URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 24 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
04 Decembrie 2010, 13:27

Ajutaţi să se ajute

Ajutaţi să se ajute "EU POT!". Majoritatea persoanelor cu handicap din evidenţele ASCO au avut cândva o slujbă şi şi-ar dori-o înapoi. "Nu am fost mereu aşa. Am avut loc de muncă până în 1999, când m-am îmbolnăvit. Decât să trăiesc din pensie de boală aş prefera să iau un salariu pentru o muncă pe puterile mele", spune Elena Covăşdan (foto). Femeia suferă de scleroză în plăci şi abia se ţine pe picioare. Dar mâinile îi "merg" bine, astfel că în fiecare an, de Sărbători, confecţionează felicitări pe care fundaţia sa le vinde în folosul membrilor
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Pentru un om care rămâne şomer, orice cheltuială devine prea mare, orice job pare o carieră şi fiecare interviu ratat e perceput ca o catastrofă.

În vreme de criză, găsirea unei slujbe a devenit un tur de forţă. Iar când candidatul este o persoană cu handicap, o adevărată minune! Din acest motiv municipalitatea vrea să finanţeze din bani europeni înfiinţarea unor firme speciale, în care persoanele cu dizabilităţi care doresc să iasă din rândul asistaţilor social să poată munci. După puterile lor...

Condamnată la baston

Femeia a avut loc de muncă până la sfârşitul anilor '90. "Pe vremea lui Ceauşescu am lucrat la Mioriţa, iar apoi la o fabrică de tricotaje din Sânmartin, până când am fost pensionată de boală", povesteşte Elena Covăşdan, una din membrele Fundaţiei de Scleroză Multiplă. Perfidă, boala s-a instalat treptat. "La început simţeam din când în când că îmi pierd echilibrul, pe urmă lucrurile s-au tot înrăutăţit, până nu am mai putut sta pe picioare", zice Lenuţa.

Medicii au pensionat-o în 1999, iar de atunci viaţa ei socială se reduce la întâlnirile cu prietenii, majoritatea membri ai Fundaţiei. "Am noroc cu soţul, pensionar de boală şi el, că mă ajută foarte mult. Altfel nu ştiu cum m-aş descurca", spune femeia. Odată cu pensionarea, veniturile familiei au scăzut, iar Lenuţa simte asta ca pe o lovitură.

Deşi dependentă de baston, bolnava spune că, la fel ca atunci când realizează felicitările de sărbători pentru Fundaţie, ar face orice muncă ce nu implică un efort fizic deosebit. "Cred că oricare din colegii de la Fundaţie ar munci. De exemplu, pentru mine n-ar fi o problemă să lucrez cu mâinile", zice încrezătoare Lenuţa.

La fel ca ea sunt sute de orădeni care suferă de diferite afecţiuni şi şi-ar dori un job. Într-o vreme în care cu greu îşi găsesc o slujbă chiar şi cei sănătoşi...

Impulsul necesar

05 Marcel Bolos.jpgPentru a veni în ajutorul persoanelor cu handicap, Primăria lucrează la un proiect privind înfiinţarea unor firme sociale destinate exclusiv lor. "Pentru România e un concept nou, dar în ţările civilizate se practică de mult. Practic, este vorba de firme sociale în care sunt angajate persoane cu handicap şi doar unul sau doi salariaţi sănătoşi. Aceştia se ocupă de afacere sau fac muncile pe care nu le pot presta colegii lor", povesteşte Marcel Boloş (foto), şeful Direcţiei Dezvoltare Durabilă din Primăria Oradea, iniţiatorul proiectului.

Planul municipalităţii e atât de simplu încât s-ar putea să aibă succes. Primăria a identificat cinci asociaţii cu experienţă în derularea de proiecte şi vrea să le finanţeze din bani europeni pentru dezvoltarea unor mici afaceri în care să poată fi angrenaţi cei cu dizabilităţi. "Am ales doar fundaţii care au un sediu pe care să îl poată transforma în spaţiu de producţie. Noi le cumpărăm utilajele, le punem la dispoziţie fonduri pentru lansarea producţiei şi toate salariile angajaţilor pentru primii doi ani, după care sunt lăsate să se dezvolte singure", zice Boloş.

Câştigul e multiplu: fundaţiile îşi produc singure fonduri din care ulterior pot susţine ajutorarea membrilor, municipalitatea îşi reduce cheltuielile cu asistenţa persoanelor cu handicap şi, în plus, apar noi locuri de muncă. De asemenea, calitatea vieţii foştilor asistaţi se îmbunătăţeşte, pentru că aceştia se reintegrează social şi reuşesc să-şi majoreze veniturile.

Compoturi, lumânări, prescură...

Conform proiectului Primăriei, partenerii în proiect sunt Fundaţia de Scleroză Multiplă, Asociaţia Down, Asociaţia Handicapaţilor Psihici, Asociaţia Surzilor şi Centrul de Reintegrare Socială.

Spre exemplu, pentru că nu suferă de un handicap fizic, angajaţii provenind din centrul de reintegrare socială ar putea asigura o parte din serviciile de spălătorie ale spitalelor, surzii s-ar putea ocupa de curăţenie, persoanele cu handicap psihic ar putea produce suc de roşii şi compoturi pentru cantinele şcolare, suferinzii de scleroză în plăci ar putea furniza o parte din cele peste 5.000 de prescuri consumate săptămânal în bisericile din oraş, iar pacienţii cu sindrom Down ar putea fabrica lumânări ornamentale.

"Marele avantaj e că în majoritatea cazurilor piaţa de desfacere o asigură tot Primăria, care are în administrare şcolile, cantinele şcolare şi spitalele, dar sunt sigur că aceste firme, având instalaţiile achiziţionate şi salariile asigurate, ar putea câştiga inclusiv licitaţii practicând preţuri sub cele ale concurenţei", crede Boloş.

Cap la cap, fiecare dintre cele cinci firme ar putea angaja cam 10 persoane, dintre care 8 sau 9 cu dizabilităţi. Iar asta înseamnă că aproape 50 de destine s-ar putea schimba în bine...

"Prin noi înşine"

În ciuda sumelor mari pe care le implică materializarea proiectului, municipalitatea e încrezătoare în şansele de a atrage finanţările. "Avem partenerii, avem draftul proiectului, aşteptăm doar deschiderea axei de finanţare. Din păcate, săptămâna trecută, în ultima clipă, finanţatorul a anunţat că va schimba ghidul solicitantului, aşa că aşteptăm să apară noile reglementări, ca să ne putem conforma", spune Marius Moş, responsabilul de proiect.

Funcţionarul e convins că proiectul va avea succes. "Dacă funcţionează în Occident, nu văd de ce nu ar merge şi la noi. Oamenii aceia îşi găsesc o slujbă şi obţin un venit suplimentar, iar bugetul local face o economie la capitolul asistenţă socială. Ambele părţi nu au decât de câştigat", zice Moş.

Estimările Primăriei arată că odată lansate, firmele sociale au nevoie de circa trei ani pentru a se putea susţine pe propriile puteri. Apoi, în alţi doi ani, îşi pot consolida poziţia pe piaţă. După care nimic nu le mai poate opri să demonstreze concurenţei că "handicapat" nu înseamnă neapărat neajutorat...


SĂ VINĂ BANII!
100
milioane de euro pune comunitatea europeană la dispoziţia României pentru încurajarea economiei sociale


DECI, SE POATE!
Ateliere "speciale"

Primul proiect din domeniul economiei sociale care a reuşit să atragă în România fonduri europene pentru înfiinţarea unor firme care să angajeze persoane cu handicap a fost lansat în septembrie, de Fundaţia "Alături de voi", în paralel la Iaşi, Constanţa, Târgu Mureş şi Bucureşti. Beneficiind de o finanţare UE în valoare de 4 milioane de euro, acesta are ca scop reinserţia socială a circa 300 de persoane cu dizabilităţi care vor avea şansa să înveţe o meserie în domeniul IT, legătorie-tipografie, confecţionare de lumânări artizanale, artizanat, croitorie, pictură şi antreprenoriat. Parte din absolvenţii cursurilor de calificare vor putea să se angajeze în cadrul unui număr de 11 ateliere care vor fi înfiinţate şi dotate după necesităţile persoanelor cu handicap.


O MÂNĂ DE AJUTOR
Angajezi sau plăteşti!

Teoretic, persoanele cu dizabilităţi sunt protejate de stat. Conform Legii 207/2009 instituţiile publice şi agenţii economici care au cel puţin 50 de angajaţi au obligaţia să angajeze persoane cu handicap în proporţie de minim 4% din totalul personalului. Angajatorii care nu îndeplinesc această condiţie sunt obligaţi la plata către stat a unei sume reprezentând 50% din salariul de bază minim brut pe ţară pentru fiecare loc de muncă sau pot opta să cumpere de aceşti bani produse şi servicii de la unităţile protejate.

Firme protejate sunt agenţii economici care, indiferent de forma de organizare sau proprietate, au cel puţin 30% din numărul total de angajaţi persoane cu handicap încadrate cu contract individual de muncă. Aceste firme beneficiază de scutire de plata taxelor de autorizare şi reautorizare şi de plata impozitului pe profit, cu condiţia ca minim 75% din fondul obţinut să fie reinvestit în îmbunătăţirea condiţiilor de muncă.

La fel, angajatorii persoanelor cu handicap, alţii decât firmele protejate, pot deduce la calculul impozitului pe profit sumele investite în amenajarea locului de muncă, achiziţionarea echipamentelor folosite de persoanele cu dizabilităţi şi cheltuielile de transport ale acestora.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
teapa
Se pare ca acest articol e doar unul de campanie publicitara lansat de Bigoreanul prin care vrea sa se arate cat muncesc oamenii lui Bolojan am incercat sa aflu amanunte despre acest proiect de la cei implicati trimitid ule emailuri celor responsabili de acest proiect dar ei prefera sa stea online pe messenger deecat sa dea niste raspunsuri...........
Postat 08 Decembrie 2010, 12:57 de anonim
Felicitari domn Parinte sau city manager ?
Draga domn parinte Bolos, va felicitam pentru tot ceea ce intreprimndeti si grupul noastru de pensionare de la Bisericutza, spera sa reusiti in tentativa de a deveni primar. Sunteti o scumpete, ne vom ruga pentru dumneata si de acum incolo, Speram ca in perioada de mandat a dumneata veti face piramida si in cealalta curte, primaru` asta va furat ideea geniala. Rusinica !!! Numai pe nepotzelu nostru mai trebuie sa il convingem sa ne scrie mesajele de lauda, mai ales aia cu city manager, o considera ceva a tradare, DAR NOI STIM CA NU A FOST Mult succes si multa sanatate
Postat 04 Decembrie 2010, 18:22 de Grup de credinciosi
Ce bine ar fi........
Ce bine ar fi ca sa se depaseasca stadiul de proiect iar locurile de munxa chiar sa existe eu sunt o persoana cu dizabilitati nu foarte grave cu studii postuniversitare care e constient ca in aceasta perioada sansa de a gasi un job sunt egale cu zero , de acea sper sa se treaca de la vorbe la fapte stiti cum e speranta moare ultima..........
Postat 04 Decembrie 2010, 15:45 de anonim
MUNCA
Munca este un izvor de SANATATE, nu inteleg de ce se incurajeasa repausulsi nu intretinerea sanatatii, se acorda akutoare in vederea mentineri snatatii ca sa nu se degradeze dar OMUL trebuie sa muncesca in continuare, trebuie sa gasesca ceva care sa l multumesca si pe el si pe cei din JUR, ECHILIBRU fizic si spiritual.
Postat 04 Decembrie 2010, 15:27 de anca
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6699 RON
  • 1 EUR = 4.9762 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON