URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 21 IANUARIE 2019

Ediția tipărită

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La cum arată bugetul Oradiei, e clar că cele peste o sută de investiţii se vor întinde pe mai mulţi ani. Asta pentru că în România este imposibil să-ţi planifici ceva şi să iasă la timp. Cauzele sunt multiple, de la suprasolicitarea personalului, la greşeli elementare, la lipsa proiectanţilor şi a constructorilor, toate pe fondul unei birocraţii ucigătoare, bine întreţinute de funcţionarii puşi politic în posturi. Totuşi, Primăria are două restanţe pe care nu mai are voie să le rostogolească pe anii viitori.
Zic şi eu
Adrian Cris
Dumnezeu îţi dă, dar nu-ţi bagă în traistă. Nici peisajele, nici simpla existenţă a pârtiei nu asigură, de la sine, dezvoltarea aşezării. A dovedit-o episodul de la finele anului trecut, întins pe încă două săptămâni anul acesta, când autorităţile locale s-au dovedit incapabile să menţină în funcţiune telescaunul. Ratând vârful sezonului de schi, oraşul a pierdut încasări serioase
Cum a fost?
Lucian Cremeneanu
Prea multă lume nu a auzit de Adrian Berinde! Nici nu prea avea cum, din moment ce singurul post de radio care îi mai scapă câte o melodie în eter este România Cultural. În Oradea, Radio Transilvania, ce îl mai difuza sporadic, și-a banalizat grila de programe la fel ca restul radiourilor comerciale, iar singurul post românesc ce difuzează exclusiv muzică românească, Național FM, pornit tot din Oradea, nu are și nu a avut niciodată o melodie de Adrian Berinde în playlist.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveţi despre cerinţele organismelor europene adresate României privind consolidarea statului de drept şi stoparea modificării legilor justiţiei?
De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
Aşa cum arătam anterior, legislaţia României permite oricărui cetăţean să aibă acces la informaţiile de interes public, arătând expres ce categorii de informaţii nu sunt considerate de interes public. În ceea ce priveşte procedura prin care cetăţeanul poate avea acces la informaţiile de interes public, Legea nr. 544/2001 prevede că autorităţile şi instituţiile publice au obligaţia de a organiza compartimente specializate de informare şi relaţii publice sau de a desemna persoane cu atribuţii în acest domeniu.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Trichineloza este o boală parazitară acută produsă de Trichinella spiralis (un vierme cilindric lung de 1-4 mm şi cu diametrul de 0,04 mm), care parazitează animalele carnivore, porci mistreţi, urşi, vulpi, câini, pisici, şobolani etc. Sursa de infecţie pentru om este carnea infestată şi insuficient preparată termic...
Psihologul Bihoreanului
Razvan Coloja
Inteligenţa este râvnită în ziua de azi ca un atribut fără de care persoana nu se poate descurca eficient în viaţă. Adevărul este însă că inteligenţa corelează extrem de bine cu probleme de ordin mental, afectiv şi social. Oamenii cu IQ ridicat întâmpină mai multe dificultăţi în a se integra în societate, mulţi suferă de depresie, anxietate sau alte tulburări, iar o mică parte au chiar şi boli mintale.
18 Ianuarie 2018, 08:03

A doua moarte: Tatăl unui fost jurnalist de la BIHOREANUL, ale cărui organe au fost donate pentru transplanturi, se teme că acestea au fost traficate

A doua moarte: Tatăl unui fost jurnalist de la BIHOREANUL, ale cărui organe au fost donate pentru transplanturi, se teme că acestea au fost traficate LESPEDE PE INIMĂ. Traian Şerfezi (dreapta) nu e împăcat cu gândul că organele fiului său, Şerban Şerfezi (medalion), au putut fi traficate pe bani. "Am o piatră uriaşă pe inimă, nici nu pot dormi noaptea", i-a zis bărbatul doctoriţei Carmen Pantiş (stânga), coordonatorul judeţean al Programului Naţional de Transplant. "Nu ştim ce se întâmplă cu organele după prelevare", mărturiseşte aceasta
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Ancheta pornită de DIICOT în cazul celebrului profesor clujean Mihai Lucan, acuzat de extorcarea Institutului de Urologie şi Transplant Renal în folosul propriei clinici private Lukmed, dă la o parte mizeria ce acoperă sistemul de transplant nu doar din Cluj, ci din toată România.

După ce tot mai mulţi pacienţi şi rude denunţă că organele de care depindeau vieţile bolnavilor au fost transplantate peste rând unor VIP-uri şi pe bani celor care au avut de unde plăti, tatăl unui fost jurnalist, Şerban Şerfezi, se luptă să afle dacă organele prelevate la moartea unicului său fiu au fost traficate de urologul clujean sau de alţi "Lucani" ai sistemului. BIHOREANUL prezintă drama bărbatului care vrea să descopere adevărul, dar şi mărturii despre confiscarea sistemului românesc de transplant de către cei care îl conduc, în folosul mafiilor care controlează încă de la înfiinţare Agenţia Naţională de Transplant.

Viaţă sau marfă?

Pe 17 aprilie 2014, chiar în ziua când împlinea 36 de ani, fostul jurnalist al BIHOREANULUI Şerban Şerfezi era declarat decedat în secţia ATI a Spitalului Judeţean din Oradea. "Era în inconştienţă. Căzuse în baie şi s-a lovit de calorifer, în locul de unde lipsea robinetul. L-am găsit dimineaţa, cu capul străpuns, rezemat de calorifer. Medicii au stabilit că a zăcut acolo peste noapte. Abia vorbea. Am sunat la SMURD şi a fost dus urgent la Judeţean", descrie Traian Şerfezi stupidul accident care a provocat decesul singurului său fiu.

Inginer silvic pensionar, el însuşi grav bolnav, bărbatul a cerut ajutorul foştilor colegi ai lui Şerban deoarece, de când a erupt scandalul Lucan, zilele şi nopţile i-au devenit o neîntreruptă agonie. "După moartea soţiei, am avut o înţelegere cu Şerban: dacă unul dintre noi păţeşte ceva, celălalt îi donează organele. În cazul lui Şerban am acceptat donarea totală. I-au fost prelevaţi rinichii, ficatul şi corneea. Restul - plămânii, inima, pancreasul - nu, deşi puteau fi folosite, dar atunci nu se făceau transplanturile astea. Acum nu mai am linişte până nu aflu dacă oamenii care le-au primit au plătit sau nu pentru ele. În organele alea era viaţă, vreau să am garanţia că nu au fost marfă. Pentru mine e ca şi cum Şerban ar muri a doua oară".

Oficial, neoficial...

Lunea trecută, bărbatul a cerut o "audienţă" coordonatoarei pe Bihor a programului de transplant, dr. Carmen Pantiş. Din 2014 nu s-au mai văzut deşi, spune el, omeneşte ar fi ca familiile care donează benevol să fie oarecum "alinate" de cei care, când au avut nevoie, le-au cerut organele. O asemenea legătură ar fi nu doar umană, ci şi eficientă pentru sistem: în ţări ca Danemarca, Suedia, Norvegia, legătura cu familiile e permanentă, pentru campanii de promovare a donării, iar statul preia plata asigurărilor de sănătate pentru părinţi, soţii văduvi şi copiii orfani.

Iniţial, dr. Pantiş i-a spus lui Şerfezi că-l primeşte joi, "ca să aibă timp să adune actele". L-a primit vineri, în prezenţa BIHOREANULUI, fără însă să-i poată îndepărta neliniştea. "Oficial, eu nu am nicio informaţie despre destinaţia şi beneficiarii organelor", a spus doctoriţa. E drept, a adăugat, "ocazional şi neoficial mai aflăm şi noi, uneori chiar din presă". Culmea, bărbatul i-a destăinuit că a aflat numele receptorilor organelor, prin mijloace proprii: un rinichi a ajuns la un constănţean, celălalt la un bărbat din Vrancea, iar ficatul la o bucureşteancă. Dar informaţia e "pe surse", cum zicea fiul său, Şerban...

"Nu ştiu nimic"

"Vă înţeleg neliniştea. Şi eu sunt neplăcut impresionată de ce s-a întâmplat la Cluj", a spus doctoriţa, dezvăluind că impactul cazului Lucan asupra sistemului de transplant e devastator. "Ultima prelevare de rinichi s-a făcut în Oradea în noaptea dinaintea reţinerii profesorului, dar nu s-au mai folosit. Erau pentru echipa lui". Ambii rinichi, de la un bărbat de 48 ani decedat tot din cauza unei hemoragii cerebrale, au fost incineraţi. Lucan, stăpânul care avea "monopolul" renal, era în arest...

Vreme de un ceas, dr. Pantiş i-a explicat lui Şerfezi că nu deţine nicio informaţie despre beneficiarii organelor, singurii care ştiu fiind şefii Agenţiei Naţionale de Transplant şi cei ai  centrelor de transplant. Adică marii profesori, precum Lucan. "Ei decid, eu nici nu am contact cu ei. Poate aflaţi mai multe de la ANT", s-a scuzat doctoriţa.

Nu se face corect

Legal, coordonatorii judeţeni răspund doar de identificarea posibililor donatori în moarte cerebrală, de obţinerea acordului familiilor, de corectitudinea diagnosticării morţii cerebrale (pentru a nu fi lăsaţi bolnavii să moară pentru organe), de acurateţea analizelor virusologice (ca să nu fie folosite organe infectate), de anunţarea ANT şi a centrelor de transplant despre existenţa organelor disponibile şi de pregătirea sălilor pentru prelevare. Prelevarea o fac, însă, echipele trimise din centrele de transplant. Acestea extrag organele, le ambalează şi le transportă cât mai rapid (cu avionul sau elicopterul), iar la destinaţie le reimplantează şefii echipelor chirurgicale.

În ce priveşte transplantul renal girat la Cluj de Lucan, doctoriţa Pantiş spune că acum nu mai are încredere în "domnul profesor" şi "înţelege neîncrederea oamenilor generalizată în sistem", deoarece "este un subiect sensibil că nu se face alocarea corectă, transparentă şi etică a organelor". "Simt o tristeţe şi o mâhnire profundă, şi echipa de la Oradea la fel. Am colegi care au fost tentaţi să se retragă pentru că suntem asimilaţi cu scandalul. Eu aş vrea, totuşi, să transmit oamenilor un mesaj de încredere", spune Pantiş.

Întrebată dacă şefii centrelor de transplant i-au cerut vreodată să găsească sau să urgenteze livrări de organe, propunându-i la schimb avantaje (bani, promovări, participări la congrese etc), Pantiş susţine, categoric, că ei nu i s-a întâmplat: "Garantez, pentru mine şi pentru colegii mei, că nu am fost implicaţi în niciun trafic de influenţă".

În mâna mafiilor

Hadrian Borcea, șeful UPU SMURD OradeaÎn teorie, de întregul sistem răspunde ANT, obligată prin Legea Sănătăţii şi prin aproape o sută de ordine ale miniştilor, încă de la înfiinţare, din 2003, să asigure reguli clare în domeniu. În realitate, ANT a fost din start prizoniera somităţilor universitare interesate ca regulile să fie ambigue şi netransparente. Primul coordonator al programului de transplant în Bihor, numit în 2008, dr. Hadrian Borcea (foto), o recunoaşte deschis.

"La conducerea ANT sunt personaje malefice care gestionează activitatea de prelevare, la fel cum partea de transplant este gestionată în centrele de transplant de mafiile locale. Neîncrederea este firească din partea oricărui medic onest care îşi dă seama că lucrurile nu merg bine. Transplantul este o procedură medicală cu implicaţii sociale deosebite, care a fost distrusă în România de personaje absolut malefice", afirmă medicul, care în 2010 a preferat să demisioneze. Motivele? Fără detalii, Borcea spune doar că "nu s-a putut înţelege cu profesorul Szegedi Ladislau", pe atunci şeful secţiei ATI din Spitalul Judeţean.

Refuzul regulilor

În mod normal, explică dr. Borcea, nici medicii care prelevează, nici familiile donatorilor nu ar trebui să ştie unde ajung organele, la fel cum nici receptorii nu trebuie să afle provenienţa lor. Medicii ca să nu fie în conflicte de interese, rudele donatorilor ca să nu ceară recompense, iar primitorii ca să nu fie afectaţi psihic, deoarece organele pot proveni chiar şi de la un om care a făcut rău altuia.

Medicul spune că trasabilitatea organelor ar trebui să fie urmărită de ANT, dar această instituţie "a lăsat deciziile la mâna centrelor de transplant", nerespectând obligaţia reglementării unitare atât a listelor de aşteptare, cât şi a criteriilor de alocare a organelor. Atât listele, cât şi criteriile şi le face fiecare centru de transplant.

"Ambiguităţile din sistemul nostru sunt voite", spune dr. Borcea, pe când în ţările civilizate din UE lucrurile sunt clare. Aşa numitul sistem Eurotransplant, la care ANT nu a vrut practic ca România să adere, este transparent şi asigură obiectivitate. Pe de o parte, în bazele de date Eurotransplant sunt introduse toate persoanele care au nevoie de transplant, cu toate informaţiile necesare, iar pe de altă parte, atunci când devine disponibil un organ, se introduc informaţiile despre acesta, iar sistemul indică automat cele mai bune compatibilităţi, adică pacienţii cărora ar trebui să li facă transplantul. Practic, reduce la minimum subiectivitatea factorului uman, pe când la noi aceasta este decisivă.

Cum se "scutură sacul"

Emanuel Ungureanu, deputat USRRezultatul? Cel previzibil: în lipsa regulilor limpezi şi unitare, se "sar" listele de aşteptare, iar organele se transplantează cui vor şefii centrelor de transplant. Aşa a apărut şi cazul Alexandru Arşinel, care a primit rinichi în timp record, peste bolnavii care aşteptau de ani de zile, şi cazul Victor Socaciu, care a primit doi rinichi de la un copil în locul a doi copii, lăsaţi astfel să moară, a explicat BIHOREANULUI vicepreşedintele Comisiei de Sănătate a Camerei Deputaţilor, deputatul USR Emanuel Ungureanu (foto), fost subaltern al urologului Mihai Lucan între 2002-2003, cel care până anul trecut i-a şi făcut 14 denunţuri, inclusiv privind traficul de organe.

"Atunci când era nevoie de un organ, se scutura sacul - aşa se exprimau cei de la ANT. Dacă pentru o pilă era nevoie de un organ, medicii trebuiau să se agite, să caute prin secţiile ATI tot ce putea fi donator în moarte cerebrală. Se dădeau telefoane, se vorbea inclusiv cu procurori să nu se mai facă autopsii, să se dea undă verde pentru prelevare, să se poată face transplanturile", explică Ungureanu, susţinând că acest mecanism este dovedit prin numeroase probe strânse de procurori, inclusiv prin interceptări.

Deputatul spune, însă, că lucrurile se întâmplau şi invers. "După ce am început să vorbesc despre cazul Arşinel, după ce Vlad Voiculescu (n.r. - fost ministru al Sănătăţii) a vorbit despre neregulile marilor profesori, s-a început să se strige că blocăm activitatea de transplant. Atunci se punea frână, ca să se vadă că a scăzut donarea".

"Lucanii" sistemului

Deputatul Ungureanu nu s-a rezumat să arate cu degetul doar "sistemul", ci numeşte şi persoane care l-au creat şi controlat. Una dintre ele este Victor Zota, fost director executiv al ANT, demis în 2009 pentru acreditarea ilegală a Clinicii Sabyc şi complicitate la traficul de ovocite, faptă pentru care a fost condamnat penal, dar la numai 3 luni de închisoare cu suspendare. Culmea e că ulterior Zota a dat în judecată ANT, iar o instanţă din Bucureşti a dispus reîncadrarea lui tot acolo.

Un alt "mafiot" indicat de Ungureanu este doctorul Dan Luscalov, care a fost concomitent şi director executiv ANT, şi subordonat la Institutul de Urologie condus de Mihai Lucan, faptă interzisă explicit prin lege. De altfel, un control derulat în 2011 de o comisie a ministrului Sănătăţii Cseke Attila l-a prins pe Luscalov că a refuzat să trimită la Minister actele pentru acreditarea Institutului Clinic Fundeni ca centru de transplant renal, deşi îndeplinea toate condiţiile, tocmai pentru ca Lucan să aibă monopol la Cluj, dar şi că a autorizat ilegal exporturi de sânge şi... importuri de spermă.

"Actualul ministru Florian Bodog, şi el tot orădean, a făcut parte din acea comisie de control la ANT, deci ştia neregulile şi putea să sesizeze autorităţile", mai acuză Ungureanu. Dar, despre asta, în numărul viitor al BIHOREANULUI, când vom prezenta năucitoarele ilegalităţi descoperite în mandatul lui Cseke şi continuate, iată, în cel al lui Bodog...


TEORIA CONSPIRAŢIEI
Hoţul care strigă hoţii

Urologul Mihai Lucan susţine că "prigoana" la care îl supun procurorii ar fi dictată de interese oculte, iar anchetarea sa ar fi nici mai mult, nici mai puţin decât "procesul medicinei româneşti", în interesul străinilor. Realitatea, însă, este exact pe dos. ANT nu a aderat la Eurotransplant intenţionat, deşi sistemul european consacră principiul efectuării transplantului în aceeaşi ţară de unde e prelevat organul, permiţând exportarea lui doar dacă în ţara de provenienţă transplantul este imposibil.

De altfel, vinerea trecută, Asociaţia Transplantaţilor din România (ATR) a atenţionat că ţara noastră a ignorat Directiva Europeană 45/2010 privind calitatea şi siguranţa în transplant, care garantează aceeaşi calitate şi aceleaşi proceduri pentru toţi pacienţii din statele membre Eurotransplant. "Poate că unii dintre noi puteau să fie salvaţi dacă aveam această posibilitate mai largă, înscriindu-ne şi în Eurotransplant, de a beneficia de un organ salvator. Este o nouă şansă spre viaţă prin înscrierea noastră în Eurotransplant", spunea preşedintele ATR, Gheorghe Tache.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

FOTO BIHOREANUL

 • 'Infractor chestor şi infractor avocat': Afişe cu avocatul Răzvan Doseanu şi fostul şef al Poliţiei, Liviu Popa, lipite pe instituţii din Oradea (FOTO / VIDEO)
 • Accident în Ungaria: Cinci români au fost răniţi în apropiere de Borş, după ce maşina lor a fost lovită de TIR şi aruncată-n şanţ (FOTO)
 • 'Sunt sechestrată!' O tânără a ameninţat că se aruncă de la etajul trei al unui bloc din Oradea (FOTO / VIDEO)
 • 'Cum să vinzi o pereche de bocanci în toiul verii'. O tânără orădeancă a lansat o carte cu ponturi de vânzări (FOTO)
 • Vernisajul fotojurnaliştilor: Fotograful BIHOREANULUI, Szilágyi Loránd, a primit Cupa Fotoreporterilor Bihoreni (FOTO)
 • Incendiu de proporții la Centrul de plasament pentru copii cu dizabilități din Oradea (FOTO/VIDEO)
 • La polul frigului: În debutul geros al anului, BIHOREANUL a făcut o incursiune în cea mai rece așezare locuită din județ (FOTO / VIDEO)
 • An nou, aceleaşi bătălii... PNL-iştii au boicotat prima şedinţă din 2019 a Consiliului Judeţean, iar un proiect de 7 milioane euro a fost din nou amânat! (FOTO/VIDEO)
 • Un bebeluş de 7 luni, bolnav de rujeolă, este în stare gravă la Spitalul Municipal din Oradea. Părinţii acuză doctorii că ar fi ascuns riscul de îmbolnăvire (FOTO)
 • Accident pe Calea Borşului: Un BMW a ieşit în decor, două persoane au fost rănite (FOTO)

TIMP LIBER

Timp liber

CURS VALUTAR

 • 1 USD = 3.8697 RON
 • 1 EUR = 4.5959 RON
 • 1 HUF = 0.015 RON