URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
24 Iunie 2011, 11:20

Afară cu pensionarii!

Afară cu pensionarii! EŞTI CONCEDIAT! Îngrijitorii persoanelor cu handicap ies din evidenţele ASCO pe capete. Nu mai puţin de 637 de angajaţi au fost chemaţi în ultimele săptămâni în faţa unei comisii formate din reprezentanţi ai ASCO, Primăriei şi Consiliului Local pentru a fi înştiinţaţi că vor fi concediaţi încă din această vară
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Au fost 1003, au ajuns 366, vor rămâne doar 291! Administraţia Social Comunitară Oradea va concedia până în vară 71% din totalul asistenţilor persoanelor cu handicap aflaţi în plată.

Hotărârea a fost luată încă din februarie, la votarea bugetului local pe anul în curs, şi este pusă în practică treptat, lună de lună!

Anotimpul concedierilor

14 Eduard Florea.jpgTot al treilea îngrijitor aflat în evidenţele ASCO va fi concediat. Campania de reduceri de personal a început în aprilie şi se va finaliza în această vară. Reprezentanţii Primăriei spun că măsura este impusă de lipsa banilor. "Am fost nevoiţi să luăm această decizie datorită scăderii drastice a alocărilor de la bugetul de stat", a declarat pentru BIHOREANUL Eduard Florea (foto), directorul economic al Primăriei.

Dacă în 2009 municipalitatea a primit de la bugetul de stat 134 milioane de lei din sumele defalcate din TVA pentru finanţarea învăţământului, asistenţei sociale şi a serviciului de evidenţa persoanelor, în 2010 suma a scăzut la 118 milioane, iar anul acesta la 88 milioane. Cum din totalul alocat 79,4 milioane au venit cu destinaţie clară pentru plata dascălilor, pentru alocaţiile persoanelor cu handicap şi plata îngrijitorilor au mai rămas doar 8,6 milioane. Asta în condiţiile în care minimul necesar este de 12 milioane, iar diferenţa trebuie plătită de la bugetul local...

La negru!

Ca să mai salveze nişte bani, Primăria a hotărât să eludeze plata taxelor. "Însoţitorii aveau un salariu de 510 lei pe cartea de muncă, sumă la care se mai adăugau cheltuielile cu impozitele şi taxele aferente, sporul de vechime, banii de concediu şi transport public gratuit, ceea ce înseamnă că pe bugetul local îl costa mult mai mult decât lua omul în mână. Ca să economisim aceşti bani, am ales să îi plătim persoanei cu handicap o indemnizaţie de 510 lei, iar ea să facă ce vrea cu banii", spune Florea. Pe româneşte, să îşi plătească un îngrijitor "la negru", căci oricum singură nu se poate îngriji...

Cel mai bun exemplu este al familiei Copăcian, unde soţia în vârstă de 84 de ani are grijă de soţul său de 91 de ani, imobilizat pe pat încă din 1998. Femeia a figurat în evidenţele ASCO drept îngrijitor al soţului său vreme de doi ani, după care, începând cu 1 iunie, a fost concediată. Automat, familia a pierdut salariul în plus plătit pentru concediul îngrijitorului şi posibilitatea de recalculare anuală a pensiei femeii ca urmare a prelungirii perioadei de vechime în muncă. La fel, Primăria a pierdut taxele din impozitul aferent pe salariul îngrijitoarei. "E ca şi cum un patron le-ar spune angajaţilor: "De mâine nu vă mai dau salarii. O să vă dau indemnizaţii şi faceţi cu ele ce vreţi", povesteşte Călin Copăcian, fiul celor doi pensionari.

"Decimare" ca la carte

Pentru a putea pune pe liber atâta amar de angajaţi într-un timp cât mai scurt, municipalitatea a constituit o comisie formată din reprezentanţi ai ASCO, Primăriei şi Consiliului Local, cu scopul de analiza fiecare caz în parte. Cum numărul asistenţilor trebuia redus drastic, excepţiile de la concediere au fost ca inexistente.

14 Florica Chereches.jpgPrimii au fost concediaţi pensionarii, pe considerentul că aceştia aveau oricum un venit şi asigurări de sănătate. "În marea majoritate a cazurilor, aceştia au înţeles situaţia şi au acceptat desfacerea contractului de muncă. Acolo unde există neînţelegeri, persoanele vor intra în preaviz şi concedierea îşi va urma oricum cursul", povesteşte consilierul local Florica Cherecheş (foto), membru în comisie.

"Salvarea" în şomaj

O categorie aparte de disponibilizaţi o reprezintă, însă, persoanele în putere. Cherecheş spune că, măcar pentru o perioadă, familiile acestora o vor duce mai bine pentru că îşi vor înmulţi sursele de venit. "Pe cei apţi de muncă i-am sfătuit să intre în şomaj. Aşa, pentru o vreme, familia va primi nişte bani atât din indemnizaţia persoanei cu handicap, cât şi din ajutorul de şomaj", spune Cherecheş.

Excepţie de la concediere au făcut doar câţiva confecţioneri de încălţăminte sau tricotaje. "Am aflat că în cazul în care ar fi mers în şomaj, ei ar fi primit automat loc de muncă, prin Agenţia de Ocupare, iar dacă ar fi refuzat să se angajeze pentru a se putea ocupa de persoana aflată în îngrijire, ar fi riscat să rămână şi pe drumuri, şi fără ajutor de şomaj", povesteşte consilierul.

Oricât ar părea de cinic, la criza fondurilor bugetare comisia poate răspunde doar cu soluţii de criză, luate la limita legii, dar menite să aloce un sprijin minim asistaţilor, pentru încă o săptămână, o lună, un trimestru. Asta pentru că evidenţele ASCO arată că, lună de lună, aproximativ zece asistaţi ies din plată pe cale naturală. Adică prin scoaterea din grad de handicap în urma reanalizării dosarului sau, tot mai des, prin deces...


"Faptul că dăm indemnizaţii în loc să plătim salarii cu toate taxele aferente nu poate fi considerat muncă la negru. De obicei e vorba de membri ai familiei care îşi ajută soţul, părintele sau copilul. Nu cred că este un ajutor care trebuie legiferat"

Eduard Florea


AFARĂ!
712
îngrijitori ai persoanelor cu handicap sunt pe cale de a ieşi definitiv din evidenţele ASCO


UNUL DIN TREI
"Numai cu îngrijitor"

Pentru a putea departaja cazurile grave care necesită în mod obligatoriu îngrijitor de persoanele cu handicap care pot beneficia doar de plata indemnizaţiei de 510 lei, comisia de analizare a contestaţiilor constituită pe lângă ASCO a aplicat un set de criterii obiective. Pe cât posibil, îşi vor păstra calitatea de îngrijitor: părinţii pentru copii, părinţii pentru adulţii cu handicap psihic, asistenţii copiilor aflaţi în plasament, ai bolnavilor cu handicap psihic şi mintal, ai bolnavilor cu demenţă senilă şi ai celor aflaţi în program de hemodializă. În contrapartidă, comisia a hotărât să trimită în faţa comisiei medicale, spre reanalizare, toate încadrările grad de handicap suspecte. "Acolo unde avem dubii, cerem o nouă experiză medicală. Prea mult s-a vorbit de faptul că o bună parte din încadrările în grad de handicap s-au făcut cu plicul", spune consilierul local Florica Cherecheş.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
e multa hotie in Bihor
pacat! avem un sitem medical PRAF , avem o JUSTITIE sa nu mai spun cum dar asta e viata, frumoasa urata nu o va schimba nimeni, si in plus mass media are cea mai mare parte de vina ne manipuleaza, ne hranesc cu minciuni si nu realitati e o strategie de marketing electorla, mergeti la asco , iesiti vedeti realitatea nu mai deschideti TV, cititi ziare nu merita, timp pierdut altii traiesc ff linistit habar au ce se intmpla, nu traiesc nici spitalul medical, nici politic, nici invatamant, ironie nu au studi spuperioare si au facut ce altii nu vor face toata viata lor: si au cultivat BUNUL SIMT, eu va spun ADIO prefer sa traiesc decat sa va incurajez sa existati:)) daca nu va recunosc nu existati, nu va CITESC, e simplu.REALITATEA sa predomine in mintea si viata noastra, nu manipularea.
Postat 25 Iunie 2011, 20:08 de anca
sesizare la prefect @alina
Pe site prefectura gasesti adresa email unde poti trimite sesizarile ! Linistita poti fi ca se vor face verificari. Trebuie sa scrii exact despre cine e vorba :nume ,adresa,ce date stii. Curaj si succes. Sa nu fie anonima !
Postat 25 Iunie 2011, 18:42 de tibi
? !
,,Povestea'' cu ,,nu sunt bani'', e doar o poveste ! Doua milioane de euro s-au dat anul trecut angajatilor primariei ca ,,stimulatii'' , adica suplimente la salarii ! Un milion a fost din ,,donatii'', celalat milion a fost din amenzi, penalitati si alte metode gen fratii Camataru ! Cati taietori de frunza la caini, adica ,,functionari'' au fost dati afara din primarie in ultimii ani, astia de criza ?! Nu vorbesc de cei ce figurau pt. fondul de salarii, adica erau dar nu erau !
Postat 25 Iunie 2011, 15:40 de ionel
pensionarii
de ce nu se face un birou in oradea unde noi cei care muncim sa putem face sesizari referitoare la porcii care primesc pinsii de handicapat sau pe caz de boala si de fapt ei stau toata ziua cu palinca in mana si asteapta banii de pe chirii si pensia. eu cunosc multi din astea si nu stiu unde sa merg
Postat 25 Iunie 2011, 12:03 de alina
este foarte ciudat sistemul
intelegeti iar apar paraziti sociali ingrijitori, ar trebui dezbatut ca subiect cum mentine istemul starea de sanatate a unei persoane care are indemnizatie de handicapat , cum poate un handipat sa si mentina sanatatate pe acre o are cu o suma care chiar il degradeaza nu i acopera costul de drum sa faca actele dar el trebuie sa existe in evidente asa este sistemul, am ramas socata un om care nu avea mana dreapta primeste indemnizatie de handicap de 33 lei si era batran nici loc de munca nu primeste, habar aveti cum ii stigamtiza si aruncam la gunoi de o COMISIE nu se gasesc solutii acel om e aruncat ca un caine de societate cine poate trai cu 33 de lei trebuie sa muncesca si cu stanga si cu picioarele ca sa manace nu alte activitati.NU SUNTETI normali la cap cei care ne conduc si ascund ca pe vremea lui CEAUSESCU, nu s a schimbat nimic. Nu conteaza cat muncesti ca au altii grija sa te chinuiesti pana la moarte.
Postat 24 Iunie 2011, 11:54 de mia
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON