ni se livreaza cola e normal ca CLO sa aprobe cresterea pretului, doar nu ati vrea cola la pret de apa de ploaie
Postat 18 Septembrie 2018, 21:51 de Traian
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON