URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
20 Septembrie 2017, 18:30

Angela, lasă-ne! Angajaţii Muzeului Cetăţii Oradea dezvăluie abuzurile directoarei Angela Lupşea

Angela, lasă-ne! Angajaţii Muzeului Cetăţii Oradea dezvăluie abuzurile directoarei Angela Lupşea MUZEU CU NUMELE. Primăria nu poate pune tablă cu denumirea Muzeul Cetăţii pe clădirea principală din curtea fortificaţiei (foto) pentru că, la un an de la deschidere, acesta nu este încă acreditat. "Muzeul funcţionează doar ca obiectiv turistic", argumentează directoarea Angela Lupşea
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Nu e muzeu nici măcar cu numele, dar ia taxă de intrare! La un an de la înfiinţare, Muzeul Cetăţii Oradea funcţionează neautorizat.

Înscăunată de primarul Ilie Bolojan, directoarea Angela Lupşea nu doar că a tărăgănat intrarea în legalitate, dar şi-a ridicat în cap şi Direcţia pentru Cultură, şi Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici, şi istoricii din subordine. Iar asta, cu riscul ca oraşul să ajungă să returneze finanţatorului european fondurile primite pentru reabilitare.

3 în 1

Reabilitarea Cetăţii în vederea introducerii în circuitul turistic a costat în total 20 milioane euro, a durat 7 ani, iar la finalul lucrărilor proiectul riscă să se înece la mal. BIHOREANUL a aflat că municipalitatea poate ajunge în situaţia să returneze cele 14,5 milioane lei din fonduri europene alocate pentru reabilitarea corpurilor A, B, K şi P care adăpostesc Muzeul Cetăţii şi al oraşului. Motivul? La un an de la înfiinţare, acesta funcţionează ilegal şi are angajată doar o parte din personalul de specialitate prevăzut în contractul de finanţare!

Angela Lupșea, manager Muzeul Cetății OradeaProblemele au început odată cu numirea ca director a juristei Angelei Lupşea (foto). Ambiţioasă până la tupeu, ea s-a remarcat în faţa lui Bolojan pe vremea când, secretar al Ordinului Arhitecţilor Bihor fiind, sprijinea proiectele oraşului. Încântat, edilul i-a dat pe mână directoratul Fundaţiei pentru Protejarea Monumentelor Bihor, poziţie din care Lupşea a forţat reabilitarea faţadelor clădirilor monument, făcând presiuni asupra proprietarilor de apartamente. Hotărârea de care a dat dovadă a recomandat-o automat şi pentru funcţia de director al Muzeului Cetăţii, instituţie pe care primarul o consideră populată cu boemi...

Abuz după abuz

Bolojan şi-a dorit atât de mult instalarea lui Lupşea încât aceasta a fost numită, în noiembrie anul trecut, cu încălcarea Regulamentului de organizare a Muzeului. Normativul din 2015 prevedea că ocuparea funcţiei de director, chiar şi interimar, presupune studii de doctorat în domenii specifice precum istorie, istoria artei, arheologie, muzeografie sau etnografie. Lupşea a acoperit abuzul abia în aprilie a.c., când şi-a trecut prin Consiliul Local propriul regulament, în care a adăugat la calificări şi specializarea de jurist sau economist, şi a înfiinţat un post de director adjunct cu rol de coordonator ştiinţific.

Odată instalată, directoarea şi-a luat puteri depline. Lupşea i-a condus cu mână forte nu doar pe angajaţii Muzeului dar şi pe cei ai Administraţiei Cetăţii şi ai Centrului de Informaţii Publice, deşi aceştia, funcţionari publici fiind, pot fi coordonaţi, pe lege, doar de funcţionari. "Atribuţiile corespunzătoare unor funcţii publice nu pot fi preluate de persoane care sunt angajate în baza unui contract individual de muncă", a avertizat, printr-o adresă din august, Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici. Instalată prin găselniţe, preferata primarului s-ar putea să coste scump oraşul...

"Vom aplica amenzi"

Problema majoră este că deşi Legea muzeelor din 2003 prevede obligativitatea obţinerii avizului de înfiinţare înainte ca instituţia să fie deschisă publicului, iar Ordinul 3.968 din 2016 spune că "pentru muzeele şi colecţiile nou înfiinţate procedura de acreditare se va iniţia la un an de la înfiinţare", Angela Lupşea nu a făcut niciun demers oficial.

Documentaţia pentru acreditare, care trebuie să ateste existenţa unui patrimoniu cultural propriu, a unui spaţiu adecvat, organizarea de activităţi muzeale, existenţa unei organigrame şi a unor surse de finanţare pentru funcţionarea muzeului, nici măcar nu există!

Lucian Silaghi, Direcția pentru culturăDirecţia Judeţeană pentru Cultură a somat deja de două ori Primăria cu privire la obligativitatea intrării în legalitate. "Conform legii, înfiinţarea de muzee şi colecţii publice fără obţinerea avizului prealabil sau funcţionarea acestora fără obţinerea acreditării constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 1.000 lei la 10.000 lei", au avertizat reprezentanţii Direcţiei, încă din martie. Până acum, fără rezultat. "Mai aşteptăm depunerea documentaţiei până la sfârşitul lunii septembrie, după care vom aplica amenzi", spune directorul Lucian Silaghi (foto).

Cu jalba la primar

Angajaţii Muzeului Cetăţii n-au mai avut, însă, răbdare. Muzeografii i-au înaintat primarului Ilie Bolojan, pe 28 august, un memoriu prin care cereau o întrevedere. Pe lângă retribuirea la nivelul salariului minim pe economie, deşi mulţi au chiar studii doctorale, angajaţii reclamau funcţionarea muzeului doar ca punct turistic, lipsa demersurilor în privinţa acreditării, lipsa unei strategii de promovare, interdicţia impusă de Lupşea de a participa la simpozioane, atitudinea abuzivă a directoarei şi nesiguranţa locurilor de muncă, în condiţiile în care instituţia nu funcţionează legal. Fără să o scrie negru pe alb, salariaţii cer, practic, înlocuirea directoarei cu un profesionist care să îi scoată la liman.

Ilie Bolojan, primar OradeaS-au înşelat! Primarul Ilie Bolojan (foto) a refuzat întâlnirea cu ei. "Dacă trebuie să merg eu acolo, înseamnă că ori Lucian Popa (n.r. directorul Direcţiei Patrimoniu Imobiliar, care administrează Cetatea - n.r.) ori Angela Lupşea trebuie să zboare", i-ar fi spus edilul unui apropiat.

"Tot felul de poveşti..."

Lucian Popa, șeful Direcției PatrimoniuDeşi conform organigramei Muzeul Cetăţii este subordonat direct Consiliului Local, şi nu Direcţiei Patrimoniu, medierea a fost ţinută până la urmă, joia trecută, de directorul Lucian Popa (foto). Întâlnirea a durat trei ore şi s-a terminat fără concluzii. "Popa a fost ca apa sfinţită. A ascultat, a dat din cap, dar n-a zis nici da, nici ba. Probabil va trebui să ne căutăm de lucru", a relatat un angajat.

De altfel, managerul de proiect, Dumitru Sim, care s-a ocupat în ultimii 10 ani de reabilitarea Cetăţii, şi-a încheiat săptămâna trecută raporturile de muncă cu Primăria, sătul de certurile cu directoarea. Deşi exemplul său riscă să fie urmat şi de alţi profesionişti, Lucian Popa minimalizează gravitatea situaţiei: "Sunt tot felul de certuri şi poveşti acolo. Vom analiza şi vom lua nişte decizii".

Se simte, însă, că directorul ţine cu Lupşea. "Legea nu impune niciun termen limită la obţinerea avizului prealabil de înfiinţare a muzeului, aşa că nu văd care e problema". Mai mult, Popa spune că după adresa ANFP Lupşea şi-a rezolvat problemele de legalitate, aşa că îşi poate vedea în continuare de muzeu. "Nu ştiu data exactă, dar Lupşea nu mai conduce funcţionari publici...".

Muzeu doar cu numele

La rândul său, Angela Lupşea bagatelizează conflictele cu subordonaţii: "Oamenii erau nemulţumiţi de salarii. Am avut vineri o discuţie, le-am explicat situaţia şi au înţeles".

Directoarea zice că lucrează la acreditarea muzeului cu concursul unui Consiliu ştiinţific format din specialişti ca directorul Muzeului Ţării Crişurilor, Aurel Chiriac, şi istoricul Gabriel Moisa, deşi propriii angajaţi puteau lucra în orele de muncă. Directoarea pune întârzierea demersurilor pe seama faptului că pregăteşte un complex muzeal cu secţii la Casa Darvas, Muzeul Masoneriei şi Sinagoga Zion. "Proiectul ar putea fi prezentat Consiliului Local în noiembrie".

Între timp, Lupşea consideră perfect normal să vândă bilete de intrare pentru un muzeu care nu există legal. "Denumirea de muzeu e dată din proiectul european prin care a fost înfiinţat, nu prin Legea muzeelor. Ca orice obiectiv turistic, acesta funcţionează în baza unui tarif de vizitare", argumentează ea.

Conform raţionamentului directoarei, Muzeul Cetăţii nici n-ar mai trebui acreditat. Acesta funcţionează oricum: cu director fără pregătire de specialitate, căprărie ieftină, meseriaşi prost plătiţi şi venituri din bilete tăiate ca la bâlci. Un model de succes bazat pe economii la maximum, după "metoda Bolojan". Asta, până va descoperi UE pe ce s-au dus banii contribuabililor europeni...


AZIL, NU HOTEL
Cetate cu probleme

Situaţia Muzeului Cetăţii nu este singura problematică din incinta fortificaţiei. Ultimul control, făcut în august de auditorii Agenţiei de Dezvoltare Regională Nord-Vest din Cluj, s-a lăsat cu măsuri drastice. Inspectorii au cerut rezilierea contractului de închiriere semnat anul trecut de Direcţia Patrimoniu cu firma Pod Serv Com, parte a grupului President, care a preluat hotelul din Cetate, pentru că Primăria a încălcat contractul de finanţare. În loc să facă ce a promis, adică un "azil pentru artiştii" care dau spectacole în Cetate, municipalitatea a dat clădirea în chirie, încasând ilegal 6.000 lei pe lună. Acum, oraşul riscă să fie pus să returneze statului atât chiria cât şi cele 3,1 milioane lei primite de la UE pentru amenajarea hotelului. Niciunul din reprezentanţii Primăriei nu îşi asumă schimbarea destinaţiei spaţiului.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
7 Comentarii
?!
Ii rog pe cei de la ebihoreanul sa publice un articol cu un singur lucru, UNUL SINGUR! cu ceva ce a facut bine birtinezul! Cu valul asta de frig mi-am amintit de cet, de brailez, de toti hotomanii.... Cum stam cu amenzile, alea primite cand birtinezul facea pe brokerul de certificate verzi?!
Postat 22 Septembrie 2017, 05:42 de ili3
Motive?
Ce motive avea Bolojan sa il demita pe Popescu? Poftim 3 nu unul ; 1-Popescu coordoneaza activitatea DPI prin delegare de la Popa (se poate verifica ce spun). Cetatea a fost intre atributiile lui Popescu pana a venit Lupse si i-a luat tortul din fata. Toate contractele cetatii (cu probleme de legalitate) au pe ele semnatura lui Popescu, nu a lui Lupse si nici a lui Popa! E motiv destul de bun? Infractiune in forma continua? Uite inca unul; 2-aproape 15 Scoli au fost deschise in 15 septembrie fara autorizatie de functionare si cu santiere inca in lucru! Elevii scriu la tabla cu galeata de dispersit deschisa langa usa. Ia ghiciti cine le coordoneaza; Exact! Popescu! El semneaza toate hartiile. (Si asta se poate verifica!) 3; Saptamana trecuta circula prin telefoanele angajatilor din Primaria Oradea o filmare de 3 minute cu niste angajati ai AbedNego care munceau la casa din Iosia a lui Popescu. Nu e ilegal imi spui, AbedNego nu are contract pe care semneaza Popescu devizele si Popescu a platit lucrarile efectuate. Dar intregistrarea era facuta acum vreo 5 ani. Cand AbedNego intretinea cladirile vechiului AIO. Si cine semna devizele de executie in acea perioada? Exact; Popescu! In urma unor sesizari facute de niste persoane in trecut SICE a verificat declaratia 394 depusa de AbedNego in acea perioada si ce sa vezi: Nici Popescu nici concubina Katalin nu sunt declarati clienti de catre AbedNego! E clar ca acea inregistrare a ajuns si la Bolojan pana vinerea trecuta. Ajung 3 motive?
Postat 21 Septembrie 2017, 09:31 de oradearosie
@ oradearosie
"vineri a fost demis Directorul Adjunct al lui Popa" urmat de "Acesta si-a depus demisia cu preaviz" Decide-te. Una e sa iti depui demisia (preavizul) si alta e sa fii demis...
Postat 21 Septembrie 2017, 08:17 de IonutS
TDS
Da chiar . Cine a pus-o
Postat 20 Septembrie 2017, 23:18 de sandu1200
Surprize, Surprize!
@oradearosie: nu vad legatura cu scandalul de la Cetate, dar si eu am auzit despre demisia lui Popescu. luni a fost subiect de prima pagina intre barfele din PMO.
Postat 20 Septembrie 2017, 22:45 de BlackDot
UPDATE: UN DIRECTOR AL D.P.I. A FOST DEMIS VINERI!
Poate Bihoreanul nu e la curent cu informatia, dar vineri a fost demis Directorul Adjunct al lui Popa CRISTIAN NOROCEL POPESCU! Acesta si-a depus demisia cu preaviz pana in 16 octombrie 2017, data limita pana la care isi va pune afacerile in ordine si va elibera functia. Demisia se poate gasi inregistrata cu data de vineri 15 septembrie la Registratura Primariei Oradea.
Postat 20 Septembrie 2017, 22:20 de oradearosie
RE: UPDATE: UN DIRECTOR AL D.P.I. A FOST DEMIS VINERI!
Ca să fie informaţia completă, trebuie să aflăm şi motivul :)
Postat 20 Septembrie 2017, 23:56 de Florin Ciucas
LUP Ș-AȘA!
Așadar, cine a numit-o? Cum și de ce? Hai! Săriti! Sandel, suporteru, Criș ( scuze, CHRIS) si restul!
Postat 20 Septembrie 2017, 19:19 de TDS
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON