URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 14 DECEMBRIE 2018

Ediția tipărită

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Constat cu bucurie că există o concurență serioasă între cele două centre de putere din Bihor: Primăria Oradea și Consiliul Județean, în ce priveşte muzeele. Iar concurența asta nu poate fi decât benefică pentru turismul din Oradea.
Zic şi eu
Adrian Cris
În urmă cu peste un deceniu, un clujean teribilist zicea că s-a săturat de România. Cum n-a explicat că, de fapt, se săturase de balcanism, de corupţie, de minciună, de demagogie, naţionalism primitiv, murdărie şi dezordine, a fost pus la index ca vândut ungurilor. De câteva luni, patru primari din Transilvania pregătesc o iniţiativă mult pragmatică, deci şi mai "periculoasă" decât manifestul lui Sabin Gherman...
Cum a fost?
Lucian Cremeneanu
În primul rând, îmi doresc să nu fie doar o mişcare politică, iar declaraţiile de intenţie ale celor 4 primari (fonduri, dezvoltare, infrastructură etc) să fie doar de faţadă, aşa cum se face în orice campanie electorală. Mi-ar plăcea să nu devină un pol politic şi să nu fie exploatată în consecinţă, deşi, dacă va începe să facă performanţă şi să dea rezultate palpabile, e foarte posibil să se ajungă şi acolo. Primul semnal ar fi atunci când vor cere şi alte oraşe să intre în horă.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveţi despre cerinţele organismelor europene adresate României privind consolidarea statului de drept şi stoparea modificării legilor justiţiei?
De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
Competenţa de soluţionare a recursurilor declarate împotriva hotărârilor pronunţate în apel de tribunal, în cauzele având ca obiect cereri evaluabile în bani în valoare de până la 200.000 lei inclusiv, ca urmare a pronunţării Deciziei nr. 369/30 mai 2017 a Curţii Constituţionale a României, revine curţilor de apel.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Sistemul colector urinar, format din bazinetele renale (formaţiunile care "captează" urina din cei doi rinichi), cele două uretere ("tuburile" prin care urina ajunge la vezică), vezica urinară şi uretra ("tubul" prin care urina se elimină) este "căptuşit" cu nişte celule epiteliale denumite în ansamblu "uroteliu". Toată această zonă este expusă influenţelor carcinogene, dar cea mai frecventă tumoră este cea a vezicii urinare, urmată de cea de la nivelul bazinetelor.
Psihologul Bihoreanului
Razvan Coloja
Vorbim de o "explozie" de depresie în rândul fetelor începând cu anul 2012 şi până în prezent şi toate aceste adolescente au un singur lucru în comun: petrec mult timp pe telefoanele mobile ori în faţa canalelor social media.
13 August 2010, 08:45

"Revoluţia" foştilor directori de spitale

"Revoluţia" foştilor directori de spitale CINE VORBEŞTE! Rămasă fără şefia Spitalului Municipal, Marilena Crişan (foto) e cel mai aprig opozant al schimbării vechilor manageri, etichetând drept "aberantă" dispoziţia dată în acest sens de primarul Ilie Bolojan. "A folosit criteriul cel mai pur politic", s-a plâns şefa Organizaţiei de femei a PDL Bihor. Uitând, cu ipocrizie, că în 2009 tocmai carnetul de partid o făcuse manageriţă...
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Pentru că un primar ori un preşedinte de consiliu judeţean răspunde mai rapid nevoilor unei comunităţi decât oricare ministru, Guvernul a ajuns la concluzia că trecerea spitalelor în grija autorităţilor locale reprezintă pentru sistemul sanitar o şansă la normalitate. Poate chiar ultima, având în vedere că oricum statul nu asigura finanţarea spitalelor.

În practică, însă, descentralizarea se loveşte de obstacole de tot felul, pe lângă cauzele obiective, cum e lipsa banilor, făcându-se simţite şi cele de ordin personal. Mai precis, piedicile puse de foştii manageri ai spitalelor preluate de Primărie şi de Consiliul Judeţean, care acuză autorităţile locale că, schimbându-i, comit un abuz strigător la cer.

BIHOREANUL vă arată cum foştii manageri încearcă să-şi recapete funcţiile cu ajutorul partidelor din care provin, dar şi al prefectului Gavrilă Ghilea, care se pregăteşte să atace în instanţă numirile făcute de primarul Ilie Bolojan şi de preşedintele CJ Radu Ţîrle.

Mătura nouă mătură bine

În baza OG 48/2010, care completa Legea 95/2007 privind reforma sanitară, Primăria prelua la 1 iulie cele patru spitale pe care oricum le finanţa, dar în a căror conducere nu avusese până atunci niciun cuvânt. Prin dispoziţii ale primarului Ilie Bolojan, la Spitalul Municipal a fost numit manager dr. Ovidiu Pop, la Pneumoftiziologie dr. Maria Groze, la Neurologie-Psihiatrie dr. Alexandru Vâlceanu şi, în fine, la Maternitate inginerul Gavrilă Grebenişan. La rându-i, CJ a preluat Spitalul Judeţean, unde Radu Ţîrle a numit-o manager pe dr. Carmen Pantiş.

În esenţă, schimbările erau motivate atât prin faptul că foştii manageri (numiţi anul trecut de PDL şi PSD) nu au colaborat cu autorităţile locale, cât şi dorinţa acestora de a avea la conducere oameni de încredere, care să nu saboteze planurile de restructurare. Toţi noii manageri au fost puşi interimari, urmând ca, potrivit legii, în maxim 6 luni funcţiile să fie scoase la concurs.

Politizare!

Previzibil, primele reacţii au aparţinut partidelor care i-au promovat pe vechii manageri. Supărat din cauza schimbării lui Florian Bodog de la şefia Spitalului Judeţean, preşedintele PSD Bihor Ioan Mang a reproşat liberalilor că "nu ne-au consultat". Pedeliştii au fost mai agresivi, consilierul local Nicuşor Lepădatu acuzându-l pe Bolojan că "vrea să fie managerul general al tuturor spitalelor" şi că, din acest motiv, "a pus oameni de paie".

Pentru a evidenţia caracterul arbitrar al numirilor, opozanţii au afirmat că acestea sunt clientelare, noii manageri fiind membri PNL (ceea ce s-a dovedit neadevărat) ori, în cazul Spitalului Judeţean, coreligionari ai lui Ţîrle (fapt real). Calul de bătaie a devenit, însă, Gavrilă Grebenişan, căruia i-a fost criticată atât meseria de inginer, cât şi "traseismul politic" de la PNL la PDL şi viceversa.

Dinozauri "glorioşi"

Un al doilea val de critici a venit din partea maziliţilor. Dacă fostul şef de la Neuro-Psihiatrie, Gheorghe Oros, s-a lăudat că "am predat spitalul într-un moment de glorie", culmea tupeului a atins-o Marilena Crişan, demisă de la şefia Spitalului Municipal după ce, pur şi simplu, a sabotat făţiş planul Primăriei de a moderniza policlinica de copii. Deşi în 2009 ea însăşi fusese unsă mulţumită apartenenţei la PDL, Crişan nu s-a sfiit să-l acuze pe Bolojan că politizează sănătatea orădenilor.

"A folosit criteriul cel mai pur politic pe care l-am întâlnit până acum, şi e păcat atât pentru spitale, cât şi pentru pacienţi", a spus fosta manageriţă. Mai mult, cu toate că în baza OG 48 numirile sunt la latitudinea primarilor şi preşedinţilor de consilii judeţene, Crişan a încercat o salvare "pe proceduri", pretinzând că Bolojan e prea mic ca s-o demită. "Am fost numită prin ordin de ministru şi normal e să fiu demisă de aceeaşi autoritate", a zis PDL-ista.

05 Florian Bodog.jpgCrişan a fost copiată şi de alţi colegi de suferinţă, fostul manager de la Judeţean Florian Bodog (foto) şi fosta directoare financiar-contabilă depunând la CJ plângeri prealabile împotriva dispoziţiei prin care au fost înlocuiţi, motivând - la fel - că numai ministrul Sănătăţii putea face acest lucru.

N-au studii!

Dacă foştii manageri caută soluţii individuale, Direcţia de Sănătate Publică a găsit o altă modalitate de a ataca, în bloc, numirile făcute de Bolojan şi de Ţîrle.

Săptămâna trecută, un oficial al DSP declara sub protecţia anonimatului că acestea "contravin flagrant legii reformei în domeniul sănătăţii" şi afirma că juriştii Primăriei şi ai CJ ştiu acest lucru, fapt pentru care "nu au fost de acord să semneze dispoziţiile de numire a noilor manageri". Motivul? Aceştia nu au absolvit cursuri de management "agreate de Ministerul Sănătăţii", cum cere Legea 95/2007.

05 Marius Pircioaga.jpgInterpelat de BIHOREANUL, directorul DSP, Marius Pîrcioagă (foto), a refuzat orice comentariu public pe această temă, argumentând că nu mai are atribuţii privind numirea de manageri la spitalele locale.

Recunoscută oficial sau nu, cert e că totuşi găselniţa a găsit ecou la conducerea Prefecturii, astfel încât prefectul Gavrilă Ghilea a recunoscut BIHOREANULUI că e posibil să atace în justiţie dispoziţiile lui Bolojan şi Ţîrle. "Întrucât există suspiciuni serioase privind studiile noilor manageri, am cerut Primăriei şi Consiliului Judeţean dosarele cu actele lor de studii", a spus prefectul.

Eroare

BIHOREANUL a contactat managerii recent numiţi, iar surpriza e că aceştia, cu o singură excepţie, au absolvit mai mult decât studiile de management cerute de lege. Cea mai blindată din acest punct de vedere e Carmen Pantiş, de la Judeţean: "Am absolvit nu unul, ci patru cursuri de management". Maria Groze, interimar la Spitalul de Neurologie şi Psihiatrie, a afirmat că are două diplome de management, dintre care una de masterat. "Pe ambele este aplicat antetul Ministerului Sănătăţii şi, deci, nu văd cum s-ar putea spune că nu sunt agreate de Minister", a arătat Groze.

05 Ovidiu Pop.jpgOvidiu Pop (foto), de la Municipal, are o diplomă în management sanitar european, obţinută după un masterat de doi ani în Elveţia, în timp ce Alexandru Vâlceanu, interimar la Pneumoftiziologie, deţine şi el un masterat, tot în management sanitar european, după doi ani de studii la Universitatea Oradea. Aşadar, "peste" predecesorii lor, care au absolvit formal cursuri de acest fel, în general la "fără frecvenţă" şi cu durată de numai câteva săptămâni.

Singurul Gavrilă Grebenişan, inginerul de la Maternitate, ar putea fi vulnerabil, dar şi pe el îl avantajează formularea din Legea 95, care prevede că "managerul unui spital public trebuie să fie absolvent al unei instituţii de învăţământ superior şi al unor cursuri de perfecţionare în management sau de management sanitar". "Cursuri de management am mai făcut, iar peste o lună şi jumătate voi absolvi unul de management sanitar", a declarat Grebenişan, sigur că va apuca să îşi ia diploma înainte de concursul pe post.

Rămâne de văzut, deci, cum vor fi cântărite diplomele şi ştiinţa fiecăruia. Căci, până la urmă, asemeni poveştii cu socoteala de-acasă, s-ar putea ca tocmai aceia care au prezumat că studiile noilor manageri ar fi inferioare în comparaţie cu ale directorilor schimbaţi să se facă de râsul târgului...


MANIPULARE
"Agreate", dar nedefinite

05 Simona Ardelean.jpgConducerea DSP a informat ziariştii, "pe surse", că juriştii Primăriei şi CJ au refuzat să semneze dispoziţiile lui Ilie Bolojan şi Radu Ţîrle, creând astfel impresia că acestea ar fi ilegale. Nici vorbă, spune însă şefa Direcţiei Juridice din Primărie, Eugenia Borbei. "Conform legii, dispoziţiile primarilor şi ale preşedinţilor de consilii judeţene trebuie să aibă avizul de legalitate al secretarului consiliului. În cazul dispoziţiilor domnului primar, pentru că secretarul Consiliului Local era în concediu, eu însămi am semnat pentru legalitatea actelor", a lămurit Borbei.

Pe de altă parte, şefa Compartimentului Management Spitale din Primărie, Simona Ardelean (foto), afirmă că intenţia de a obţine în instanţă anularea dispoziţiilor de numire nu are nicio şansă. "Legea stipulează că managerii de spitale trebuie să fi absolvit cursuri de management agreate de Ministerul Sănătăţii, dar şi că aceste cursuri trebuie stabilite prin ordin al ministrului. Or, acest ordin nu a fost dat niciodată", a spus Ardelean. Ca atare, dacă legea ar fi interpretată ad literam, nici un manager - fie fost, fie actual - nu ar avea diplome valide.

Florian Bodog, fostul manager al Spitalului Judeţean, afirmă însă că Ardelean greşeşte, fiindcă un asemenea ordin există. "Este vorba de Ordinul Ministerului Sănătăţii 840 din 2006, comun cu Ordinul Ministerului Educaţiei 4845 din acelaşi an", afirmă Bodog.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
18 Comentarii
cat tam-tam pentru nimicuri....
dar ati fost la munte acolo cine se streseaza ca sunt sau nu spitale traiesc ca niste dobitoace dar au libertate nu stresul nostru nici scoala de sofer nu o au si conduc masini, voi mai iesiti si in lume sau va faceti ca traiti, faceti genocid masiv cu atata teorie si perfectiune care nu exista, exista viata si moarte punct, cine e GHILEA eu nu sunt sluga ca sa i cunosc pe toti oamenii pe care unii ii venereaza cu afectiunea lor, am constat ca e mai simplu sa fi DOBITOC si punct esti mai menajat de atata STRES INUTIL, ce treaba am eu cine conduce spitalul cand legea oricum nu se aplica, hai mai!!!
Postat 17 August 2010, 17:51 de ha, ha, jha
prefectura
ce-are una cu prefectura. noi dezbateam probleme de viata si de moarte,management, strategii, viziuni, conceptii care sa scoata din marasm sistemul medical oradean. si tu vii cu nepotisme. ce bine seamana cazul cu familia sarbu. tata,ilie, fiica,daciana, fiul, ponta. ce profesori a avut ghilea.......
Postat 14 August 2010, 19:09 de cititor
Nicu de la ITM-eu nepot de PREFECT
Poate nu stiti ca Prefectul zis si BROSCOIUL TESTOS si-a promovat la ITM BIHOR pe nepotelul sau, mediocrul handicapat ditamai Inspector sef adjunct HODUT care se recomanda Nicu- fost consilier PDL si introdus de Unchiul la Directia de Statistica . Vai si-amar de ei! Intrebarea care se pune este daca Cu+va de profesie de la ITM va trece de la Jidvei la Nicusor! Asteptam cu interes!
Postat 14 August 2010, 11:27 de Nostradamus
incoerenta
anca, @cititor, citesc opiniile voastre si chiar ma umfla rasul. incoerenta, bascalie.probabil voi sunteti cei mai vehementi in ostracizarea politicienilor. doamne ce bine va seamana. dupa chipul si asemanarea voastra. astept un nou comentariu constructiv in stilul mistocaresc, bascalios, balcanic care va caracterizeaza.
Postat 14 August 2010, 09:02 de cititor
atata tam tam pentru nimic
sincer mizez cea mai buna carte din viata mea pe propria sanatate nu vreau sa ajung nici in Austria, nici in spitalele romanesti....asa ca jucati va si voi cartea cea m,ai buna pe universitatea din marghita si nu ve ti regreta luati o ca pe un sfat PRETUITI VA SANATATEA restul nu conteaza, TARA arde BABA se piaptana si se priveste in Oglinda are mai multa incredere in ea decat INTR O TARA ARSA, intelepata rau.....
Postat 13 August 2010, 23:41 de anca
un cutremur
nu fi asa de sigur ca intodeauna ajungi la destinate DEBRECEN I poti ajunge direct la MORGA ...bafta!
Postat 13 August 2010, 23:36 de @cititor
bascalie
cand vad ce-i pe aici as rade daca nu m-ar umfla plansul. bascalie generalizata. in orice tara normala din lumea asta orice ziarist care ar debita un asa articol ar fi obligat de patronul trustului sa-si caute loc de munca. in orice tara normala orice manager aflat in afara legii si care se mai si distreaza de legile statului ar fi fost de mult expediat la culcare. dar astea sunt tarile normale. in schimb forumistii dezbat problema universitatilor din marghita si din oradea. care e mai cu mot. e si asta o viziune. evident, in bascalie.
Postat 13 August 2010, 21:44 de om
oier
@R, partial sunt de acord cu tine. partial. pentru ca la un moment dat va trebui sa intelegem ca in toate democratiile autentice numirile la orice nivel se fac pe criterii politice. citeam pe hotnews zilele trecute un interviu cu un oficial din ministerul sanatatii din anglia. exact aceleasi probleme le au si ei. numirile politice ale autoritatilor locale in spitalele publice. ar trebui sa acceptam aceste numiri ca reguli ale jocului democratic. feedback-ul vine la vot. ma deranjeaza mai mult lipsa de bun simt si raspunsul in doi peri, la misto sau in dorul lelii a acestor noi manageri. am sentimentul ca ma sfideaza. am sentimentul ca ne iau de prosti. nu suntem. stim legislatia. si va solicitam nu un management performant ci macar un minim de bun simt. nu cred ca avem pretentii prea mari. sanatatea ne-o rezolvam oricum in alte parti.
Postat 13 August 2010, 19:02 de cititor
politica.....
Atata vreme cat politica va fi cea care va decide functiile de conducere in sanatate nu vor fi oameni competenti cei care vor conduce spitalele. Asta pt ca marii nostrii politicieni nu au nevoie de oameni capabili, cu o coloana vertebrala, cu principii sanatoase pt un sistem de sanatate sanatos . Ei au nevoie de marionete care sa le infaptuiasca planurile, sa externalizeze serviciile din spitale, sa privatizeze , fara a incerca alte metode benefice populatiei de rand. Si daca esti un om cu principii, nu te bagi in politica pt ca oricum nu vei rezista.
Postat 13 August 2010, 17:48 de R
bun simt
una din regulile de aur in management este buna cuviinta. bunul simt. a incerca sa rastalmacesti legile statului roman dupa cum vor muschii tai mi se pare lipsa de decenta. domnilor manageri, ati fost numiti dupa legea liberalului nicolaescu. respectati-o. pentru ca in felul asta ne respectati si pe noi pacientii. recunoaste-ti ca nu indepliniti criteriile impuse de lege. iar noi o sa va apreciem bunul simt. si puteti merge inainte. dar fiti onesti. fiti cu bun simt. de aici poate incepe un management adevarat. fiti voi momentul zero. si o sa va bucurati de respectul nostru.
Postat 13 August 2010, 17:28 de cititor
marghita
mai draga tovarase, eu nu am nimic cu marghita sau vadul crisului. parca si pe acolo ar fi ceva facultate. nu am nimic nici cu efortul tau intelectual maxim de ati lua licenta la una din aceste facultati de prestigiu. in fond managementul sanatatii in oradea reflecta in ultimii 7 ani cunostintele acumulate la celebra facultate. probabil este in regula. nu prea ma intereseaza , decat la nivel de opinie pe forum, pentru ca eu si familia mea am ales sisteme de sanatate formate la scoli mai putin celebre gen debrecen, germania, austria. asa ca nu pot sa-ti doresc decat ........bafta in caz de boala. si mai ales noroc........
Postat 13 August 2010, 17:20 de cititor
dependenta sociala creaza conflicte sociale de multe ori panica
clar discriminari si discriminari se pare ca nimeni nu renunta sa umileasca pe altii, chiar daca legea permite liberul arbitru altii au voie sa arunce cu pietre FRUMOS isi arata nivelul de FOSTI privilegiati impus de cine OARE , v au hranit cu minciuni nu va descarcati pe ceilati, pentru ca ati fost inselati si indopati preferential, acum dezobisnuiti va daca puteti!
Postat 13 August 2010, 15:24 de superrr
alo tovarusul
ia fa bine si fa o si tu o facultate/master la MARGHITA nu te opreste nimeni ca sa realizezi ca si acolo se invata si se depune mult zel ca sa promovezi o licenta/disertatie , de ce arunci cu pietre ai facut o facultatea sau master acolo?atunci stai in banca ta cu aruncatul batului in balti, arunca in alta balta batul , nu fi un simplu nesuferit, tu decizi unde arunci batul, lasa i si pe altii sa decida singur TOVARASE comunist noi vrem democratie nu tiranie impusa scolara.PUNCT doar nu cumva suntem obligati sa facem doar facutati de stat!
Postat 13 August 2010, 15:20 de @cititor
penibil
articol penibil, comentarii penibile. isi pune problema ziaristul bineinteles la modul super-flu, ce studii au actualii manageri. i se da raspunsul la modul la fel de superflu ca ar fi ceva pe la marghita. bravo tovarasi. bun inceput de reforma a sistemului sanitar. intre timp in oradea se moare la greu dupa fractura de tibie. iar impostorii isi vad nestingheriti de consultatiile lor in urma carora se pierd vieti omenesti. medicina oradeana este jalnica si devine periculoasa. cititi cu atentie articolul. si o sa-mi dati dreptate.
Postat 13 August 2010, 15:07 de cititor
si la profesiile liberale
multi DOBITOCI are BIHORUL din pacate toti am facut o scoala si am vazut ca nota de trecere este 5 sincer mai terminati cu grandomania notele ai lauat nota de trecere esti OK cine poate judeca o institutie de invatamant daca e in legalitate si promoveaza cursurile autorizata la zzzzzi sau fara frecventa, tot rahatul pe care il strangem si il curatam vine din discriminarea instaurata in parctica de PROFESIILE LIBERALE si SISTEMUL BUGETAR creat din musuroaie de OSTASI care nu aveau voie sa gandesca mai mult decat SUPERIORUL, nu vom avea rezulatate pozitive decat cu cei care au fost si ostasi si superiori, nu e o rusine sa fi ca neamtul cot la cot cu femeie de serviciu daca managementul iti cere, conteaza sa atingi rezultatul. un medic daca sta de garda e platit da ti o matura ca ii cad DEGETELE DE LA PICIOARE nici drept nu mai sta, ati inteles in viata daca nu esti FELXIBIL nu existi decat o perioada de timp, imi amintesc ca eu persoanl si in 2002 cumparam medicamente cand am cerut sa mi se desfaca siringa sigilata in fata mea am fost EXTERNATA am fost super intelepta, nici nu realizati cate atrocitati criminale am indurat cetateni din cauza unor parveniti sociali care au creat discri
Postat 13 August 2010, 14:02 de wow
neuron hipertrofic
orice absolvent de 12 clase stie ca orice expunere are nevoie de titlu, introducere, cuprins si inchiere. un absolvent de sorbonica mai stie ca mai ai nevoie si de niscai interpretari, concluzii si apoi finalizezi articolul. intelegem ca adi cris nu este absolvent de studii universitare dar totusi un singur neuron sa tacane incontinu marlene crisan, marlene crisan, marlene crisan si asta de vreo doi ani de zile e totusi de groaza. pana si dan diaconescu are 20.000 de neuroni care culmea vrea sa-i si imparta cu noi. apropo adisor cris, da o tura pe hotnews sa vezi tinuta de jurnalist. chiar acum online presedintele basescu este pe chat cu ascultatorii. impreuna cu presedintele moldovei. moderator dan tapalaga. si urmareste si comentariile. si poate o sa si intelegi cate ceva din ce inseamna jurnalism. poate.......
Postat 13 August 2010, 12:08 de mi
incultura, impostura
domnule adrian cris, daca ai fi un jurnalist capabil sa depaseasca nivelul de manelist otv ai fi mers cu ancheta jurnalistica mai departe si ai fi constatat ca acesti manageri au cursuri agreate de minister facute sambata la marghita. jurnalistul din tine ar fi inteles de ce sanatatea din oradea, care de altfel cu o sincopa de un an este condusa de formatia artistica bolo-carp, arata cum arata. adica cu nimic mai bun decat la marghita. dar dumneata nu poti intelege lucrurile astea pentru ca pur si simplu nu ai fost in stare sa obtii nici macar licenta de oradea. asa ca inceteaza sa te uimesti. sanatatea din oradea este dupa chipul si asemanarea ta.
Postat 13 August 2010, 11:02 de medic
Pe fatza ne ziceti.
Din cauza acestui fapt spitalele au ajuns cum sunt in momentul de fata, manageri care au facut cursuri si au luat accea diploma pe bune nu au loc de acesti prefacuti, membri de partid, fara prea multa minte, dar nu asta e problema momentan , este accea de 25% din salariile tuturor, care se va vedea in curand transpusa in serviiciile oferite de muncitori, dupa salar si munca.
Postat 13 August 2010, 09:23 de Unu
count display

FOTO BIHOREANUL

 • Patriotul Ervin: Cine este orădeanul care a inaugurat Podul Centenarului cu o Dacie tricoloră (FOTO)
 • Două zile de reduceri: S-a deschis KiK, la ERA Park Oradea! (FOTO)
 • Gala Comunității Orădene. Vezi care au fost proiectele premiate! (FOTO)
 • Victorie acasă: CSM CSU Oradea a câștigat derby-ul cu Steaua (FOTO)
 • Primul tren Cluj - Oradea – Viena a plecat 'full'. Biletul cel mai ieftin costă 133 lei (FOTO/VIDEO)
 • 'Asta-i datina străveche': 350 de copii, în straie tradiționale, au colindat pe străzile Oradiei (FOTO/VIDEO)
 • Nervi în Aeroportul din Oradea: Pasagerii cursei Tarom spre Bucureşti, revoltați că... nu au locuri în avion! (FOTO)
 • Inna a strălucit ca o stea: Peste 3.000 de orădeni şi o mână de turcoaice s-au bucurat de concertul talentatei artiste (FOTO / VIDEO)
 • Iluminatul de sărbători a fost pornit, a început Târgul de Crăciun în Oradea. Vezi cum arată! (FOTO / VIDEO)
 • Capsula timpului: Gânduri despre Oradea secolului viitor, dar şi obiecte din oraşul zilelor noastre, vor fi îngropate în curtea Muzeului Ţării Crişurilor (FOTO)

TIMP LIBER

Timp liber

CURS VALUTAR

 • 1 USD = 3.8697 RON
 • 1 EUR = 4.5959 RON
 • 1 HUF = 0.015 RON