URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
20 Iulie 2010, 11:30

Dr. Carmen Pantiş: "Vreau să stopez trenul de Cluj"

Dr. Carmen Pantiş: "Vreau să stopez trenul de Cluj" L-A „ANESTEZIAT". În urmă cu un an, când a primit o distincţie chiar de la directorul regional al Centrului Naţional de Transplant, celebrul urolog Mihai Luncan (dreapta), dr. Carmen Pantiş (stânga) l-a pus în umbră pe managerul de atunci al spitalului, pe chirurgul Florian Bodog (mijloc). Mai nou, anestezista l-a „eclipsat" de tot, fiind numită în locul lui la cârma instituţiei
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Născută chiar în castelul de la Balc, dr. Carmen Pantiş vrea să readucă pacientul pe primul loc în Spitalul Judeţean şi se gândeşte să implementeze "şpaga legalizată" a lui Bolojan.

Deşi unii au acuzat că a fost pusă manager doar pentru că e de aceeaşi religie cu preşedintele Consiliului Judeţean, Pantiş susţine că este o profesonistă care are un plan bine conturat şi e hotărâtă să schimbe atitudinea medicilor, pentru că nu mai vrea ca salvarea pacienţilor bihoreni să fie "trenul spre Cluj" sau "maşina spre Debreţin"...

S-a născut în castel

- Cine sunteţi dvs.? De unde veniţi, încotro mergeţi, "a cui" sunteţi?

- Sunt născută în Balc, de fapt chiar în castelul din Balc, pentru că în noaptea de 30 aprilie 1964 singurul loc în care era lumină în sat era castelul, pentru că avea generator. Tatăl meu era inginer agronom, mama contabilă. În 82 am absolvit şefă de promoţie Liceul Sinteza din Oradea. Mi-aş fi dorit să fac genetică şi cercetare în biologia moleculară, dar doamna dirigintă Mihălceanu, profesoara mea de biologie, mi-a spus "fetiţo, locul tău e la medicină". M-am făcut medic şi pentru că tatăl meu a murit în urma unei erori medicale, în faţa mea, la Timişoara.

Am luat admiterea din prima, la Cluj Napoca, şi am terminat în ‘88. Stagiatura mi-am făcut-o la Oradea, la Chirurgie, alături de regretatul dr. Iosif Coş, iar apoi am lucrat ca medic de familie la ţară. În perioada 1994-1999, am lucrat la Unitatea de Primire a Urgenţelor, serviciu proaspăt înfiinţat atunci, iar în 99 m-am specializat în ATI, pentru că mi-am dat seama că e fascinant. Mi-am susţinut lucrarea de doctorat în 2007 în Farmacologie, în 2008 am devenit coordonatorul Programului Transplant Organe la Oradea, iar din 5 iulie 2010 sunt manager interimar al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă. Sunt căsătorită şi am doi copii. A cui sunt? A bolnavilor.

- Oradea e pe primul loc în ţară în ce priveşte donarea de organe. Cum s-a ajuns aici?

- Dr. Hadrian Borcea (n.r. şeful UPU-SMURD) a crezut în mine şi, în decembrie 2007, la o şedinţă cu consiliul medical al spitalului, m-a propus coordonator. Pe atunci, spitalul nici măcar nu era pe lista de program transplant, nu aveam bani. Totul s-a făcut prin eforturile echipei, am lucrat voluntar. Am reuşit pentru că am o echipă foarte bună. Dr. Rodica Gilău, de exemplu, anestezistă, se implică foarte mult în identificarea donatorilor şi menţinerea acestora în condiţii fiziologice.

Apoi, e şi deschiderea absolută către familia celui aflat în moarte cerebrală. La noi, gradul de acceptare este de 70%. În 2008 au fost 7 prelevări, în 2009 - 13, iar anul acesta, în prima jumătate am avut 11, din 23 de donatori identificaţi. Am prelevat cornee, ficat, rinichi, cord, piele, ţesuturi osoase, ligamente şi tendoane.

- Cine sunt donatorii? Mai mulţi tineri sau bătrâni?

- Şi, şi. Cea mai tânără donatoare a fost o fetiţă de 10 ani, resuscitată după un înec. A fost o dramă incredibilă a unei familii care şi-a pierdut două fetiţe. Una a fost scoasă moartă din apă, iar cealaltă, resuscitată, era în moarte cerebrală. Am discutat cu părinţii 4 ore, mi-au spus nu vor să doneze organele. După 6 ore s-au răzgândit. Cel mai în vârstă pacient a fost de 65 ani, dar pe plan european prelevarea de organe se face până la 84 de ani.

- Cum reuşiţi să îi convingeţi pe aparţinători?

- Empatie. Stau la dispoziţia lor 24 de ore din 24, încercând să le înţeleg durerea. Secretul e să îi asculţi şi să nu cedezi niciodată. Dacă ei spun nu, să mai laşi o portiţă. Am avut foarte multe experienţe în care, după câteva ore, s-au răzgândit. Niciodată nu am făcut presiuni asupra lor. Nu au refuzat donarea pentru că nu au vrut să facă un bine. Mai degrabă familiile nu erau convinse de faptul că cel apropiat e în moarte cerebrală.

"Sunt penticostală"

- Succesul legat de transplanturi vă recomandă şi ca manager de spital?

- Recunosc, funcţia de manager este complet diferită, dar consider că rezultatele activităţii mele pot fi o cheie a succesului în activitatea de management. E imposibil să nu meargă, dacă ai o activitate transparentă, cu decizii perfect legale, cu activitatea centrată pe pacient. Practicând axioma că într-o familie dacă doar unul câştigă pierd amândoi, o să fac tot ce-mi stă în putinţă ca împreună cu specialiştii din spital să aplic managementul dorit.

Cred în profesionalismul colegilor mei şi este o provocare extraordinară. Am deja o experienţă reuşită, am făcut ceva într-un spital în care toată lumea a spus "nu, aici nu se va putea face nimic niciodată, n-avem cum să facem, pentru că nu avem un laborator performant, pentru că nu avem o echipă bună, pentru că nu suntem într-un program...".

- Nu are vreo legătură şi faptul că, asemeni lui Radu Ţîrle, sunteţi neoprotestantă?

- Da, sunt neoprotestantă, penticostală. Apreciaţi dvs. care poate fi legătura... Preşedintele Consiliului Judeţean m-a nominalizat şi sunt foarte onorată, dar nu cred că e o legătură neapărată cu orientarea religioasă. N-am făcut niciodată politică, nu sunt membră de partid. Bănuiesc că ecourile legate de activitatea mea medicală şi tăria mea de caracter în anumite situaţii l-au făcut să creadă în mine.

- Credinţa şi profesia merg mână în mână? Pe care aţi descoperit-o prima?

- Am fost ortodoxă, până în ‘92, când m-am căsătorit. Prima oară a fost Medicina. Prin ‘92, la spital am avut o experienţă cu nişte medici baptişti şi din multele discuţii cu ei am înţeles că nu suntem singuri în Univers şi că valorile sunt cu totul altfel. Suntem creaţia lui Dumnezeu şi sunt profund credincioasă.

- Cât de gravă este situaţia Spitalului Judeţean?

- Cea mai gravă problemă e lipsa autorizaţiei sanitare de funcţionare, care atrage după sine imposibilitatea funcţionării decente a spitalului. Lucrăm foarte serios pentru a elabora o restructurare. Nu înseamnă oameni daţi afară, ci vor fi mutate secţii, pentru eficientizarea managementului. Avem un deficit foarte mare de asistente, infirmiere, brancardieri, dar şi de medici, pe specialităţi precum oftalmologie, ortopedie, cardiologie intervenţională.

- Aveţi un plan de acţiuni pe termen scurt?

- Fiind anestezist reanimator şi confruntându-mă cu viaţa şi cu moartea acolo unde nu există loc de negociere şi poveşti, vreau să mă concentrez pe evitarea de pierderi de vieţi omeneşti: în urgenţă, ATI, chirurgie, cardiologie, neurologie. O problemă e la Oradea imposibilitatea de tratament a infarctului miocardic acut. Dacă un pacient nu soseşte în primele 4-6 ore, ca să îi putem face tromboliză, adică să dizolvăm cheagul de sânge care l-a provocat, are şanse foarte mici de supravieţuire. Este transportat de urgenţă la Cluj sau Timişoara, unde se poate introduce un dispozitiv pe artera coronariană, care să permită sângelui să circule. Acest dispozitiv poate fi pus şi la Oradea, dar ne trebuie fonduri.

La fel, la noi nu se face, dar există posibilitatea de a tromboliza şi accidentele vasculare ischemice. Aproape toţi pacienţii cu AVC ischemic rămân pe jumătate paralizaţi. Ar fi fantastic să implementăm programul şi în Oradea, pentru că atunci pacienţii nu ar mai rămâne paralizaţi. Nu este imposibil. Deja s-a discutat cu centre din Ungaria şi Germania pentru a trimite specialiştii neurologi să înveţe procedurile de tromboliză. Un alt proiect e introducerea unei linii de gardă de urgenţă de endoscopie, pentru ca la orice oră din zi şi noapte un pacient cu problemă digestivă să poată fi investigat, iar apoi şi tratat.

- Ideea descentralizării spitalelor e bună?

- Descentralizarea a fost un act de mare curaj din partea ministrului Sănătăţii, cu profunde semnificaţii. Cred că medicina din Oradea şi Bihor se poate ameliora, pentru că avem şi specialişti, şi sprijin de la Consiliul Judeţean. Fără Spitalul Judeţean lucrurile nu se vor putea desfăşura foarte bine, deci trebuie adoptată o strategie comună cu celelalte spitale orădene. Trebuie să profităm la maxim, deoarece deciziile noastre se vor reflecta în sănătatea bihorenilor de acum până-n 50 de ani.

"Punem coplata"

- Care sunt principalele probleme ale sistemului?

- Subfinanţarea, proasta gestionare a banilor publici, mentalitatea cadrelor medicale care este inadecvată, lamentările că pentru bani puţini trebuie să lucreze mult, ineficienţa. Toată lumea uită de pacienţi. Atitudinea nu costă bani. În primele zile, de exemplu, am găsit multe disfuncţionalităţi de management, constând în lucruri care se pot rezolva fără bani sau cu bani mărunţi: repararea unui lift defect aproape de 2 ani, din ianuarie 2009. Pentru ca acest lift să funcţioneze trebuiau plătiţi 1.600 lei. Cum s-a putut lua decizia ca aparţinătorii să meargă pe jos până la etajul 8?! Este o decizie pe care nici nu ştiu cum s-o caracterizez!

- De ce obiceiul ăsta al şpăgii pentru doctori? Şi care e remediul? Agreaţi soluţia coplăţii propusă de primarul Bolojan?

- Cred că este mai ales dorinţa pacientului de a se recompensa faţă de medic, un gest, în fond, total necondiţionat. Se ridică aspecte de o gravitate maximă, însă, atunci când intervine condiţionarea pentru actul medical. Remediul e funcţionarea după protocoale şi reguli transparente. Soluţia propusă de primarul Bolojan este curajoasă şi poate fi rezolvarea mult aşteptată. Mă gândesc să o implementăm şi la Spitalul Judeţean, pentru pacienţii care preferă să fie operaţi de un anumit medic, mai ales dacă este foarte solicitat.

- Aveţi de gând ca, după cele două luni de interimat, să candidaţi pentru acest post? Dacă lumea politică nu vă mai vrea?

- Da, sigur că o să mă prezint la concurs. Nu pot să cred că lumea politică nu doreşte să se salveze sistemul de sănătate bihorean şi să mergem în continuare pe principiul că pacienţii să se trateze în Cluj, Timişoara sau Debreţin. Asta vreau să stopez.

- Care credeţi că a fost cel mai bun manager al Spitalului Judeţean, dacă a fost vreunul?

- Nu pot aprecia prestaţia foştilor manageri. Spitalul e într-o situaţie foarte dificilă...

- Aveţi un model în viaţă? Pe cine şi de ce?

- Nu e vorba de o persoană anume. Este modelul biblic.


CINE ŞI CUM
Caracterizări în trei cuvinte

Florian Bodog - ambiţios şi perseverent
Hadrian Borcea - creator de standarde medicale pentru salvarea de vieti omeneşti
Radu Ţîrle - lider cu viziune şi caracter integru
Ilie Bolojan - eficient în administrarea schimbării, rapid în luarea deciziilor
Cseke Attila - curajos prin decizia de a aplica descentralizarea
Marius Pîrcioagă - cooperant, disponibil pentru rezolvarea problemelor din sistem

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
10 Comentarii
iar?
@anca: Iar ai aparut cu tampeniile tale gramaticale? "sa va meritatai", "toti dau totul", "se delasa", "nu l", "sa i". Ori scrii corect romaneste(cu cratime dar si atenta la constructia logica), ori du-te la PRAGA unde in mintea ta se afla sediul CEDO!!!!!!
Postat 24 Iulie 2010, 23:54 de dan oradeanul
felicitari
felicitari Doamna si sa nu uitati niciodata sa va meritatai SALARIUL...la inceput toti dau totul pe urma se delasa nu l mai intereseaza oricum vine.... numai sa i numarati.......... un manager urmareste rezultataul pozitiv...adica sa existe banii....SANATATE sa avem!
Postat 24 Iulie 2010, 19:27 de anca
Succes.
Ortodoxa pana de curand, baptista din cand in cand, penticostala in majoritatea timpului, nu conteaza atata timp cat veti fi in masura sa respectati, in spital, juramantul depus la terminarea facultatii, nu cel facut in 1992. Numele, cetatenia si religia sunt sacre pentru oamenii cu verticalitate si demnitate, dar azi exceptiile intarec regula, iar rezultatul acestei stari de fapt il simtim cu totii. Sincer, va doresc succes,doamna Pantis!
Postat 21 Iulie 2010, 11:46 de safe
atunci asa o fi
@cunoscator:n-am nici un motiv sa nu cred ca e asa cum zici
Postat 21 Iulie 2010, 07:46 de dan oradeanul
la fel ca sotul ei, aurel pantis
carmen pantis e penti, nu bapti. poate ca mai merge si la emanuel, dar e penti.
Postat 21 Iulie 2010, 07:18 de cunoscator
nu e penti, e bapti
cineva care frecventeaza Biserica Emanule mi-a soptit ca si ea este "bapti", deci nu "penti"(ca Tarle). Din punctul meu de vedere e acelasi lucru. Sincer, nu agreez aceste confesiuni(ca sa ma exprim elegant)pentru simplul motiv ca mai ales femeile("bandajatele intru Domnul", adica cele care cred ca daca isi pun o cordeluta pe cap sunt net superioare altora!)au un comportament ciudat. Sigur ca fiecare om are libertatea de a opta pentru ce confesiune doreste, nu asta e problema mea. Problema mea este ca din ceea ce observ eu se considera elita religiei crestine(ceea ce nici pe departe nu este adevarat). Din punct de vedere profesional nu stiu ce sa zic:pana acum nu am auzit acest nume! Cel putin a absolvit in anii buni ai medicinei. Convingerea mea este insa ca trenul de cluj si masina de debrecen vor ramane mult timp de-acum incolo.
Postat 20 Iulie 2010, 23:59 de dan oradeanul
rabdare
succes , doamna ! sunt cadru didactic , ortodox ca si confesiune. va asigur ca si religia mea sustine ca nu suntem singuri in univers. un sfat: sfatuiti-va coreligionarii sa fie mai putininfatuati in convingerea ca practica singura religie crestina ! e dovada de mandrie prost inteleasa ,e chiar pacat , folosirea apelativului ”crestin” folosit de penticostali pt a se identifica intre ei ! personal , desfid pe acei penticostali lipsiti de respect fata de cultele crestine „istorice ”, sa zicem: ortodocsii si catolicii. sper , ca fosta ortodoxa , sa nu va fi molipsit de aceasta manifestare deloc ...crestina. pentru ca modestia este placuta lui DUMNEZEU si numai EL ne judeca cat de crestini suntem. cat despre trenurile de cluj / debretin va sfatuiesc sa aveti muuulta rabdare. e chestie de caractere , de bun-simt , de intelegere fata de cel in suferinta...prea multi medici oradeni /deci ,nu toti/ sunt insensibili si considera pacientul sluga , chiar animal. si , va asigur ,. ca nu religia „crestina” ii diferentiaza in sens pozitiv.
Postat 20 Iulie 2010, 20:33 de titel
spitalul
NU VREAU SA FIU RAUTACIOS,AR FII BINE SA POATA SA FACA DOAMNA CONCURENTA CU SPITALELE DIN CLUJ SI DEBRETIN, DAR MEDICII DIN DEBRETINI SUNT EXTRAORDINARI DE OMENOSI SI PREGATITI SI SPITALELE DE ALTFEL.NU O SA FIM NOI TRATATI LA ORADEA NICIODATA CA LA DEBRETIN SAU BERETOFALU. SA NU VORBIM DE PROFESIONALISM .
Postat 20 Iulie 2010, 18:58 de ludovic
felicitari
felicitari doamna dr.pentru curajul si ambitia de a participa la concurs.Sa va dea bunul dumnezeu multa putere de munca sa va puteti duce cu cinste si onoare obligatiile de carmuitor al spitalului clinic judetean de urgenta oradea.
Postat 20 Iulie 2010, 18:43 de anonim
Vai de spitalul jud!
Dupa felul in care caracterizeaza cele 6 persoane(care va garantez nu sunt toate pozitive nici macar in opinia dnei.Pantis)se vede caracterul omului.Vai de omul care n-are niciodata curajul de a spune ce gandeste,vai de omul pt care toti semenii lui sunt perfecti, negasind niciodata, sau mai bine spus,neavind curajul sa recunoasca, cusur nimanui.La fel de mare palaria de manager pt Pantis, ca pt Tarle cea de presedinte de CJ.
Postat 20 Iulie 2010, 12:33 de emanuel
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON