URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
04 Iulie 2018, 08:07

"Afumaţi" la Râpa: Protejaţi de poliţişti, doi fraţi i-au dus pe ţiganii din Tinca în pragul dependenţei de droguri

'Afumaţi' la Râpa: Protejaţi de poliţişti, doi fraţi i-au dus pe ţiganii din Tinca în pragul dependenţei de droguri LA BINE ŞI LA GREU. "Sângele apă nu se face! Să nu uiţi niciodată asta! Îţi voi fi alături mereu, scump şi iubit frate", îi transmitea Florin Puşcău fratelui său, Valentin, de ziua lui, în luna februarie, când deja erau în atenţia procurorilor DIICOT. Tot împreună au ajuns acum şi în faţa judecătorilor (foto: Facebook)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Poliţiştii Antidrog au primit pontul anul trecut, pe 30 martie. Doi fraţi din Tinca, Valentin şi Florin Puşcău, vindeau substanţe psihotrope, mai ales romilor din comună. De 1 aprilie, procurorii DIICOT au autorizat un investigator sub acoperire, care să-i supravegheze.

După o lună, investigatorul făcea prima tranzacţie cu aceştia, dar misiunea a continuat, ofiţerul şi colaboratorii săi lucrând sub identităţi ascunse aproape 6 luni, timp în care au descoperit că fraţii Puşcău aveau inclusiv protecţia poliţiştilor din zonă, care îi scăpaseră şi dintr-un dosar de braconaj.

Lanţul slăbiciunilor

În rechizitoriul întocmit anul acesta pe 7 iunie şi intrat în posesia BIHOREANULUI sub forma unui extras, procurorii DIICOT Oradea descriu felul în care fraţii Valentin şi Florin Puşcău, din satul Râpa, comuna Tinca, au intrat, pe rând, în afacerile cu etnobotanice. Primul a fost Florin care, arată martorii, ar fi făcut primele livrări de substanţe interzise în 2015. Valentin, conform propriilor depoziţii, doar îl ajuta, "în sensul că livra psihoactive consumatorilor atunci când fratele nu era acasă".

Unul dintre clienţi, salontanul Nagy Mark, venea la ei aproape zilnic ca să cumpere etnobotanice, iar de la un moment dat le-a devenit dealer, preluând "marfă" pentru a o revinde în cercul său de prieteni.

Ioan Frese, traficant de droguriEtnobotanicele proveneau de la orădeanul Ioan Frese (foto), condamnat la amendă penală tot pentru trafic de stupefiante într-un alt dosar al DIICOT, şi care se ocupă de trafic mai mult ca să-şi poată plăti propriul consum, spun anchetatorii. "Inculpatul este un vechi consumator de psihoactive şi, cu toate că a făcut mai multe încercări de a se opri, nu a reuşit, fiind consumator în continuare", se precizează în rechizitoriul în care Frese a fost inculpat alături de fraţii Puşcău şi de Nagy, pentru deţinere şi comerţ cu produse susceptibile de a avea efecte psihoactive, faptă pedepsită cu închisoare de la 6 luni la 3 ani.

Flagrant x 4

Nagy Mark, traficant de droguriPorivit actului de acuzare, investigatorii sub acoperire au încheiat 12 tranzacţii cu fraţii Puşcău şi cu Nagy Mark (foto). Unele s-au desfăşurat în Salonta, în localuri publice sau în parcări, altele în Râpa, unde luau marfa chiar din faţa casei în care stau cei doi fraţi.

Afacerea a fost stopată pe 7 septembrie, după mai bine de 5 luni de supraveghere, printr-o operaţiune complexă a anchetatorilor. Sub supravegherea procurorului Nicolae Creivean, poliţiştii Antidrog au organizat în paralel o acţiune de prindere în flagrant a lui Ioan Frese, furnizorul fraţilor Puşcău, şi percheziţii în Râpa, acasă la traficanţi, şi în Salonta, la dealerul acestora, Nagy, toţi cei patru fiind reţinuţi pentru 24 de ore, iar ulterior puşi sub control judiciar.

La promoţie

Conform declaraţiilor consemnate de anchetatori, consumatorii de etnobotanice au dezvăluit că au cheltuit sume imense pe marfa cumpărată de la fraţii Puşcău. Cei doi traficanţi îşi ademeneau clienţii împărţind doze "promoţional", pentru ca începătorii să prindă gustul şi apoi să cumpere pe bani. "În rândul romilor din Tinca se ştia că inculpaţii se ocupă de comercializarea de psihoactive", a mărturisit un tânăr din colonie, care le era client ocazional, cumpărând plicurile "prin intermediul unui prieten".

Alţi doi romi au cumpărat de la fraţii Puşcău produse de peste 7.000 lei, iar un altul a aproximat că a cheltuit pe etnobotanice peste 13.500 lei, susţinând că a ajuns dependent şi că nu de puţine ori a vândut lucruri din casă pentru a le achita doza de care avea nevoie.

Schimbare de furnizor

De departe, cel mai mult – 105.000 lei – a cheltuit, totuşi, Nagy Mark, deopotrivă consumator şi dealer al fraţilor Puşcău. Salontanul a povestit că i-a cunoscut pe cei doi prin 2014-2015, iar până în 2017 s-a aprovizionat numai de la ei, făcând "aproape zilnic drumuri până în Râpa, ca să cumpere 2-3 plicuri". O parte era pentru consumul propriu, alta pentru prieteni.

În vara lui 2017, a spus Nagy, etnobotanicele fraţilor Puşcău nu au mai fost de calitate, motiv pentru care "s-a mutat" direct la furnizorul celor doi, adică la Frese, căruia în două luni, iulie şi august, i-a mai băgat în buzunar peste 13.200 lei. De altfel, orădeanul i-a confirmat declaraţia, precizând că la rându-i şi-a cheltuit profitul pentru a-şi asigura consumul propriu.

Profit din fumuri

Cât despre cei doi fraţi din Râpa, Valentin Puşcău a pretins că s-a implicat în traficul cu etnobotanice doar din vara lui 2017, câştigând în total numai 1.500 lei, plus că fratele său, Florian, îi plătea consumaţiile făcute prin localurile pe care le frecventau împreună.

La rându-i, acesta a susţinut că s-a apucat de traficul de etnobotanice abia de prin 2016, luând de la Frese cam 20 de punguliţe cu substanţe pentru fumat în fiecare lună, la un preţ de 10 lei/pungă ori 50 lei/gram. Cantitatea s-a dublat anul următor, când a crescut şi numărul clienţilor, cumpărând lunar circa 40-50 de plicuri. Cheltuielile, în jur de 3.600 lei, s-au amortizat şi a ieşit în profit, încasând, după spusele sale, cam 18.000 lei.

Suma nu corespunde deloc adevărului, zic procurorii, care au calculat că a câştigat mult mai mult. Doar în perioada martie - septembrie 2017, spun ei, cât a durat supravegherea grupului, Florin Puşcău a încasat 37.970 lei, fratele său, Valentin, a vândut etnobotanice de 16.285 lei, salontanul Nagy Mark a câştigat 6.080 lei iar orădeanul Ioan Frese 16.290 lei.

Pentru suma respectivă, în total peste 76.000 lei, anchetatorii au pus sechestru pe toate bunurile celor patru inculpaţi şi au cerut instanţei ca, în cazul unei condamnări, să dispună confiscarea banilor prin executarea silită a traficanţilor. În cazul fraţilor Puşcău au de unde, căci la percheziţii poliţiştii au ridicat din casa acestora 26.990 lei şi aur de circa 7.000 lei, semn că afacerea a fost suficient de profitabilă...


PROTEJAŢI DE POLIŢIŞTI
Şpagă în... peşte

Odată cu fraţii Valentin şi Florian Puşcău, în colimatorul procurorilor au intrat şi doi poliţişti, Ionică Ionele, şeful Postului de Poliţie Tinca, şi ajutorul său, Florin Sălăgean, bănuiţi că ar fi închis ochii la afacerile traficanţilor.  

Indiciile au apărut din interceptări telefonice ce arată că la un moment dat, când unul dintre fraţi fusese prins la braconaj, ca să-l scape de dosarul penal poliţiştii i-au cerut "cotizaţii" în natură, şi anume peşte. "Nu cred că poliţiştii n-au ştiut că au atâţia consumatori de etnobotanice în zonă, în condiţiile în care aceştia mergeau la fraţii Puşcău după doze ca şi cum ar fi mers la birtul din sat, să bea o cinzeacă", au povestit anchetatorii BIHOREANULUI.

Ambii subofiţeri au fost daţi pe mâna Parchetului Bihor, pentru suspiciuni de corupţie. În timpul cercetărilor, traficanţii au fost audiaţi ca martori denunţători, recunoscând că i-au mituit pe poliţişti. De altfel, dosarul de braconaj a şi fost închis de Parchetul Salonta în baza referatului întocmit de cei doi poliţişti, procurorii dispunând renunţarea la urmărire penală. Nu la fel s-a întâmplat cu cei doi subofiţeri, trimişi în judecată în luna martie, pentru luare de mită.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
6 Comentarii
Garcea
Sunt satul de vorbe de genul vom continua cercetarile vom lua masuri etc si in final sunt curatati reevaluati si sunt ca noi .La palarie cu spagari .
Postat 05 Iulie 2018, 06:45 de sss
@sss
Nu stiu de unde ai scos-o ca sunt fratii mei, sau ca as fi avocatul lor. Chiar nu am incercat sa ii apar in nici un fel. Ti-am atras doar atentia ca in ultimul alineat scrie clar ca au fost trimisi in judecata pentru luare de mita, ceea ce nu-i tocmai de ici de colo. Cat despre semnele de punctuatie, te indemn sa le folosesti, altfel nu se intelege nimic din ce spui.Nu m-am legat de persoana ta si te rog sa nu o faci nici tu. M-am legat doar de frazele fara sens pe care le versi pe aici degeaba.Invatati sa cititi un text pana la capat si dup-aia sa va dati cu parerea. sau, daca stii tu mai multe despre cei doi, cum ca ar fi favorizati in continuare, de ce nu faci o sesizare la organele abilitate?
Postat 04 Iulie 2018, 22:11 de Cata78
salarii tiganesti
de unde aveau tiganii din tinca banii astia?
Postat 04 Iulie 2018, 16:45 de roger
La palarie cu spagari urgent
Tu esti avocatul lor sau carei problema sau ai sarit repede in apararea" fratilor" tai cat despre virgule si alte semne de punctuatie caci asa se numesc e drept ca din graba le-am omis totusi aici nu e test la dictare aici e vorba de corupti pana in maduva oaselor care desi sunt trimisi in judecata cu suspiciuni rezonabile ,practica in continuarea meseria linistit ori ar cam trebui scosi pe tusa pana terminarea procesului oricum in zona mai sunt cativa clienti care ar putea fi luati la intrebari dintre frati tai ma refer .
Postat 04 Iulie 2018, 11:55 de sss
@sss
Ai citit ultima fraza din articol? Eu cred ca nu, ca altfel nu te trezeai comentand aiurea intr-o fraza de 100 de cuvinte asternute fara sens. Foloseste punctul si virgula, crede-ma ca au utilitatea lor. "Ambii subofiţeri au fost daţi pe mâna Parchetului Bihor, pentru suspiciuni de corupţie....cei doi subofiţeri, trimişi în judecată în luna martie, pentru luare de mită."
Postat 04 Iulie 2018, 11:15 de Cata78
Mance-va puscaria.
Bun dealeri sunt pa faras ok dar loazele de garcealai ce or sa pateasca unul asteapta linistit pensia platita tot din bani nostri si inca ce pensie hoho de alfel el era cunoscut in zona ca bun primitor de foloase cuvenite sau necuvetite cu state vechi in lucruri din astea celalt a fost mutat un timp pana mai uita lumea apoi va fi probabil reevaluat si luat apoi de bun el facea pa corectul da dupa cum putem vedea nu era chiar asa corect in mod sigur tot acelasi lucru o sa li se intample si la astia doi ce li sau intamplat si la cei 5 spagari de la Salonta isi vad de treaba in continuare mai putin unul care avea mai multe schelete in dulap si a fosf ejaculat .Apropo in curand se pare nu nu vom mai putea folosi cuvantul spagar infractor ca ii jignim pa loaze si mergem noi la puscarie .Traiasca hoti spagari corupti etc..... .
Postat 04 Iulie 2018, 10:49 de sss
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON