URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
12 Noiembrie 2010, 08:09

Adrian Bucur, şeful Poliţiei: "Am crescut împreună, eu ca poliţist, ei ca infractori"

0 clipuri
0 audio
0 fisiere
Cine a fost în sediul Inspectoratului Judeţean de Poliţie cu 15 ani în urmă şi revine acum are impresia că intră în altă lume. Clădirea, "amenajată" la origini aşa încât să te apese, e azi un loc dacă nu foarte primitor, măcar luminos şi modern. Iar în locul unui "organ" ce năduşeşte abundent sub caschetă te întâmpină comisarul şef Adrian Bucur, un tip stilat, la costum, având pe birou un calculator care chiar este utilizat!

- De ce v-aţi făcut poliţist? Vi s-a tras de la tatăl dvs.?

- De mic m-am vrut poliţist. În vreme ce alţi copii se visau doctori sau aviatori, eu doream să fiu om al legii. Am crescut între poliţişti, i-am cunoscut pe mulţi dintre colegii tatălui meu. Tata a fost primul purtător de cuvânt al Poliţiei bihorene de după Revoluţie. I-am călcat pe urme. Totuşi, traiectoria mea a fost mai ciudată. Din motive de dosar - aveam un unchi fugit în America - n-am putut da examen la Şcoala de Poliţie. Aşa că am făcut Ştiinţele Economice şi concomitent m-am angajat în Poliţie. Era în ianuarie 1992.

- Cum aţi ajuns şeful Poliţiei Bihor? E nevoie de suport politic pentru asta...

- Nu neapărat. Ai de dat un examen. Nu-i mai puţin adevărat că am avut recomandări de la fostul inspector şef, chestorul Liviu Popa, care m-a susţinut în decizia de a merge la examen.

"Am lăsat arestatul să vină cu maşina lui la Poliţie"

- Care sunt nevoile materiale şi umane imediate ale Poliţiei bihorene ?

- Cea mai importantă e finalizarea investiţiilor. Trebuie să ne pregătim pentru intrarea în spaţiul Schengen, aşa că până la 1 decembrie toate posturile de poliţie din judeţ vor fi interconectate la sistemul informatic european. De la orice calculator, dintr-o comună oarecare, poliţistul va putea afla date despre persoane cu probleme. În acelaşi timp ne ocupăm şi cu instruirea agenţilor pentru ca aceştia să poată gestiona această bază uriaşă de date. De asemenea, în măsura posibilităţilor, aş dori să reînnoim parcul de maşini. Daciile Logan s-au dovedit maşini foarte fiabile, potrivite pentru patrulare, dar deja au 5 ani. Nu în ultimul rând mi-aş dori să revenim la vechile salarii, pentru că oamenii noştri resimt şi ei reducerile.

- Care e numărul de poliţişti din Bihor ?

- Avem aproape 1.400 de angajaţi, din care 228 de ofiţeri. Dacă ar fi să ne comparăm cu ţările vest europene, raportat la populaţie avem cam acelaşi număr de oameni ai legii. Asta dacă luăm în calcul şi efectivele de jandarmi.

- Care a fost cea mai periculoasă misiune a dvs.?

- Prin 1998 am făcut o greşeală de neiertat. L-am lăsat pe un infractor, pe care venisem să-l arestez, să vină cu maşina proprie la Poliţie. Eu eram lângă el, iar pe bancheta din spate mai erau doi colegi. Infractorul, unul Lakatos Robert, a luat-o pe contrasens pe bulevardul Dacia, spunând: "Nu merg la arest, merg în Criş". Noroc că la sensul giratoriu cu Decebal am reuşit să-i scot cheia din contact şi să-l imobilizez.

- Care e dosarul cel mai greu pe care l-a rezolvat Poliţia Bihor?

- Unul extrem de interesant, la care a participat practic toată Poliţia judeţului, a fost cel al furturilor de arme din locuinţa notarului Pană. S-a lucrat ca la carte, dar eu sunt convins că de fapt hoţii căutau bani, nu arme.

"Eu nu protejez niciun clan!"

- Au fost multe scandaluri în ultimul timp. De unde au prins bătăuşii curaj încât să se fugărească cu sabia, cu pistolul? Vom ajunge ca la Craiova?

- Eu cred că voi, cei de la BIHOREANUL, sunteţi de vină că i-aţi făcut vedete. Nişte iluştri necunoscuţi, care şi-au dat diverse porecle, când s-au văzut pe prima pagină au început chiar să creadă că sunt interlopi în toată regula, deşi nu e aşa. Dacă Oradea ajunge ca şi Craiova, îmi dau imediat demisia.

- Totuşi, sunt sau nu periculoase bandele lui Neguş şi Grecu? Se ştie că se ocupă de proxenetism, trafic de prostituate spre Olanda şi Italia, de taxe de protecţie, de droguri. Le monitorizaţi? De ce nu se iau măsuri împotriva lor?

- Sigur că monitorizăm şi luăm măsuri. Recenta arestare a lui Romi Neguş e un exemplu. Rămân însă la părerea că aceste găşti nu se ocupă cu proxenetismul. Dacă duc şi ei o fată sau două în Olanda, asta nu înseamnă că au o reţea. Sunt în Oradea proxeneţi mult mai periculoşi şi voi demonstra asta curând. În ce priveşte consumul de droguri, ce pot spune? Dacă în străinătate consumatorii se ascund, la noi se laudă. E şi o mare greşeală că se permite existenţa magazinelor de etnobotanice. Copiii sunt la vârste la care nu au discernământ şi cad victime.

- Care este interlopul cu care aţi discutat ultima oară ?

- Am lucrat în stradă 15 ani. Îi ştiu pe toţi de când erau copii. Pot spune că am crescut împreună, eu ca poliţist, ei ca infractori. Îi ştiu de când furau de pe mese în piaţă sau se ocupau cu valută. Cel mai recent m-am întâlnit cu Balogh Alexandru, zis Kali.

- Atât forumiştii BIHOREANULUI cât şi unii interlopi, ca de pildă Constantin Mărie sau Gabriel Tămăşdan, au spus adesea că cei din clanul Neguş ar avea o oarecare protecţie, deoarece aţi avea prietenii cu unii, ca de pildă chiar Kali, împreună cu care aţi fi fost văzuţi în oraş...

- Eu vorbesc cu Kali pentru că e cel mai cerebral din gaşcă. Îl ştiu de mult, de când făcea trafic cu valută în piaţă. Teoria pe care unii ca Mărie au inventat-o nu are suport real. Eu nu merg la grătare sau la băut cu ei. În schimb, stau de vorbă cu ei. Noi nu suntem într-un război permanent. Când ne vedem pe stradă ne salutăm. Dar ca eu să protejez vreun clan, nici nu poate fi vorba!

"Garcea există peste tot în societate"

- Ce se întâmplă cu camerele de supraveghere din centrul oraşului? Dacă funcţionau, ar fi fost destule probe în scandalul produs lângă Biserica cu lună de Neguş şi Grecu. Defecţiunea e din cauza proastei gestionări ori pentru că sunt de slabă calitate?

- Când Primăria a cumpărat camerele nu am avut o experienţă în acest sens. Aşa că nu-s prea performante. În plus, cădea mereu reţeaua. Acum am trecut pe RDS, dar tot mai sunt probleme tehnice. Aşa e când te grăbeşti şi nu ai timp să faci o treabă temeinic. Avem un proiect pe care vrem să-l implementăm cu cei de la Zona Metropolitană. Ei au un sistem de supraveghere, iniţial conceput pentru monitorizarea circulaţiei. Pornind de la acesta vreau să dezvoltăm un sistem video performant.

- Ar fi util ca oraşul să fie împânzit cu camere?

- Viitorul e al camerelor de supraveghere. O cameră performantă ne poate ajuta la identificarea răufăcătorilor. Am fost la Londra. Acolo oraşul e împânzit. Dar asta nu trebuie să streseze populaţia. Noi nu suntem un Big Brother care să ne băgăm în intimitatea cetăţeanului. Nimeni nu urmăreşte camerele permanent, ar fi şi imposibil când ai sute sau mii. Ele sunt utile pentru că stochează datele şi dacă se întâmplă ceva apelăm la ele. Dar nu oricum, fiindcă e nevoie de aprobări, la fel ca la interceptarea telefoanelor.

- Ministrul Traian Igaş a confirmat recent că urmează o nouă restructurare în Ministerul Internelor. Ce înseamnă acest lucru în Bihor, vor fi sau nu disponibilizări în Poliţie şi, dacă da, de unde vor pleca oameni?

- În niciun caz nu vor pleca oameni. Din contră, suntem un caz special, pentru că după intrarea în spaţiul Schengen vom prelua şi o parte din poliţiştii de frontieră. Conform acordului bilateral de la Szeged, vom avea patrule comune cu partea maghiară, pe o adâncime de 10 kilometri de-a lungul graniţei. Practic vom păzi împreună, din punct de vedere poliţienesc, graniţa.

- Care e pregătirea poliţiştilor? Mai există Garcea în Bihor?

- Eu cred că prototipul Garcea există peste tot în societate, nu doar în Poliţie. La fel ca peste tot, avem poliţişti mai civilizaţi, dar şi din aceia de care nu suntem prea mândri. Din păcate, pe cei corupţi poţi să-i scoţi foarte greu din sistem. Am avut cazuri în care poliţiştii au fost prinşi în flagrant luând mită, iar acum sunt din nou colegi cu noi.

- Cine e de vină?

- Cred că Legea funcţionarului public. Eu nu zic ca oamenii să nu fie protejaţi, dar nu şi atunci când sunt prinşi în flagrant sau se dovedesc indisciplinaţi.

- De ce e aşa mare bătaie pe un post de poliţist, începând încă de la admitere?

- Există mai multe explicaţii. În primul rând e un loc de muncă sigur şi decent. Apoi statutul conferă o poziţie bună în societate. De exemplu, când un poliţist merge la bancă să ceară un credit are altă credibilitate. Iar tinerii au avantaje încă din timpul şcolii. Învăţământul e gratuit, beneficiază de prime de instalare, o parte din chirie se decontează. Şi, nu în ultimul rând, salariul e sigur. Niciodată nu s-au întârziat plăţile.

- Aşa cum Armata are cei mai mulţi generali, are şi Poliţia chestori supranumerar?

- Faţă de anii trecuţi s-au făcut reduceri substanţiale. Acum avem o schemă care se respectă. La nivel de inspectorat există un singur post de chestor.

"Mascaţii nu analizează cât de voinic e agresorul"

- Cum se explică faptul că în timp ce Poliţia anunţă prin comunicate confiscarea unor cantităţi de ţigări, în pieţe se vând ţigări de contrabandă ?

- Faţă de acum câţiva ani, stăm foarte bine. Înainte baxurile cu ţigări se găseau pe mese, în pieţe. Acum micii comercianţi stau ascunşi pe străduţe lăturalnice. Acest gen de contrabandă e foarte greu de combătut câtă vreme vor exista fumători. Nici americanii n-au reuşit mare lucru cu prohibiţia. Dar noi confiscăm ţigări şi de la cel care face trafic cu sacoşa şi de la cel care transportă cu TIR-ul. Am desfiinţat şi fabrici de ţigări. Anul acesta am confiscat peste 10 milioane de ţigări.

- Cât ia poliţistul rutier pentru 100 de amenzi date într-o lună? Există un plan?

- E o poveste cu planul. Niciun poliţist n-a primit sancţiuni pentru că a dat prea puţine amenzi. Povestea vine de la faptul că atunci când evaluăm activitatea unui poliţist de la Rutieră ne interesează şi numărul de amenzi date. Eu cred că pentru a proteja poliţistul de la circulaţie, care e cel mai expus, trebuie să facem ca în Ungaria. Acolo majoritatea amenzilor vin după monitorizarea traficului cu camere de supraveghere. Practic omul primeşte amenda acasă şi merge s-o plătească, nici nu se vede cu poliţistul. Datorită acestui sistem, ei au ajuns cu accidentele mortale la nivelul anului 1964.

- Ce e mai bine: şef de post la Roşiori, agent rutier la Marghita sau poliţist într-o piaţă din Oradea?

- Fiecare exemplu trebuie tratat separat. La Roşiori e o problematică operativă, la Marghita alta. Cred că cel mai greu e de poliţistul din piaţă, cu condiţia să-şi facă meseria cum se cuvine. El e în prima linie, ca să zic aşa.

- De ce mascaţii se comportă cu mănuşi cu interlopii, dar îşi arată muşchii la simpli găinari?

- Vă referiţi la situaţia prezentată de BIHOREANUL cu pieţarul şi fiul său care s-au plâns că au fost agresaţi? Cred că ziarul vostru a indus această idee că mascaţii se comportă dur doar cu oamenii simpli. În primul rând vreau să văd finalitatea cazului cu pieţarul, raportul medico-legal, apoi am să mă pronunţ. Dar să ştiţi că mascaţii nu analizează cât de voinic e agresorul, mai ales când acţiunea se desfăşoară noaptea. Ei îşi fac meseria indiferent cu cine au de-a face. Pe de altă parte, sunt infractori care au un comportament prin care ţin să atragă atenţia. Sunt unii care urlă sau se automutilează, e un fel de mod de-al lor de operare.

"Mi-ar plăcea să fiu ataşat militar"

- Cum colaboraţi cu Poliţia Comunitară? Credeţi că are suficientă autoritate pentru a se impune?

- Ideea creării acestei Poliţii e foarte bună. Ea are atribuţii care nu intră în sarcina noastră. Se ocupă de parcări, de modul în care cetăţenii depozitează gunoiul, de cerşetori. Problema e că munca de poliţist presupune calificare, şcoală de specialitate. Ei practic se califică la locul de muncă şi aici pot apărea unele probleme. Cred că pe măsură ce vor căpăta experienţă lucrurile vor merge mai bine. Cert e că nici un poliţist de la noi nu a  plecat la Poliţia Comunitară.

- Aveţi situaţii în care se fac intervenţii politice pentru muşamalizarea unor cazuri?

- Nu. Categoric nu!

- De unde vine pasiunea pentru scufundări ?

- Mi-a plăcut de mic să înot. Şi acum merg la bazin când am timp. Cred că toţi cei care ajung să vadă lumea subacvatică se îndrăgostesc definitiv de ea. Am fost în Egipt la scufundări, a fost de-a dreptul fantastic. Dar fac scufundări şi în Bazinul Olimpic din Oradea.

- Aveţi rate la credite? Nu vă vine şi dvs. să daţi cu cascheta de pământ pe sărăcia asta bugetară?

- Am rate pe care trebuie să le plătesc până în 2031. Dar am avut norocul să nu mă preocup de probleme administrative. Acestea au căzut în sarcina socrilor. În ce priveşte celebrul miting cu caschetele, cred că gestul e reprobabil. Respect mişcarea sindicală, dar nu cred că e permis să mergi la miting în uniformă. E ca şi cum ai pângări-o.

- Periodic apar zvonuri că urmează să plecaţi în diplomaţie. Acum, din nou se zvoneşte o schimbare de şef, unul din motive fiind faptul că la ministru nou se cer colaboratori noi. Despre dvs. se spune că vreţi să plecaţi în Ungaria...

- Recunosc că mi-ar plăcea să lucrez în domeniul relaţiilor internaţionale. Mi-ar plăcea să fiu ataşat militar, nu neapărat în Ungaria, în orice altă ţară. Nu mi s-a propus un astfel de post şi nici n-am făcut vreun demers în acest sens. Cred că funcţia pe care o am acum este mai importantă decât cea de ataşat militar.


CINE ŞI CE
Caracterizări în trei cuvinte

Vasile Blaga: Cel mai bun ministru de interne pe care l-am avut. Un om deosebit.

Liviu Popa: Îl consider un adevărat prieten, un om care m-a ajutat enorm în carieră. S-a ridicat prin propriile puteri şi a ajuns la cel mai înalt grad atins de un poliţist din Bihor.

Petru Filip: Un om de excepţie, de mare valoare. Un exemplu pentru mine.

Ilie Bolojan: Un administrator bun, care vrea să facă treabă în oraş. Poate câteodată prea dur în luarea unor decizii.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
8 Comentarii
ce sistem de angajari "interesant"
asta a intrat in politie angajindu-se direct din civil, dupa ce a facut o alta facultate nu academia de politie, iar altii au cazut cu note mari la academie si nu au ajuns niciodata politisti. unde lucrau oare parintii si ai unora si ai altora ?
Postat 13 Noiembrie 2010, 18:18 de mda
Esti un fals
Toata lumea stie ca esti de`alu negus .Ai crescut impreuna cu noi, noi infractorii periculosi tu infractor de lege..Tara asta de 2 bani , am o intrebare pentru redactie, daca va aduc poze cum merge Bucur acasa la negus ??? Pe asta ati publicao???
Postat 13 Noiembrie 2010, 08:32 de PT Bucur
@bucur
mai bine mureai dracului si traiau doar ei. macar asa aveau loc de tine politistii care vor sa isi faca treaba si pe care tu nu-i lasi.
Postat 12 Noiembrie 2010, 18:39 de eu
@hatru
Fii mai explicit!Este casatorit sau traieste cu vreun Negus?
Postat 12 Noiembrie 2010, 10:59 de tero
"gogonata"
lasa-ne cu minciuni si dume de copii mici....esti omul tiganilor; o stie toata lumea...
Postat 12 Noiembrie 2010, 10:52 de rococo
Adica
Deci conform celor spuse de comandantul Bucur,el a crescut si este un politist tot mai bun spre exceptional,iar infractorii la fel,tot mai buni si mai periculosi.Aceasta legatura la prima vedere doar semantica poate ascunde multe subintelesuri.Un lucru este cert sau inmultit in ultimul timp actele de violenta ale grupurilor de crima organizata si aici nu e numai vina lui Bucur ci si a celor de DGIPI si Crima Organizata.
Postat 12 Noiembrie 2010, 10:28 de tero
alt mincinos
si vizitele conjugale acasa la familia negus au fost doar pt intarirea caracterului presupun:)
Postat 12 Noiembrie 2010, 09:53 de hatru
bucur
AI CRESCUT SA PRIMESTI MULT NU PUTIN
Postat 12 Noiembrie 2010, 09:10 de cinstitul
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON