URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 19 DECEMBRIE 2018

Ediția tipărită

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă circuli prin oraş, este imposibil ca la 2-300 de metri să nu dai peste un mic şantier. Ba se sparge o stradă, ba se renovează o clădire. Se introduc ţevi, se raşchetează asfaltul, se amenajează pietonale, este o efervescenţă de parcă la noi s-ar ţine Olimpiada Constructorilor.
Zic şi eu
Adrian Cris
În urmă cu peste un deceniu, un clujean teribilist zicea că s-a săturat de România. Cum n-a explicat că, de fapt, se săturase de balcanism, de corupţie, de minciună, de demagogie, naţionalism primitiv, murdărie şi dezordine, a fost pus la index ca vândut ungurilor. De câteva luni, patru primari din Transilvania pregătesc o iniţiativă mult pragmatică, deci şi mai "periculoasă" decât manifestul lui Sabin Gherman...
Cum a fost?
Lucian Cremeneanu
Faţă de ediţiile de mai demult, la Gala Premiilor lui Bihorel de anul acesta au lipsit aproape toţi destinatarii înţepăturilor publice cu parfum de premiu. Nu a fost o surpriză pentru nimeni. Din păcate, acesta este un semn că, deşi râde tot mai mult, clasa politică se află într-o pierdere constantă a simţului umorului. Premiile lui Bihorel nu au vrut să umilească niciodată, ci doar au luat în balon lucruri cunoscute de toată lumea: derapaje pe lângă lege, tare de comportament, învârteli şi mânăreli făcute pe sub masă, eşecuri profesionale sau chiar condamnări.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveţi despre cerinţele organismelor europene adresate României privind consolidarea statului de drept şi stoparea modificării legilor justiţiei?
De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
Competenţa de soluţionare a recursurilor declarate împotriva hotărârilor pronunţate în apel de tribunal, în cauzele având ca obiect cereri evaluabile în bani în valoare de până la 200.000 lei inclusiv, ca urmare a pronunţării Deciziei nr. 369/30 mai 2017 a Curţii Constituţionale a României, revine curţilor de apel.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Sistemul colector urinar, format din bazinetele renale (formaţiunile care "captează" urina din cei doi rinichi), cele două uretere ("tuburile" prin care urina ajunge la vezică), vezica urinară şi uretra ("tubul" prin care urina se elimină) este "căptuşit" cu nişte celule epiteliale denumite în ansamblu "uroteliu". Toată această zonă este expusă influenţelor carcinogene, dar cea mai frecventă tumoră este cea a vezicii urinare, urmată de cea de la nivelul bazinetelor.
Psihologul Bihoreanului
Razvan Coloja
Vorbim de o "explozie" de depresie în rândul fetelor începând cu anul 2012 şi până în prezent şi toate aceste adolescente au un singur lucru în comun: petrec mult timp pe telefoanele mobile ori în faţa canalelor social media.
31 Octombrie 2017, 08:03

Agenta Nutripork: APM Bihor a ajuns pe mâna Olimpiei Mintaş, autoarea studiului care pledează pentru reautorizarea fermei de porci

Agenta Nutripork: APM Bihor a ajuns pe mâna Olimpiei Mintaş, autoarea studiului care pledează pentru reautorizarea fermei de porci ŞAH MAT? Numirea la conducerea APM Bihor a Olimpiei Mintaş (foto), care a furnizat constant studiile de mediu favorabile grupului Nutrientul şi i-a apărat vehement interesele, este o "lovitură de maestru" în lupta cu orădenii a magnatului Iosif Pazuric (medalion). Pentru Florica Cherecheş, unul dintre puţinii oficiali bihoreni care a pus public problema poluării, reprezintă chiar confirmarea zvonului că afaceristul are atât de multă putere încât poate obţine o autorizaţie de mediu când şi cum vrea...
Agenta Nutripork: APM Bihor a ajuns pe mâna Olimpiei Mintaş, autoarea studiului care pledează pentru reautorizarea fermei de porci 2 ÎN 1. În calitate de specialist al firmei Acormed, Olimpia Mintaş (medalion) nu a realizat doar studiul prin care recomandă reautorizarea fermei de porci (foto), ci şi pe cel pentru extinderea complexului de pui din Palota, din acelaşi grup Nutrientul, proiect care nu s-a mai realizat din cauza opoziţiei localnicilor. La dezbaterea publică de anul trecut, Mintaş a reuşit să-i enerveze pe participanţi, spunându-le că realizarea a 8 noi hale pe lângă cele 10 deja existente nu îi va deranja, pentru că "va afecta calitatea aerului atmosferic în limite admisibile". Este lesne de înţeles de ce numirea ei subită la şefia APM nu miroase bine...
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Începând din această săptămână, ferma de porci Nutrientul nu mai are autorizaţie de mediu. Orădenii nu trebuie să aplaude, însă, căci asta nu înseamnă că nu îi va mai împuţi.

Aşa cum se ştie, Nutripork a cerut Agenţiei pentru Protecţia Mediului Bihor să îi elibereze o nouă autorizaţie, pe acelaşi amplasament. Şi, tocmai când a început dezbaterea acestei solicitări, conducerea APM Bihor a fost schimbată, noua directoare fiind Olimpia Mintaş, taman autoarea studiului comandat de fermă ca argument pentru reautorizare.

În faţa acestei schimbări, pe care o consideră o sfidare pe faţă la adresa orădenilor, deputata PNL Florica Cherecheş strigă adunarea. Ea pregăteşte un protest de stradă, ca autorităţile să priceapă că orădenii n-au de gând să se lase duşi de nas...

Numire surpriză

Iosif Pazurik, patron NutrientulAşa cum BIHOREANUL a arătat luna trecută, Nutripork, firmă din grupul Nutrientul patronat de magnatul Iosif Pazuric (foto), a depus, pe 6 septembrie, la APM Bihor dosarul pentru obţinerea unei noi autorizaţii de mediu integrate pentru ferma cu o capacitate de 10.000 de porci din cartierul Ioşia.

Cea mai mare parte din dosarul de sute de pagini este un studiu ce cuprinde argumentele pentru care ferma ar trebui să primească o nouă autorizaţie, printre care faptul că laguna de stocare a dejecţiilor a fost impermeabilizată ori că sistemul de ventilare a fost dotat cu o instalaţie de abur uscat ce va neutraliza duhoarea. Acelaşi studiu recomandă şi plantarea unei perdele vegetale în jurul fermei, obligaţie pe care Nutripork a avut-o şi în ultimul deceniu dar de care nu s-a achitat. Comandat şi plătit de Pazuric, studiul a fost întocmit de firma orădeană Acormed, specializată în consultanţă de mediu.

Săptămâna trecută, lucrurile au luat, însă, o turnură neaşteptată: conducerea APM Bihor a fost schimbată peste noapte. În locul Adrianei Calapod, şefa Serviciului Monitorizare şi Laboratoare, care conducea instituţia, ca interimar, de un an, a fost numită Olimpia Mintaş, nimeni alta decât acţionară şi administratoare a Acormed şi coautoare a studiului pro-Nutripork.

Debut cu concediu

Şef de lucrări la departamentul de Zootehnie al Facultăţii de Protecţia Mediului, unde predă biofizică şi agrometeorologie, fizica atmosferei şi poluare radioactivă, noua directoare a APM n-a mai lucrat niciodată în această instituţie. În schimb, pe lângă Acormed, ea mai este director executiv al firmei CIAC, patronată de soţul ei, Ioan Mintaş, un fost PSD-ist "emigrat" în ALDE, cu nevastă cu tot. Olimpia Mintaş a mai deţinut o funcţie publică între 2012-2013, când a fost director adjunct în Ministerul Dezvoltării Regionale.

Cum de a ajuns directoare la APM Bihor taman acum, când Nutripork are nevoie de girul acestei instituţii, nu este clar. BIHOREANUL a cerut lămuriri conducerii Agenţiei Naţionale, dar solicitarea scrisă a rămas deocamdată fără răspuns. Cert este că femeia şi-a început mandatul cu... o pauză. "Acum sunt în concendiu medical. V-aş fi foarte recunoscătoare dacă m-aţi lăsa să îmi revin", a declarat Mintaş.

Completări la dosar

Olimpia Mintaş a abstentat, de altfel, de la şedinţa Comisiei de Analiză Tehnică din cadrul APM, desfăşurată miercurea trecută, în care s-a discutat pentru întâia oară solicitarea Nutripork. Foarte posibil, noua directoare s-a "refugiat" în concediu tocmai pentru a nu ajunge într-un conflict de interese. Dacă ar fi fost la muncă, ar fi trebuit să conducă dezbaterea propunerii venite tot din partea ei, dar ca reprezentant al Acormed.

În lipsa ei, şedinţa a fost prezidată de şefa Serviciului Avize, Acorduri, Autorizaţii, Timea Mare, care a declarat BIHOREANULUI că, în urma discuţiilor cu colegii ei, i-a comunicat reprezentantei Acormed prezentă la întâlnire, partenera lui Mintaş, Gabriela Vicaş, să depună şi un plan de măsuri pentru reducerea mirosurilor. Acest plan nu face parte din documentele obligatorii prevăzute de lege, însă poate fi solicitat dacă se consideră că este oportun. În acest document, beneficiarul trebuie să arate concret ce anume va face ca duhorile emanate de fermă să nu polueze împrejurimile. Nutripork va trebui să prezinte planul în această săptămână. Apoi, se va decide data, locul şi ora dezbaterii publice a solicitării, ce va fi anunţată cu 20 de zile înainte, într-un ziar local şi pe site-ul Agenţiei.

Care va fi finalitatea procedurii este greu de previzionat. Cert e însă că autorizaţia de mediu a fermei a expirat pe 29 octombrie, ceea ce înseamnă că, de la acea dată, în hale nu mai pot fi aduşi alţi porci, ci doar crescute animalele care deja sunt acolo.

"Nu eliberaţi autorizaţia!"

Florica Cherecheș, deputat PNLÎntreaga situaţie a declanşat o poziţie radicală din partea deputatei PNL Florica Cherecheş (foto), singurul oficial bihorean care a reclamat public şi fără întrerupere duhoarea emanată de fermă. După ce în ultimii ani a bombardat cu adrese ministerele Mediului, Sănătăţii şi Agriculturii, cerând soluţii inclusiv pentru relocarea fermei, cu 10 zile înainte ca autorizaţia Nutripork să expire Cherecheş a trimis o scrisoare conducerii APM Bihor. "Vă rog, în numele acestor zeci de mii de orădeni şi bihoreni, să evaluaţi cu cea mai mare atenţie şi responsabilitate situaţia şi să nu eliberaţi autorizaţia, pentru că această firmă a demonstrat că nu îi pasă de ce spun oamenii şi sfidează orice reclamaţie sau sugestie", a scris deputatul.

După ce s-a aflat că Mintaş a fost unsă şefă la APM Bihor, aceeaşi Cherecheş a transmis o întrebare scrisă ministrului Mediului, Graţiela Gavrilescu, cerându-i să explice bizara numire. Cherecheş a aflat că Mintaş a fost detaşată director executiv la APM dintr-o funcţie de consilier la ANPM, câştigată printr-un concurs (care nu apare pe site-ul instituţiei) pe 5 octombrie. Catalogând drept "revoltător" faptul că Mintaş este unul dintre autorii studiului Nutripork, adică al "piesei de rezistenţă în obţinerea noii autorizaţii", liberala s-a arătat convinsă că prin această numire se ignoră pur şi simplu reclamaţiile orădenilor. "Se confirmă astfel, zvonurile că proprietarul firmei Nutripork îşi poate rezolva autorizaţia în condiţiile în care le doreşte", a acuzat Cherecheş.  

Ieşiţi în stradă!

Mai mult, vinerea trecută, PNL-ista a anunţat că pregăteşte un protest împotriva demersurilor de reautorizare a fermei. Cherecheş a reamintit câteva din lipsurile Nutripork, precum perdeaua vegetală, enzimele de slabă calitate folosite pentru neutralizarea mirosurilor ori faptul că se află la mai puţin de 1.000 metri de zonele rezidenţiale, aşa cum impune un ordin al Ministerului Sănătăţii. Distanţa prea mică nu va conta, însă, în procedura de reautorizare, deoarece este un criteriu ce se aplică doar fermelor nou înfiinţate; altfel spus, e un "drept" câştigat deja de Pazuric.

Parlamentarul a mai descoperit o anomalie la şedinţa de la APM, în procesul verbal: chimista Vicaş a participat la întâlnire atât ca reprezentant al Acormed, cât şi al Nutripork. Ceea ce, fireşte, pune sub îndoială acurateţea şi obiectivitatea studiului care recomandă reautorizarea!

"Îi chem pe orădeni în stradă, să le spunem apăsat celor de la instituţiile statului, care ar trebui să aibă grijă de calitatea aerului şi de sănătatea populaţiei, că ce simţim e ceva real şi nu mai vrem să suportăm! Nu se poate ca această fermă să mai primească autorizaţie de mediu. Zece ani ne-am plâns de mirosuri şi de duhori", a declarat Cherecheş. Manifestarea va avea loc la o dată pe care parlamentarul o va anunţa. Aşadar, lupta este oficial deschisă..


MEMORIU DIN VECIN
"Ţineţi cont de noi!"

Nadia Pal, ecologistPână când vor putea să-şi spună cu voce tare doleanţele faţă de Nutripork, la protest sau la dezbaterea publică, unii cetăţeni au reacţionat în scris. În numele locuitorilor din comună, şi ei deranjaţi de duhoare, Asociaţia Sîntandrei Metropolitan Area a transmis un memoriu către APM Bihor. Documentul, semnat şi în nume personal de Nadia Pal (foto), fost candidat la Consiliul Local Oradea şi, totodată, cea care în 2015 a strâns peste 3.000 de semnături de la orădeni pentru închiderea fermei, înşiră o serie de condiţii legale sau recomandate de directive europene pe care ferma nu le îndeplineşte în prezent, cum ar fi distanţa faţă de zonele rezidenţiale, lipsa unei staţii de epurare şi lipsa unui plan de mirosuri.

"Vă rugăm ca, în luarea deciziei legate de desfăşurarea activităţii în acest complex zootehnic, să fie respectate toate normele şi legislaţia europeană în vigoare şi, nu în ultimul rând, să se respecte oamenii afectaţi, care şi-au exprimat în permanenţă nemulţumirea faţă de modul în care această societate şi-a desfăşurat activitatea", se arată în memoriu.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
macelara
Are doamna asta Mintas o figura de macelar sef.
Postat 02 Noiembrie 2017, 10:01 de andreimagheru
Proverb chinez
Un nebun arunca o piatra in apa si 10 intelepti sar dupa ea ca sa o caute!:)))))))))))
Postat 01 Noiembrie 2017, 21:09 de Unulgalben
Pastile de neutralizare a mirosului mai scumpe nu ai cum sa garantezi ca vor fi folosite in fiecare zi
Dar daca si-ar face Nutrientul statie de captare biogaz, cum a zis Bolojan, cum s-a facut deja la statia de epurare si la depozitul de gunoaie, ar fi cea mai eficienta solutie de rezolvare a problemei pastrand locatia. Chiar mai mult, ar fi o investitie generatoare de venit pentru ferma, reducand costurile cu energie (termica si electrica).
Postat 31 Octombrie 2017, 16:46 de unu
sa nu fim neincrezatori
Eu , cred ca nu se va rezolva nimic,, fiindca nu de zece ani, ci de zeci de ani statul nostru ignora cetateanul si_l lasa sa sufere ! Eu, cred ca doamna din foto este bolnava, fiindca consumul necumpatat de carne de porc poate cauza probleme , chiar si vizibile, ceea ce nu o sa o impiedice sa unelteasca, chiar si din umbra in favoarea firmei urat mirositoare. Eu, cred ca patronul firmei vrea sa investeasca in tehnologie pentru diminuarea poluarii, dar daca nu este nici o institutie a statului care sa ii impuna acest lucru cat mai rapid, ramanem cu ce avem. Pana la urma se adevereste vorba lui baciu Ioane, ,,doamne fereste sa treaca putinul asta rau, ca asa bine nu o sa fie niciodata"'!!!!!
Postat 31 Octombrie 2017, 14:28 de iahim
reiterez si completez
cum de un fizician, broker, ecologist, doctor electrician, inginer, profesor, expert, consultant, pe de asupra si afacerist sa accepte un post la stat platit cu cateva mii de lei ..... ma scuzati, nu stiu cu ce semn de punctuatie sa inchei pentru ca nu imi dau seama daca am intrebat sau am raspuns! cat de impartiali vor fi angajatii APM Bihor in luarea unei decizii, stiind ca dupa revenirea din medical vor fi la mana noii directoare??? probabil ca madam ca sa scape de cele zornaitoare isi va da demisia, insa intimidarea isi va fi facut treaba pt suine!...dar, cu un maestru procuror toti vor ajunge la padoc cu haine si mancare gratis...bineinteles daca procurorul nu e si mare maestru...mason. RUSINE SA VA FIE
Postat 31 Octombrie 2017, 12:53 de ferfeleaga
count display

FOTO BIHOREANUL

 • Urmaşii Marii Uniri îşi cinstesc înaintaşii: În Chioag a fost dezvelită o placă în memoria săteanului care s-a dus, în 1918, la Alba Iulia (FOTO)
 • Cartea 'România, te iubesc' a fost lansată la Oradea. Jurnalistul Alex Dima: „Aici este dovada că se poate!” (FOTO/VIDEO)
 • Drumul nou dintre Oradea şi Sântandrei, deschis circulaţiei. Cei doi primari au anunţat noi investiţii în traficul dintre cele două localităţi (FOTO/VIDEO)
 • Zăpada face ravagii în Bihor: 79 de localităţi fără curent, peste 28.000 de cetăţeni afectaţi! (FOTO)
 • A venit zăpada! Utilajele RER Vest au ieşit pe străzile Oradiei (FOTO)
 • „Lumea contemporană. Puncte de vedere”: La Muzeul Țării Crișurilor a fost vernisată expoziția de sculptură a artistului Ovidiu Pascu (FOTO)
 • Gala Premiilor lui Bihorel 2018. Petrecere cu poante video, caricaturi şi concert Compact la Majoratul BIHOREANULUI. Vezi câteva momente! (FOTO / VIDEO)
 • Campionul K1 Adrian Maxim, prins de procurorii DIICOT Oradea cu un kilogram de cannabis. Sportivul a fost arestat şi trimis în judecată (FOTO)
 • Patriotul Ervin: Cine este orădeanul care a inaugurat Podul Centenarului cu o Dacie tricoloră (FOTO)
 • Două zile de reduceri: S-a deschis KiK, la ERA Park Oradea! (FOTO)

TIMP LIBER

Timp liber

CURS VALUTAR

 • 1 USD = 3.8697 RON
 • 1 EUR = 4.5959 RON
 • 1 HUF = 0.015 RON