URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
20 Octombrie 2010, 15:52

Agentul gură spartă

Agentul gură spartă SUPĂRAT. Agentul Adrian Negruţ (foto) susţine că necazul i se trage nu de la şoferul pe care l-a abuzat, ci de la patronul service-ului unde acesta lucrează, fiindcă i-a făcut praf motorul maşinii. "Un dobitoc de om" adică...
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

De peste o jumătate de an, Iosif Domian, un tânăr de 25 de ani din comuna Ţeţchea, aşteaptă scuze de la un poliţist care l-a înjurat. Tânărul a fost implicat într-o tamponare, iar poliţistul care l-a cercetat, agentul rutier Adrian Negruţ, l-a scos ţap ispăşitor din cauza unui conflict pe care omul legii îl avea, de fapt, cu patronul său, care îi stricase maşina personală lăsată la reparat.

Pentru că poliţistul l-a umilit de faţă cu o mulţime de oameni, bărbatul l-a reclamat pentru abuz în serviciu. Degeaba, însă. Procurorul pus să sancţioneze comportamentul deviant al subofiţerului i-a respins plângerea. Motivul? Vocabularul "miliţianului" nu e penal...

13 cu ghinion

08 Iosif Domian.jpgIncidentul dintre poliţist şi şofer s-a petrecut pe 13 februarie, în acest an, în jurul orei 10 dimineaţa, în intersecţia din preajma benzinăriei MOL de pe calea Clujului. Iosif Domian (foto), aflat la volanul unui BMW pe care l-a împrumutat din service-ul unde lucrează, a ieşit din benzinărie şi, în dreptul semaforului dinspre Metro, a fost lovit din spate de un Volkswagen, care a fost proiectat mai apoi într-un stâlp de iluminat.

La faţa locului a ajuns imediat un echipaj de Poliţie din care făcea parte şi agentul Adrian Negruţ. "Totul a decurs normal până când a apărut şeful meu. Când l-a văzut, poliţistul a devenit arţăgos, iar când am vrut să-i explic punctul meu de vedere despre tamponare mi-a retezat-o: "Tu să taci dracului din gură, că lucrezi la atelierul unde mi-au stricat maşina". Iar din drăcuieli nu m-a mai scos. Ba să tac dracului că-mi face dosar penal, ba să tac dracului că mă aranjează, ba să tac dracului că eu am permis de conducere de Spania şi o să văd eu ce o să mi se întâmple", povesteşte Domian.

Din ţânţar, dosar

Tânărul pretinde că, deşi tamponarea s-a produs clar din vina şoferului de la volanul Volkswagen-ului, care l-a lovit din neatenţie în spate, poliţistul a pus incidentul în cârca lui. "La sediul Poliţiei Rutiere, agentul s-a dus la şoferul celălalt şi i-a spus ce să scrie, iar apoi i-a cerut colegului său, Marcel Todoran, să întocmească procesul-verbal de sancţionare pe numele meu, motiv pentru care mi s-a reţinut şi permisul de conducere", afirmă Domian.

Revoltat de comportamentul poliţistului şi de faptul că, practic, acesta s-a răzbunat pe el din cauza unei probleme personale cu patronul său, bărbatul a contestat sancţiunea în instanţă, şi-a angajat avocat şi l-a denunţat pe Negruţ pentru abuz în serviciu. "Dacă el avea o problemă cu şeful meu, trebuia s-o rezolve cu el, nu să se răzbune pe mine, să mă înjure şi să mă amendeze pentru nimic. Măcar de şi-ar fi cerut scuze. Dar n-a făcut-o. E un abuz!".

Comportament exemplar

Plângerea lui Domian a ajuns chiar la şeful secţiei Urmărire Penală din Parchetul Bihor, Adrian Iancu, care însă a avut altă părere. "Numai instanţa judecătorească este competentă să stabilească dacă procesul-verbal de contravenţie a fost legal întocmit. Dacă va respinge plângerea reclamantului, atunci înseamnă că şi măsurile dispuse de poliţist sunt legale. Dacă o va admite şi va anula sancţiunea, totuşi nu i se poate imputa nimic poliţistului, deoarece a acţionat în baza declaraţiilor date de persoanele aflate la faţa locului şi la sediul Poliţiei", spune procurorul, în rezoluţia sa. Pe româneşte, poliţistul are dreptate chiar şi atunci când greşeşte, doar pentru că e poliţist!

Cât priveşte jignirile adresate şoferului, procurorul are o explicaţie la fel de abracadabrantă, tot în favoarea subofiţerului. "În legătură cu expresiile folosite de sus-numit, şi anume « taci dracului din gură », se constată că acestea fac parte din vocabularul sus-numitului", a diagnosticat procurorul.

Nimic personal

Magistratul a găsit o scuză şi pentru ameninţările cu dosarul penal proferate de poliţist la adresa şoferului. "Cu privire la susţinerea sus-numitului (agentul Adrian Negruţ - n.r.) că va întocmi dosar penal, acest lucru e posibil în cazul când, după verificarea permisului de conducere, se constată că acesta nu este în regulă, fără alte semnificaţii pentru partea vătămată". Cum ar veni, o poate face, nu pentru că ar avea ceva personal, ci pentru că poate!

08 Bogdan Mester.jpgRezoluţia l-a lăsat cu gura căscată pe şofer, dar şi pe avocatul acestuia, Bogdan Meşter (foto), care o consideră mai mult o glumă decât un răspuns întemeiat pe argumente juridice. "Prefer să nu comentez motivele pentru care s-a dispus neînceperea urmăririi penale. Rezoluţia vorbeşte de la sine. Noi suntem de părere, în continuare, că poliţistul şi-a folosit abuziv atribuţiile de serviciu, motiv pentru care vom uza de căile de atac", a declarat avocatul.

Altfel spus, printr-un alt proces, va ataca rezoluţia procurorului, pentru ca Parchetul să-şi facă datoria cu seriozitate. Va avea sau nu şanse de izbândă? Vorba lui Negruţ: dracu' ştie !


EU NU ÎNJUR!
Lucrat de "un dobitoc"

Deşi în mod normal ar trebui să fie mulţumit, culmea e că nici măcar poliţistului nu-i place soluţia procurorului. Iar asta pentru că, zice agentul Adrian Negruţ, el doar şi-a făcut datoria, fără să-l ameninţe pe şofer şi aplicându-i legal sancţiunea. Poliţistul spune că procurorul nici măcar nu l-a audiat şi, ca atare, nu avea de unde să-i cunoască vocabularul, ca să-i pună în cârcă un limbaj nepotrivit. "Eu nu am fost audiat la Parchet, ci doar de cei de la Serviciul de Protecţie Internă al Poliţiei. Nu ştiu de unde a scos procurorul că expresiile alea fac parte din vocabularul meu. Eu nu înjur", pretinde agentul.

Poliţistul susţine că acuzaţiile şoferului sunt minciuni, pentru că "nu eram tâmpit să-l înjur de faţă cu lumea", şi crede că a fost reclamat nu din "orgoliu", ci pentru că a fost pus de patronul respectivului, Ciprian Baba. "Un dobitoc", spune Negruţ, cu care este în conflict pentru că l-a "ţepuit". I-a distrus în service motorul maşinii şi a refuzat să-l despăgubească, profitând că nu i-a cerut chitanţă. "Dacă nu eram poliţist, îi dădeam foc la toată şandramaua". Aşa, însă, bine că este, totuşi, un om al legii şi nu pune foc pe unde vrea ca să-şi facă singur dreptate...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
8 Comentarii
:))
NEGRUTZ, NEGRUTZ. DINASTEA FACI TU MAI BAIETE? :)))))
Postat 01 Mai 2011, 19:20 de Georgiana
d-l agent GURA SPART
PAI SE VEDE CLAR DIN CE DECLARATII DA NEGRUT CA ESTE UN OM DE NIMIC NU STIE DECAT SA INJURE EXCAT CUM SPUNE DOMIAN SI SA INSULTE OMANEII, PE NEDREPT ESTI UN OM DE NIMIC SI FARA CARACTER NEGRUT.
Postat 21 Octombrie 2010, 10:08 de XY
???
ESTI SIGUR CA TI-AU SCHIMBAT TOATE PIESELE DE PE DEVIZ???????????
Postat 20 Octombrie 2010, 21:00 de DAN VERES
???
poate faceti un articol si despre ''profesionistii de la cidan''....mie imi este rusine sa spu n ce plasa mi-au dat !!!!! daca la tamponat din spate este vinovat nu inteleg ce mai cauta in articol.....iar de service cidan incet incet lumea isi vor da seama ca sunt niste tepari doar.
Postat 20 Octombrie 2010, 20:58 de florin
dudane
Ce are sula cu prefectura?una e tamponarea si alta spui...Ai fost vinovat sau nu de tamponare?Restul sunt vorbe goale ca sa te scoti ca sa nu platesti pagubele la masina pe care ai condus-o ca un baiat șmecher!Daca ai fii corect sau daca justitia ar fi corecta ,ar trebui sa-iaudieze pe toti soferii,si pe toti pe care i-ai sunat sau s-ar uita la inregistrarile video de la MOL .Dar tu nu esti decat INGERAS precum toti pe care ii amendeaza Politia si au in spate pe cineva tot din Politie dar cu grad mai mare precum comisar-sef.............
Postat 20 Octombrie 2010, 18:57 de dudane
CU CAT TEA PLTIT
Cu cat te-a platit Negrut sa le faci reclama proasta la cei mai buni mecanici din oras?, eu imi fac masina la bieti de la Cidan de pe centura de cativa ani buni si toti prieteni mei isi fac masina acolo si nici o data nu am avut probele cu ei.. Din partea mea au 10 cu plus si la calitatea pieselor si la manopera..
Postat 20 Octombrie 2010, 17:57 de UN CLIENT
da
politistii se comporta asa pentru ca li se permite si sunt acoperiti de sefi, procurori....dar surpriza nu toti asupra carora se comit abuzuri stau cu mana in fund...de exemplu am aflat "pe surse" ca un anume agent Popitiu Cristian a suparat tare pe cineva care s-a jurat ca il rezolva....de 3 saptamani umbla vorba in targ ca cel ce il cauta il urmareste si vrea razbunare..sfatul meu ..sa aiba grija pe unde umbla ..se vrea un exemplu dupa modelul Danezu Targoviste
Postat 20 Octombrie 2010, 16:46 de dan capitan de plai
sss
.......mai baieti este vorba de service-ul ala de pe centura,a baietilor care au lucrat la D&C???? daca da atunci d-l Negrut are perfecta dreptate.acolo se fura ca in vestul salbatic fara menajamente.politistul nu este singurul tepuit de profesionistii de acolo,mai sunt o gramada ca toata lumea stia ca este un service bun dar nu stiu ca vechile obiceiuri de a fura de la D&C nu se uita.eu am un passat si am mers si eu sa vad ce bate la masina:mi-au schimbat toate bratele sus. de pe partea stg si am fost asigurat ca problema s-a rezolvat-intradevar nu mai batea ,am platit piesele a fost ok.problema a fost dupa 2 saptamani cand la vulcanizare am vazut ca 2 brate erau noi ,doua vechi::teapa am luat-o ca un prost.
Postat 20 Octombrie 2010, 16:19 de ares
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON