URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 24 IANUARIE 2019

Ediția tipărită

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Autostrada care ar trebui să unească Oradea de Cluj are un destin nemilos. Din cauza forţelor vrăjmaşe din exterior, noi, românii, nu suntem lăsaţi să ne construim autostrăzi. Bătrânul Soros se pune în calea buldozerelor care decopertează terenul, ecologiştii mai descoperă câte o capră neagră ce sălăşuieşte pe traseu, iar Uniunea Europeană ne tot bate la cap oferindu-ne banii ei, deşi toată lumea ştie că nu sunt bine veniţi în România fiindcă nu pot fi furaţi.
Zic şi eu
Adrian Cris
N-aveţi de unde şti cine-i Lori. E normal, dar asta nu însemnă că nu merită câteva rânduri. Poate nu atât pentru că el, fotoreporterul nostru, Szilágyi Loránd, tocmai a fost recompensat pentru câteva reuşite de anul trecut, câştigând Cupa Fotoreporterilor Bihoreni. Mai degrabă pentru că e unul dintre cei care, în plină tiranie smartphone, în care oricine îşi scoate device-ul pentru orice nimic, continuă să care un DSLR, să socotească zgomotul de lumină, să dea atenţie compoziţiei, subiectului, să dea cele mai bune poze posibile.
Cum a fost?
Lucian Cremeneanu
Prea multă lume nu a auzit de Adrian Berinde! Nici nu prea avea cum, din moment ce singurul post de radio care îi mai scapă câte o melodie în eter este România Cultural. În Oradea, Radio Transilvania, ce îl mai difuza sporadic, și-a banalizat grila de programe la fel ca restul radiourilor comerciale, iar singurul post românesc ce difuzează exclusiv muzică românească, Național FM, pornit tot din Oradea, nu are și nu a avut niciodată o melodie de Adrian Berinde în playlist.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveţi despre cerinţele organismelor europene adresate României privind consolidarea statului de drept şi stoparea modificării legilor justiţiei?
De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
La sfârşitul anului trecut a fost publicată, în Monitorul Oficial, Legea nr. 310/2018 pentru modificarea Codului de procedură civilă. Această lege aduce modificări importante sistemului procesual, acestea putând fi sistematizate în trei categorii. Prima categorie de modificări vizează transpunerea în legislaţie a deciziilor Curtii Constituţionale ce au vizat prevederile codului de procedură civilă din 2013 şi până astăzi.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Trichineloza este o boală parazitară acută produsă de Trichinella spiralis (un vierme cilindric lung de 1-4 mm şi cu diametrul de 0,04 mm), care parazitează animalele carnivore, porci mistreţi, urşi, vulpi, câini, pisici, şobolani etc. Sursa de infecţie pentru om este carnea infestată şi insuficient preparată termic...
Psihologul Bihoreanului
Razvan Coloja
Inteligenţa este râvnită în ziua de azi ca un atribut fără de care persoana nu se poate descurca eficient în viaţă. Adevărul este însă că inteligenţa corelează extrem de bine cu probleme de ordin mental, afectiv şi social. Oamenii cu IQ ridicat întâmpină mai multe dificultăţi în a se integra în societate, mulţi suferă de depresie, anxietate sau alte tulburări, iar o mică parte au chiar şi boli mintale.
08 Februarie 2013, 07:26

"Muşcat" de Primărie: După ce a "mânărit" sala de box, Vasile Petruţ a închis şi centrul de dresaj

"Muşcat" de Primărie: După ce a "mânărit" sala de box, Vasile Petruţ a închis şi centrul de dresaj EVACUARE CU POLIŢIA. Consilierul judeţean Vasile Petruţ şi-a eliberat cu Poliţia terenul pe care Primăria i-l vânduse cu dedicaţie în urmă cu 5 ani, "uitând" că îl atribuise anterior şi dresorului Andrasi Laszlo
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Bubele din ultimul mandat al fostului primar Petru Filip continuă să se spargă şi acum, readucând în scenă personaje ce păreau demult şi definitiv uitate.

La mijlocul lunii trecute, Poliţia a fost chemată să intervină pe o străduţă din apropierea Cetăţii pentru aplanarea unui scandal, aparent banal, între doi vecini. Numai că nici miza litigiului n-a fost una oarecare, ci un teren de peste 200.000 de euro înstrăinat în condiţii dubioase de fosta conducere a oraşului, şi nici protagoniştii, în afacere fiind implicaţi fostul primar Petru Filip, un consilier din partidul acestuia, Vasile Petruţ, şi un ONG "de casă", Asociaţia Sportivă Canină Agility, aflată în graţiile fostului edil după ce îi dresase câinii.

Recunoştinţa lui Filip

15 Andrasi Laszlo.jpg"Primăria m-a înşelat!", reclamă Andrasi Laszlo (foto), instructor la centrul de dresaj canin care a funcţionat sub egida Asociaţiei Agility, până luna trecută, pe strada Constantin Dobrogeanu-Gherea 1A. Supărat pe toată lumea, de la fostul primar Petru Filip şi fostul consilier local PDL Vasile Petruţ până la actuala conducere a municipalităţii, bărbatul spune că, deşi a întemeiat singurul centru privat de dresură din Oradea, a fost "lucrat mişeleşte" de mai-marii oraşului.

"Centrul Agility, primul din ţară, avea rezultate atât de bune încât chiar primarul Filip ne-a dat în grijă câinii lui personali, un golden-retriever şi un labrador", se laudă Andrasi. Recunoscător că i-a "educat" patrupedele, fostul edil - spune bărbatul - i-a rezolvat atribuirea gratuită, pe 10 ani, a celor 686 mp de teren pe care funcţiona centrul, în spatele Cetăţii, spre Calea Clujului. Simplă formalitate, Consiliul Local a votat în octombrie 2006 în unanimitate închirierea gratuită a terenului către Asociaţia Agility, până la 1 septembrie 2016.

Eliberaţi "ringul!"

Vreme de 6 ani, Andrasi n-a avut niciun motiv să se plângă. Căci, fără să achite nicio chirie, şi-a dezvoltat în numele asociaţiei non-profit o mică afacere, adăugând centrului de dresaj un salon de cosmetică şi un magazin de accesorii pentru animale. Destul de profitabil, de vreme ce în fiecare lună îşi aduceau câinii la dresaj cam 70 de orădeni, contra unor taxe de 300-500 de lei, iar alţii îşi lăsau aici, în regim hotelier, animalele pe care nu le luau în călătorii.

Problema a apărut, însă, la mijlocul lunii ianuarie a acestui an. Mai precis, pe 15 ianuarie, când Andrasi a fost căutat de doi muncitori ai uneia dintre firmele fostului consilier local PDL Vasile Petruţ, Star West, ce îşi avea sediul vizavi de centrul de dresaj, la numărul 8 al străzii Dobrogeanu-Gherea, şi care, în plus, "lipit" de centrul Agility, la numărul 1, deţine încă un teren, pe care se află fosta sală de box a Clubului Sportiv Municipal. "Muncitorii mi-au zis să eliberez terenul pe care este centrul, fiindă Petruţ face nişte lucrări la fostul lui sediu şi vrea să depoziteze molozul aici". Normal, a refuzat. "Cum să-mi poruncească altcineva pe terenul pe care Primăria mi l-a dat mie? Petruţ să-şi pună molozul pe terenul lui, la sala de box!", a ripostat dresorul.

Bătaie în acte

După alte două zile, pe 17 ianuarie, fostul consilier local Vasile Petruţ a reuşit totuşi să obţină evacuarea terenului ocupat de Agility, după ce la faţa locului a apărut şi Poliţia. Căci, surpriză, la venirea oamenilor legii, Petruţ le-a arătat acte conform cărora centrul de dresaj nu are niciun drept legal să folosească terenul, iar asta fiindcă l-a cumpărat el în 2007, odată cu terenul şi sala de box de alături.

Mai mult, Petruţ l-a acuzat pe Andrasi că ştia acest lucru, dar că "a făcut-o pe nebunul", profitând de bunătatea lui. "Eu am cumpărat tot terenul de la Primărie, iar de atunci plătesc impozit pe el. L-am lăsat pe Andrasi să-l folosească fiindcă nu aveam ce face pe el, dar acum am şi-l vreau!", a zis Petruţ.

Licitaţie cu dedicaţie

Conducerea Administraţiei Imobiliare Oradea confirmă că terenurile sunt în proprietatea lui Petruţ, deoarece - oricât ar părea de ciudat - fostul consilier a cumpărat în 2007 inclusiv terenul dat în 2006, pe 10 ani, în folosinţă gratuită Asociaţiei Agility. Cum s-a putut una ca asta? Printr-un aranjament făcut de la A la Z la dorinţa şi în beneficiul fostului consilier PDL de către vechea conducere a Direcţiei Patrimoniu.

Potrivit actelor existente la AIO, abia se uscase cerneala pe contractul de comodat încheiat între Consiliul Local şi Agility că, în luna noiembrie a aceluiaşi an 2006, Direcţia de Patrimoniu l-a informat pe primarul Petru Filip că există "solicitări" pentru vânzarea tuturor suprafeţelor de teren aflate în proprietatea municipalităţii pe strada Dobrogeanu-Gherea. Mai precis a parcelelor cu numerele topografice 6336, 6337 şi 6338, pe care se aflau o construcţie de 535 mp (sala de box a CSM) şi o alta de 131 mp (centrul de dresaj), cu teren aferent ce totalizează 2.322 mp. Zis şi făcut, primarul a aprobat scoaterea la vânzare prin licitaţie publică deschisă, iar Consiliul Local şi-a dat şi el acordul. Ulterior imobilele au fost evaluate de un expert la o sumă derizorie, cu puţin peste 200.000 euro, în ciuda amplasamentului central, a mărimii clădirilor şi a terenurilor.

3 egal 1

Procedura de vânzare s-a derulat cu o iuţeală de invidiat, licitaţia desfăşurându-se pe 10 ianuarie 2007 cu participarea a trei firme: SC Star West Market SRL (cu sediul pe Şoseaua Borşului 2A), SC Starwest Leasing SRL (cu aceeaşi adresă) şi SC Claudius SRL (strada Călugăreni 6). În realitate, după cum lesne se poate ghici, la licitaţie n-a existat însă nicio competiţie.

Motivul? Primele două SRL-uri erau controlate de Vasile Petruţ (în acte figurând, ce-i drept, fiul său, Petruţ George Octavian, ca unic asociat), iar cea de-a treia firmă doar a făcut figuraţie, administratorul SC Claudius SRL - Sebeşan Ioan Claudius - fiind director economic şi chiar acţionar la firmele lui Petruţ. Chiar şi preţurile avansate de cei trei "concurenţi" trădează o înţelegere între aceştia: Claudius a oferit 171.500 euro plus TVA, Star West Leasing 172.500 euro plus TVA, iar Star West Market 172.600 euro plus TVA, fiind declarată câştigătoarea licitaţiei.

Altfel spus, un consilier local din acelaşi partid cu primarul şi-a dorit nişte terenuri în centrul oraşului, Primăria a aprobat vânzarea, i-a tocmit o evaluare prietenoasă (puţin peste 80 euro pe metrul pătrat de imobile, cu construcţii cu tot), iar licitaţia s-a desfăşurat rapid, discret şi în familie, soldându-se cu victoria celui care iniţiase întreaga procedură.

Povară grea

15 Vasile Petrut.jpgVasile Petruţ (foto), devenit de săptămâna trecută consilier judeţean PPDD, susţine că n-a încălcat legea cu nimic, aducându-i în apărarea sa, culmea, chiar pe procurorii DNA Oradea, care l-au cercetat şi nu i-au putut găsi nicio "hibă".

Fostul consilier a insistat, de asemenea, că nu a beneficiat de niciun ajutor din partea fostului primar Petru Filip, care îi era cel mai bun prieten, ci doar de sprijinul fostului şef al Direcţiei Patrimoniu, Marcel Boloş, care a urgentat procedurile pentru vânzarea terenurilor. "Filip nici n-a ştiut nimic despre treaba asta, şi nici nu avea de ce, pentru că totul s-a făcut legal. Eu în problema asta am discutat numai cu Boloş. Singura favoare pe care am cerut-o Primăriei a fost să dau banii în rate, dar nu mi s-a aprobat, aşa că a trebuit să mă împrumut de la bancă şi să achit deodată toată suma, două sute şi ceva de mii de euro. Deci, dacă era o problemă, fiţi convinşi că o găseau cei de la DNA! M-au cercetat şi n-au putut să-mi găsească nimic", s-a disculpat Petruţ în discuţia cu reporterul BIHOREANULUI.

Ironia e că în privinţa asta are dreptate, procurorii anticorupţie disculpându-l de orice vină atât pe el, cât şi pe foştii şefi din Primărie. Ceea ce dovedeşte că DNA poate nu numai să trimită oameni la zdup, dar şi să-i ferească de aşa ceva. Cu aceeaşi bună ştiinţă...


"Când am aflat că Petruţ a cumpărat terenul primit de noi în folosinţă gratuită m-am dus la Primărie să întreb de ce n-am fost înştiinţat. Mi-au zis că mi-au trimis scrisoare prin poştă, dar n-am primit nimic"

Andrasi Laszlo, reprezentant al Asociaţiei Sportive Canine Agility Oradea


ÎN CORZI
Obligat să facă box

Supărat că n-a putut construi pe terenurile din strada Dobrogeanu-Gherea, aşa cum plănuise, un bloc şi un hotel, dar şi că în aceste condiţii are de achitat "degeaba" un impozit anual de 2.000 de lei, Vasile Petruţ afirmă că încă de anul trecut s-a oferit să-l returneze municipalităţii, chiar şi la jumătate din preţul pe care îl plătise în 2007. "Puteţi să-l întrebaţi pe domnul primar Bolojan, care n-a zis nici da, nici ba!", spune fostul consilier local.

Dezamăgirea lui Petruţ poate fi cauzată, însă, de un alt detaliu, şi anume că, deşi în urma tranzacţiei primise de la Primărie terenurile şi clădirile "libere de sarcini", adică fără nicio obligaţie, Legea sportului 69/2000 îl obligă să menţină neschimbată destinaţia sălii de box, chiar dacă de atunci nu a investit şi nici nu are de gând să investească, după cum singur recunoaşte, nici măcar un leu.

De altfel, există voci care afirmă că fostul consilier s-ar grăbi să intre efectiv în posesia întregului teren cumpărat de la Primărie tocmai pentru a-l revinde cuiva care nu cunoaşte legea, dresorul Andrasi Laszlo susţinând că Petruţ şi-a găsit deja un "fraier" în persoana unui cetăţean spaniol.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
mare scula
Bai, fratilor, asta nu libidinosu asta se dadea mare gagicar prin urbe? Cand credea figuranta c-a pus mana pe ....ceva scotea asta pistolu cu insulina si-i spunea , vezi ce am eu? si e tare....hahahaha Face parte din categoria celor spoiti ,din toate punctele de vedere,,,comportamental , educational.....etc scosi in fata pt trecerea banului public in buzunar privat.....in general plin de nesimtire
Postat 09 Februarie 2013, 18:58 de alesdan
micnciuni
Pentru redactorul care a scris acest articol . Sa ii fie rusine pt multe jeguri , minciuni care a scris in acest articol in primu rand nu uita k CLUBUL SPORTIV AGILITY a reprezentat ROMANIA si au adus rezultate bune pentru romani ,si nu au primit sponsorizare din partea primariei sau un mic ajutor , au mers pe propriu buzanar la concurs . Eu stiu daca iti reprezinti tara esti sponsorizat , dar la noi iti ia tot ce poate numa sa fie bun. Ma intreb cati bani o bagat BOLOJAN in buzunar de cand ii la mandat. oricum rusine . nu mai am cuvinte.... k is full de nervi pt ce am citit in articol mai mult minciuni decat adevar .
Postat 08 Februarie 2013, 09:59 de oradea
Specific...
.........mare meserias Bolos ...bagat in toate cacaturile din oras..mare scula in guverne,primarii,biserici,etc..Ba rusine sa-ti fie..!Si tie si lui Petrut asta mare consilier...Se vede ce bine merg treburile la AIO...Stie cineva cite cacaturi se invirt in primaria noastra??????????
Postat 08 Februarie 2013, 09:36 de ghiuri
Cty Dem.
Păcat pt tot. si dresarea câinilor poate fi considerat o ramură sportivă, aşa că nu ar trebui să se lase desfiinţaţi ci chiar încurajaţi să apeleze la Legea sportului 69/2000 care îi obligă pe toţi să ţină neschimbată destinaţia terenului! Mult succes!
Postat 08 Februarie 2013, 09:28 de costi demeter
count display

FOTO BIHOREANUL

 • Poliţia Bihor în 2018: Au fost identificaţi toţi autorii infracţiunilor de mare violenţă şi toţi şoferii care au părăsit locul faptei (FOTO)
 • 'Infractor chestor şi infractor avocat': Afişe cu avocatul Răzvan Doseanu şi fostul şef al Poliţiei, Liviu Popa, lipite pe instituţii din Oradea (FOTO / VIDEO)
 • Accident în Ungaria: Cinci români au fost răniţi în apropiere de Borş, după ce maşina lor a fost lovită de TIR şi aruncată-n şanţ (FOTO)
 • 'Sunt sechestrată!' O tânără a ameninţat că se aruncă de la etajul trei al unui bloc din Oradea (FOTO / VIDEO)
 • 'Cum să vinzi o pereche de bocanci în toiul verii'. O tânără orădeancă a lansat o carte cu ponturi de vânzări (FOTO)
 • Vernisajul fotojurnaliştilor: Fotograful BIHOREANULUI, Szilágyi Loránd, a primit Cupa Fotoreporterilor Bihoreni (FOTO)
 • Incendiu de proporții la Centrul de plasament pentru copii cu dizabilități din Oradea (FOTO/VIDEO)
 • La polul frigului: În debutul geros al anului, BIHOREANUL a făcut o incursiune în cea mai rece așezare locuită din județ (FOTO / VIDEO)
 • An nou, aceleaşi bătălii... PNL-iştii au boicotat prima şedinţă din 2019 a Consiliului Judeţean, iar un proiect de 7 milioane euro a fost din nou amânat! (FOTO/VIDEO)
 • Un bebeluş de 7 luni, bolnav de rujeolă, este în stare gravă la Spitalul Municipal din Oradea. Părinţii acuză doctorii că ar fi ascuns riscul de îmbolnăvire (FOTO)

TIMP LIBER

Timp liber

CURS VALUTAR

 • 1 USD = 3.8697 RON
 • 1 EUR = 4.5959 RON
 • 1 HUF = 0.015 RON