A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(https://cdn.ebihoreanul.ro/static/gallery_big/11 la cismea (mare).jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 400 Bad Request

Filename: controllers/ebh.php

Line Number: 1077

Afara cu sabotorii!
URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 22 IULIE 2018

Ediția tipărită

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Niște asociații care primeau de la cetățeni acea brumă de bani de 2% din impozitele pe 2017, pentru a mai acoperi nevoile copiilor cu grave probleme de sănătate, s-au trezit că sumele au fost deturnate către niște parohii ortodoxe. S-au trezit anul acesta pentru că e prima dată când ANAF-ul trimite fiecărui donator o scrisoare prin care-l informează cui a donat acești bani. Or fi știind ceva cei de la ANAF, de brusc i-a apucat dorul de transparență. Poate dacă mergem pe fir, constatăm că de fapt e o practică mai veche.
Zic şi eu
Adrian Cris
Cel mai important eveniment al săptămânii trecute a fost anunţarea de către primarul Ilie Bolojan a două noi proiecte cu fonduri UE în valoare de 24 milioane euro, pentru decongestionarea traficului pe axa rutieră cea mai problematică a oraşului, între podul Dacia şi zona Cantemir, cu pasaje subterane, favorizarea mijloacelor de transport în comun şi multe, multe detalii inginereşti, precum exacavarea la 4 metri şi relocarea reţelelor de utilităţi…
Cum a fost?
Lucian Cremeneanu
A venit multă lume, Andrei, să îşi ia rămas bun de la tine. Atâtea inimi grele la un loc nu am văzut de mult timp. Uneori trebuie să murim ca să ne dăm seama cine suntem. Ai fi fost mândru, cu toată modestia ta emblematică, să vezi câţi oameni frumoşi au venit să te salute. A fost multă tristeţe în locul acela, pentru că moartea ta a fost mai mult decât breaking news. A fost heart-breaking news.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Unde vă veți petrece vacanța de vară?

De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
Mai pe româneşte, instanţa supremă spune că nu importă dacă agentul constatator a trecut sau nu suspendarea permisului în procesul-verbal, fiind suficient ca sancţiunea suspendării să fie prevăzută în lege, mai ales că termenele de suspendare de 30, 60 sau 90 de zile nu pot fi majorate sau reduse de poliţist tocmai pentru că termenele legale sunt clar determinate.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Ridicarea temperaturii mediului ambiant la peste 32 gr. C şi o umiditate relativă ridicată (peste 60%) determină modificări ale organismului, care se pot grupa în 4 sindroame importante: mialgia termică, insolaţia, accidentele datorate efortului fizic pe caniculă şi şocul hipertermic.
Psihologul Bihoreanului
Razvan Coloja
Cercetătorii regnului animal se confruntă de ani de zile cu o problemă spinoasă. Animalele care duc o luptă şi o câştigă au o şansă foarte mare să câştige şi următoarea bătălie. Întrebarea este: "de ce anume?". Sunt la mijloc factori psihologici? Este vorba de încrederea dobândită de către învingător? Mai mult - deoarece acelaşi lucru pare să fie valabil şi în cazul fiinţelor umane - un studiu a încercat să găsească un răspuns la această întrebare: de ce învingătorii continuă să învingă?
15 Octombrie 2010, 08:26

Afară cu sabotorii!

Afară cu sabotorii! APĂ PENTRU TOŢI! Conceput să revoluţioneze serviciile de apă şi canalizare, proiectul iniţiat de Aparegio va face pentru localităţile bihorene saltul de la apa de calitate îndoielnică şi cărată cu flaconul de la cişmea la cea potabilă de la robinet. Desigur, pentru localităţile care rămân în asociaţie...
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Aparegio a intrat într-un impas. Ajuns în pragul finanţării, proiectul de extindere a reţelelor Companiei de Apă Oradea în judeţ dă rateuri tocmai când ar trebui să ruleze cu motoarele turate.

În loc să prezinte rapid actele cerute de finanţator, reprezentanţii unor localităţi membre în asociaţie sabotează proiectul, din lene sau din prostie, punând în pericol cea mai mare finanţare europeană ţintită vreodată în Bihor: 83,2 milioane de euro!

Perspectiva îl enervează mai ales pe preşedintele Aparegio, primarul orădean Ilie Bolojan. "Nu vreau să fac declaraţii belicoase, dar să fie clar: cei care nu doresc să facă parte din acest proiect, mai bine să se retragă decât să ne încurce!", avertizează Bolojan.

Pe firul apei

Aparegio s-a născut dintr-o necesitate. Numită pompos "Asociaţie de Dezvoltare Intercomunitară", organizaţia reuneşte 23 de localităţi care, separat, fiecare în parte, nu ar fi reuşit niciodată să îşi plătească realizarea unor reţele de apă şi canalizare, dar împreună pot atrage fonduri consistente.

Pentru că Uniunea Europeană finanţează doar operatorii regionali, nu locali, asociaţii au pus la cale în urmă cu trei ani extinderea Companiei de Apă Oradea (CAO) în judeţ. Odată cu societatea, avea să se extindă şi reţelele de apă şi canalizare finanţate din fonduri comunitare. În prima fază utilităţile se vor extinde în 12 localităţi: Oradea, Beiuş, Tinca, Sântandrei, Palota, Girişu de Criş, Tărian, Biharia, Nojorid, Oşorhei, Alparea şi Fughiu. Apoi în tot judeţul...

Dezbinaţi împreună

11 Costel Sirghie.jpgPrimele obstacole au apărut în primăvara acestui an, când Consiliile Locale din Nucet şi Beiuş s-au opus preluării operatorilor locali de către CAO. "Nucetul e membru Aparegio de trei ani, dar în locul nostru au fost prinse în prima fază localităţi din Zona Metropolitană Oradea", reclamă primarul PDL al Nucetului, Costel Sîrghie (foto).

Edilul spune că după preluarea de către CAO, locuitorii oraşului său vor plăti apa scumpită de la 1,3 lei pe metrul cub la 3,1 lei pe metrul cub, la fel ca în Oradea, dar vor avea aceleaşi servicii! "Etapa a doua, dacă va mai exista, va începe abia după 2013-2014", se plânge Sîrghie.

La fel, în Beiuş, PSD-istul Petru Jurj, directorul societăţii Edilul, care a concesionat de la Primărie serviciile de apă şi canalizare pentru 49 de ani, iar acum le conduce ca pe o firmă privată, deşi e publică, s-a opus preluării societăţii de către CAO cu ajutorul colegilor din Consiliul Local. Opoziţia consilierilor a blocat proiectul luni în şir, astfel că pentru depăşirea impasului a fost nevoie de intervenţia primarului de Oradea, ca preşedinte al Aparegio, pe lângă liderii PSD.

Negocieri "intercomunitare"

11 Ilie Bolojan_2.jpgOpoziţia "rebelilor" din asociaţie i-a scos peri albi lui Bolojan. "M-am dus la Nucet să duc muncă de lămurire în Consiliul Local şi m-am rugat de senatorul Ioan Mang ca să îşi convingă consilierii din Beiuş că e în interesul oraşului lor să treacă la CAO. Asemenea lucruri nu sunt probleme ale Oradiei, care este doar un membru Aparegio!", spune Bolojan (foto), vizibil iritat de lobby-ul pe care a trebuit să îl facă. Şi nu fără compromisuri!

Pentru sprijinul dat de senatorul Mang, PSD-ul a trebuit recompensat prin numirea ca director comercial la CAO a fostului subprefect Claudiu Pop. "Interveneam oricum în favoarea acestui proiect, dar ne-am manifestat dorinţa să avem un reprezentant la nivelul conducerii CAO, ca să ştim ce se întâmplă cu proiectul", se justifică acum senatorul PSD.

Ajunge!

Săptămâna trecută, Bolojan a schimbat foaia. Pentru că o parte din consiliile locale amână predarea către CAO a serviciilor de apă şi canalizare, iar din această cauză Aparegio nu poate înainta finanţatorului proiectul fiindcă documentaţia e incompletă, primarul Oradiei a hotărât să rupă asociaţia. Ca să salveze ce poate, căci bine nu poate face cu forţa!

11 Adrian Foghis.jpgBolojan a organizat vinerea trecută o şedinţă de criză la sediul CAO şi le-a dat primarilor din Aparegio un ultimatum. "Domnul Bolojan a anunţat că membrii care nu predau până la 15 octombrie toate documentele necesare ori se retrag din asociaţie, ori îi dăm noi afară. Suntem aproape de semnarea contractului de finanţare şi consulantul ne cere să facem rapid ultimele rectificări. Nu mai putem sta cu săptămânile după o hârtie", povesteşte Adrian Foghiş (foto), managerul de proiect.

Ilie Bolojan spune că măsura eliminării este extremă, dar necesară, şi o va aplica cu oricare dintre membri. "Este vorba de 83,2 milioane de euro care vin în Bihor, nu doar în Oradea. E vorba despre şansa să dăm oamenilor de la ţară apă şi canalizare. Nu ne putem juca cu aşa ceva!", spune Bolojan ameninţător. Semn că săptămâna aceasta vechea Aparegio "va intra la apă", pentru că numai aşa proiectul poate fi readus pe linia de plutire...


"O să vedem dacă dorim să mai rămânem membri Aparegio. Probabil că vom ieşi cu prima ocazie. Este nedrept ca noi să ne facem investiţiile prin forţe proprii, iar după aia să vină Compania de Apă Oradea la totul de-a gata şi să ne tripleze tarifele"

Costel Sîrghie, primarul oraşului Nucet


TOŢI PENTRU UNU
Combinatul de apă

11 Ovidiu Gavra.jpgBazele Aparegio au fost puse în urmă cu trei ani de un nucleu format de localităţile din Zona Metropolitană Oradea. Proiectul funcţionează pe bază de reciprocitate. Localităţile pun la dispoziţia Companiei de Apă Oradea reţelele de apă şi canalizare, iar CAO se obligă să le modernizeze şi să le extindă din fonduri europene. Astfel, operatorul se dezvoltă, iar localnicii primesc servicii mai bune.

În prezent, Aparegio cuprinde 23 de localităţi, din care primele 12 sunt în faza I a proiectului. "Dacă totul merge bine, anul acesta vom încasa avansul de 15% pentru a putea organiza licitaţiile. Lucrările au fost împărţite pe 14 pachete, astfel încât să se poată desfăşura în paralel", spune Ovidiu Gavra (foto), directorul CAO.

Estimată la 83,2 milioane de euro, investiţia va fi finanţată prin Programul Operaţional Sectorial Mediu al Uniunii Europene, iar partea de cofinanţare ce revine comunităţilor locale din întregul judeţ este de doar 1,4 milioane de euro.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
eroare
poate gresesc, dar din cate stiu stei-ul nu face parte din proiect, deci nu are ce, cum si unde sa dea afara pe "ala de la stei". cauta pe net ca sigur gasesti componenta ADI / APAREGIO etc
Postat 20 Octombrie 2010, 08:38 de omu'
afara cu ei
da-i afara, sa le dea udrea bani de canalizare. mai ales la ala de la stei, mare pupincurist basist.
Postat 15 Octombrie 2010, 12:47 de cristi
Asa-i la noi
Conducatori imbecili, Bolojan, intra in ei ca nu se poate altfel.
Postat 15 Octombrie 2010, 08:51 de unu'
count display

FOTO BIHOREANUL

 • Investiţie de peste 700.000 euro. Prima seră hidroponică de roşii cherry din Bihor a fost inaugurată la Toboliu (FOTO)
 • Mai repede! Drumul de Sântandrei peste câmpuri ar putea fi dat în folosinţă în luna noiembrie (FOTO)
 • Rămas bun! Jurnalistul Andrei Şandor a fost condus pe ultimul drum cu muzica formaţiei Toto (FOTO / VIDEO)
 • Regulamentul locurilor de joacă. Orădenii din Ioşia sunt revoltaţi de gălăgia provocată de părculeţul din strada Lăpuşului (FOTO)
 • Proiect internaţional: Studenţi din Asia, la Universitatea din Oradea (FOTO)
 • Şefii PSD, UDMR şi ALDE din Consiliul Judeţean şi-au 'premiat' primarii: 'Banii se împart prin vot politic' (FOTO)
 • Vara şantierelor: De săptămâna aceasta mai multe străzi din toată Oradea vor fi blocate pentru lucrări (FOTO)
 • Sărbătoare nemţească: Tineri germani din ţară şi din străinătate au cântat şi au dansat în centrul Oradiei (FOTO/VIDEO)
 • În vizită la transmisioniştii militari: Bihorenii au putut vedea dotările Centrului 54 Comunicaţii Oradea (FOTO/VIDEO)
 • Şedinţa Consiliului Judeţean nu s-a putut ţine pentru că PNL-iştii şi un PSD-ist au lipsit. Pásztor avertizează că judeţul ar putea rata fonduri europene (FOTO)

TIMP LIBER

Timp liber

CURS VALUTAR

 • 1 USD = 3.8697 RON
 • 1 EUR = 4.5959 RON
 • 1 HUF = 0.015 RON