URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.

Adio, CET!

Adio, CET! CĂLDURĂ DIN APĂ. Municipalitatea vrea să construiască pe amplasamentul actualei sonde Trangex din zona străzii Bumbacului o "fabrică de gigacalorii" ultramodernă, care să deservească tot cartierul Nufărul I. "Este o şansă unică pentru ca orădenii să se poată încălzi mai ieftin pe timp de iarnă", spune şeful Direcţiei Dezvoltare Durabilă, Marcel Boloş
Adio, CET! INEPUIZABIL. Pentru ca zăcământul de apă geotermală să nu sărăcească prin exploatare continuă, Primăria va reinjecta în sol apa folosită la încălzirea cartierului Nufărul. Apa geotermală răcită până la 16 grade C va fi pompată la nu mai puţin de 3 kilometri adâncime cu ajutorul unei sonde amplasate pe câmpul din spatele complexului Lotus Center
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Oradea stă pe o pungă de apă geotermală veche de peste 15.000 de ani. Era şi timpul ca oraşul să încerce să valorifice această resursă...

Primăria a depus săptămâna trecută la Bucureşti un proiect prin care solicită finanţare europeană în valoare de 15 milioane de euro pentru trecerea cartierului Nufărul I de la sistemul de termoficare al CET-ului la încălzirea pe apă geotermală. Cea mai ieftină cu putinţă!

Nufărul geotermal

Orădenii care locuiesc în cartierul Nufărul I au toate şansele să scape de facturile CET-ului. Municipalitatea vrea să debranşeze de la sistemul de termoficare al oraşului zona delimitată de străzile Bumbacului, Nufărului, Constantin Noica şi pârâul Peţa şi să treacă la încălzirea ei pe apă geotermală. Apartamentele celor 13.500 de orădeni din zonă ar urma să fie încălzite pe apă geotermală, printr-un sistem autonom, administrat de o societate nou înfiinţată. Serviciul Public Geo Nufărul va avea ca unic acţionar Consiliul Local şi va folosi apa geotermală furnizată de Transgex, care a concesionat pe 25 de ani exploatarea rezervorului de sub Oradea.

Cel puţin pe hârtie, sistemul funcţionează ireproşabil. Municipalitatea a plătit anul trecut 250.000 de lei pe un studiu de fezabilitate care demonstrează că zona poate fi alimentată fără probleme cu apă caldă şi căldură pe baza apei geotermale furnizate de cele două sonde deţinute de Transgex în Nufărul. Agentul termic ar urma să fie preparat şi pompat în reţea printr-un sistem unic în ţară. Apa geotermală va fi transformată în agent termic chiar la gura sondei de extracţie, într-un punct termic geotermal care va fi construit în strada Bumbacului. Odată "stoarsă" de căldură, apa va fi reinjectată în sol printr-o sondă amplasată pe locul viran din spatele complexului Lotus Center.

11 Ilie Bolojan.jpgCap la cap, sistemul presupune o investiţie de 15 milioane de euro pentru care municipalitatea a depus joia trecută o cerere de finanţare din fonduri europene prin Programul Operaţional Sectorial privind creşterea competitivităţii economice. "Proiectul are şanse mari să obţină finanţare", spune optimist primarul Ilie Bolojan (foto).

Se ieftineşte încălzirea!

Odată implementat sistemul, facturile de încălzire ale orădenilor care locuiesc în cartierul Nufărul vor scădea brusc. "Prin trecerea la încălzirea pe bază de apă geotermală costurile cu întreţinerea unui apartament vor scădea pentru că în loc de 160 de lei cât dă acum, orădeanul va plăti doar 120 pe gigacalorie", spune şeful Direcţiei Dezvoltare Durabilă, Marcel Boloş, iniţiatorul proiectului.

Vestea este cu atât mai îmbucurătoare cu cât, în anii următori, prin angajamentele asumate faţă de Uniunea Europeană, statul va fi obligat să renunţe la subvenţia acordată populaţiei la plata energiei termice. Asta înseamnă că orădenii vor ajunge să plătească preţul real al încălzirii produse de Electrocentrale, care este de 290 de lei pe gigacalorie. Adică aproape dublu faţă de iarna aceasta când întreţinerea unui apartament cu două camere a costat populaţia peste 200 lei pe lună!

La rândul său, municipalitatea are tot interesul să pună pe roate un astfel de sistem pentru că scapă de o cheltuială enormă. Odată implementată încălzirea pe apă geotermală, bugetul local nu va mai trebui să plătească subvenţia de 50 de lei pentru fiecare gigacalorie consumată de populaţie. Iar la o cantitate de 40.000 de gigacalorii cât consumă pe an cartierul Nufărul I numai pentru încălzirea apartamentelor, rezultă o economie de 2 milioane de lei. Bani pe care oraşul i-ar putea folosi pentru dezvoltare.

Încălzeşte prin "răcire"

Unic în România, sistemul gândit de angajaţii municipalităţii este inspirat dintr-un model folosit în Islanda, unde cartiere întregi sunt încălzite prin "răcirea" apei geotermale. Sistemul este atât de performant încât Geo Term ar putea fi deservit de doar 20 de oameni, cu personal administrativ cu tot!

11 ioan maghiar.jpgApa extrasă de cele două sonde din Nufărul la o temperatură de 74 de grade C este forţată, în instalaţiile din punctul termic, să cedeze căldură apei tehnologice care circulă prin reţelele oraşului. Fenomenul este similar cu cel prin care o cană de ceai fierbinte scufundată într-o farfurie cu apă rece îşi pierde căldura, dar încălzeşte apa din recipientul în care e pusă. "Marele avantaj este că apa geotermală, corozivă şi puternic mineralizată, nu ajunge în reţelele oraşului şi nu le distruge. Din punctul termic este trimisă la pompa de reinjecţie, care o bagă din nou în pământ", explică Ioan Maghiar (foto), consilier în cadrul Direcţiei Dezvoltare Durabilă.

Studiul comandat de municipalitate arată că staţia va putea produce fără probleme cele 55.000 de gigacalorii necesare anual cartierului Nufărul I. Din acest total, 15.000 de gigacalorii vor fi alocate pentru producţia de apă caldă iar 40.000 pentru încălzirea apartamentelor pe timpul iernii. Specialiştii spun că agentul termic va ajunge în caloriferele orădenilor la o temperatură de 56 de grade. În iernile grele, acesta va fi forţat să crească la 60 de grade cu ajutorul unor pompe de căldură pe bază de gaz. "Agentul termic ar trebui încălzit suplimentar doar 10-20 de zile pe an, aşa că acest lucru nu se va reflecta semnificativ în costul gigacaloriei", spune inginerul.

După ani de bâjbâieli şi ezitări, municipalitatea are şansa unică de a atrage fonduri europene pentru exploatarea rezervei de apă geotermală de sub oraş. "Cuptorul" de la care Oradea nu s-a încălzit cu adevărat niciodată până acum. Frigându-se, în schimb, cu gigacaloria furnizată de CET...


"Dacă din diferite motive proiectul nostru va fi respins la evaluare va trebui să ne batem pentru el în instanţă, să facem lobby politic, să uzăm de toate căile de atac, pentru că o a doua şansă de acest gen n-o să ni se mai ofere"

Marcel Boloş, şeful Direcţiei Dezvoltare Durabilă


"ŢÂŞNITOAREA"
60

de litri de apă fierbinte pot extrage pe secundă cele două pompe care vor alimenta cartierul Nufărul


FRĂŢIA TERMALĂ
Ioşia poate!

Proiectele municipalităţii de a încălzi Oradea pe apă geotermală nu sunt nici noi, nici originale. Transgex SA, moştenitoarea fostei instituţii de cercetări geologice, încălzeşte deja pe bază de apă geotermală 169 de blocuri cu 5.000 de apartamente din cartierul Ioşia. Preţul unei gigacalorii "geotermale" este de doar 99 de lei, cu TVA inclus, faţă de 160 de lei cât plăteşte populaţia către CET pentru gigacaloria scoasă din cărbune.

Transgex a obţinut în anii 90 exclusivitate pentru exploatarea rezervei geotermale de sub oraş, pe care o exploatează prin 14 pompe de extracţie. Acesta este şi motivul pentru care, la scrierea proiectului prin care solicită finanţare europeană, municipalitatea a cerut bani doar pentru producţia agentului termic şi transportul lui spre apartamentele orădenilor, nu şi pentru extracţia apei geotermale. Rezerva de sub oraş aparţine unei firme private!

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
10 Comentarii
MAMA CE MINUNE
MA FACETI SA RAD SUNT VILE CARE AU CALDURA IN CASA SI PISCINE APA TERMALA.......HALAL birocratie de bugetarii...........CE RATATI VOI SUNTETI ASEMENI TRABANTULUI CAND PRIVATII AU INCEPUTE TREBUIA SA PUNETI UMARUL NU ACUM SA VIASATI LA FD. NERAMBURASABILE LA CATE PROTOCOALE DECONTATI ERAM ACUM UN ORAS PROSPER........MAI FURATI LICHIDITATI CA MAI SUNT ........HA, HA, HA, CE RATATI AVEM LA CONDUCERE! SA NE FERESACA D ZEU DE MAI RAU ORICUM VA VENI....PRETUL INCOMPETENTEI SI A UNEI PRACTICI PROASTE A SISTEMULUI BUGETAR=SPAGA -CATA MITA ATI LUAT PENTRU MANSARDE LA UN APARTAMENT 2000 DE EURO BUC.........SE VOR AFLA ACESTE LUCRURI E O CHESTIUNE DE TIMP.........
Postat 14 Mai 2010, 16:12 de SRI
Pentru Marius
D-zeu sa te ajute pe tine Marius, ca pe Bolojan deja l-a ajutat, ajungind sa se impauneze cu ideile altora pe care tot el i-a criticat.
Postat 11 Mai 2010, 09:29 de able
Pentru oradeanca
Stimata d. esti paralela cu initiativa pornita inca din 2006, cind Bolos nici nu participa la intilnirile pe tema apei geotermale decit cu titlu informativ. Bolos a preluat idea lasata din vremea dinainte de 2008, cind s-a gindit un sistem integrat la nivel microregional, asadar mixt, pentru ca nu este normal ca eu care stau in Rogerius sa platesc nesubventionat 300 lei pe gka iar cel din Nufarul 120, ca doar traim in acelasi oras, asa ca pretul trebuie sa fie unitar pentru ca este un serviciu public general de termoficare.
Postat 11 Mai 2010, 09:26 de mind
bataie de joc
DECI : ,,În iernile grele, acesta ( agentul termic ) va fi forţat să crească la 60 de grade cu ajutorul unor pompe de căldură pe bază de gaz. " CARE GAZ ? A , A , !!! CARE VA FI , CAND ?
Postat 10 Mai 2010, 17:13 de vlad
@ HI HI
BA ! ESTI UN PORC DE PORC IN FELUL IN CARE DISCUTI !
Postat 10 Mai 2010, 08:27 de S
hi hi
"popo", mai bine te-ai cara acasa cu suvitza ta cu tot.
Postat 10 Mai 2010, 08:05 de dan oradeanul
DA !
IN ANI '87-'88-... S-AU FACUT INVESTITII MASIVE LA U.O. IN ISTALATII DE CERCETARE (?) CU SCHIMBATOARE DE CALDURA DIN INOX TOCMAI PT. A STUDIA RANDAMENTE SI EFICACITATE , SISTEME , SOLUTII ..... S-AU ABANDONAT CERCETARILE SI S-A PIERDUT EXPERIENTA DE ACOLO SI UN PORCOI MARE ,MARE DE BANI !!! ATENTIE LA SPECIALISTI CACI TOTUL SE POATE TERMINA CU UN MARE FAS !!!!!! ORICUM TRANSGEX-UL NU ARE NICI UN INTERES SA REUSEASCA BOLOJAN CU PROIECTUL FIRMA FIIND CONTROLATA DE CATRE PDL !!!!!
Postat 09 Mai 2010, 22:37 de SCORTSUL
Felicitari
Felicitari d-lui Marcel Bolos, nu domnului Bolojan ,el e cel care studiat aceasta problema si care se va lupta pt Oradea !
Postat 09 Mai 2010, 21:34 de oradeanca
bravo
felicitari domnului BOLOJAN.D-zeu sa va ajute.
Postat 09 Mai 2010, 17:48 de marius
Noroc cu Islanda...
Studiul este făcut la C.N.C.G. (Centrul național de cercetări geotermale) de pe lângă Universitatea Oradea?
Postat 09 Mai 2010, 17:32 de stefan
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON