URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
20 Decembrie 2018, 08:04

Alianţa 4x4: De ce este bună Alianţa Vestului şi de ce îi deranjează pe guvernanţi

Alianţa 4x4: De ce este bună Alianţa Vestului şi de ce îi deranjează pe guvernanţi "O TÂMPENIE". Aşa a catalogat primarul Ilie Bolojan acuzaţiile de "rupere" de restul ţării după înfiinţarea AVE alături de omologii din Cluj, Timişoara şi Arad, deoarece proiectul "nu are nicio legătură cu segregarea teritorială" şi "nu este împotriva unei alte regiuni sau a Guvernului". "Dacă în Franţa, Olanda şi în Polonia funcţionează această formulă, înseamnă că se poate şi în România", e convins Bolojan
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Abia au anunţat primarii Clujului, Oradiei, Aradului şi Timişoarei înfiinţarea Alianţei Vestului, prin care vor ca în perioada 2021-2027 să câştige fonduri UE direct de la Bruxelles, că principalul partid de guvernământ i-a şi învinuit de secesiune. În percepţia acestuia, a încerca rezolvarea, peste capul Guvernului, a unor probleme constant ignorate a ajuns aproape trădare de ţară.

BIHOREANUL a analizat argumentele pro şi contra, concluzia fiind nu doar că sperietoarea "ruperii" Ardealului nu are temei, ci şi că modelul AVE, care a stârnit deja interesul multor altor primari, e o şansă pentru dezvoltarea întregii ţări.

Concis şi coerent

Data de 8 decembrie 2018 marchează o cotitură pentru administraţia din România, indiferent dacă Alianţa Vestului, a cărei înfiinţare a fost anunţată atunci la Timişoara, va avea sau nu succesul scontat de fondatori. Actul semnat de primarul gazdă, Nicolae Robu, împreună cu colegii din Cluj - Emil Boc, Oradea - Ilie Bolojan, şi Arad - Gheorghe Falcă, porneşte de la evidenţa că, spre deosebire de celelalte ţări estice, România a centralizat mecanismele de accesare a fondurilor UE, dar şi de la faptul că stabilitatea şi experienţa administraţiilor locale le îndreptăţeşte să vrea mai mult.

Obiectivele enunţate vizează îmbunătăţirea mobilităţii între oraşe prin urgentarea autostrăzii Transilvania, susţinerea autostrăzii Trans Carpatia şi a unei conexiuni feroviare de mare viteză, finalizarea şoselelor de centură şi legarea la reţeaua europeană TEN-T, dezvoltarea în parteneriat a aeroporturilor şi impulsionarea mobilităţii forţei de muncă.

AVE vrea să-şi accelereze dezvoltarea, deja mult peste a celorlalte regiuni, sprijinind şi colaborarea între mediile de afaceri, prin infrastructuri şi facilităţi comune, precum şi parteneriate între firme, universităţi şi primării, în ideea că dezvoltarea economică este cea mai sigură metodă de protecţie socială.

În fine, Alianţa ţinteşte construirea spitalelor de urgenţă Cluj şi Timişoara, la care cele judeţene din Oradea şi Arad să fie interconectate, promovarea unor programe pentru tineri aşa încât să nu plece din ţară, precum şi sprijin reciproc în promovarea culturală şi turistică.

Să nu se mai piardă bani

Pasul doi va fi aprobarea iniţiativei în Consiliile Locale şi înfiinţarea unei asociaţii/agenţii de dezvoltare interregională, cu sediu şi buget proprii, conducerea executivă urmând să fie asigurată prin rotaţie. Până în 2020, asociaţia trebuie să aibă o strategie în temeiul căreia să elaboreze proiectele şi să obţină banii de la Comisia Europeană.

Bănuit ca autor al ideii, primarul Oradiei argumentează necesitatea AVE arătând că problemele dintr-o zonă sunt mai bine cunoscute loco decât la nivel central, dar şi prin faptul că administraţiile locale sunt mai stabile decât cele centrale, numai în ultimii 2 ani fiind schimbate 3 guverne şi 70 de miniştri, fiecare cu alte "priorităţi" pentru care apoi nu fac nimic. "E o realitate că am pierdut, ca ţară, fonduri importante, mai ales pe infrastructură", spune Bolojan, dând exemplul autostrăzii Transilvania, pe care Guvernul n-a finalizat-o deşi putea folosi 1,5 miliarde euro de la UE "Nu vrem să se mai piardă aceşti bani".

În plus, prin AVE s-ar simplifica birocraţia. În prezent, pentru fiecare proiect, primăriile trebuie să demonstreze că deţin terenurile, dar nu sunt suficiente actele de Carte Funciară şi Hotărârile de Consiliu Local, ci ele trebuie "întărite" şi prin Hotărâri de Guvern ce întârzie cu lunile. Or, dacă proiectele sunt trimise direct la CE, banii vin mai repede şi mai mulţi.

Atac contra României

Ioan Mang, președintele PSD BihorDeşi Guvernul s-a ferit să se opună făţiş iniţiativei provocate tocmai de lipsa propriilor rezultate şi, mai nou, chiar a interesului pentru banii UE, primele reacţii le-au exprimat, ca de obicei, reprezentanţi din eşalonul secund al PSD. Eurodeputatul Emilian Pavel a catalogat AVE ca "populistă", întrucât nu primarii, ci Guvernul are "atribuţii" în rezolvarea problemelor, şi i-a acuzat că mesajul lor "nu este unul de unitate". Mai pe româneşte, că nu stau cuminţi la cheremul Guvernului. După el, un consilier judeţean din Moldova a cerut Guvernului chiar să pedepsească "atacul la adresa României", iar şeful PSD Bihor, Ioan Mang (foto), a opinat că AVE este "o utopie", proiectele fiind "cuprinse, toate, în programul de guvernare".

Cel mai consistent răspuns l-a dat Liviu Dragnea, anunţând înfiinţarea unui Fond pentru Investiţii Locale, alimentat cu 10 miliarde euro "din România", în fapt un PNDL "paralel" celui existent. Atât doar că acesta finanţează doar investiţii mici, mai ales în mediul rural, şi mai are de decontat 32 miliarde lei pentru lucrări neplătite în ultimii 5 ani.

Iniţiativă lăudabilă

Ca să minimalizeze iniţiativa, PSD-iştii au distribuit pe Facebook o declaraţie a comisarului european pentru Dezvoltare Regională, Corina Creţu, cea pe care o critică pentru declaraţiile privind incapacitatea şi dezinteresul Guvernului în privinţa fondurilor UE. Au reluat, însă, doar o jumătate din spusele ei, şi anume că în actualul exerciţiu financiar 2014-2020 AVE nu poate accesa direct fonduri structurale, fără a adăuga că acest lucru va fi posibil în următorul exerciţiu, 2021-2027.

Marcel Boloș, directorul Agenției de Dezvoltare Nord VestDeşi conduce o structură care, la fel ca Autorităţile de Management ale ministerelor, "filtrează" proiectele europene pentru 6 judeţe, directorul Agenţiei de Dezvoltare Nord-Vest, Marcel Boloş (foto), nu vede o problemă în concurenţa viitoarei asociaţii a AVE, confirmând că aceasta ar putea accesa direct fonduri UE în cel puţin două forme, fie prin instrumente de tip CEF (Connection European Facility), fie ca ITI (Investiţii Teritoriale Integrate). În prima formulă, structura nu trebuie aprobată de Guvern, ci doar proiectele pe care le trimite Comisiei Europene. În a doua, ITI se "naşte" cu aprobarea Guvernului, dar apoi are libertate în relaţia cu CE.

În plus, spune Boloş, "în viitoarea perioadă de programare, CE poate aproba noi instrumente de accesare directă a fondurilor", singura condiţie fiind ca Guvernul "să permită diversificarea mecanismelor de accesare". Ca urmare, "ţinând cont că scopul fondurilor e să rezolve problemele comunităţilor, iniţiativa AVE nu poate fi decât lăudabilă".

Precedente existente

Chiar dacă reprezentanţii PSD atacă Alianţa Vestului, în România există deja două asemenea structuri interregionale pentru atragerea fondurilor UE.

Una e Axa BBC înfiinţată în septembrie de primarii din Braşov, Bucureşti şi Constanţa pentru a colabora în transporturi, turism şi energie, fiecare având obiective atât locale, cât şi comune. Cel mai important şi cunoscut este autostrada Comarnic - Braşov, dar vizează şi facilitarea transportului prin realizarea unei reţele de staţii de încărcare a maşinilor electrice, extinderea reţelei de autobuze turistice şi crearea unui centru de energie "inteligentă" care să deservească cele trei oraşe.

Mai mult, din 2014 există şi o structură înfiinţată de Consiliile Judeţene şi de 36 primării din judeţele Tulcea şi Constanţa, ITI Delta Dunării, aprobată prin HG pentru a accesa direct fonduri de 1,2 miliarde euro. Atât doar că fondatorii nu s-au mai preocupat de elaborarea proiectelor, mulţumindu-se cu ce "pică" de la Guvern.

Sabotaj înseamnă ruptură

În ciuda rateului, care ţine de calitatea mai scăzută a administraţiilor locale din Sud, economiştii susţin că structurile interregionale trebuie încurajate. De altfel, un raport al Băncii Mondiale prezentat la conferinţa Urbanize Hub din Timişoara arăta că, pentru ca România să se dezvolte, cetăţenii şi mărfurile trebuie să se poată mişca în propria ţară. În cazul AVE populaţia este de 1,5 milioane persoane, iar zona ar putea atrage "migraţie" internă dacă ar exista autostradă, şosea şi trenuri expres.

"Dacă suntem sinceri, vom recunoaşte că ne dorim să trăim şi să ne creştem copiii în oraşe care se dezvoltă pe direcţia în care o fac Oradea sau Timişoara, nu Alexandria sau Turnu Măgurele", a comentat şi fostul premier Victor Ponta, afirmând că Guvernul trebuie să încurajeze "dezvoltarea acestor oraşe dinamice" şi să le multiplice exemplul.

Adrian Hatos, Universitatea din OradeaSociologii pledează şi ei în acelaşi sens. "Dacă va pune piedici Alianţei Vestului, Guvernul va justifica şi mai mult apariţia unor asemenea iniţiative şi va accentua ostilitatea periferiei faţă de centru", spune universitarul Adrian Hatos (foto), iar în acest caz fractura între vestul şi restul ţării se va accentua. "Pentru unii primari, accesul mai facil la resursele guvernamentale va însemna diminuarea capacităţii administrative, tocmai pentru că stau după bani de la Guvern. În schimb, oraşele care nu primesc bani de la centru se vor ambiţiona şi mai mult să caute fonduri europene", explică sociologul.

Altfel spus, se va înâmpla ca în natură: "organul" administrativ neexersat al oraşelor dependente de Guvern se va atrofia, în timp ce pentru oraşele ambiţioase nevoia va întări "organul" necesar dezvoltării.


ADEVĂRATUL RISC
Emulaţie şi refuz

De modelul Alianţei Vestului s-au arătat interesaţi, rapid, mai mulţi edili din ţară. Primarul din Iaşi, Mihai Chirica, sa spus că vrea să coopereze cu AVE pentru a deveni "o voce mult mai uşor de auzit la Bruxelles", fiindcă Bucureştiul are "timpanele înfundate". Nicolae Robu a dezvăluit că a fost contactat de mai mulţi PSD-işti "care vor să intre în Alianţa Vestului", la fel cum vor şi cei din Reşiţa, Sibiu şi Alba Iulia. De asemenea, edilul din Baia Mare, Cătălin Cherecheş, spune că va face o Alianţă a Nordului, cu Satu Mare, Zalău şi Bistriţa.

Pericolul real pentru România nu stă în aceste iniţiative, ci vine de la Bucureşti, din cauza politicii tot mai anti-europene a Guvernului. Atât comisarul UE pentru Justiţie, Vera Jurova, cât şi Corina Creţu a avertizat că la Bruxelles se ia în calcul condiţionarea alocărilor de fonduri, în următorul exerciţiu financiar, de respectarea statului de drept. Concret, Comisia Europeană va putea propune Consiliului European alocarea, reducerea şi suspendarea fondurilor către statele membre în funcţie de felul în care acestea respectă independenţa justiţiei şi combat corupţia, primele afectate putând fi România, Ungaria şi Polonia, unde aceste valori sunt atacate de partidele la putere.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
16 Comentarii
Must have
Daca in alianta asta este implicat edilul orasului oradea,e clar ca e buna.Nu buna,ci absolut necesara si obligatorie.Nu inteleg de ce atita forfota,disputa,dubitatii,campanii de presa,articole,munca de convingere.E excelenta si mai mult decit binevenita...singura nedumerire ar putea fi cum de nu s-a infiintat mult mai devreme,avind in vedere abilitatile cognitive,pregatirea si eficienta membrilor fondatori.Oricum,timpul nu e pierdut,"viitorul suna bine"-pentru cei vinduti fostului conex-iar ca dovada,"Pasul doi va fi aprobarea iniţiativei în Consiliile Locale şi înfiinţarea unei asociaţii/agenţii de dezvoltare interregională, cu sediu şi buget proprii, conducerea executivă urmând să fie asigurată prin rotaţie." Embrionul salvgardarii romaniei a prins viata,nimic nu mai poate sta in calea DEZVOLTARII.Mase largi de specialisti,ignorati pe nedrept pina acum,vor adera neconditionat la noua structura,chiar si pro bono,sub bratul de fier al celor 4 magnifici cavaleri ai progresului.Timpul nu mai are rabdare...
Postat 20 Decembrie 2018, 20:50 de excalibur
Revizionistii si pastilele
La fiecare dezvelire a unei statui a romanilor, revizionistii unguri epuizeaza stocurile de pastile (alea de cap in special, cat si cele de "inima blue").
Postat 20 Decembrie 2018, 19:14 de Alcor
DIAVOLESCU
Cred că ai greșit orașul
Postat 20 Decembrie 2018, 18:55 de Sandu1206
prostea
Probabil ai vrut sa spui ca de aceasta "alianta", ar incerca sa profite revizionismul unguresc. De fapt asta se si intampla. Indiferent de ocazie, revizionistii unguri vin cu aceeasi poezie: "separatism", "secesionism". Am explicat mai jos cum stau lucrurile.
Postat 20 Decembrie 2018, 18:44 de Alcor
Trista Revizionista &co
Cu toate ca primarii astia au spus clar, din capul locului, ca nu este vorba de separatism sau alte bazaconii, revizionistii unguri si slugile lor o tot dau cu secesionismul, separatismul. Transilvania la cheie. Transilvania dezvoltata si modernizata de catre Statul Roman, sa produca pt budapesta. Sute de ani a furata ungaria din Transilvania, tot ce a putut, iar acum revizionismul unguresc vrea sa o ia iar de la capat cu hotiile, abuzurile si faradelegile. Noii grofi nu ar mai avea nevoie de acte false ca sa rada 'retrocedeze" totul (paduri, terenuri, case, localitati, statiuni, etc). Pur si simplu s-ar instala cu forta. Si in prezent, revizionistii unguri nu vor sa auda de limba, cultura, traditiile, istoria, statuile si credinta romanilor. Daca ar reusi sa izoleze Transilvania de restul tarii, ar incerca cu ajutorul "fratilor" din "tara mama", sa distruga identitatea nationala a romanilor, "maghiarizand" totul. S-a mai incercat acest lucru de cateva ori, de-a lungul istoriei. Cunoastem consecintele. Victimele umane ale razboaielor provocate de unguri in Transilvania si pagubele materiale aferente ne stau marturie. De o mie de ani, de la momentul patrunderii ungurilor in Europa, iredentismul unguresc produce scelerati pe banda rulanta. Ii vedem si la comentarii. Bolnavi de ura, invidie si rautate, intoleranti la adresa a tot ceea ce nu este ungur si unguresc.
Postat 20 Decembrie 2018, 18:39 de Alcor
V...A
Cred că primul care a vorbit de pericolul separatismului am fost eu...nu poți ști ce se poate întâmpla! Nu-mi aroga merite, nu acesta a fost scopul...ieri m-am întâlnit cu o celebră/celebru actuală/actual penelista/penelist....i-am vorbit despre BIG....NU continui pentru că nu vreau sa-i fac rău....dar ce mi-a spus....iar cand văd poza suvitatului 3 in 1......
Postat 20 Decembrie 2018, 18:22 de prostea
intre timp Alianta Speriatilor Vestului
care iubeste mult ...Uie, azi si-a primit dragostea adica a primit mult de tot ....Uie. a picat motiunea ))))))
Postat 20 Decembrie 2018, 16:28 de DIAVOLESCU
Cat despre Cluj ?
e un soi de Babylon Cocalaresc populat de niste "coolti" cu aere de 'telectuali fini in timp ce ei se delecteaza in fapt cu MANELE
Postat 20 Decembrie 2018, 16:02 de DIAVOLESCU
Bai diavolescu
Lasa-ne pe noi astia mai prosti, si intoarce-te de unde ai venit, daca tot pretinzi ca esti cine esti...
Postat 20 Decembrie 2018, 16:00 de cetateanbihorean
jale mare prntru Timisoara
care e de tot plinsu'. a ajuns sa arate Capitala Banatului mai rau ca si Kandaharu din Afghanistan
Postat 20 Decembrie 2018, 15:59 de DIAVOLESCU
SI ha ha ha
circarii atia 4 din imagine sint de fapt cei care au speriat Vestul. L-au speriat cu prostia lor. I-au indatorat pe "vestici ' cu sute de milioane de euro pentru niste proiecte gandite de mintea lor nord-coreeana
Postat 20 Decembrie 2018, 15:58 de DIAVOLESCU
ha ha ha
astia 4 infracori inca neintemnitati nu fac nici cit o gloaba rapciugoasa
Postat 20 Decembrie 2018, 15:54 de DIAVOLESCU
CrisDumi
Noi vrem autostrăzi, spitale și trenuri de mare viteză. Daca tu nu vrei, poți să te retragi la Vaslui, acolo se trăiește tradițional ca în evul mediu
Postat 20 Decembrie 2018, 14:35 de Sandu1206
deranjeaza
Momentan, cu modestie, primarul a spus ca se doreste sa se faca treaba cu aceasta alianta pana la rezultate mai e ceva. Fara a o folosi ca lauda si element electoral s-a mentionat ideea intai rezultatele si dupa mai vedem. Deranjeaza pt ca nu se mai dau spagi la Bucuresti, deranjeaza ca astfel nu mai pot baga pumnul in gura, deranjeaza ca nu mai sta lumea ca mana intinsa si ca nu ii va mai pupa nimeni in c.r. Caracteristic la noi, vrei sa faci treaba esti "excomunicat", vrei sa furi esti cel mai bun.
Postat 20 Decembrie 2018, 14:11 de Christa
CrisDumi
nu tre'sa insisti sa ne demonstrezi ca esti prost.UAT nu inseamna BH,AR,TM etc. ci pur si simplu Unitate Administrativ Teritoriala,ceea ce si catunul in care te-ai nascut prematur poate fi,administrator fiind primarul comunei de care apartine catunul respectiv.Pe de alta parte,eventuale piedici puse de guvernanti retardati si hoti,vezi psd-alde-udmr,ar impinge POPULATIA SI NU ADMINISTRATIA care se va exprima prin vot, la secesiune terotoriala !
Postat 20 Decembrie 2018, 14:09 de nealiniat
Facem pariu că mecanismul instrumentelor structurale nu se va schimba din 2021 încolo, astfel ca AVE să construiască pe bani europeni, spre exemplu ... autostrăzi ?!?
Închideți "boldul" o săptămână și vă pocăiți toți precum Falcă și ceilalți inițiatori ai AVE, dacă pierdeți pariul ?!? Și vreți să știți de ce nu se va putea vreodată, așa cum numai un "amator" ca Boloș poate confunda criteriile CF și FS cu ale CEF și ITI ?!? Pentru că nicio UAT din Europa, indiferent de forma participării ori asocierii, nu poate realiza investiții în calitate de ordonator de credite (principal, secundar sau terțiar), pe teritoriul unei alte UAT care se intercalează administrativ și teritorial pe parcursul/aliniamentul proiectului vizat !?! Cu totul altceva ar fi fost dacă s-ar fi asociat județele TM, AR, BH și CJ ... și care au atribuții de integralitate în toate planurile urmărite în cadrul unei astfel de ADI !?! Doar că, județele sunt deja cuprinse, prin lege, în sistemul regiunilor de dezvoltare ... iar o reorganizare pe afinități ar încălca alte puzderii de legi constituționale !?! Cei 4, care au speriat "estul" în cazul de față, nu sunt în stare să realizeze în orașele lor nici măcar niște trotuare cu continuitate, astfel ca o mămică să-și ducă copilul cu căruciorul mai mult de 100m fără să fie nevoie să ocolească o groapă, o mașină, un stâlp, ori să coboare pe carosabil și să revină după câțica pași înapoi ... cum de vă și imaginați că o să iasă din "matca" lor, ca să viseze pe banii altora tot felul de trăznăi fără suport financiar propriu !?! Toți cei care credeți în demersurile acestei alianțe sunteți naivi ... sau părtași la această mascaradă de imagine electorală.
Postat 20 Decembrie 2018, 14:00 de CrisDumi
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON