URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
26 Aprilie 2018, 08:05

Accident... fără sfârşit: O orădeancă încearcă de 6 ani să demonstreze că a fost lovită pe zebră de un şofer care a trecut pe roşu

Accident... fără sfârşit: O orădeancă încearcă de 6 ani să demonstreze că a fost lovită pe zebră de un şofer care a trecut pe roşu FĂRĂ SUPRAVEGHERE. Circumstanţele producerii accidentului care a ţintuit-o câteva luni la pat pe Daniela Dulău (medalion) puteau fi lămurite fără dubii dacă la trecerea de pietoni din dreptul bisericuţei din Nufărul (foto) ar fi existat camere de supraveghere video. "Am cerut Poliţiei înregistrări, care ar fi confirmat că nu mint, dar mi s-a spus că în zonă nu sunt camere", zice tânăra
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Cu şase ani în urmă, orădeanca Daniela Dulău a fost implicată într-un accident rutier şi tot de-atunci încearcă să demonstreze că a fost o victimă.

Tânăra a fost lovită de o maşină pe trecerea de pietoni din dreptul bisericuţei de pe strada Nufărului, iar impactul a fost atât de puternic încât a avut nevoie de mai bine de patru luni pentru vindecarea fracturilor şi leziunilor. În ciuda declaraţiilor fetei, după şase ani de cercetări anchetatorii au tras concluzia că e singura vinovată, deoarece a traversat pe culoarea roşie a semaforului şi, de fapt, ea ar fi cea care a lovit maşina!

Accident pe zebră

Pe 10 octombrie 2012, la ora 9.40, Daniela, pe atunci în vârstă de 19 ani, se grăbea să ajungă la facultate. "Eram în Nufărul, la trecerea de pietoni de lângă bisericuţă, vorbeam la telefon şi aşteptam la semafor, care era pe culoarea roşie", povesteşte tânăra. Fata susţine că atunci când pietonii au primit undă verde, a traversat şoseaua în grabă, ca să prindă un tramvai ajuns în staţie.

Deodată, a simţit o lovitură puternică. "Mai aveam câţiva paşi când m-a lovit o maşină care mergea spre Sânmartin, pe banda întâi. M-a lovit din partea dreaptă, m-am izbit de capotă, apoi de parbriz şi am căzut pe jos. În rest, nu mai ştiu", spune Daniela. S-a trezit internată la Spitalul Judeţean, cu mai multe traumatisme, contuzii şi fracturi ale oaselor din zona şoldului. Pentru vindecare, doctorii i-au recomandat 90 de zile de îngrijiri medicale.

Şofer... pieton

Florica Dulău, mama victimeiLa locul accidentului au rămas poliţiştii şi şoferul care a lovit-o, George Pontoş, un bărbat din Haieu, care atunci avea 23 de ani. După impact, acesta a venit pe jos la locul accidentului, fiindcă şi-a parcat maşina pe care o condusese, un Opel Corsa, la câţiva zeci de metri distanţă, în dreptul unui bloc de după intersecţia dintre strada Nufărului şi Ciheiului, dincolo de liniile de tramvai. "Noi n-am fost la locul accidentului, dar ulterior am aflat că şoferul a vrut să fugă", zice mama fetei, Florica Dulău (foto).

Parchetul de pe lângă Judecătoria Oradea a deschis un dosar penal, cercetându-l pe şofer pentru vătămare corporală din culpă şi fugă de la locul accidentului. Doi martori au declarat că fata a traversat pe roşu, dar şi că şoferul s-a întors în scurt timp la locul impactului, chiar dacă fără maşină. La rându-i, acesta s-a declarat nevinovat, afirmând că trecuse pe culoarea verde şi că nu văzuse fata, care traversa pe roşu, din cauză că soarele puternic îi bătea din faţă.

Culpă comună

La cererea tinerei s-a făcut şi o expertiză criminalistică, care a conchis o culpă comună, atât a ei, cât şi a şoferului. Concret, aceasta arată că, deşi fata a traversat strada pe roşu, accidentul putea fi evitat dacă şoferul circula cu viteza legală de 50 km/h şi ar fi apăsat pedala de frână. Ceea ce nu s-a întâmplat, fiindcă pe carosabil nu existau semne de frânare.

Expertiza a mai tras şi o altă concluzie, care pe tânără a debusolat-o: n-a fost ea lovită, ci ea a lovit maşina! Asta pentru că impactul nu ar fi fost frontal, ci lateral, pe partea stângă a autorismului, semn că fata a acroşat, de fapt, vehiculul. "Cum se poate spune că eu am lovit maşina, când şoferul m-a luat pe capotă?", se întreabă Daniela.

În septembrie 2014, procuroarea Adela Stamatiu a clasat dosarul, stabilind că a existat o singură vina, cea a pietonului. Decizia a nemulţumit-o pe tânără şi pe părinţii acesteia, consternaţi şi pentru că anchetatorii au luat de bună declaraţia unui taximetrist care nici nu văzuse impactul, ci a spus că doar a auzit un zgomot puternic de frânare. "Ce martor e ăsta, când poliţiştii au scris că pe şosea n-a existat nicio urmă de frânare?", spune revoltat tatăl fetei, Gheorghe Dulău.

"Vreau la detector!"

Nemulţumită de soluţia de clasare, Daniela a cerut redeschiderea dosarului, ceea ce s-a şi întâmplat, ancheta fiind reluată de aceeaşi procuroare Stamatiu. În replică, suspectând că rănile fetei au fost exagerate, şoferul a cerut o nouă expertiză medicală, făcută la Spitalul de Urgenţă din Timişoara. În baza actelor medicale şi a unor noi analize, însă, doctorii timişoreni chiar au crescut numărul de zile de îngrijiri medicale de care a avut nevoie tânăra, de la 90 la 131.

După şase ani de la accident, fără noi dovezi, la finalul lunii trecute procuroarea a decis din nou ca şoferul să fie scos de sub urmărire penală, iar dosarul a fost clasat, singurele detalii evidenţiate ca relevante fiind că tânăra a trecut pe culoarea roşie a semaforului şi că ea a lovit maşina.

Previzibil, Daniela e în continuare nemulţumită. "Să fiu întrebată la detectorul de minciuni pe ce culoare a semaforului am trecut şi cum m-a lovit", cere fata, care făcut o nouă plângere la Parchet, aşa că revine din nou în sarcina procurorilor să ia o decizie. Rămâne de văzut dacă există printre argumente vreunul care i-ar putea face să se răzgândească...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
dreptatea e la Dumnezeu
ar trebui admisa proba cu detectorul de minciuni de catre anchetatori sa se vada concret ce s-a intamplat defapt...
Postat 26 Aprilie 2018, 16:56 de Dan1977
Declaratie mincinoasa sau proces cu pile?
Totusi, daca autoturismul care a lovit-o pe tanara se deplasa catre Sanmartin, cum se poate declara ca soferul a fost orbit de soare pentru ca practic, (sa o luam babeste) soarele rasare dinspre Cluj. Drept urmare soarele era din spate, nicidecum in fata.
Postat 26 Aprilie 2018, 14:53 de djcoma2005
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON