URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
20 Noiembrie 2012, 17:34

Abonaţi la ciolan: Invitaţi să plece, directorii PDL şi UDMR şi-au tras posturi călduţe în instituţiile deconcentrate

Abonaţi la ciolan: Invitaţi să plece, directorii PDL şi UDMR şi-au tras posturi călduţe în instituţiile deconcentrate (DEZ)INSTALAT. Pedelistul Traian Abrudan (dreapta) i-a cedat funcţia de director al APIA pesedistului Florian Pavel (stânga) numai după ce a ratat intrarea în PNL şi, ca variantă de rezervă, şi-a asigurat un post de şef de birou
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

La o jumătate de an după ce a preluat puterea, USL încă se mai screme cu schimbarea şefilor serviciilor guvernamentale deconcentrate, fiindcă de "garda veche" nu se poate scăpa aşa uşor.

Motivul? Majoritatea directorilor unşi de PDL şi UDMR nu vor să renunţe la scaune şi, în cel mai bun caz, se retrag numai după ce li se dă un alt post, fie de directori adjuncţi, fie de şefi de serviciu sau de birou în aceleaşi instituţii. Profitând că fostul premier Emil Boc a blocat angajările în sectorul bugetar, dar a permis mutarea funcţionarilor de pe poziţii de conducere pe posturi inferioare, le-au ocupat, fără concurs şi fără a putea fi acuzaţi că încalcă vreo lege.

Trocul lui Abrudan

Lucru cunoscut, oricărei schimbări de Guvern îi urmează înlocuirea şefilor instituţiilor descentralizate, unde vor să ajungă directori oamenii noii puteri. În acest an, însă, nu toţi mahării PDL şi UDMR au înţeles să se retragă din posturile unde îi puseseră partidele, ci s-au târguit pentru alte funcţii, mai în eşalonul al doilea.

Cel mai flagrant caz e al PDL-istului Traian Abrudan, inginer mecanic instalat în 2009 la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură, întâi pe o funcţie de execuţie, pentru ca la scurt timp să fie promovat director executiv, post pe care l-a deţinut până săptămâna trecută. Când, fiindcă a dat chix în încercarea de a-şi păstra fotoliul prin trecerea la PNL, dar a trebuit să-l elibereze pentru pesedistul Florian Pavel, şi-a negociat mutarea ca şef al Biroului măsuri de sprijin şi monitorizare din cadrul aceleiaşi APIA. Un loc călduţ, care îl ţine în sistem şi îi garantează un salariu confortabil. Iar USL-iştii au acceptat trocul. "S-a dat totuşi la o parte, a înţeles să respecte regula unui joc cu influenţe politice, aşa cum şi alţii dinaintea lui s-au dat la o parte când el a fost numit de PDL. A vrut un post de şef de birou, care era oricum vacant", spune succesorul, Florian Pavel.

Din şefi, tot şefi

Cazul lui Abrudan nu e singular. Pedeliştii Dacian Iova (Inspectoratul Teritorial de Vânătoare şi Regim Silvic), Liviu Matiuţă (Direcţia Silvică), Simona Vesa (Agenţia pentru Plăţi şi Inspecţie Socială) şi fostul primar Mihai Groza (Hidroelectrica) au renunţat la funcţiile de directori în care i-a pus partidul în schimbul altora, de adjuncţi, şefi de birouri sau servicii în exact aceleaşi instituţii, deşi cei mai mulţi intraseră în sistem în 2008-2009 fără să aibă habar "cu ce se mănâncă" treaba în respectivele structuri. Alt PDL-ist, Nicolae Hoduţ, are aceeaşi ţintă. Debarcarea sa de la ITM e iminentă, postul fiind promis pesedistului Marius Rotar, iar Hoduţ recunoaşte că va lua în calcul "varianta de a solicita mutarea pe un post de conducere inferior".

Cel care a dat un exemplu de bărbăţie e fostul şef al PDL Oradea, Dorin Corcheş, plecat prin demisie de la Societatea de Îmbunătăţiri Funciare fără a pretinde o funcţie de adjunct, la fel cum făcuse astă-vară fostul şef al Inspectoratului Şcolar, Dorel Luca, care avea aranjată o catedră la Colegiul Mihai Eminescu. La extrema cealaltă, Nicolae Hodişan, şef al Direcţiei Agricole, a demisionat abia după ce noua putere l-a hărţuit mutându-l cu delegaţie pe aceeaşi funcţie, dar la Bistriţa Năsăud şi apoi, văzând că tot nu pleacă, la Giurgiu.

Maziliţi şi nu prea

Cum s-au găsit locuri pentru directorii demisionari? Pur şi simplu, încă de la instalarea lor, şi-au asigurat variante de rezervă, blocând în organigrame câte un post convenabil ori chiar inventând unele noi, pe care n-au făcut angajări fiindcă, evident, guvernele PDL blocaseră angajările. După cum se vede, doar pentru căţei, nu şi pentru ei!

Prefectul Claudiu Pop spune, resemnat, că totul s-a făcut legal. "Potrivit Legii privind statutul funcţionarilor publici, redistribuirea funcţionarilor se poate face într-o funcţie publică inferioară cu acordul funcţionarului. Practic, la solicitarea de mutare pe un post de conducere inferior, ministerele sunt obligate să ofere foştilor directori un alt post dintre cele vacante în aceeaşi instituţie. Şi, formal, nu e o angajare, ci un transfer, aşa că nu trebuie organizate concursuri", explică prefectul.

Că o fi legal, dar nu şi moral, e clar. Rămâne, totuşi, întrebarea de ce nu vor foştii directori să plece cu totul. Poate tocmai pentru că nu sunt în stare să-şi găsească un serviciu, ca tot omul? Indiferent dacă vor recunoaşte sau nu, cert e că, în loc ca numărul bugetarilor să scadă, aşa cum cerea PDL când era la putere, iată că el creşte, ca să aibă activiştii unde se oploşi.


SPECIALII
Iertaţi, scăpaţi

Valul schimbărilor din deconcentrate nu l-a afectat prea tare pe udemeristul Pasztor Sandor, fostul director general al Administraţiei Bazinale de Ape Crişuri ajungând director tehnic, deoarece liberalii au considerat că acesta a colaborat corect cu conducerea Primăriei.

Un caz special e cel al şefului AJOFM, Doru Drăghici, fost membru PNL, trecut în PDL în 2009 ca să-şi salveze postul, şi care acum e lăsat pe post fiindcă soţia sa este deputata PSD Sonia Drăghici. Fericiţi se pot considera, cel puţin deocamdată, şi pedeliştii Lucian Silaghi (Direcţia pentru Cultură), Ionel Bungău (Clubul Sportiv Crişul), Sorin Buhaş (Direcţia de Tineret şi Sport), Călin Vesa (Regionala pentru Accize şi Operaţiuni Vamale Cluj), Călin Gal (Garda Financiară), deoarece USL pare că îi va păstra pe funcţii.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
20 Comentarii
fain
99% DIN POLITICIENI SUNT GUNOAIE IRESPONSABILE. NOI TOTI SUNTEM DE VINA, PT. CA II VOTAM
Postat 22 Noiembrie 2012, 21:20 de bibicu
abonati la ciolan
N-ar face rau DIICOT si DNA sa se bage un fic in Finantele alea si sa le verifice si lor averile in special casoaiele de vacanta facute pe numele "cuscrilor" si ale "unchilor" sau "matusilor". Mama ce-ar iesi....
Postat 22 Noiembrie 2012, 10:23 de alt contribuabil
Ghiusi
Primu care tre să zboare e ghiusi ăla de la tramvaie. În cei doi-trei ani de când drenează banii orădenilor a declanşat o adevărată criză pe piaţa vopselelor, datorită consumului exagerat de culoare verde, otrăvind pereţii vehiculelor cu prostii ungureşti. Afară, afară........
Postat 22 Noiembrie 2012, 10:03 de pistike
Un handicapat si 1/2
hmmm... Traian Abrudan un nesimtit! Nu-i in stare nici sa parcheze corect * in gura, blocheaza circulatia (doar ii sef,nu?!). Asta nu ii in stare sa cumpere loc de parcare la domiciliu.... zgarcitul draqului
Postat 22 Noiembrie 2012, 02:20 de tudoo
HOP si-asa si iar asa, zi maiiiiii!
La Finante?Pai uitati-va la belitura aia de Berceocu PSD-ocu, un alcoolic nebun de legat, catarat pe pupila Getuca, o ruina un gunoi!Evident mari PSD-isti amandoi!
Postat 21 Noiembrie 2012, 19:46 de Micsunel cel PSD-el
@postasilor rautaciosi
Abrudan a trecut pe o functie vacanta de sef birou la cerere, nu a fost numit de noul director APIA BIHOR, fapt ce se inscrie in prevederile Legii Functionarilor Publici. Toata neintelegerea porneste de la exprimarea ambilicata si cu tenta vadit rautacioasa a ziaristului, asemenea schimbari nu reprezinta o noutate pentru perioada de dupa 1990. Ebihoreanul gazduieste, din pacate, comentarii care depasesc limita bunului simt.
Postat 21 Noiembrie 2012, 18:06 de Corect.
DIN PACATE DOAR ADEVAR PUR
Bai oameni buni va spun eu cum ar fi cel mai bine sa facem cu jigodiile Bihorului ! Stii cum ? Sa nu ii votam pe niciunul pentruca toti sunt la fel de vicleni , flamanzi, avari , oameni foarte rai , si ma refer la toata puterea politica atat locala cat si nationala ! Si spun aceste lucruri deoarece in 22 de ani de zile de la revolutie nu au facut decat sa isi umfle buzunarele lor cat si a rudeniilor cu bani ,proprietati si functi puternice la care s-au platit salarii enorme , prime ,beneficii de tot felul si toate acestea din bani locuitorilor acestei tari si a acestui judet !. Asa ca dupa mine ce-a mai mare pedeapsa pe care poporul inca mai poate liber sa o aplice acestor nesimtiti este acea de a nu ii vota pe nici uni sub nici un fel pentru ca desi din 4 in 4 ani apar fete noi pe listele de candidaturi ale tuturor partidelor, acestia sunt urmasi fostilor comunisti , fostilor mafioti din 90 incoace care nu au renuntat sub nici o forma la haturile puteri pe care vor sa o mai pastreze in continuare deoarece aici se castiga averi pe care un simplu om prin munca cinstita nu ar avea cum sa castige spre exemplu cateva milioane de euro cum a facut Ghilea,Mang,petrolistul Claudiu Pop
Postat 21 Noiembrie 2012, 16:19 de TRAIASCA PARTIDUL
la caldura
Da pe la finante v-ati uitat cati sunt.Toata suflarea a ramas pe functii.LA VREMURI NOI,TOT NOI". 8 etaje de functionari ce se invart unul in fundul celuilalt acum pe vremea internet-ului.Parca toti din judetul asta am fi infractori si evazionisti.Uitati-va pe la directorasi si sefuleti de serviciu numa....
Postat 21 Noiembrie 2012, 12:23 de concluzionistu
ASTA CE ARE
Ca nimeni nu-l mai schimba de la finante pe fostul, actualul si se pare ca si viitorul. Daca e asa de bun de ce nu l-ati propus la vre-o functie in parlament si sa-l duceti-l mai USL-istilor la Bucurest i( sa fi vazut ce procent ar fi obtinut), poate se mai limpezesc apele in Bihor
Postat 21 Noiembrie 2012, 12:10 de contribuabil
atunci i-am condamnat pe toti la fapte
In rezumat ceea ce s-a intamplat in acest articol este ca sefii vechi au trecut in locul sefilor noi datorita unei decizii politice. Sau niste imbecili vechi de la un partid au fost inlocuiti cu alti imbecili noi de la celalalt partid. Si tot asa cum merge treaba de 22 de ani, fara sa se opreasca din furat ca doar nu de aia au ajuns sefi din semi-analfabeti ce sunt. Oricum din declaratiile lor de avere aflam ca la sfarsitul fiecarui mandat s-au procopsit cu casa, trei masini, cont cu sase cifre, bijuterii, ceasuri si tablouri de 100.000 euro si mai au cam 2.000.000 usd dat imprumut pe la rude si vecini din fosta mahala de unde provin.
Postat 21 Noiembrie 2012, 10:48 de misa bar
replica la articol
Am tot zis-o pe aici pe forumul Ebihoreanul ` vin ai nostri de la USL pleaca ai nostri de la ARD ,noi romanii simpli bihoreni ramanem toti ca si prostii prostiti de acestia manipulati ordinar de clasa politica corupta si transpartinica si care nu se da data jos din scaune si din functii de conducere platite din banul public ,din banii nostrii ai romanilor simplii din ROMANIA adunati din impozite si taxe ,asa ne si trebuie si fiecare popor are conducatorii pe carte si -i merita , si asai si in Bihor ,i-a SICTIRda-i dreacu!:))=))La pus sef de birou incompetentul ,incoerentul ,insolentul de Pavel Florian director APIA pe Abrudan Teodor inginer electromecanic ca sa-i explice ce ?si cum stau treburile la APIA? ca din 2009 pina acum a avut tot timpul sa descurce treburile in APIA inginerul electrotehnic Abrudan Teodor!:))=))Erau in PSD Bihor oameni mai competenti decit acestia 2 legati impreuna ,care stiau ce sa faca in agricultura bihoreana ,dar acestia 2 sunt facuti sa fie imprteuna ,unul sa scrie si altul sa citeasca dar nici unul sa judece corect ,drept si adevarat problemele din agricultura bihoreana ,o sa faca multe prostii astia 2 i Aceasta este opinia lui Romanul Simplu.
Postat 21 Noiembrie 2012, 09:57 de Romanul Simplu
abonati la ciolan
Important este ca s-a creat un post cald si pentru domnul Voloseniuc care a luptat pe baricadele partidului inca din anii 90. Intre timpt si-a facut si o facultate "la drept" si este de profesie "jurist" asa ca se incadreaza. Ce daca are firma privata si este full de bani, nu-l mai incape ? Si ce daca el era absolvent de scoala profesionala la origini.? A luptat pentru parttid si a fost recompensat, a fost unde trebuie, cand trebuie, cum trebuie... Sa-i ia dracu pe toti!
Postat 21 Noiembrie 2012, 09:22 de eu
Amintiti-va...
.... cum l-a ,,salvat" bolovanul pe fostul prefect ghitea mircea, in 2008 ! Asta, gibonul, catarat in carca lui popa tarle, a ajuns primar. Apoi l-a ,,varat" prin concurs ( de belit p**la la urs) pe ghitea director la primarie ! Asa ca pdl-istii si udmr-istii au avut de la cine invata !
Postat 21 Noiembrie 2012, 07:14 de Oradean
aceeasi mizerie
ard=usl=ppdd=udmr=toti ceilalti=aceeasi mizerie
Postat 21 Noiembrie 2012, 07:06 de xfiles
sa va ia dracu pe toti usl-isti pdl-isti
pentru voi muncim noi si din cauza voastra merge totul asa cum merge.
Postat 20 Noiembrie 2012, 22:57 de oradean
VOX
Rotar se roteşte, dar nu (mai) e roata lui Rotar se roteşte, dar nu (mai) e roata lui Marius Rotar, exilatul şef al Vămii Borş, nu a primit cu voioşie “zvonul zdrobitor” de săptămâna trecută în care se spunea că şi-ar fi mutat privirea dinspre duty-free-ul ANDRADI spre SANTO, la fel de prezent în vamă. După citirea zvonului, unii cititori ne-au scris pe emailul redacţiei că Ofelia Mate, soacra Rotar-ului, ar fi la fel de prezentă şi pe acolo, printr-o altă rudă. Că aşa se fac astea. Cu şustă, ca să nu se prindă nimeni. Poate că aşa o fi. Ah, era să uităm. Un alt fan Internet ne-a mai scris că ar trebui să dăm musai de urma unui caieţel, dacă o mai fi existând, în care cineva, nu zicem cine, şi-a notat, zicem ce – sume, care ar fi fost înmânate la ceas de taină, dar constant, ştim noi cui. Mai era şi ceva cu acte notariale de transfer de părţi sociale, dar asta este o altă poveste pe care o vom aborda în curând, căci vrem a îmbina basmul cu realitatea şi cu impresiile de concediu ale domnului Rotar ce s-a petrecut, alături de un domn cu reputaţie ciudată, în ţara spaghetelor. ........ Vama, ţâţă de mamă! Posted By admin on February 10, 2011 | Doamne, ce-or început să mă doară organele pereche când am văzut la tembelizor bieții vameşi încătușați! Săracii, cum se duc ei la pușcărie fără să facă nimic, cum și-au distrus ei tinerețea apărând hotarele patriei pentru niște salarii de *! Asa era și prea distinsul domn Marius Rotar, prin 1992, pe atunci vameș de rând la vama Borș, care atunci când se făcea trafic cu țigări înspre Ungaria, aflat în fața unui cetățean care avea în mașină câteva cartușe de țigări, mai multe decât permitea legea, dar nu suficient de multe ca să poți zice că făcea avere din ele, a refuzat într-adevăr să primească mită, dar nu pentru că era domnia sa prea cinstit, ci pentru că suma era derizorie, traficantul era mărunțel, iar țelul sau era altul decât jumătățile de măsură. Ca dovadă, nu după mult timp, acesta ajunge șef de vama la Borș și – rețineți – preia ștafeta de la cunoscutul domn Mărgineanu, care tocmai are ceva metal pe la încheieturile mâinilor, în zilele noastre. Așa au ajuns șefi și mari șefi în sistem o gramadă de vameși, care acum vorbesc de sus, dar numai ei știu cât de bine sunt mânjiți cu o grămadă de ciubucuri meschine pe care le-au împărțit în părți proprii și cele de dat mai departe, tot sub formă de mită, pentru propășirea lor în funcții mai importante și mai bănoase. În prostia lor, nu și-au dat seama că dând mai departe, vor îndestula niște sisteme politice care, mai devreme sau mai târziu, se vor întoarce împotriva lor,
Postat 20 Noiembrie 2012, 21:45 de REGELE VAMILOR
@Carp III
Pentru o corecta informare a domnului Carp III: postul lui Abrudan nu a fost vacantat de noul director al APIA BIHOR, ci exista in statul nominal de functii la data cand a fost solicitata ocuparea lui, fapt ce se inscrie in prevederile Legii Functionarilor Publici. Este greu de inteles de ce deranjeaza gestul de onoare facut de Abrudan si, cu atat mai putin, de ce imputati noului director lucruri care nu-i apartin.
Postat 20 Noiembrie 2012, 18:29 de Corect.
Directori PNL
de 9 ani mai toti directorii de scoli din Beius de exemplu sunt de la PNL. Ba da mai lasati PDL-ul asta in pace ca va mananca PNL si PSD intre timp... treziti-va dracului si luptati cu dusmani adevarati nu cu himere...
Postat 20 Noiembrie 2012, 18:26 de x
cine de la UDMR?
am citit de mai multe ori articolul dar nu supara nu am gasit nici unu de la UDMR.numai PDL Poate pentru-ca nu sunt, numai ca se aude bine daca amintesti si de ei.
Postat 20 Noiembrie 2012, 18:12 de karton
Doi la o gaură e mai economic
Zice Pavele că locul de şef de birou era oricum vacant. Şi, nu te-ai gândit că prin concurs poţi aduce un om întradevăr priceput la ceea ce înseamnă monitorizarea aplicaţiilor de finanţare, adică taman acolo unde se poate identifica furtul masiv din banii publici. Că şi noi am contribuit la fondurile publice europene spre exemplu, tot cu atâţia bani cât am şi primit de la UE pentru agricultură. Aşadar, e vorba strict de banii noştri ai tuturor. Aşa că explicaţiile tembele date de noul şef de la APIA mă fac să cred că a venit o altă pălărie doar, iar Maria (secretara cu buze largi) e aceeaşi.
Postat 20 Noiembrie 2012, 18:06 de Carp III
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON