URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Iată că telenovela dintre președintele Consiliului Județean Ilie Bolojan și un grup de cetățeni din Cheriu începe să capete accente tragice. Deși șeful județului le-a oferit un inel, e drept, un inel metropolitan care trecea prin terenurile lor, cei din Cheriu n-au apreciat gestul romantic și l-au târât prin tribunale, pe motiv că le tulbură posesia și buruienile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
25 Februarie 2020, 07:59

"Afumaţi" de Beiuş: Prins drogat la volan, nepotul fostului adjunct al şefului Poliţiei Bihor a scăpat de anchetă

'Afumaţi' de Beiuş: Prins drogat la volan, nepotul fostului adjunct al şefului Poliţiei Bihor a scăpat de anchetă BĂIEŢAŞ... CU FUMURI. "Uitaţi-vă în ochii mei! Arăt eu a drogat?", pare să zică Radu Boc (foto), nepotul fostului adjunct al şefului Poliţiei Bihor, prins "ameţit" la volan în februarie 2017. Şi, cel puţin în rândul procurorilor de la Parchetul Curţii de Apel Oradea, chiar şi-a găsit anchetatori care să-l creadă. Boc jr. a fost iertat de dosarul penal pe motiv că mai avea în sânge sub jumătate din doza minimă ce se regăseşte în urma fumării unui joint, chit că legea nu stabileşte asemenea limite
'Afumaţi' de Beiuş: Prins drogat la volan, nepotul fostului adjunct al şefului Poliţiei Bihor a scăpat de anchetă UNUL DA, ALTUL BA. În timp ce Traian Toda (stânga), fiul fostului prim-procuror al Parchetului Bihor, Gheorghe Toda, a fost condamnat pentru că a şofat drogat, Radu Boc (dreapta), nepotul fostului adjunct al şefului Poliţiei Bihor, Eugen Boc, nici măcar n-a ajuns în faţa instanţei. Dosarul i-a fost "îngropat" fiindcă a consumat... prea puţin
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Doi tineri din Beiuş, ambii băieţi de bani gata, prinşi de Poliţia Rutieră drogaţi în trafic şi daţi pe mâna procurorilor, au primit din partea acestora soluţii total diferite: unul a fost condamnat, ce-i drept, cu suspendare, celălalt nici n-a ajuns în faţa instanţei, dosarul fiindu-i clasat pe motiv că "fapta nu a fost săvârşită cu vinovăţia prevăzută de lege".

Cine-i norocosul? Radu Boc, nepotul fostului adjunct al şefului Poliţiei Bihor, comisarul şef Eugen Boc, fost şef al Serviciului Rutier...

Prăjitură cu îmbunătăţiri 

Traian Toda, alias Tru, neliniştitul băiat al fostului prim-procuror al Parchetului Bihor, răposatul Gheorghe Toda (foto), a fost prins drogat la volan pe 1 februarie 2017. BIHOREANUL a mai scris despre el pe vremuri, dezvăluind cum magistratul îşi pusese toată influenţa în acţiune pentru a-l feri de pârnaie, fiind obligat să înghită chiar şi ruşinea unei percheziţii domiciliare organizate de poliţiştii din Beiuş, într-un dosar în care fiul său era acuzat de tăinuirea unor furturi.

Pe 1 februarie 2017, abia ieşit din sediul Poliţiei Beiuş, unde fusese chemat să dea declaraţie ca martor, Toda a urcat la volanul maşinii sale de teren, cu care apoi a acroşat un stâlp de beton de pe marginea şoselei taman în preajma unui echipaj al Poliţiei Rutiere. Agenţii l-au oprit şi l-au pus să sufle în etilotest. Cum rezultatul a fost negativ, ar fi scăpat cu o simplă amendă. Doar că tânărul a devenit nervos, a început să înjure incoerent, motiv pentru care a fost dus la spital.

Analizele au indicat că în organismul său erau urme de cannabis. Toda nici nu a negat că se "ameţise", pretinzând însă că s-a întâmplat în noaptea de 27/28 ianuarie, când, aflându-se la o petrecere, ar fi înfulecat câteva prăjituri despre care, se jura el, abia ulterior a aflat că fuseseră "îmbunătăţite" cu cannabis. Urmarea? Dosar penal pentru conducerea pe drumurile publice a unui vehicul sub influenţa unor substanţe psihoactive.

"Fiţe" de Binş

Câteva zile mai târziu, în noaptea de 4/5 februarie 2017, tot pe străzile Beiuşului, un alt VIP "ameţit" pica în braţele agenţilor rutieri: Radu Boc, nepotul de 24 ani al comisarului şef Eugen Boc, la vremea respectivă adjunct al şefului Poliţiei Bihor.

La 3 dimineaţa, Boc jr. se plimba la volanul unui VW pe Calea Bihorului, unde a fost oprit pentru control. A fost testat cu aparatul alcooltest, iar rezultatul a fost negativ, dar pentru că părea uşor incoerent agenţii l-au dus la spital, unde testul rapid antidrog a indicat urme de substanţe interzise. I-au fost prelevate probe de sânge şi urină, ambele ieşind pozitive pentru marijuana. În final, la fel ca Toda, s-a ales cu dosar penal.

Nici măcar nu era la primul. Cu doar un an în urmă scăpase basma curată dintr-o anchetă a procurorilor DIICOT Oradea privind o grupare de traficanţi de stupefiante din zona Beiuşului. Pentru că a fost doar consumator, a fost iertat.

Unul condamnat

Cele două dosare, despre care BIHOREANUL a şi scris în 2017, au ajuns să fie plimbate între procurori mai bine de un an şi jumătate. Anchetele au fost începute de Parchetul local, declinate apoi la DIICOT, iar de acolo înapoi la Beiuş, pentru ca, în final, pe 1 octombrie 2018, să fie preluate de Parchetul Curţii de Apel Oradea.

Deşi dosarele priveau fapte similare, iar înainte să ajungă la Oradea poliţiştii beiuşeni au propus trimiterea în judecată a ambilor şoferi, doar Toda a ajuns în faţa instanţei. Pe 17 aprilie 2019 a şi fost condamnat la 8 luni de închisoare, cu suspendarea aplicării pedepsei pe un termen de supraveghere de 4 ani, plus 60 de zile de muncă în folosul comunităţii.

"Instanţa reţine că inculpatul a săvârşit infracţiunea cu intenţie. Deşi ştia că se află sub influenţa substanţelor psihoactive, fiind consumator de droguri şi cunoscând durata efectelor acestora, a decis să conducă autoturismul, a prevăzut pericolul reprezentat de acţiunea sa de a conduce sub influenţa substanţelor psihoactive şi, deşi nu a urmărit, a acceptat producerea unui asemenea rezultat", se arată în hotărâre.

Soluţia nu a fost atacată nici de procurori, nici de Toda, chit că în acest fel tânărul a rămas cu o pată în cazier, dar şi cu "sabia" deasupra capului, deoarece, dacă o comite în perioada de supraveghere, riscă să ajungă după gratii.

Dublă măsură

Pentru Radu Boc, în schimb, deznodământul a fost diferit. Pe 3 decembrie 2018, aceiaşi procurori ai Parchetului Curţii au dispus clasarea acuzaţiilor, chiar dacă, potrivit rezoluţiei transmise sub formă de extras şi BIHOREANULUI, tânărul a admis că a consumat droguri.

Boc jr. a pretins, însă, că a făcut-o în perioada 13-18 ianuarie 2017, deci cu câteva săptămâni înainte să fie prins, cu ocazia unei excursii în Olanda, unde "a consumat diferite produse ce conţineau cannabis: joint-uri confecţionate artizanal, prăjituri, ceaiuri".

"Referitor la infracţiunea cercetată, inculpatul a arătat că nu era sub influenţa substanţelor psihoactive atunci când a condus autovehiculul deoarece a trecut o perioadă foarte mare de timp de la consumul de cannabis, iar de la întoarcerea sa în ţară nu a mai consumat substanţe psihoactive", se precizează în soluţia procurorilor.

Drogat, dar numai puţin

Anchetatorii au invocat în favoarea lui Radu Boc şi rezultatele unei expertize întocmite de Serviciul Judeţean de Medicină Legală, potrivit căreia "analiza probei de sânge a relevat că inculpatul a avut o concentraţie de THC (n.r. - tetrahidrocanabinol, substanţa activă principală din cannabis) sub jumătate din doza minimă ce se regăseşte în urma fumării unui joint". Din acest motiv, legistul a concluzionat că Boc nu se afla sub influenţa substanţelor psihoactive în ziua când a fost oprit de agenţii rutieri.

"Examinarea clinică de la Spitalul Municipal Beiuş a relevat că nu a manifestat stări specifice persoanelor aflate sub influenţa unor substanţe stupefiante şi, în plus, prin expertiza medico-legală efectuată în cauză, s-a concluzionat că nu se afla sub influenţa substanţelor psihoactive la data opririi în trafic", se precizează în ordonanţa de clasare. Adică, deşi fusese drogat, era "curat".

Egali în faţa legii?

Atât că, după cum spun poliţiştii consultaţi de BIHOREANUL, ambii şoferi ar fi trebuit trimişi în judecată, ca să beneficieze de acelaşi tratament în faţa legii, deoarece Codul penal nu stabileşte vreo limită a concentraţiei sau a felului substanţelor psihoactive pentru a incrimina şoferii găsiţi drogaţi în trafic.

Mai mult, Curtea Constituţională, printr-o decizie pronunţată în 2017, a constatat că incriminarea  conducerii unui vehicul sub influenţa substanţelor psihoactive este determinată exclusiv de efectul nociv al acestora, pentru că "produc tulburări în atitudinea şi comportamentul conducătorului auto", indiferent de cantitatea şi felul lor. Judecătorii CCR arătau că legiuitorul nu a prevăzut un nivel minim al concentraţiei de droguri, ca în cazul consumului de alcool, ci a statuat că, indiferent de felul şi cantitatea consumată, şoferul reprezintă un pericol în trafic.

Ca atare, procurorii au creat un precedent periculos de care, acum, vor putea beneficia şi alţi şoferi prinşi drogaţi. Sau poate doar cei care au pile...


SPECIALIST ÎN... PILE
Pensionarul de lux

Radu Boc nu a ieşit de pe "linia" familiei. În vara lui 2015, Eugen Boc jr, fiul fostului boss din Poliţie, a stricat petrecerea a 2.000 de tineri participanţi la Rivo Summer Party, organizată la Hanul Pescarilor. Ameţit de băutură, beizadeaua voia să se "uşureze" în toaleta fetelor, iar când oamenii de ordine au vrut să-l evacueze, şi-a sunat tatăl ca "să-i aresteze pe toţi şi să închidă discoteca". O parte din dorinţă i-a fost îndeplinită: peste 100 de poliţişti şi jandarmi i-au fost trimişi în ajutor, "spărgând" cheful.

Deşi s-a jurat că atunci nu şi-a folosit funcţia, comisarul Eugen Boc (foto) a fost dat în vileag de BIHOREANUL ca "rezolvator" în alte situaţii, dezvăluind cum şi-a angajat la Serviciul Rutier una dintre fiice, dar şi alte rude şi prieteni, pe care apoi i-a recompensat cu premii substanţiale şi solde de merit. Ofiţerul s-a pensionat în 2017, la doar 55 de ani, cu o pensie de 9.000 lei...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
PENTRU GENERATIA DE BANI GATA
LA LEGILE DE RAHAT DIN JUSTITIE , CU MAGISTRATI DE 2 BANI PE CARE-I AVEM , SLUGI ALE SISTEMULUI SI INCOMPETENTI , SE DAU ASEMENEA SOLUTII CU IN(CUR)AJARE SI PE DATA ... VIITOARE .
Postat 26 Februarie 2020, 09:57 de ADAM-BELLA
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON