URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
04 Aprilie 2019, 08:02

Ambulanţa de Partid: Politrucii de la şefia Serviciului de Ambulanţă Bihor au dat contracte cu dedicaţie

Ambulanţa de Partid: Politrucii de la şefia Serviciului de Ambulanţă Bihor au dat contracte cu dedicaţie „GĂURITORII”. Numiţi în 2015 pe 6 luni, dar înşurubaţi într-un interimat care nu se mai termină, directorii adjuncţi ai SAJ Bihor Liviu Sabău Pop (stânga) şi Adrian Stângă (dreapta) au primit salarii necuvenite de peste 73.000 euro. Şi, pe deasupra, au mai şi spart banii instituţiei pe contracte aranjate...
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Politizarea dăunează grav sănătăţii. O demonstrează felul în care întreaga conducere a Serviciului de Ambulanţă al Judeţului Bihor a încăput pe mâna unor politruci „garantaţi” de PSD, care pradă banii instituţiei prin contracte umflate neîncetat, de la an la an.

În exclusivitate, BIHOREANUL vă prezintă descoperiri făcute recent de Camera de Conturi Bihor la SAJ, despre abuzuri grosolane soldate cu tocarea discreţionară a banilor destinaţi salvării vieţilor omeneşti.

„Eu o să vin, voi o să plecaţi"

Constatările pe care Camera de Conturi Bihor le-a făcut la Serviciul de Ambulanţă nu ar fi ajuns, poate, la cunoştinţa publicului fără „inconştienţa” unui simplu ambulanţier, Adrian Marcon (foto).

Şofer profesionist de aproape 30 de ani, bărbatul e în litigiu cu fosta şi cu actuala conducere a SAJ din 2017, când a încercat prima oară să se angajeze ca ambulanţier, dar a fost „şuntat” la concurs de o comisie în fruntea căreia se afla, ilegal, directorul tehnic Adrian Stângă, membru PSD, el însuşi ajuns pe funcţie tot cu încălcarea legii.

„În 2017 am susţinut primul concurs. La proba teoretică am luat punctaj maxim, deşi directorul tehnic a încercat să mă depuncteze fără să aibă cunoştinţe în domeniul medical. La proba practică, de conducere, m-a picat sub pretextul unei încălcări a regulilor rutiere inventate de el”, a povestit Marcon BIHOREANULUI.

Deşi ştia că angajările s-ar face pe bani frumoşi (între 5.000 şi 10.000 euro), omul nu s-a lăsat. „Le-am spus şi fostului manager Pintea, şi directorului tehnic Stângă că eu o să ajung la SAJ şi ei o să plece”, zice Marcon. A reclamat abuzul la Prefectură, apoi la DNA, fără niciun rezultat, iar în final s-a adresat instanţelor de judecată, care au confirmat că fusese nedreptăţit. La al treilea concurs, cu o comisie schimbată, s-a clasat primul, devenind ambulanţier la Staţia Oradea la începutul acestui an.

Avertizor de integritate

Deşi „cu sacii în căruţă”, Marcon nu doar că nu s-a „cuminţit”, ci a continuat să reclame abuzurile şefilor SAJ. În ianuarie, profitând că la instituţie începuse un control al Camerei de Conturi, a cerut să fie verificate în mod expres două chestiuni punctuale: angajările ilegale ale directorului tehnic Adrian Stângă şi directorului economic Liviu Sabău Popa, ambii membri PSD, şi respectiv achiziţiile publice oblăduite de cel dintâi, sub ochii fostului manager Gheorghe Pintea, dar şi ai celui actual, Liciniu Venter, pentru serviciile de telecomunicaţii.

După ce a primit răspunsul Camerei de Conturi, Marcon l-a prezentat săptămâna trecută şi unor jurnalişti prezenţi la conferinţa de presă găzduită de Asociaţia Oradea Civică, care l-a susţinut şi în trecut, când se lupta pentru a trece concursurile. „Practic, Adrian Marcon este un avertizor de integritate. Ne bucură că sunt şi oameni care iau atitudine”, l-a lăudat preşedintele ONG-ului, Sebastian Duma.

Doi ilegalişti

Bărbatul a oferit şi presei documentul de la Camera de Conturi, care constată că ambii directori adjuncţi au ocupat şi deţin funcţiile ilegal. Concret, auditorii au confirmat că, aşa cum şi BIHOREANUL dezvăluise încă din 2017, Liviu Sabău Popa, consilier local PSD şi consilier al ministrului Sănătăţii Florian Bodog, fusese numit fără să deţină certificatul SEC, de atestare a cunoştinţelor în Sistemul European de Conturi, obligatoriu pentru directorii economici din toate instituţiile. La fel, deşi pus director tehnic, responsabil cu întreţinerea şi repararea ambulanţelor, nici Adrian Stângă nu are studii de inginer auto, fiind absolvent de Energetică.

Mai grav, au subliniat auditorii Camerei de Conturi, deşi fuseseră numiţi interimari pe 6 luni, fără posibilitatea prelungirii, nici fostul manager al SAJ din perioada 2015-2017, Gheorghe Pintea, instalat pe filieră UNPR (trecut apoi la ALDE), nici succesorul său, dr. Liciniu Venter, ajuns în funcţie datorită apartenenţei la PSD, nu au organizat vreun concurs pentru ca posturile să fie ocupate legal. Rezultatul? Sabău Popa şi Stângă au încasat necuvenit salarii de 200.000 lei, respectiv 150.000 lei, după cum a calculat Marcon, adică echivalentul a peste 73.000 euro.

Telekom favorizată...

Camera de Conturi a confirmat şi ilegalităţile din achiziţiile publice patronate de şefii SAJ Bihor. Concret, „achiziţiile serviciilor de telefonie mobilă în perioada 2016-2018 s-au efectuat direct, fără derularea unei proceduri din cele prevăzute de Legea 98/2016 privind achiziţiile publice (n.r. - adică fără nicio competiţie), ceea ce constituie contravenţie, sancţionată prin aplicarea unei amenzi contravenţionale de 5.000 lei”. „Practic, contractele pentru care SAJ plătea la Digi cam 400 milioane de lei vechi pe an au fost înlocuite cu contracte prin care s-au plătit 2 miliarde de lei la Telekom”, a acuzat Marcon.

Auditorii au descoperit şi un alt detaliu ruşinos, şi anume că, în schimbul contractelor, Telekom a oferit Ambulanţei, ca bonusuri, calculatoare, smartphone-uri şi tablete, „active corporale fixe în valoare de 19.456 lei şi obiecte de inventar de 74.934 lei” care au fost „dosite” de şefi, nefiind înregistrate în evidenţele instituţiei decât „în timpul auditului”, după ce şmecheria a fost descoperită.

... Digi „subţiată”

Constatările Camerei de Conturi confirmă o suspiciune pe care BIHOREANUL a încercat s-o lămurească în decembrie 2018, când a aflat că Liviu Sabău Popa, fost account manager la Telekom, şi-a favorizat firma (care de altfel i-a şi păstrat postul, fiind interimar la SAJ), prin defavorizarea RCS&RDS, dar şi a celorlalte două companii din domeniu, Orange şi Vodafone.

Potrivit informaţiilor deţinute la acea vreme, până în 2015, când PSD-istul a devenit director economic, SAJ avea contracte pentru servicii de telecomunicaţii atât cu RCS&RDS, cât şi cu Telekom. Imediat după, contractele cu RCS&RDS au început să fie reduse, iar cele cu Telekom majorate, prin simple acte adiţionale, fără organizarea unei proceduri de achiziţie, aşa încât să poată compara oferte mai bune şi mai ieftine de la cât mai multe companii.

Ca atare, dacă în 2015 SAJ plătea RCS&RDS 54.890 lei (telefonie fixă şi mobilă, plus televiziune şi internet), iar Telekom 195.471 lei (telefonie şi internet), în 2016 a achitat RCS&RDS 133.168 lei (telefonie, internet, dar şi electricitate), iar Telekom 268.470 lei (doar telefonie şi internet). În 2017, SAJ a plătit RCS&RDS servicii de 195.163 lei, iar Telekom 255.435 lei, iar în 2018 a achitat RCS&RDS 118.913 lei, iar Telekom 362.630 lei.

„Colegii s-au plâns că în multe zone din judeţ Digi nu avea semnal, iar Telekom avea cea mai bună acoperire”, a motivat Sabău Popa BIHOREANULUI de ce Telekom a devenit furnizorul nr. 1. Actele adiţionale, sublinia directorul economic, au fost însă legale, deoarece nu s-au depăşit pragurile valorice până la care achiziţiile se pot face prin atribuiri directe.

S-a ferit să semneze

Sabău Popa, însă, a minţit, iar ca dovadă stă însuşi procesul-verbal al Camerei de Conturi Bihor, care arată că actele adiţionale cu Telekom au fost ilegale atât pentru că au depăşit pragurile valorice (132.519 lei până în iulie 2018, iar ulterior 135.060 lei), cât şi pentru că managerii SAJ nu au organizat o procedură de achiziţie competitivă.

Cum s-au apărat PSD-iştii din fruntea SAJ săptămâna trecută, când BIHOREANUL le-a cerut explicaţii? „Eu, tocmai pentru că am lucrat la Telekom, nu mi-am pus semnătura pe niciun act, le-a semnat numai managerul”, s-a scos Sabău Popa, spunând doar o jumătate de adevăr. De fapt, în 2015, Pintea ceruse ca Serviciul de Achiziţii, subordonat directorului economic, să ceară oferte şi de la Vodafone, şi de la Orange, ceea ce nu s-a mai întâmplat.

În plus, pe actele adiţionale numele PSD-istului figurează ca persoană de contact în relaţia cu Telekom, alături de cel al actualului account manager, Dan Ursădan, şi el tot membru PSD. Mai mult, există cel puţin un act adiţional iscălit - în locul unei funcţionare care a refuzat s-o facă, conştientă de ilegalitate - de celălalt adjunct PSD-ist, Adrian Stângă, deşi acesta este director tehnic şi, deci, nu are nicio atribuţie în domeniul financiar-contabil.

Cât despre actualul manager, Liciniu Venter (foto), întrebat şi el de ce din 2017 nu a organizat vreo procedură legală de achiziţionare a serviciilor de telecomunicaţii, a bâiguit că o va face de acum înainte, fiind obligat de Camera de Conturi.

Nelegal şi Pintea

În ciuda rolului său în „umflarea” contractelor cu Telekom, Sabău Popa susţine că principalul, vinovat este fostul manager Gheorghe Pintea (foto), care în plus mai are şi o altă problemă, fiind angajat şi el tot ilegal.

De altfel, Camera de Conturi Bihor a constatat, că în 2017, înainte ca Bodog să îl „zboare” de la conducerea SAJ, Pintea a dispus organizarea unui concurs pentru un post de auditor intern, cu o comisie numită de el însuşi, pe care apoi l-a şi câştigat. Şi-a „rezervat” astfel în continuare un post călduţ la stat, dar a intrat într-o situaţie de incompatibilitate.

Motivul? Conform legii, „unui auditor intern nu i se pot încredinţa misiuni de asigurare (n.r. – control), timp de trei ani, în sectorul de activitate în care a deţinut funcţii sau în care a fost implicat în alt mod”. Prin urmare, Pintea, respectând prevederea legală şi desfăşurând până în prezent o singură misiune de audit, de consiliere (n.r. - deci nu de control), a produs SAJ un prejudiciu de 69.000 lei, reprezentând salariile pentru care nu a lucrat efectiv.

„Voi contesta în instanţă constatarea Camerei de Conturi în ce mă priveşte”, spune fostul manager. Dar, indiferent de ceea ce a făcut şi ce spune Pintea, orice vinovăţie a sa nu-l disculpă nici pe actualul manager, nici pe adjuncţii colegi de partid. Eternii interimari...


VIZITĂ NEAVENITĂ
Consiliere... de la opoziţie

Surse din SAJ Bihor susţin că raportul Camerei de Conturi putea fi mult mai dur dacă în timpul controlului directorul economic Liviu Sabău Popa nu ar fi beneficiat de o „consiliere” din partea unei foste auditoare. „Într-o zi, la sediul SAJ a apărut Maria Avrigeanu, pensionată acum vreo doi ani de la Camera de Conturi, care l-a pupat pe Sabău Popa şi i-a zis «iubitul mamii». Au stat apoi în biroul lui Sabău Popa vreo 2 ore”, spune un angajat al SAJ, sugerând că soţia liberalului Ionel Avrigeanu l-ar fi sfătuit pe PSD-ist cum să răspundă la întrebările auditorilor, iar pe foştii colegi încercând să-i „îmbuneze”.

Suspiciunea este respinsă vehement de fosta angajată a Camerei de Conturi: „Am intrat la SAJ numai pentru că urma ziua de naştere a unei foste colege care era acolo în audit şi voiam să-i duc un cadou şi să-i spun la mulţi ani. La Liviu Sabău Popa am intrat doar să-l salut, că aşa sunt educată, iar noi suntem un fel de rude. Am fost verişoara socrului lui, care a murit acum 15 ani”, a susţinut femeia, când BIHOREANUL a întrebat-o despre motivul ciudatei vizite şi al întâlnirii cu directorul PSD-ist chiar în toiul controlului. „Asta nu înseamnă că am făcut trafic de influenţă”, a adăugat Avrigeanu.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
Verișoara socrului care murise de I. L. Caragiale
Acum dacă mai aveati dubii ca ciuma e tot ciuma galbena sau roșie eu am avut de a face cu ciuma galbena și va spun ca e la fel de periculoasa ca cea roșie. Nevasta celui mai vocal consilier din opoziție CJ îl ajuta pe cel mai vocal consilier din opoziția CL culmea din partide aflate la cuțite teoretic, adică cucoana vine de acasă sa îi aduca un cadou fostei colege aflate în sediul SAJ la controlat hârtii și sa vezi se întâlnește cu ... apoi se pupa vreo doua ore, be_au o cafeluta linistiti apoi dispare nu e clar dacă i-a înmânat cadoul..... Seamănă a Caragiale povestea acuma stimabila ne crede prosti chiar pa toți ??? Ca pre e cusuta cu ață alba povestea. Și atunci nu îți vine să faci ce au făcut actorii, adică p... pa toți politi......
Postat 04 Aprilie 2019, 13:49 de sss
Hopaa!!! Se sparge buba cu contractele fara Licitatie semnate cu ROMTELECOM!!
Hai sa enumeram cateva contracte de miliarde fiecare oferite FARA licitatie catre Romtelecom: Tinca, Auseu, Salonta, Popesti. Lista continua. Multe Iphone-uri la primari, secretarii primariei si baietii si fetele de la achizitii... Daca intra DNA pe linie pusca de zici ca esti in poligon!! Lucrari din care Romtelecom si-a luat partea 25%-35%, a impartit niste Iphone si apoi a subcontractat lucrarea catre NEXIA Consulting. De ce nu au facut licitatie sa castige direct NEXIA la pret 66% fata de cel contractat? Ramanea primarul fara Iphone?
Postat 04 Aprilie 2019, 12:15 de Assn
Nu-i bai
LIVIUȚ, face ce a învățat
Postat 04 Aprilie 2019, 12:14 de Sandu1206
psd
Zici "psd" si tragi apa.
Postat 04 Aprilie 2019, 09:59 de unul
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON