URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
28 Iulie 2011, 16:45

Ai muncit, plăteşte! Angajaţii Primăriei, obligaţi să dea bani înapoi la stat

Ai muncit, plăteşte! Angajaţii Primăriei, obligaţi să dea bani înapoi la stat "LIPSĂ DISPONIBIL". Angajaţii Primăriei spun că reducerea salariilor impusă de Curtea de Conturi îi va aduce la sapă de lemn. "Şi eu, şi soţul suntem bugetari. Împreună am pierdut deja 1.000 de lei pe lună prin reducerea salariilor. Avem copii, avem credit ipotecar... Dacă mai vine şi diminuarea asta, nu ştiu din ce o să plătim ratele pe apartament", spune o funcţionară. Iar ca ea sunt majoritatea colegilor...
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Vestea s-a răspândit mai repede ca gripa. "Curtea de Conturi vrea să ne taie salariile la jumătate!", merge vorba din gură în gură. Ideea le dă frisoane angajaţilor Primăriei.

După reducerea cu 25% a salariilor impusă de Guvernul Boc şi tăierea tuturor primelor salariale, funcţionarii se văd puşi în faţa unei noi înjumătăţiri a veniturilor prin desfiinţarea drepturilor speciale. Culmea e că echipa de control vrea să ceară retroactiv şi banii încasaţi în 2010 sub forma aşa-numitelor drepturi speciale. Cam 8.000 lei pe om!

Penalizare cu "amendă"

A fost taxat Consiliul Judeţean, acum se pregăteşte Primăria. La doar câteva luni după ce a măcelărit salariile funcţionarilor de la judeţ, Curtea de Conturi se pregăteşte să taie şi veniturile salariaţilor municipalităţii. BIHOREANUL a aflat că, potrivit raportului preliminar redactat după controlul încheiat săptămâna trecută, inspectorii Curţii vor să ceară municipalităţii să recupereze de la angajaţii Primăriei, ai Administraţiei Social Comunitare Oradea (ASCO) şi ai Administraţiei Imobiliare Oradea (AIO) nu mai puţin de 1,2 milioane de lei, sumă plătită în 2010 cu titlul de drepturi speciale şi bani de haine.

Situaţia e atât de gravă încât conducerea Primăriei refuză să vorbească. "Controlul s-a încheiat, am avut o conciliere în care fiecare ne-am susţinut argumentele. Acum aşteptăm concluziile finale", spune primarul Ilie Bolojan. Edilul nu pare, însă, nerăbdător să primească răspunsul. Pentru că îl bănuieşte...

10 Gheorghe Bejan.jpgLa rându-i, conducerea sindicatului Civica reacţionează ca paramedicii la locul unei catastrofe. "Le-am cerut colegilor să-şi păstreze calmul. Nu are rost să inducem panica şi să inflamăm spiritele", spune preşedintele Gheorghe Bejan (foto). La fel ca primarul şi ca sindicalistul, majoritatea şefilor din Primărie se tem şi ei să vorbească despre reducerea salariilor. Ca să nu "cheme" nenorocirea sfidând echipa de control...

"Temă de casă"

Orice menajamente sunt, însă, inutile. Dintre toate primăriile mari din Ardeal, doar Oradea mai plătea drepturi speciale şi bani de haine. Acestea se acordă în baza contractului colectiv de muncă semnat cu sindicatul, document care, teoretic, este legea părţilor, şi care a fost avizat la nivelul ministerelor Muncii, Finanţelor şi Administraţiei şi Internelor. Celelalte primării au anulat plăţile de bună voie sau silite. "Primăria Zalău a renunţat la aceste drepturi chiar în timpul controlului Curţii de Conturi, numai să nu fie puşi oamenii să returneze banii", povesteşte un funcţionar.

BIHOREANUL a aflat că, în goană după bani la buget, conducerea Curţii de Conturi a României a avertizat încă din primăvară structurile din judeţe să fie nemiloase, chiar cu riscul ca ulterior instanţele de judecată să infirme soluţiile stabilite de inspectori. "Practica neunitară a instanţelor de judecată, care în unele cazuri au admis că drepturile acordate în baza unui contract sau acord colectiv de muncă sunt legale, iar în alte cazuri că sunt nelegale, nu este de natură a sista efectuarea acţiunilor de control sau audit", se arată în îndrumările conducerii Curţii de Conturi. Altfel spus, inspectorii trebuie să "taie" toate drepturile speciale, chiar cu riscul ca "instanţele judecătoreşti să oblige Curtea de Conturi la plata cheltuielilor de judecată".

În aceste condiţii, e limpede de ce echipa care a făcut controlul la Primărie e opacă la argumente şi declară nelegale drepturile speciale. Pentru prima dată în 11 ani, de când administraţiile locale au tot fost verificate şi nu s-a constatat nicio problemă!

Cu dreptul în mână

Adevărul e că funcţionarii şi-au păstrat drepturile speciale doar pentru că Primăria Oradea nu a sărit calul. Dacă alte primării dădeau şi 1.500-2.000 lei pe lângă salariu, Oradea s-a mulţumit şi cu 500 lei.

Puţini ştiu că sistemul aplicat la nivel naţional a fost gândit în 2001 de Marcel Boloş, pe atunci directorul economic al Administraţiei Patrimoniului Imobiliar, pentru a proteja angajaţii cu cele mai mici salarii. Astfel, cei cu venituri până în 1.700 lei (peste 75% din funcţionarii Primăriei), primeau 535 lei în plus. În schimb, cei cu venituri între 1.700 şi 2.200 încasau 482 lei, iar celor cu venituri peste 2.200 le reveneau 429 lei. Acestora li se adăugau, trimestrial, câte 550 lei (sumă fixă), cu titlul de bani pentru haine.

Cifrele sunt însă înşelătoare, pentru că e vorba de sume brute. După plata impozitelor, funcţionarul rămânea cu circa 60% din banii pentru care semna statele de plată. Dacă se mai adaugă şi faptul că lefurile au fost reduse anul trecut cu 25%, iar al 13-lea salariu, primele de vacanţă şi stimulentele au fost anulate, pentru angajaţii obişnuiţi să muncească în "regim Bolojan", mult şi fără şpagă, nu mai e nicio afacere să fie funcţionari la Primărie.

Cui nu are i se va lua...

Partea cea mai perversă este că angajaţii cu cele mai mici salarii vor pierde cei mai mulţi bani. Spre exemplu, un funcţionar care acum duce acasă 1.300 lei, aşa cum se întâmplă cu majoritatea, va primi pe viitor undeva la 800 lei. Şi nici această sumă nu va fi întreagă, pentru că va trebui să restituie Primăriei, în rate eşalonate pe trei ani, cei 8.620 lei încasaţi în 2010 ca drepturi speciale şi bani de haine.

Din acest motiv, mulţi angajaţi se şi pregătesc să plece. "Sunt însurat, am copil, trebuie să fac ceva. Îmi caut de lucru "afară" ca să îmi pot plăti ratele", spune un funcţionar.

10 Marcel Bolos.jpgCel mai repede îşi vor găsi de lucru specialiştii în atragerea de fonduri europene, angajaţii ideali de care Primăria are nevoie. "În doi ani am pierdut 10 oameni. Mă aştept să plece şi alţii. Avem colegi care în 2009 câştigau 400 de euro pe lună, iar acum câştigă în privat 2.000 euro!", spune Marcel Boloş (foto), şeful Direcţiei Management Proiecte cu Finanţare Internaţională.

Iar situaţia se aplică tuturor inginerilor, contabililor sau juriştilor competenţi, pe care primarul Bolojan riscă să îi piardă. Nu de alta, dar a fost lăsat fără cel mai important mecanism de stimulare. Banii la care angajatul avea dreptul pentru munca sa...


DUPĂ BUGET
45
la sută din angajaţii Primăriei câştigă sub 1.000 lei pe lună


"Când a venit primar, Bolojan a dat afară 200 de oameni spunând că vom munci mai mult, dar pe bani mai mulţi. După trei ani s-a adeverit doar faptul că muncim mai mult. Banii sunt tot mai puţini..."

funcţionar


CONTROL "LA SÂNGE"
Actele pe masă!

Curtea de Conturi a decis să declare drepturile speciale ca nelegale la fix şase luni înainte să fie desfiinţate de noul Cod al Muncii. Funcţionarii bănuiesc că toată tevatura are însă substrat politic. Nu de alta, dar la verificările făcute la AIO şi ASCO, plăţile drepturilor speciale au fost considerate legale, iar când echipa de control s-a mutat la primăria condusă de liberalul Ilie Bolojan acestea au devenit brusc ilegale! Ca să nu fie discuţii, Curtea de Conturi a revenit ulterior, taxând inclusiv angajaţii AIO şi ASCO.

Mai mult, pentru prima dată în istoria controalelor făcute la Primărie, inspectorii Curţii de Conturi au mers până acolo încât au ieşit în teren şi au dat "cep" covoarelor de asfalt turnate anul trecut pe străzile oraşului pentru a verifica dacă acestea au grosimea din proiecte. Inspectorii au făcut controale încrucişate, inclusiv la constructorul Podului Sovata, pentru a vedea dacă grinzile pentru pod chiar există. Deoarece n-au descoperit nereguli majore, au "amendat" doar angajaţii Primăriei, la salarii...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
10 Comentarii
sporuri corecte
păcat că oamenii privesc cu dispreţ munca funcţionarilor, dar fara servicii publice ar fi foarte greu. Salariaţii să nu fie ingrijoraţi, există instanţa care inţelege corect noţiunea de contract între sindicat şi primărie, şi nu tendinţele comuniste ale celor de la C de conturi, care sunt slugile portocalii. Ei cum au luat sume impresionante, le-au dat înapoi oare???????????
Postat 12 Septembrie 2011, 12:45 de Baras Cezar
rasp
DE CE NU SE APLICA SI LA CELELALTE PRIMARII,SE DAU BANI CU NEMILUITA INCLUSIV LA PRIMARIILE DE LA TARA, UNDE MAJORITATEA NU FAC NIMIC..NU POT SA DAU NOMINAL DAR.......ISI DUBLEAZA SALARIILE
Postat 01 August 2011, 12:11 de ionut
nelamuriri...
Sa se prezinte oradenilor situatia numerica a personalului primariei Oradea (inclusiv ,,anexele'', gen AIO!) in anii 1989, 1992, 1996, 2000, 2004, 2008, 2009, 2010, 2011. Sunt convins ca nu se vor publica aceste date in veci ! Pai nu i-ar lua oradenii la suturi pe ,,alesi'' cand ar vedea cum au crescut pe banii lor (ai oradenilor !) numarul trantorilor din primarie ?!
Postat 30 Iulie 2011, 18:36 de fane
Primariei nu cunosc legea!
atunci cum o aplica in calitate de functionar/salariat sau ce sunt limitati in perspectiva de a gandi mai mult ca un functionar, jalniccccc sa te bagi unde nu ai habar de ce te lovesty este o dementa profesionala.asta este sistemul parazitar nu gandesc te pun in pericol oricand, nu sunt receptivi la lege si atunci ce sa respecte? banul nemuncit?
Postat 30 Iulie 2011, 10:18 de auzi angajatii
@gicu
De ce crezi ca s-ar sesiza ANI? S-a sesizat când Ţară a fost şi director la Curte şi prorector la UO? Se sesizează când funcţionarii de la Curte au tot felul de interese patrimoniale în instituţiile controlate? Şi faza cu şpaga e cea mai puţin importantă. In virtutea funcţiei, obţin contracte pentru apropiaţi, locuri de muncă pentru ei şi ai lor, etc. Cine a luat vre-o măsură împotriva lor? Le convine să treacă în actele de control cât mai multe şi mai mari sume, că iau procent din ele, chiar dacă în final instanţele stabilesc că actele de control sunt prost făcute şi nu se justifică punctul de vedere al controlorilor, aceştia tot rămân cu sumele încasate. Ce mai contează că îşi bat joc de oameni. Şi fac toate porcăriile astea pe bani frumoşi. Ce contează că reţin sume fără a respecta un principiu, ca să nu vorbim de lege, ei sunt cei adevărul suprem, tu, praful în drum (ca să mă exprim frumos).
Postat 29 Iulie 2011, 10:40 de eu
sistem de paraziti
sitem de paraziti daca am avea analisti care sa faca radamentul/salariat ati fi socat la salariul platit, nu avem nevoie de bugetari avem nevoie de privati ca sa existe respect reciproc, bugetarii ff putini, va place cum distribuie elena udrea banii, mie personal deloc sa muncesca ea ca sa i imparta, mi se pare normal Un om cu facultate de drept fara mangement si si stiinte econimice nu stie sa faca o analiza economica, simti pe pielea nostra rahatul impus de un marinar
Postat 29 Iulie 2011, 10:17 de roby
conform retetei
Controlul de la Curtea de conturi s-a facut in idea ca doar doar se va gasi ceva impotriva primarului, dar ,deoarece acesta este prea cinstit sa se murdareasca cu ceva,acum sufera angajatii.Mi se pare corect ca seful unei institutii sa premieze angajatii care merita, nu mi se pare corect sa vina curtea de conturi la purificat politic deoarece functionarii curtii de conturi sint cei mai CORUPTI.Am lucrat la ei stiu ce fel de specimente sint,ce bogati sint din ce salar sau din prime de la cei controlati(spagi)Caca-maca,vor pica PDL isti si atunci sa vezi...Bolojan nu te lasa ,te sustinem,eu personal blestem zilnic toti dusmanii dstra.
Postat 29 Iulie 2011, 08:34 de reteta
dan si_mai cum
De ce nu se spune adevarul ?! Cand taierile salariale de 25% erau doar un zvon, taietorii de frunza la caini din primarie au primit o majorare salariala de 25%, adica taierea nu le-a taiat nimic ! Cand s-a taiat fondul de salarii au fost taiate posturile neocupate, DAR BUGETATE !!!! Apoi CL le-a dat liber la tot felul de ,,stimulatii'', care practic le-a dublat veniturile ! In 2010 ,,stimulatiile'' au fost de 2 mil. euro !!! 1(un ) milion din amenzi, penalitati, majorari, adica de la oradeni, celalalt mil. din ,,sponsorizari'' !!! Asa se explica apetitul pt. amenzi si pt. tot felul de ,,recuperari'' de creante, chiar si in numele unor unitati ad-tiv teritoriale din alte judete ! A ajuns primaria firma de recuperari !!! Deci nu le plangeti de mila !
Postat 29 Iulie 2011, 07:00 de ionel
gicu
ANI ar trebui sa verifice averile persoanelor de la Curtea de Conturi!
Postat 28 Iulie 2011, 22:30 de gicu
800 lei
astia sunt banii! vai de voi si de copii vostri dar asa sunt si firmele de constructii care fac licitatii publice isi obliga salriatii sa muncesca pe salarii de nimic ca boierul sa se falesca in POLITICA, asta meritati slugilor care va trebuie stapan, va trebuie BOLOJAN trageti la jug, decat sa faceti o afacere lumea e mare mi bine slujiti , ce sa mai spui! DEMOCRATIA nu inseamna ca astepti loc de munca , comunismul trebuie sa dispara, locul de munca sa nu mai existe fiecare indiviudual sa si faca o afacere de familie si atunci si munca e pe masura randamentului familiei nicidecum sa slugaresti pe banii de mancat si dormit.
Postat 28 Iulie 2011, 16:51 de ha, ha, ha, ha
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON