URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 18 MARTIE 2019

Ediția tipărită

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Aquapark-ul din Oradea este pe profit, în ciuda faptului că 90% dintre aceste stabilimente merg pe pierdere. Adică sunt un fel de Teatru ori Filarmonică, numai cu ceva mai multă apă. Pe lângă meritele incontestabile de gospodari ale celor de la ADP, trebuie să recunoaștem că succesul se datorează și conjuncturii.
Zic şi eu
Adrian Cris
Se zice că doar cine nu munceşte nu greşeşte (deşi eu, personal, cred că greşeşte şi cel ce nu munceşte). În orice caz, bărbaţi sunt cei care îşi asumă greşelile, iar eu îmi declar apartenenţa la această categorie. Ca atare, recunosc că după ce am primit reacţia lui Pásztor, i-am verificat argumentele, cum că deplasarea în interes de serviciu în Austria a făcut-o separat de cea în interes privat în Elveţia. 
Cum a fost?
Lucian Cremeneanu
Înţeleg miza politică a scandalului cu Aeroportul fost internaţional Oradea şi cum bâjbâielile celor de la Consiliul Judeţean le dau apă la moară celor care conduc Primăria. Oamenii politici îşi vânează paşii greşiţi şi erorile profesionale pentru a-şi da la gioale în public, pentru a faulta cât mai grav prestigiul celuilalt. Cel mai adesea, vorbele lor rămân doar vorbe, simple declaraţii politice vitriolante, fără urmări practice.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Care credeţi că ar fi soluţia cea mai bună pentru reintroducerea zborurilor internaţionale e Aeroportul din Oradea?

De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
Instanţa Supremă s-a pronunţat recent, printr-o decizie de speţă, în sensul în care Ghidul pentru acordarea daunelor morale emis de Fondul de Protecţie a Victimelor Străzii nu este obligatoriu pentru instanţe.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Scleroza multiplă este o boală caracterizată prin inflamaţia şi distrucţia selectivă a mielinei sistemului nervos central, cu apariţia unor zone de cicatrizare. Mielina este o substanţă care înveleşte fibrele nervoase, având un rol important în conducerera influxului nervos şi care apare în luna a 5-a vieţii intrauterine cu definitivare după naştere. Boala mai este denumită şi scleroza "în plăci" datorită aspectului zonelor cicatrizate ale creierului, leziunile fiind denumite "plăci".
Psihologul Bihoreanului
Razvan Coloja
Din păcate, cinematografia şi oamenii neinformaţi perpetuează o serie de mituri care impun o stigmă asupra bolnavilor şi asupra celor cu afecţiuni psihice. Un schizofrenic este confundat des cu cei cu personalitate multiplă, cu criminalii în serie, cu cei malefici şi răi, gata de violenţe inimaginabile. Adevărul este, însă, altul...
04 Martie 2019, 10:41

10 pentru Oradea: Cetăţenii au demonstrat că ştiu ce investiţii îşi doresc, prin bugetarea participativă

10 pentru Oradea: Cetăţenii au demonstrat că ştiu ce investiţii îşi doresc, prin bugetarea participativă LA (RE)VEDERE! Respins anul trecut din lipsă de susţinere, proiectul poliţistului Daniel Bolba pentru iluminarea cu LED a trecerilor de pietoni nesemaforizate, rescris de un fost angajat al Primăriei, a adunat săptămâna trecută cele mai multe voturi. „Ştiam că este un proiect necesar, dar nu mă aşteptam să ia peste 2.000 de voturi”, spune iniţiatorul Cristian Delcea
10 pentru Oradea: Cetăţenii au demonstrat că ştiu ce investiţii îşi doresc, prin bugetarea participativă MAGHIARI DESTOINICI. Plin de surprire, topul celor mai votate proiecte cuprinde propunerile PPMT de reamenajare a cimitirului neolog evreiesc în scop turistic şi a turnului de apă din strada Lacul Roşu, precum şi un proiect susţinut de organizaţie referitor la reabilitarea Parcului Petőfi
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Orădenii vor siguranţă, aer curat şi locuri de parcare! Dincolo de acuzaţiile de rea-voinţă şi de viciere a votului lansate în timpul campaniei, cea de-a doua ediţie a programului de bugetare participativă a generat surprize plăcute „Calitatea proiectelor a crescut, iar orădenii s-au implicat mai mult în promovarea lor”, spune viceprimarul Florin Birta.

Au fost 52

Principiul bugetării participative e simplu: orădeanul propune şi votează, iar Primăria finanţează. Începând de anul trecut, municipalitatea pune la bătaie 2 milioane euro pentru finanţarea a 10 proiecte cerute de cetăţeni.

Pentru ca votul să fie cât mai corect, la selectarea câştigătorilor se iau în calcul, în proporţii egale, de câte 50%, atât voturile online, ale tinerilor obişnuiţi cu internetul, cât şi cele exprimate în urnă de cei mai în vârstă.

Dacă la prima ediţie, din primăvara anului trecut, au concurat 47 de proiecte, la cea de-a doua, încheiată cu o săptămână în urmă, numărul lor a urcat la 52.

Propunerile ar fi fost probabil mai multe, dar după ce anul trecut grosul banilor a mers la şcoli, Consiliul Local a declarat neeligibile investiţiile şi dotările în instituţii publice, deci destinate unui public restrâns, pentru a le încuraja pe cele în spaţii publice accesibile tuturor orădenilor.

Florin Birta, viceprimar OradeaChiar şi aşa, propunerile au câştigat în calitate. „Incontestabil, proiectele depuse au fost mai bune decât cele de la prima ediţie”, spune viceprimarul Florin Birta (foto).

Cu scandal

Campania a început şi s-a terminat cu scandal. Consilierul local PSD Liviu Sabău Popa (foto), directorul economic al Serviciului de Ambulanţă Judeţean Bihor, a contestat din start declararea ca neeligibil a unui proiect SAJ ce viza amplasarea în oraş a 40 de defibrilatoare.

Comisia de validare, condusă de directorul economic al Primăriei, Eduard Florea, a considerat că aceste achiziţii nu cad în sarcina municipalităţii.

Sabău spune că se va adresa justiţiei. „Voi cere Primăriei şi directorului Florea despăgubiri de 1 leu. Nu vreau să modifice lista câştigătorilor, ci doar să recunoască abuzul”.

Disputele s-au încins la votul cu urnă. La prima dezbatere, organizată la Liceul Teoretic Onisifor Ghibu, unii participanţi au reclamat că au primit buletine gata votate şi au cerut altele.

La ultima întâlnire, desfăşurată marţea trecută la Primărie, consilierul UDMR Kirei Melinda a reclamat că un orădean a introdus în urnă, prin înlăturarea capacului, un teanc de voturi. „Nu considerăm că a fost o faptă legală”, a spus Kirei, cerând anularea lor.

Reprezentanţii municipalităţii resping orice acuzaţie de viciere. Viceprimarul Birta spune că vraful de buletine de vot a fost identificat încă la deschiderea urnei şi îndepărtat de îndată. „Ce nu spune doamna Kirei e că în aceeaşi zi, la altă întâlnire, colega dumneaei Pető Dalma i-a dat unui coleg de-al nostru, tot aşa, o plasă cu buletine de vot pe care să le introducă în urnă”. Au fost anulate şi ele...

Două dintr-o lovitură!

Surprizele au apărut după numărarea celor 13.836 voturi online şi 8.477 buletine din urne. Dacă anul trecut proiectul tânărului poliţist Daniel Bolba pentru iluminarea cu LED a trecerilor pentru pietoni nesemaforizate din oraş a obţinut doar câteva voturi, anul acesta a câştigat detaşat.

Rescris de Cristian Delcea (foto), un fost angajat al Primăriei la Direcţia de proiecte, proiectul a adunat 2.269 voturi, cu 800 mai mult decât următorul clasat. „Trecerile pentru pietoni implică riscuri mari de accidente după lăsarea serii”, spune fostul funcţionar.

Tot un proiect al lui Delcea închide lista celor 10 câştigătoare. La etapa votului în urnă, achiziţia de toalete ecologice a ieşit din lista proiectelor finanţabile, fiind devansat de cel referitor la amenajarea unui monument al Meridianului Zero (974 voturi). „Faptul că până în 1667 punctul de reper pe baza căruia se făceau hărţile de navigaţie a fost în Cetatea Oradea va creşte atractivitatea oraşului”, argumentează Delcea.

PPMT ia grosul!

Cele mai multe proiecte câştigătoare aparţin susţinătorilor Partidului Popular Maghiar din Transilvania, rivalul UDMR. Popularii maghiari au propus reamenajarea în scop turistic a cimitirului neolog evreiesc din incinta Cimitirului Municipal (1.446 voturi), refuncţionalizarea turnului de apă din stada Lacul Roşu prin amenajarea unui ascensor şi a unui punct de belvedere la înălţime (1.228 voturi) şi reabilitarea Parcului Petőfi (1.181 voturi).

„Şi noi am avut un proiect privind reabilitarea parcului donat oraşului de episcopul romano-catolic Schlauch Lörincz, dar cineva urcase deja proiectul pe site şi am zis că îl susţinem pe acela”, spune liderul PPMT Oradea, Moldován Lajos Gellért (foto). De altfel, succesul de care s-a bucurat ideea plantării de arbori tineri şi a amenajării unei cafenele cu terasă în Parcul Petőfi a surprins inclusiv iniţiatoarea. „Sincer, nici n-am apucat să fac campanie ideii. Pentru mine a fost o surpriză”, recunoaşte Alina Bota Sziber.

Parcuri, parcări, biciclete...

De altfel, există proiecte care se „vând” singure. Propunerea amenajării unei parcări pentru Spitalul Judeţean a strâns 1.167 voturi, deşi abia dacă a fost promovată pe Facebook. „Adevărul este că acolo-i dezastru. Într-o zi de lucru, între orele 8 şi 16 nu găseşti loc liber. În parcare abia dacă încap 50 de maşini, dar vin sute de maşini ale angajaţilor spitalului, bolavilor şi aparţinătorilor”, spune iniţiatorul George Ştef.

Pe lista proiectelor care au mai prins finanţare se mai află înfiinţarea unui parc pentru recreere şi sport în cartierul Episcopia Bihor (967 voturi), propusă de consilierul local UDMR Pető Dalma, şi amenajarea de coridoare verzi cu piste pentru biciclişti de-a lungul principalelor străzi din cartierul Grigorescu (948 voturi).

„Cartierul Grigorescu, deşi nou şi locuit de tineri, nu are parcuri pentru copii şi nici locuri de socializare. Pentru a susţine proiectul am împărţit pliante vecinilor şi am înfiinţat un grup pe Facebook”, explică iniţiatoarea Mirela Ramor.

Lista proiectelor finanţabile este încheiată de propunerea pentru înfiinţarea unui serviciu de bike-sharing (821 voturi), care să permită orădenilor închirierea de biciclete la preţuri modice, şi de cea pentru amenajarea zonei centrale şi a unui parc în cartierul Tineretului (740 voturi).

Practic, jumătate din cele 10 proiecte câştigătoare au obţinut finanţare chiar dacă au strâns mai puţin de o mie de voturi. Ceea ce pentru un orădean de rând e o performanţă, dar pentru un oraş cu 189.000 de alegători spune mult despre... participare!


LA CEREREA ORĂDENILOR
Începe implementarea!

Viceprimarul Florin Birta este convins că următoarele campanii de bugetare participativă vor atrage tot mai mulţi votanţi. „Când oamenii vor vedea că proiectele pe care le-au propus se materializează se vor implica tot mai mult”, spune el.

Primul proiect a fost inaugurat săptămâna trecută, când Şcoala Gimnazială Nicolae Bălcescu, dotată cu table inteligente, a devenit prima şcoală „smart” din Bihor. Tot săptămâna trecută, Consiliul Local a aprobat indicatorii tehnico-economici pentru alte trei proiecte cerute de orădeni: reabilitarea Pieţei Tineretului (3 milioane lei), construirea unei săli multifuncţionale pentru Liceul Lucian Blaga (1 milion lei) şi amenajarea unei piste de alergare din tartan în Parcul Salca (942.000 lei).

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

FOTO BIHOREANUL

 • La mulți ani, ERA Park! Carla’s Dreams i-a cucerit, sâmbătă seară, pe orădeni (FOTO / VIDEO)
 • Înaripatele Oradiei: Malurile verzi ale Crişului Repede şi stufărişul au atras în oraş numeroase specii noi de păsări (FOTO)
 • Puzderie de lume în centrul Oradiei, de Ziua Maghiarilor. Îmbrăcat în huszár, Szabó Ödön a acuzat că maghiarii sunt discriminaţi (FOTO/VIDEO)
 • #șîeu... NU: Angajaţii lui Ştefan Mandachi de la Oradea, împiedicaţi să protesteze în faţa propriului restaurant printr-un ordin al... „doamnei de la Lotus” (FOTO/VIDEO)
 • #Șîeu: Bihorenii au protestat pentru autostrăzi. Vezi cine și cum a manifestat! (FOTO / VIDEO)
 • Colţ al imaginaţiei: Viitorii designeri orădeni și-au expus munca în holul Bibliotecii Universității (FOTO)
 • Protestul #şieu în Oradea: O firmă şi-a oprit complet activitatea, pentru întreaga zi! (FOTO / VIDEO)
 • #şîeu: BIHOREANUL a făcut un inventar al proiectelor de infrastructură promise în judeţul Bihor şi neonorate (FOTO)
 • Incendiu la blocul Cicero din Oradea (FOTO / VIDEO)
 • Cupa Satelor: O primă ediţie reușită în fotbalul bihorean (FOTO)

TIMP LIBER

Timp liber

CURS VALUTAR

 • 1 USD = 4.2031 RON
 • 1 EUR = 4.7569 RON
 • 1 HUF = 0.0151 RON