URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
27 Februarie 2011, 09:30

(Răs)plată după faptă

(Răs)plată după faptă DUPĂ MERIT. Medicii Spitalului de Obstetrică şi Ginecologie vor fi retribuiţi începând din această primăvară în funcţie de numărul cazurilor rezolvate. "Noul sistem va încuraja concurenţa, deoarece pacienţii îi vor căuta pe doctorii care îi tratează cel mai bine şi care sunt recunoscuţi ca buni profesionişti", argumentează primarul Ilie Bolojan
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Sistemul "noi ne facem că muncim, ei se fac că ne plătesc" are zilele numărate în spitalele orădene.

Primarul Ilie Bolojan vrea să implementeze din primăvară un sistem prin care medicii din aceste unităţi să fie plătiţi direct proporţional cu numărul de cazuri rezolvate. Spre folosul pacienţilor, dar şi al lor...

Toţi ca unul

Descentralizarea spitalelor a schimbat doar forma. Fondul e acelaşi: spitale subfinanţate, medici prost plătiţi, pacienţi prost trataţi şi aparţinători siliţi să dea "atenţii". În cele opt luni de la preluarea spitalelor municipalitatea a redus numărul de paturi, a dat afară din birocraţi şi a tăiat din cheltuieli. Dar nu-i destul, căci aceste măsuri nu s-au reflectat, încă, în mod direct, într-o îmbunătăţire a situaţiei pacientului.

12-Ilie-Bolojan.jpgPrimarul Ilie Bolojan (foto) spune că obiectivul îmbunătăţirii calităţii actului medical trebuie atacat făţiş. "Medicii au acum un salariu fix, pe care îl primesc indiferent dacă se ocupă sau nu de pacienţi. Nu există niciun sistem prin care să-i putem stimula pe cei care sunt harnici şi dedicaţi, care muncesc până noaptea târziu, în vreme ce alţii rup porţile să plece cât mai repede de la serviciu pentru a ajunge la cabinetele private, unde şi-au redirecţionat pacienţii", spune primarul.

Exodul medicilor

12-Marius-Pirceoaga.jpgCum era de aşteptat, nici măcar medicilor nu le convine această situaţie, fapt pentru care sistemul sanitar bihorean pierde zilnic trei specialişti. "Începând cu 1 septembrie 2010, Direcţia de Sănătate Publică Bihor a preluat şi transmis către Ministerul Sănătăţii peste 500 de dosare necesare eliberării certificatului de conformitate la toate categoriile de personal medical, înregistrând o medie lunară de aproximativ 100 de dosare din partea celor care se pregătesc să lucreze în alte state ale Uniunii Europene, unde salariile sunt mult mai mari", spune directorul DSP Bihor, Marius Pârcioagă (foto).

La rândul lor victime ale unui sistem bolnav, medicii, umiliţi prin salarii insuficiente, preferă să îşi caute de lucru în clinicile din Europa occidentală, unde muncesc pe brânci dar primesc cel puţin 1.500 euro pe lună, putând ajunge însă chiar şi la 10.000 euro. Şi asta muncind cinstit, fără să ia şpagă...

Concurenţă ca la privat

Primarul e convins că singura şansă ca municipalitatea să stimuleze performanţa în domeniul sanitar este să o răsplătească. "Va trebui să eliminăm plata în sistem socialist", spune Bolojan. Soluţia e simplă, chiar dacă va genera cutremure în spitale.

"Spitalul va încheia un contract cu medicul care se va înregistra ca persoană fizică autorizată sau îşi va face un SRL. În loc de salariu, acesta va primi contravaloarea serviciilor prestate în funcţie de numărul de cazuri rezolvate, de complexitatea lor şi de veniturile aduse unităţii", spune primarul. Angajaţii municipalităţii lucrează în prezent la un sistem cu criterii clare pe baza cărora vor fi plătiţi medicii.

În plus, pentru a încuraja concurenţa, şefii de secţii vor avea mână liberă să-şi aleagă medicii cu care să lucreze. "Aceştia vor avea un contract cu clauze clare şi un buget în care să se încadreze, aşa că vor fi direct interesaţi să aducă medici buni", explică primarul.

"Şpagă" oficială

Bolojan afirmă că "privatizarea" muncii doctorilor se va face în paralel cu introducerea sistemului de coplată. Astfel, în schimbul unei sume de bani, pacientul va putea cere să fie tratat de un anumit medic, să fie programat mai repede la operaţii sau să fie internat într-un salon tip rezervă, cu un confort mai mare decât în saloanele cu multe paturi.

"Coplata funcţionează şi acum, însă neoficial, la negru. Toată lumea ştie că pentru o cezariană se dau 150 de euro, numai că spitalul nu vede nimic din aceşti bani, astfel că încasarea lor nu se reflectă în îmbunătăţirea condiţiilor asigurate pacienţilor, deoarece toţi banii rămân la medici. Pe viitor, 100 de euro ar putea lua medicul, oficial, pe acte, iar de 50 de euro spitalul şi-ar putea cumpăra seringi, bandaje sau ce îi mai trebuie", spune Bolojan. Acesta e şi motivul pentru care Spitalul de Obstetrică şi Ginecologie a fost ales pentru a testa în premieră noul sistem...

"Curăţenia" de primăvară

Medicii de la Maternitate ar putea fi angajaţi pe PFA sau SRL încă din primăvara acestui an. Ministrul Sănătăţii Cseke Attila i-a promis săptămâna trecută primarului că va emite la începutul lunii martie un ordin prin care spitalele vor putea face mult mai uşor angajări pe PFA.

Până acum, Legea 95 din 2006 privind reforma în domeniul sănătăţii permitea acest lucru doar dacă spitalul nu avea medici de specialitate, iar angajări nu se puteau face deoarece posturile au fost blocate. Pe viitor însă se vor putea, tocmai pentru a stimula concurenţa, iar medicii să nu vină la serviciu doar ca să semneze condica şi să-i "rezolve" pe pacienţii care îl plătesc neoficial.

"Sperăm să aplicăm noul sistem încă din primul trimestru al acestui an. La început va fi mai greu, vor apărea nemulţumiţi, va ieşi cu scandaluri, dar până la urmă decizia este doar în favoarea pacienţilor şi a medicilor conştiincioşi şi cu rezultate", zice primarul. În avantajul primilor pentru că vor fi mai bine trataţi, iar al celor din urmă pentru că vor fi mai bine plătiţi. Dacă nu la nivel occidental, măcar raportat la nivelul de până acum din România...


"La 2.000-3.000 lei cât au salariu, e greu să le ceri medicilor să fie domnişoare de pension. Ca să-şi completeze veniturile, fie îşi vor chema pacienţii la cabinete private, fie vor fi tentaţi să accepte tradiţionalele atenţii"

Primarul Ilie Bolojan


SISTEMUL FUNCŢIONEAZĂ
Doctor cu PFA

Angajările de medici pe persoană fizică autorizată nu sunt o noutate la nivelul judeţului Bihor. Legea 96 din 2006, privind reforma în sistemul sanitar, prevede la articolul 196 că în situaţia în care spitalul public nu are personal propriu sau personalul angajat este insuficient, pentru acordarea asistenţei medicale corespunzătoare unitatea "poate încheia contracte de prestări servicii pentru asigurarea acestora".

În acest mod şi-a angajat un medic Spitalul Municipal "Doctor Pop Mircea" din Marghita şi tot aşa urmează să facă angajări şi spitalul din Aleşd. "Este vorba de cazuri în care s-au făcut angajări pentru că nu aveau specialişti, şi s-a dovedit că sistemul funcţionează. Noi trebuie doar să-l extindem la nivel general", spune primarul Oradiei, convins că noul sistem va funcţiona în unităţile spitaliceşti de stat la fel de bine cum funcţionează deja în cele private.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
7 Comentarii
@Maia
era vorba despre plati pentru servicii extra: prin asigurarea platita la CAS nu ti se garanteaza camera de spital cu 1 singur pat. daca vrei asa ceva, trebuie sa platesti extra. se practica si pana acum si se "taxa" la negru. ce vrea sa faca Bolo e sa legalizeze taxa. asa s-a intamplat si la pasapoarte, tot cu idei de-ale lui Bolo si uite ca s-a curatat de spaga, se incaseaza banii cu acte in regula, sistemul functioneaza si nu au mai fost scandaluri din zona respectiva nici de atunci.
Postat 28 Februarie 2011, 12:57 de Cristi
Experimentul X
Primarul Bolojan face calcule proaste: 100 E pe acte si 50 E pt. seringi.?!? Prostii!! Dar ce e spital privat ?? Pai de ce mai platesc CAS ca sa mai platesc anumite taxe ? Mai bine ar incepe Bolojan Experimentul la el in Alesd, sau poate nu-i tarziu poate naste nevasta-sa si atunci incepe experimentul chiar cu ea.
Postat 27 Februarie 2011, 21:10 de Maia
www.smurdbihor.ro
Raspunsul la minciunile lui BOLO si PIRCIOAGA:http://bugetaripoliticasiprostitutie.blogspot.com/p/locuri-de-munca-in-strainatate.html, Luati cu incredere si nu mai asteptati...Asistentii nu vor fi platiti niciodata dupa munca lor....
Postat 27 Februarie 2011, 16:50 de www.smurdbihor.ro
de acord
De acord cu bolo, pina la un anumit punct! Asa e si-n europa (consider ca romania e "prezenta" doar fizic in europa!). Spitalele au angajati asa numiti "consultanti" care de fapt sint PFA sau SRL, DAR (si iarasi DAR) sint platiti CORESPUNZATOR, pentru munca prestata, nu cu maruntis, bani de leu, cum plateste sau mai bine zis nu plateste statul roman! Oricine ar "alerga" ca un ciine pentru bani, dar nu pentru salariul di merda, din Ro! NU cred ca bolo va face revolutie in spitale.Cel mult va tulbura apele si-i va trezi pe uni medici din somn.NU o sa poata da salarii corespunzatoare! Doar sintem in balcani! Avem pretentii, preturi in magazine, de europa, NU si salarii!
Postat 27 Februarie 2011, 11:05 de doctor
felicitari!
AC21-2 2.2. In cazul reconsiderarii unei activitati ca activitate dependenta, impozitul pe venit si contributiile sociale obligatorii, stabilite potrivit legii, vor fi recalculate si virate, fiind datorate solidar de catre platitorul si beneficiarul de venit. In acest caz se aplica regulile de determinare a impozitului pentru veniturile din salarii realizate in afara functiei de baza. AC21-2 PFA ziceti:)) SUCCES!
Postat 27 Februarie 2011, 11:01 de anca
felicitari!
2. activitate dependenta – orice activitate desfasurata de o persoana fizica intr-o relatie de angajare; AC23 2.1. Orice activitate poate fi reconsiderata ca activitate dependenta daca indeplineste cel putin unul dintre urmatoarele criterii: a) beneficiarul de venit se afla intr-o relatie de subordonare fata de platitorul de venit, respectiv organele de conducere ale platitorului de venit, si respecta conditiile de munca impuse de acesta, cum ar fi: atributiile ce ii revin si modul de indeplinire a acestora, locul desfasurarii activitatii, programul de lucru; b) in prestarea activitatii, beneficiarul de venit foloseste exclusiv baza materiala a platitorului de venit, respectiv spatii cu inzestrare corespunzatoare, echipament special de lucru sau de protectie, unelte de munca sau altele asemenea si contribuie cu prestatia fizica sau cu capacitatea intelectuala, nu si cu capitalul propriu; c) platitorul de venit suporta in interesul desfasurarii activitatii cheltuielile de deplasare ale beneficiarului de venit, cum ar fi indemnizatia de delegare-detasare in tara si in strainatate, precum si alte cheltuieli de aceasta natura; d) platitorul de venit suporta indemnizatia de concediu de odihna si indemnizatia pentru incapacitate temporara de munca, in contul beneficiarului de venit. AC23
Postat 27 Februarie 2011, 11:00 de anca
felicitari!
felicitari! dar nu putem naste la domiciliu?
Postat 27 Februarie 2011, 10:58 de anca
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON