URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 18 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
19 Octombrie 2014, 12:29

Agro-ţeapă: Întreprinzătorii bihoreni care au pariat pe afacerile agricole de nişă au dat, rând pe rând, faliment

Agro-ţeapă: Întreprinzătorii bihoreni care au pariat pe afacerile agricole de nişă au dat, rând pe rând, faliment MELC, CODOBELC... Deşi mult lăudate, fermele de melci sunt o afacere riscantă. Greu de aclimatizat, moluştele obişnuite cu clima mediteraneană nu rezistă verilor tot mai fierbinţi şi uscate. "Am avut prima fermă model din Bihor. Am ţinut melci doi ani şi, când să fac producţie, mi-au murit şi am dat faliment", spune Nicolae Tăut din Sântandrei
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Nu credeţi tot ce auziţi! Fermele de melci şi de struţi, plantaţiile de paulownia sau de lavandă nu sunt nici pe departe atât de rentabile cum se laudă firmele care vând material biologic.

"Sunt pe pierdere. În primul rând pentru că este vorba de specii care nu au fost aclimatizate la noi, iar în al doilea pentru că nu ai cui vinde. E foarte greu să găseşti astăzi cumpărător pentru carne de melc, ouă de struţ sau lemn de paulownia", spune Nicolae Hodişan, şeful Direcţiei pentru Agricultură Bihor.

Ispita câştigului

07_Nicolae_Hodisan_bihoreanul_1.jpgAfacerile alternative sunt ca un fel de Caritas agricol. Teoretic, după o producţie bună fermierul se umple de bani, practic nu face profit decât modest sau chiar deloc. Aşa s-a întâmplat cu fermele de melci sau struţi şi aşa spun specialiştii că se va întâmpla şi cu plantaţiile de paulownia şi lavandă. "Bihorul are un uriaş potenţial cerealier. Dacă asta ştim produce şi asta se creşte la noi, nu înţeleg de ce să îţi rişti banii în afaceri cu soiuri şi specii neaclimatizate la noi", spune directorul Nicolae Hodişan (foto).

Răspunsul e simplu: pentru ispita câştigului. Nicolae Tăut din Sântandrei a avut la mijlocul anilor 2000 prima fermă de melci din această parte a ţării. "Calculele spuneau că din prima producţie îmi scot investiţia, dar n-am ajuns niciodată să produc", spune Nicu. După doi ani de muncă melcii i-au murit de căldură. "Am lipsit două săptămâni de acasă, cineva a rămas să îi stropească, dar degeaba. Când am venit erau morţi mai toţi".

Melcii au nevoie de o climă mediteraneană - caldă, dar umedă - aşa că la fel de bine puteau muri iarna de frig. De altfel, la fel s-a întâmplat peste tot în ţară. Din cele circa o mie de ferme înfiinţate la nivel naţional în anii 2000 astăzi nu mai există nici 10%.

Desfacere, ioc!

07_Dacian_Palladi_bihoreanul.jpgO afacere la fel de păguboasă este creşterea struţilor. "Eu n-am văzut pe nimeni să facă bani din asta. Motivul e simplu. De produs poate produce oricine, problema este desfacerea", spune consultantul în afaceri Dacian Palladi (foto). La fel ca şi carnea de melc, cea de struţ este considerată o delicatesă. Scumpă, deci fără trecere pe piaţa internă. Iar producţiile sunt prea mici pentru a avea profit în străinătate, la concurenţă cu crescătorii tradiţionali din Australia.

În plus, în Bihor nu mai există niciun abator autorizat, nici măcar pentru tradiţionalul porc de Crăciun, necum pentru păsăroaie cât căpiţa de fân! Astfel, dacă înainte vreme aproape nu exista comună să nu aibă măcar un ţăran cu struţ în bătătură, astăzi au mai rămas doar câţiva crescători în zonele Tinca şi Beiuş. Iar în locul acestor afaceri de nişă au apărut altele...

Reclama e sufletul comerţului...

La o simplă căutare pe internet după numele "paulownia", al copacului-minune care creşte într-un an cât alţii în şapte, lemnul lui fiind utilizat pentru fabricarea mobilierului şi peleţilor, apar o mulţime de oferte de vânzare a răsadurilor. Reclama e ameţitoare. Comercianţii spun că o investiţie de 2.000 euro la hectar aduce în 3 ani venituri înzecite, că arborele nu necesită îngrijiri speciale şi că, odată tăiat, creşte la loc.

De altfel, în Bihor au şi apărut anul acesta primele plantaţii la Gepiu, Şauaieu şi Girişul de Criş. Specialiştii spun însă că fără o atenţie specială aceştia vor ajunge greu la maturitate şi niciodată la înălţimi de 15 metri. "Eu n-am văzut nicăieri în ţară o plantaţie matură de paulownia. Sunt câţiva care vând seminţe sau răsaduri şi se umplu de bani, dar restul cred că rămân cu paguba", spune Marius Maxim, proprietarul unei firme de amenajări peisagistice.

Explicaţia? În ciuda reclamei, paulownia necesită irigare, îngrăşământ şi sol bun pentru a creşte repede. În plus, originar din China, suportă greu frigul. "Sunt suficiente două nopţi de iarnă cu temperaturi sub minus 15 grade şi poate muri toată plantaţia", spune Marius.

Nuc, salcâm, cătină...

La fel ca în cazul copacului minune, specialistul arată că levănţica, o altă afacere la modă, are toate şansele să se ofilească peste iarnă. "Lavanda e o specie mediteraneană destul de bine adaptată, dar sensibilă la frig. Dacă îngheaţă, în primăvară nu mai ai nimic", zice bărbatul.

În locul speciilor de import, specialistul recomandă plantele autohtone. "Nucul, de pildă, e o afacere interesantă. Nu ai probleme cu desfacerea, că poţi vinde sâmburii inclusiv în piaţă. Dacă nu ai acum cumpărător nu-i nicio problemă, că nucile stau şi doi ani, iar la maturitate ai un lemn nobil şi scump", spune Marius. La fel, pentru terenurile mai aride, specialistul recomandă salcâmul, specie invazivă cu dezvoltare rapidă, atât de căutată de prisăcari, sau cătina, perfectă pentru terenurile aride şi cu un fruct tot mai căutat.

Desigur, nu sună la fel de interesant ca afacerile cu struţi, melci, paulownia sau levănţică, dar măcar proprietarii ies pe profit şi nu dau vrabia din mână pentru cioara de pe gard...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
adevarat
Hodisan are dreptate, stie ce vb pt ca este specialist. Daca ar exista traditie pe piata consumului ar fi ok dar sa vinzi materiile prime respective cam greu ca iti fac aia de unde provin speciile concurenta imposibil de invins
Postat 20 Octombrie 2014, 22:21 de gyury
slab articol
foarte slab articol,putin documentat, departe de adevar
Postat 20 Octombrie 2014, 10:28 de sergiu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6739 RON
  • 1 EUR = 4.9754 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON