URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 20 IUNIE 2018

Ediția tipărită

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Angela Lupşea, preşedinta Fundaţiei pentru Protejarea Monumentelor Bihor, conduce muzeele şi Cetatea oraşului cu rezultate modeste. În numeroase ocazii am veştejit-o considerând că e inadmisibil ca, la doi ani după finalizarea reabilitării, în fortăreaţă să nu se întâmple mare lucru. Acum, însă, trebuie să recunosc că Zilele Art Nouveau au fost o reuşită care, cred eu, i-a uluit până şi pe organizatori.
Zic şi eu
Adrian Cris
După 9 luni în care minoritatea celor 17 consilieri judeţeni ai PNL a fost egala majorităţii UDMR-PSD-ALDE, rămasă din septembrie 2017 tot în 17 reprezentanţi prin excomunicarea fostei preferate a şefului PSD Bihor, Ioan Mang, „parlamentul” bihorean a revenit săptămâna trecută, aşa cum a decis Curtea de Apel, la formula rezultată din alegerile locale de acum două veri. Miercuri, cu doar un vot împotrivă şi o abţinere, a fost validat cel de-al 18-lea echipier al alianţei, PSD-istul salontan Adrian Szatmari.
Cum a fost?
Lucian Cremeneanu
Umorul e ca mâncarea - are mii de forme, gusturi și arome. Nimeni nu agreează toate bucatele de pe pământ. Plaja de preferințe culinare ţine, în cazul celor mai mulți oameni, de cultura locului în care s-au născut, de ce le-a gătit mama toată viața, de posibilitățile financiare, de zona respectivă, de educație și auto-educație, de tradiție și conservatorism.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveţi pe marginea scandalului legat de „atenţiile” pregătite de părinţi profesorilor de la Colegiul Naţional Emanuil Gojdu?

De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
În data de 5 iunie 2018 a fost publicată în Monitorul Oficial o importantă decizie pronunţată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, în recurs în interesul legii, prin care s-a stabilit, cu caracter obligatoriu, pentru viitor, că sechestrele dispuse în procesele penale nu pot influenţa drepturile celor care aveau anterior o ipotecă cu privire la bunurile sechestrate.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Toxiinfecţiile alimentare sunt boli acute cu manifestări diareice, determinate de salmonele, stafilococi enterotoxici, clostridium perfringens, clostridium botulinum şi alţi agenţi patogeni. Cea mai frecventă toxiinfecţie alimentară este cea determinată de salmonele. Există peste 1.700 de tipuri clasificate de salmonele. 
Psihologul Bihoreanului
Razvan Coloja
Ne naştem, suntem crescuţi de părinţi, ne maturizăm, avem la rândul nostru propriii copii pe care îi creştem, îmbătrânim. Fiecare generaţie trece prin acelaşi ciclu, dar o face în perioade diferite de timp, pe măsură ce în urma noastră rămâne istoria. Aşa se face că aceia care au prins în adolescenţă începuturile comunismului în România au încă memoria vremurilor de dinainte şi au trebuit să se adapteze schimbării.
18 Ianuarie 2018, 08:03

A doua moarte: Tatăl unui fost jurnalist de la BIHOREANUL, ale cărui organe au fost donate pentru transplanturi, se teme că acestea au fost traficate

A doua moarte: Tatăl unui fost jurnalist de la BIHOREANUL, ale cărui organe au fost donate pentru transplanturi, se teme că acestea au fost traficate LESPEDE PE INIMĂ. Traian Şerfezi (dreapta) nu e împăcat cu gândul că organele fiului său, Şerban Şerfezi (medalion), au putut fi traficate pe bani. "Am o piatră uriaşă pe inimă, nici nu pot dormi noaptea", i-a zis bărbatul doctoriţei Carmen Pantiş (stânga), coordonatorul judeţean al Programului Naţional de Transplant. "Nu ştim ce se întâmplă cu organele după prelevare", mărturiseşte aceasta
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Ancheta pornită de DIICOT în cazul celebrului profesor clujean Mihai Lucan, acuzat de extorcarea Institutului de Urologie şi Transplant Renal în folosul propriei clinici private Lukmed, dă la o parte mizeria ce acoperă sistemul de transplant nu doar din Cluj, ci din toată România.

După ce tot mai mulţi pacienţi şi rude denunţă că organele de care depindeau vieţile bolnavilor au fost transplantate peste rând unor VIP-uri şi pe bani celor care au avut de unde plăti, tatăl unui fost jurnalist, Şerban Şerfezi, se luptă să afle dacă organele prelevate la moartea unicului său fiu au fost traficate de urologul clujean sau de alţi "Lucani" ai sistemului. BIHOREANUL prezintă drama bărbatului care vrea să descopere adevărul, dar şi mărturii despre confiscarea sistemului românesc de transplant de către cei care îl conduc, în folosul mafiilor care controlează încă de la înfiinţare Agenţia Naţională de Transplant.

Viaţă sau marfă?

Pe 17 aprilie 2014, chiar în ziua când împlinea 36 de ani, fostul jurnalist al BIHOREANULUI Şerban Şerfezi era declarat decedat în secţia ATI a Spitalului Judeţean din Oradea. "Era în inconştienţă. Căzuse în baie şi s-a lovit de calorifer, în locul de unde lipsea robinetul. L-am găsit dimineaţa, cu capul străpuns, rezemat de calorifer. Medicii au stabilit că a zăcut acolo peste noapte. Abia vorbea. Am sunat la SMURD şi a fost dus urgent la Judeţean", descrie Traian Şerfezi stupidul accident care a provocat decesul singurului său fiu.

Inginer silvic pensionar, el însuşi grav bolnav, bărbatul a cerut ajutorul foştilor colegi ai lui Şerban deoarece, de când a erupt scandalul Lucan, zilele şi nopţile i-au devenit o neîntreruptă agonie. "După moartea soţiei, am avut o înţelegere cu Şerban: dacă unul dintre noi păţeşte ceva, celălalt îi donează organele. În cazul lui Şerban am acceptat donarea totală. I-au fost prelevaţi rinichii, ficatul şi corneea. Restul - plămânii, inima, pancreasul - nu, deşi puteau fi folosite, dar atunci nu se făceau transplanturile astea. Acum nu mai am linişte până nu aflu dacă oamenii care le-au primit au plătit sau nu pentru ele. În organele alea era viaţă, vreau să am garanţia că nu au fost marfă. Pentru mine e ca şi cum Şerban ar muri a doua oară".

Oficial, neoficial...

Lunea trecută, bărbatul a cerut o "audienţă" coordonatoarei pe Bihor a programului de transplant, dr. Carmen Pantiş. Din 2014 nu s-au mai văzut deşi, spune el, omeneşte ar fi ca familiile care donează benevol să fie oarecum "alinate" de cei care, când au avut nevoie, le-au cerut organele. O asemenea legătură ar fi nu doar umană, ci şi eficientă pentru sistem: în ţări ca Danemarca, Suedia, Norvegia, legătura cu familiile e permanentă, pentru campanii de promovare a donării, iar statul preia plata asigurărilor de sănătate pentru părinţi, soţii văduvi şi copiii orfani.

Iniţial, dr. Pantiş i-a spus lui Şerfezi că-l primeşte joi, "ca să aibă timp să adune actele". L-a primit vineri, în prezenţa BIHOREANULUI, fără însă să-i poată îndepărta neliniştea. "Oficial, eu nu am nicio informaţie despre destinaţia şi beneficiarii organelor", a spus doctoriţa. E drept, a adăugat, "ocazional şi neoficial mai aflăm şi noi, uneori chiar din presă". Culmea, bărbatul i-a destăinuit că a aflat numele receptorilor organelor, prin mijloace proprii: un rinichi a ajuns la un constănţean, celălalt la un bărbat din Vrancea, iar ficatul la o bucureşteancă. Dar informaţia e "pe surse", cum zicea fiul său, Şerban...

"Nu ştiu nimic"

"Vă înţeleg neliniştea. Şi eu sunt neplăcut impresionată de ce s-a întâmplat la Cluj", a spus doctoriţa, dezvăluind că impactul cazului Lucan asupra sistemului de transplant e devastator. "Ultima prelevare de rinichi s-a făcut în Oradea în noaptea dinaintea reţinerii profesorului, dar nu s-au mai folosit. Erau pentru echipa lui". Ambii rinichi, de la un bărbat de 48 ani decedat tot din cauza unei hemoragii cerebrale, au fost incineraţi. Lucan, stăpânul care avea "monopolul" renal, era în arest...

Vreme de un ceas, dr. Pantiş i-a explicat lui Şerfezi că nu deţine nicio informaţie despre beneficiarii organelor, singurii care ştiu fiind şefii Agenţiei Naţionale de Transplant şi cei ai  centrelor de transplant. Adică marii profesori, precum Lucan. "Ei decid, eu nici nu am contact cu ei. Poate aflaţi mai multe de la ANT", s-a scuzat doctoriţa.

Nu se face corect

Legal, coordonatorii judeţeni răspund doar de identificarea posibililor donatori în moarte cerebrală, de obţinerea acordului familiilor, de corectitudinea diagnosticării morţii cerebrale (pentru a nu fi lăsaţi bolnavii să moară pentru organe), de acurateţea analizelor virusologice (ca să nu fie folosite organe infectate), de anunţarea ANT şi a centrelor de transplant despre existenţa organelor disponibile şi de pregătirea sălilor pentru prelevare. Prelevarea o fac, însă, echipele trimise din centrele de transplant. Acestea extrag organele, le ambalează şi le transportă cât mai rapid (cu avionul sau elicopterul), iar la destinaţie le reimplantează şefii echipelor chirurgicale.

În ce priveşte transplantul renal girat la Cluj de Lucan, doctoriţa Pantiş spune că acum nu mai are încredere în "domnul profesor" şi "înţelege neîncrederea oamenilor generalizată în sistem", deoarece "este un subiect sensibil că nu se face alocarea corectă, transparentă şi etică a organelor". "Simt o tristeţe şi o mâhnire profundă, şi echipa de la Oradea la fel. Am colegi care au fost tentaţi să se retragă pentru că suntem asimilaţi cu scandalul. Eu aş vrea, totuşi, să transmit oamenilor un mesaj de încredere", spune Pantiş.

Întrebată dacă şefii centrelor de transplant i-au cerut vreodată să găsească sau să urgenteze livrări de organe, propunându-i la schimb avantaje (bani, promovări, participări la congrese etc), Pantiş susţine, categoric, că ei nu i s-a întâmplat: "Garantez, pentru mine şi pentru colegii mei, că nu am fost implicaţi în niciun trafic de influenţă".

În mâna mafiilor

Hadrian Borcea, șeful UPU SMURD OradeaÎn teorie, de întregul sistem răspunde ANT, obligată prin Legea Sănătăţii şi prin aproape o sută de ordine ale miniştilor, încă de la înfiinţare, din 2003, să asigure reguli clare în domeniu. În realitate, ANT a fost din start prizoniera somităţilor universitare interesate ca regulile să fie ambigue şi netransparente. Primul coordonator al programului de transplant în Bihor, numit în 2008, dr. Hadrian Borcea (foto), o recunoaşte deschis.

"La conducerea ANT sunt personaje malefice care gestionează activitatea de prelevare, la fel cum partea de transplant este gestionată în centrele de transplant de mafiile locale. Neîncrederea este firească din partea oricărui medic onest care îşi dă seama că lucrurile nu merg bine. Transplantul este o procedură medicală cu implicaţii sociale deosebite, care a fost distrusă în România de personaje absolut malefice", afirmă medicul, care în 2010 a preferat să demisioneze. Motivele? Fără detalii, Borcea spune doar că "nu s-a putut înţelege cu profesorul Szegedi Ladislau", pe atunci şeful secţiei ATI din Spitalul Judeţean.

Refuzul regulilor

În mod normal, explică dr. Borcea, nici medicii care prelevează, nici familiile donatorilor nu ar trebui să ştie unde ajung organele, la fel cum nici receptorii nu trebuie să afle provenienţa lor. Medicii ca să nu fie în conflicte de interese, rudele donatorilor ca să nu ceară recompense, iar primitorii ca să nu fie afectaţi psihic, deoarece organele pot proveni chiar şi de la un om care a făcut rău altuia.

Medicul spune că trasabilitatea organelor ar trebui să fie urmărită de ANT, dar această instituţie "a lăsat deciziile la mâna centrelor de transplant", nerespectând obligaţia reglementării unitare atât a listelor de aşteptare, cât şi a criteriilor de alocare a organelor. Atât listele, cât şi criteriile şi le face fiecare centru de transplant.

"Ambiguităţile din sistemul nostru sunt voite", spune dr. Borcea, pe când în ţările civilizate din UE lucrurile sunt clare. Aşa numitul sistem Eurotransplant, la care ANT nu a vrut practic ca România să adere, este transparent şi asigură obiectivitate. Pe de o parte, în bazele de date Eurotransplant sunt introduse toate persoanele care au nevoie de transplant, cu toate informaţiile necesare, iar pe de altă parte, atunci când devine disponibil un organ, se introduc informaţiile despre acesta, iar sistemul indică automat cele mai bune compatibilităţi, adică pacienţii cărora ar trebui să li facă transplantul. Practic, reduce la minimum subiectivitatea factorului uman, pe când la noi aceasta este decisivă.

Cum se "scutură sacul"

Emanuel Ungureanu, deputat USRRezultatul? Cel previzibil: în lipsa regulilor limpezi şi unitare, se "sar" listele de aşteptare, iar organele se transplantează cui vor şefii centrelor de transplant. Aşa a apărut şi cazul Alexandru Arşinel, care a primit rinichi în timp record, peste bolnavii care aşteptau de ani de zile, şi cazul Victor Socaciu, care a primit doi rinichi de la un copil în locul a doi copii, lăsaţi astfel să moară, a explicat BIHOREANULUI vicepreşedintele Comisiei de Sănătate a Camerei Deputaţilor, deputatul USR Emanuel Ungureanu (foto), fost subaltern al urologului Mihai Lucan între 2002-2003, cel care până anul trecut i-a şi făcut 14 denunţuri, inclusiv privind traficul de organe.

"Atunci când era nevoie de un organ, se scutura sacul - aşa se exprimau cei de la ANT. Dacă pentru o pilă era nevoie de un organ, medicii trebuiau să se agite, să caute prin secţiile ATI tot ce putea fi donator în moarte cerebrală. Se dădeau telefoane, se vorbea inclusiv cu procurori să nu se mai facă autopsii, să se dea undă verde pentru prelevare, să se poată face transplanturile", explică Ungureanu, susţinând că acest mecanism este dovedit prin numeroase probe strânse de procurori, inclusiv prin interceptări.

Deputatul spune, însă, că lucrurile se întâmplau şi invers. "După ce am început să vorbesc despre cazul Arşinel, după ce Vlad Voiculescu (n.r. - fost ministru al Sănătăţii) a vorbit despre neregulile marilor profesori, s-a început să se strige că blocăm activitatea de transplant. Atunci se punea frână, ca să se vadă că a scăzut donarea".

"Lucanii" sistemului

Deputatul Ungureanu nu s-a rezumat să arate cu degetul doar "sistemul", ci numeşte şi persoane care l-au creat şi controlat. Una dintre ele este Victor Zota, fost director executiv al ANT, demis în 2009 pentru acreditarea ilegală a Clinicii Sabyc şi complicitate la traficul de ovocite, faptă pentru care a fost condamnat penal, dar la numai 3 luni de închisoare cu suspendare. Culmea e că ulterior Zota a dat în judecată ANT, iar o instanţă din Bucureşti a dispus reîncadrarea lui tot acolo.

Un alt "mafiot" indicat de Ungureanu este doctorul Dan Luscalov, care a fost concomitent şi director executiv ANT, şi subordonat la Institutul de Urologie condus de Mihai Lucan, faptă interzisă explicit prin lege. De altfel, un control derulat în 2011 de o comisie a ministrului Sănătăţii Cseke Attila l-a prins pe Luscalov că a refuzat să trimită la Minister actele pentru acreditarea Institutului Clinic Fundeni ca centru de transplant renal, deşi îndeplinea toate condiţiile, tocmai pentru ca Lucan să aibă monopol la Cluj, dar şi că a autorizat ilegal exporturi de sânge şi... importuri de spermă.

"Actualul ministru Florian Bodog, şi el tot orădean, a făcut parte din acea comisie de control la ANT, deci ştia neregulile şi putea să sesizeze autorităţile", mai acuză Ungureanu. Dar, despre asta, în numărul viitor al BIHOREANULUI, când vom prezenta năucitoarele ilegalităţi descoperite în mandatul lui Cseke şi continuate, iată, în cel al lui Bodog...


TEORIA CONSPIRAŢIEI
Hoţul care strigă hoţii

Urologul Mihai Lucan susţine că "prigoana" la care îl supun procurorii ar fi dictată de interese oculte, iar anchetarea sa ar fi nici mai mult, nici mai puţin decât "procesul medicinei româneşti", în interesul străinilor. Realitatea, însă, este exact pe dos. ANT nu a aderat la Eurotransplant intenţionat, deşi sistemul european consacră principiul efectuării transplantului în aceeaşi ţară de unde e prelevat organul, permiţând exportarea lui doar dacă în ţara de provenienţă transplantul este imposibil.

De altfel, vinerea trecută, Asociaţia Transplantaţilor din România (ATR) a atenţionat că ţara noastră a ignorat Directiva Europeană 45/2010 privind calitatea şi siguranţa în transplant, care garantează aceeaşi calitate şi aceleaşi proceduri pentru toţi pacienţii din statele membre Eurotransplant. "Poate că unii dintre noi puteau să fie salvaţi dacă aveam această posibilitate mai largă, înscriindu-ne şi în Eurotransplant, de a beneficia de un organ salvator. Este o nouă şansă spre viaţă prin înscrierea noastră în Eurotransplant", spunea preşedintele ATR, Gheorghe Tache.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

FOTO BIHOREANUL

 • Accident grav în Sîntandrei: Două persoane rănite, după ce un Audi s-a lovit cu un Peugeot (FOTO/VIDEO)
 • Gerovital, brandul nr. 1 în România, a deschis primul magazin în Oradea. Inaugurarea s-a făcut cu şampanie, o prezentare Eli Lăslean şi reduceri (FOTO)
 • Voluntariat. 20 de orădeni au plantat flori în piaţa Ferdinand într-o acţiune de înfrumuseţare a oraşului (FOTO / VIDEO)
 • Kirchweih la Palota: Micuţa comunitate de germani şi-a sărbătorit întemeietorul şi protectorul spiritual (FOTO/VIDEO)
 • Morţii cu morţii: Drumul între DN 79 şi cimitirul din Nojorid, presărat cu buruieni înalte de 2 metri! (FOTO)
 • Accident grav pe DN 1: Un bărbat a murit şi o femeie este în stare gravă, după ce o maşină s-a ciocnit cu un autocar (FOTO/VIDEO)
 • Culturi distruse: Grindina a făcut pagube enorme în mai multe localităţi din Bihor (FOTO/VIDEO)
 • Meciuri internaţionale atractive, la turneul internaţional de box 'Memorialul Nicolae Talpoş' (FOTO)
 • The Lion Kings: Campionii României la baschet au prezentat trofeul în faţa fanilor orădeni, fiind primiţi cu aplauze şi confetti (FOTO/VIDEO)
 • Furtună peste Oradea: Ploaia şi vijelia au inundat străzi şi au doborât copaci cu nemiluita (FOTO/VIDEO)

TIMP LIBER

Timp liber

CURS VALUTAR

 • 1 USD = 3.8697 RON
 • 1 EUR = 4.5959 RON
 • 1 HUF = 0.015 RON