URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 20 SEPTEMBRIE 2018

Ediția tipărită

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Ştiu, investiţia a costat o grămadă de bani şi nu se poate merge la infinit pe bunăvoinţa constructorului, care schimbă pe banii lui dalele deteriorate. Dar Piaţa Unirii a fost făcută pentru ca orădenii şi turiştii să se poată bucura de ea! Dacă mergem pe ideea că Piaţa devine un loc sacru, intangibil, s-ar putea să fim nevoiţi ca la intrare să ne descălţăm şi să umblăm cu tălpici, ca pe vremuri în Palatul Baroc.
Zic şi eu
Adrian Cris
Abia aştept să-l văd pe domnu’ Nelu Mang, întâiul familist al Bihorului, având de-a dreapta sa vreun popă în sutană şi în stânga un frate cu şorţuleţ, echer şi compas (sau invers), propovăduind printre bihoreni modificarea Constituţiei aşa încât să definească expres căsătoria ca "uniunea dintre un bărbat şi o femeie", la referendumul din 7 octombrie! În treacăt fie zis, nu-i ironic că Dragnea a pus "consultarea populară" într-o duminică fără soţ?
Cum a fost?
Lucian Cremeneanu
După ce, zeci de ani, românii au plătit taxa de drum în prețul combustibilului, rovignete pentru drumuri și taxe de trecere pentru poduri, după ce au trecut ani mulți de la semnarea celui mai păgubos contract din istorie pentru România (contractul cu Bechtel, mulțumim Adrian Năstase!) fără ca cineva să facă pușcărie, după ce s-a furat din banii de drumuri ca-n filme, ei bine, după toate acestea, românilor li se cer din nou bani pentru a nu fi tratați drept animale și pentru a avea dreptul de a circula pe o șosea cu pretenții de autostradă. O adevărată taxă pe prostie!
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveţi despre felul în care gestionează autorităţile combaterea pestei porcine africane?

De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
Legea nr. 203/2018 privind măsurile de eficientizare a achitării amenzilor contravenţionale, lege care a intrat în vigoare pe 24 august 2018, prevede că în materia contravenţiilor rutiere se va aplica, de la 1 ianuarie 2019, o nouă metodă referitoare la achitarea acestora.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Căpuşele sunt vectorii unor boli grave (paralizie, febra Q, tularemia, borelioza şi altele), dar de cele mai multe ori reacţia locală produsă de muşcătură se limitează la o simplă roşeaţă cu senzaţie de mâncărime (prurit) care dispare în decurs de câteva zile în lipsa suprainfecţiei bacteriene. 
Psihologul Bihoreanului
Razvan Coloja
Se pare că minciuna îl poate face pe un politician să pară mai... autentic. Oamenii tind să vadă minciunile emise de un lider politic drept o tentativă a acestuia de a se lupta cu mâinile murdare împotriva unui sistem corupt; asta în pofida faptului că minciunile sunt sfruntate şi demistificate ulterior.
26 Noiembrie 2010, 12:19

Anchetă cu hormoni

Anchetă cu hormoni UNA DUPĂ ALTA. Scos din afacerile petroliere în urmă cu 7 ani din cauza unui dosar de înşelăciune în care pretinde că a fost băgat forţat, ajuns falimentar cu firma de imobiliare din pricini de criză, Mugurel Ienciu (foto) a rămas acum şi fără satisfacţia că procurorii o să-i tragă la răspundere pe poliţiştii care l-au umilit pe când era "legat"
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Mugurel Ienciu e un personaj cunoscut cititorilor BIHOREANULUI. Fostul petrolist e cel care, în 2004, l-a acuzat de şantaj pe Gheorghe Leuca, pe atunci şef al Secţiei de Urmărire Penală din Parchetul Bihor, acum procuror DIICOT, pentru că i-a fabricat un dosar pentru instigare la evaziune fiscală, în care l-a şi arestat.

Asta după ce, zicea el, a refuzat să plătească şpaga de 20.000 euro cerută de fosta amantă a magistratului, Simona Derecichei, patroana unui bordel mascat într-un salon de masaj tailandez.

Acum, petrolistul are din nou probleme. Şi tot cu magistraţii. De astă dată cu o procuroare a Parchetului Oradea care îi tărăgănează un dosar deschis împotriva a doi poliţişti şi a trimis duba Poliţiei la uşa casei părinteşti din Cheresig, ca să-l aducă cu forţa la o audiere, pe motiv că nu ştie în patul cărei femei să-i mai trimită citaţia! 

Bătaia ruptă din... Parchet

03 Gheorghe Leuca.jpgDosarul cu pricina priveşte o plângere pe care Mugurel Ienciu a făcut-o împotriva a doi poliţişti, agentul şef Viorel Belejan şi agentul Aurel Cmeciu, şi care, în prima fază, l-a avut ca protagonist şi pe procurorul Gheorghe Leuca (foto). Incidentul s-a întâmplat în mai 2003, în timp ce era arestat, iar procurorul l-a chemat, zice el, ca să declare în fals că i-ar fi dat 7.000 de mărci procurorului Vasile Popa, actualul prim-procuror, şi 5.000 de dolari ofiţerului Ioan Brândaş, acum adjunct al şefului Poliţiei Bihor, ca recompensă urmând să fie lăsat în libertate pe cauţiune.

"Am refuzat şi i-am spus să-mi cheme avocaţii, la care s-a enervat, a dat cu dosarul de masă şi le-a făcut semn celor doi poliţişti, iar aceştia au început să dea în mine cu pumnii şi palmele. Am ajuns în spital din cauza lor. M-au lovit numai la cap derbedeii. Am rămas cu sechele, există acte medicale care dovedesc acest lucru şi martori care m-au văzut bătut", povesteşte Ienciu.

I-a reclamat pe agresorii săi târziu, în 2005, după doi ani de la eliberarea din arest. Plângerea a depus-o la Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, atât împotriva celor doi poliţişti, pe care îi acuza de purtare abuzivă şi loviri, cât şi împotriva procurorului, despre care susţinea că i-ar fi instigat. În cazul lui Leuca, procurorii au dispus NUP, apreciind că nu existau nici martori şi nici probe care să confirme varianta petrolistului. În cazul celor doi poliţişti, însă, nu s-au pronunţat, ci au trimis cazul spre soluţionare la Oradea, la Parchetul Curţii de Apel, care în 2008 l-a înaintat Parchetului Oradea.

La păstrare

Timp de doi ani, Ienciu nu a mai primit vreo veste despre mersul anchetei, motiv pentru care, în martie acest an, a depus memorii la Parchetul Curţii şi la Parchetul Judecătoriei, cerând să i se spună ce se întâmplă. I s-a răspuns, în doi peri, două luni mai târziu, doar că ancheta e în curs şi că se vor dispune măsuri legale. Nemulţumit, a revenit cu o nouă solicitare, în mai, tot la procurorul general Valentin Mirişan. "După alte două luni mi-au răspuns că mi-au trimis memoriul la Parchetul de pe lângă Judecătoria Oradea. Despre dosar, unde e, la cine, ce s-a întâmplat cu el, nimic".

La sfârşitul lunii iulie, a făcut o nouă cerere, de astă dată la Parchetul local. Aşa a aflat că de dosarul său, deşi ajuns în septembrie 2008 la registratura instituţiei, până în martie 2010 nu s-a ocupat nimeni. "Nu scria la cine a ajuns dosarul în 2008. Doar că a intrat pe 24 septembrie 2008 iar pe 1 martie 2010, prin rezoluţia prim-procurorului, a fost repartizat doamnei Simona Popa", arată Ienciu. 

Audiere cu cântec

La nici două zile de la comunicare, la casa părintească din Cheresig a petrolistului a oprit duba Poliţiei. Poliţiştii veniseră să-i transmită că aveau mandat ca pe data de 5 august să-l ducă în faţa procuroarei. "Ca şi cum eu n-aş fi vrut să mă prezint la audieri, nu ei au uitat de mine şi au ascuns dosarul atâta vreme!", comentează el.

Însoţit de prietena sa, Ienciu s-a şi prezentat la data cu pricina în faţa magistratei, însă vizita i-a fost scurtă. "Eram nervos şi am întrebat-o de ce până acum n-a făcut nimic, de ce nu mi-a trimis citaţie şi ce acte au mai rămas în dosar, ca să ştiu ce trebuie să mai fac. A început să strige, că nu trebuie să-mi dea ea socoteală ce face şi ce-i în dosar. Şi că nu mi-a trimis citaţie pentru că n-are de unde să ştie în patul cărei femei să-l trimită, că cine ştie pe unde dorm nopţile şi ea trebuie să fie sigură că ajung la audiere. Când i-am spus să-şi revizuiască vocabularul, pentru că în caz contrar voi apela la un ziar în care să spun ce face, mi-a zis că n-am decât, să mă duc tot la ziar şi ca să-mi facă dreptate. Ce să-i mai zic? M-am întors şi am plecat", zice Ienciu.

Nicio problemă

Suspiciunea petrolistului este că procurorii încearcă să tergiverseze dosarul pentru că, în cursul acestui an va interveni prescripţia faptelor de care sunt acuzaţi cei doi poliţişti şi, ca atare, nu mai pot fi traşi la răspundere penală.

"Când l-am întrebat pe domnul prim-procuror Vasile Popa ce se întâmplă, de ce se tergiversează dosarul meu, a dat din umeri şi mi-a spus să o întreb pe doamna Simona Popa. Eu cu doamna respectivă ce să mai discut? Am sesizat Consiliul Superior al Magistraturii, am depus plângere penală împotriva ei şi am cerut ca dosarul meu să fie dat altui magistrat pentru că tergiversează cercetările şi e superficială", spune Ienciu.

Însă şefii ei i-au ţinut isonul, refuzând să distribuie dosarul unui alt procuror. Motivul? "Constatăm că aspectele reclamate nu se încadrează în cazurile de incompatibilitate prevăzute de codul de procedură penală", se arată în răspunsul primit.

Tăcere pe linie

Căutată de BIHOREANUL pentru a-şi explica ieşirea, procuroarea Simona Popa susţine că totul este o invenţie. "Ca procuror nu mi-aş permite să vorbesc în felul acesta. Domnul Ienciu s-a enervat pentru că i-am spus că nu pot să-i arăt dosarul şi a plecat nervos, refuzând să dea vreo declaraţie. Este treaba lui ce spune, va răspunde", spune procuroarea, care recunoaşte, însă, faptul că omul are, totuşi, dreptatea lui. "Nu e vina mea că nu s-a lucrat în dosar. Eu am primit dosarul doar în martie şi am avut 1.000 pe lângă al lui", spune Simona Popa.

03 Vasile Popa.jpgLa rândul său, Vasile Popa (foto), prim-procurorul Parchetului de pe lângă Judecătorie, a evitat să dea o declaraţie fermă legată de caz. Chemat să divulge numele procurorului care a ţinut timp de aproape doi ani dosarul, Popa a răspuns sec: "Nu pot să dau o astfel de informaţie, dosarul este în lucru acum şi se va da o soluţie potrivit legii".

Popa a refuzat, totodată, să comenteze şi derapajul verbal al colegei sale spre viaţa amoroasă a justiţiabililor care-i calcă pragul. "Nu pot să mă pronunţ legat de acest aspect. S-a depus o plângere şi se fac verificări", a spus prim-procurorul, vizibil deranjat că omul a ţinut cont de sfatul primit de la năbădăioasa procuroare şi s-a dus să-şi spună păsul la ziar. Măcar aici l-a ascultat cineva...


03 Sasa Cercel.jpgPĂSĂRICA
Îi calcă pe urme

Comportamentul excentric şi limba ascuţită a procuroarei Simona Popa au ajuns deja de notorietate printre colegi, care o aseamănă tot mai des cu Saşa Cercel (foto), fosta procuroare a Parchetului Curţii de Apel, pensionată.

Magistrata cu pricina, care nu s-a sfiit să ameninţe o avocată prea insistentă că o va arunca pe geam, a ajuns celebră în urmă cu trei ani când BIHOREANUL a dezvăluit că a intrat într-un adevărat război cu poliţiştii din Salonta, pe care îi avea "clienţi" în două dosare şi pe care i-a catalogat drept "păsărică", "nesimţit", "obraznic", "galiţă", "şmecher" şi "fiţos".

Trimişi în judecată, toţi poliţiştii au fost achitaţi.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
pro - cur...or
am incins cazanul pentru voi... cu zmoala !!!!! iar tridentul l-am incins pentru acel orificiu care n-o sa-l mai folositi niciodata dupa intalnirea cu mine... !!!
Postat 13 Decembrie 2010, 13:42 de satana
si..
si m.c. este o procuroare profesionista. aterizata de la o firma de confectii se pricepe la anchete ca_cainele primit de putin de la bulgari. de fapt acela cred ca este mult mai bun.
Postat 29 Noiembrie 2010, 00:16 de dan oradeanul
Leuca e un infractor legal
Leuca pe langa santaje si escrocherii este si un violator. Sa-si aduca aminte de Oituz ...2004. Porcule !!!
Postat 27 Noiembrie 2010, 10:18 de alex
o escroaca si aia
O Escroaca si d-na procuror, doar totzi se ajuta intre ei, chiar daca astfel incalca flagrant legea, mi scarba de sobolanii astia din Politie, care fac orice sa-si scape colegii, chiar daca acesti au gresit, potrivit legii trebuie sa plateasca , dar din pacate legea o fac tot ei
Postat 27 Noiembrie 2010, 08:56 de gelu
CIUMA de ar da in tot sistemul
sa nu va scape CIUMA cu sistemul vostru de paraziti sociali, mie mila de bietii copii pe care ii lasati in urma, dar de ce Doamne va mai tine PAMANTUL? ca sa va bateti joc de oamenii, ANIMALE ce sunteti stati la caldurica si papica si va doare in cot de sanatatea noastra daca noi nu va intretinem cine o sa o faca: CIUMA?
Postat 26 Noiembrie 2010, 13:01 de cetateanul roman
count display

FOTO BIHOREANUL

 • Lucrările s-au terminat, ambuteiajele continuă! Trecerea de nivel cu calea ferată din strada Uzinelor a fost modernizată degeaba (FOTO)
 • Figaro și Lucifer, doi motani singuratici au ajuns de la Paris la Zoo Oradea (FOTO)
 • Cruce luminoasă de 14 metri, înălţată la Vintere cu ocazia Centenarului (FOTO)
 • Let’s do it, Bihor: Peste 23.000 de voluntari au adunat 30.000 de saci de gunoaie (FOTO)
 • Gunoaie de oameni: Firma de salubritate a Primăriei Aleşd a aruncat 200 tone de deşeuri în mijlocul naturii (FOTO/VIDEO)
 • 'Huligani' la Cetate: Rockerii de la Hooligans au închis Zilele Culturii Maghiare (FOTO/VIDEO)
 • Oradea City Running Day: Alergători de toate vârstele au fugit pe străzile oraşului (FOTO/VIDEO)
 • Cântăreţul de la pod: În fiecare seară, trubadurul Lucian Chelu cântă pentru orădeni lângă Podul Intelectualilor (FOTO/VIDEO)
 • Zilele Culturii Maghiare: Jocuri pentru copii, spectacole şi târg cu de toate, la Cetate (FOTO/VIDEO)
 • Ziua curăţeniei: Peste 18.000 de voluntari bihoreni au curăţat gunoaiele aruncate prin judeţ (FOTO)

TIMP LIBER

Timp liber

CURS VALUTAR

 • 1 USD = 3.8697 RON
 • 1 EUR = 4.5959 RON
 • 1 HUF = 0.015 RON