URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 18 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
27 Iunie 2014, 07:50

"Căldura" la control! Asociaţiile de proprietari au trecut la inventarierea caloriferelor din apartamente

"Căldura" la control! Asociaţiile de proprietari au trecut la inventarierea caloriferelor din apartamente PRIMIŢI CU CONTROLUL? Unele asociaţii de proprietari au început inventarierea caloriferelor pentru ca la iarnă să poată stabili corect costul încălzirii pe fiecare apartament
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Vă enervează că factura de căldură nu e corectă? Contestaţi-o! Şansele să aveţi dreptate sunt enorme. Majoritatea asociaţiilor din Oradea emit facturi calculate "din burtă", după normative comuniste, de mult depăşite.

"Asociaţiile ar trebui să calculeze încălzirea pe apartament conform Legii 230/2007. Pentru că aceasta implică inventarierea caloriferelor din fiecare apartament şi recalcularea suprafeţelor încălzite, asociaţiile au tot amânat actualizarea metodei de calcul", spune Mariana Tiurbe, consilier în cadrul Primăriei.

"Este un abuz!"

Asociaţiile de proprietari sunt în fierbere. Presaţi de municipalitate, administratorii fac demersuri pentru inventarierea caloriferelor conform Legii asociaţiilor de proprietari 230/2007, pentru a stabili exact consumul de căldură al fiecărui apartament în parte. Controalele vizează asociaţiile fără repartitoare, unde calculul consumului se face după evidenţe de pe vremea lui Ceauşescu. Unii administratori au reuşit să îşi convingă membrii asociaţiei să aprobe inventarul, dar majoritatea nu.

03_Cristian_Ile_bihoreanul.jpg"Ăsta este un abuz. Pentru ce să îmi intre mie cineva în casă?", au protestat proprietarii. Dincolo de încălcarea dreptului de a porunci în propria casă, orădenii se tem că inventarierea le va umfla facturile. Unii pe bună dreptate. "Oamenii se opun de teamă că vor plăti mai mult. În ultimii ani majoritatea şi-au făcut modificări în apartamente, şi-au înlocuit caloriferele cu altele, mai mari, şi-au pus altele în plus fără să anunţe asociaţia, şi sigur că nu le convine ca acum să se constate acest lucru", spune Cristian Ile (foto), administrator al asociaţiei Magnolia II.

Buni de plată

Conform normativelor, inventarierea caloriferelor nu înseamnă o simplă numărătoare a elemenţilor. Pentru a se putea face calculele, asociaţia trebuie să obţină proiectul blocului, din care rezultă suprafaţa utilă iniţială, fie cumpărându-l din arhivele Proiect Bihor, fie comandându-l unei firme de profil. Iar asta costă, după caz, de la 500 la câteva mii de lei!

În plus, pe lege, inventarul nu poate fi făcut decât de o firmă specializată. Companiile private precum Elsaco sau Ista cer pentru o asemenea muncă între 20 şi 40 lei pe apartament, în vreme ce Termoficare SA, operatorul municipalităţii, pretinde nu mai puţin de 70 lei. "Oamenii abia îşi plătesc facturile, nu se îndură să dea 20 lei în plus pentru fondul de rulment. Aşa că e greu să-i convingi să îşi recalculeze suprafaţa radiantă", zice Ile.

Inventar la sesizare

Practic, la această oră, marea majoritate a orădenilor se fură între ei! Facturile de încălzire sunt calculate după datele vechi declarate la asociaţie. Cum plata facturii de încălzire se face după repartitorul societăţii Termoficare montat la intrarea în bloc, la repartizarea costurilor, căldura consumată în plus de orădenii care şi-au mărit caloriferele este plătită de vecini.

03_Mariana_Tiurbe_bihoreanul.jpgRecalcularea suprafeţei utile încălzite ar pune lucrurile în clar. "Noi am trimis somaţii repetate asociaţiilor cu privire la necesitatea inventarierii caloriferelor. Oamenii se lasă convinşi destul de greu, dar începând din primăvară cel puţin zece asociaţii au început să facă demersuri în acest sens", spune Mariana Tiurbe (foto), consilier în cadrul Compartimentului Asociaţii de Proprietari al Primăriei.

De fapt, deşi legea este imperativă, nimeni n-a făcut-o de bunăvoie. În majoritatea cazurilor inventarierea caloriferelor a pornit de la reclamaţiile celor nemulţumiţi de costul încălzirii. Primăria preia anual peste 50 de sesizări, dar acestea nu pot fi soluţionate decât la asociaţiile cu repartitoare sau la cele care şi-au inventariat instalaţiile interioare. Altfel, orice calcul ar fi greşit...

Urmează amenzi

Aşa s-a întâmplat şi la Asociaţia de proprietari Milcovului 169. "Cineva a contestat factura de încălzire, aşa că a trebuit să facem inventar", spune administratorul asociaţiei, Maria Căvăşdan. Rezultatul? Peste 90% dintre apartamente aveau instalaţiile de încălzire modificate! "Unii şi-au înlocuit calorifele de fontă cu altele mai mari, din aluminiu, alţii şi-au închis balcoanele şi şi-au pus calorifere şi acolo, iar alţii şi-au montat încălzire în pardoseală".

Calculele refăcute au scos la iveală diferenţe importante ale suprafeţelor radiante utile. Spre deosebire de caloriferele comuniste, cele din aluminiu consumă mai multă energie termică, iar încălzirea prin pardoseală şi mai mult. "Dacă un apartament cu 2 camere, nemodificat, are cam 5 metri pătraţi radianţi, am găsit apartamente modificate care au şi 8,5 metri pătraţi radianţi", spune femeia. De iarna viitoare diferenţele se vor reflecta în facturi.

Acelaşi lucru va trebui să se întâmple în toate asociaţiile. "Dacă nu avem de ales vom amenda administratorii", avertizează Tiurbe. Sancţiunile încep de la 300 lei şi pot urca la 5.000 lei, aşa că inventarul caloriferelor tot va fi făcut, mai devreme sau mai târziu, în toate asociaţiile. De frica amenzii, în urma unor reclamaţii, la cererea majorităţii proprietarilor sau pur şi simpu pentru ca facturile să poată fi împărţite corect...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
trebuie facut ceva
ideal ar fi instalarea repartitoarelor in fiecare apartament. ar determina proprietarii sa fie cumpatati. cunosc oameni care si-au montat calorifere supradimensionate si stau cu geamul deschis. risipa lui o platesc vecinii din bloc. este normal?
Postat 27 Iunie 2014, 22:40 de locatarul nr 3
AMENDA
CINEVA TREBUIE SA PLATEASCA AMENDA CET
Postat 27 Iunie 2014, 18:53 de PORT
incompetenti
Habarnistii aia de la Primarie nu au habar despre instalatiile de incalzire. Cele mai mari erori de calcul sunt provocate de DEZECHILIBRUL HIDRAULIC al retelei de distributie a agentului termic. Atat debransarea clasica, cat si cea provocata prin inchiderea robinetelor termostatate, in blocurile cu repartitoare, MODIFICA parametrii de livrare a agentului termic, crescind debitul de agent termic si in blocurile fara debransari. Inclusiv Termoficarea incurajeaza asociatiile sa inchida vana de separare de la bransament, fara sa spuna ca acest fapt deregleaza toata reteaua de distributie aferenta unui punct termic. Furnizorul are obligatia de a monta regulatoare automate de presiune inainte de contorul de bloc, pentru a elimina surplusul de agent termic provocat de debransari. Despre agentul termic livrat la temperaturi foarte mari in zilele calduroase nu se spune.
Postat 27 Iunie 2014, 10:07 de alt locatar
habarnisti
In afara de a calcula suprafata radianta si a lua pielea de pe oameni mai stiti ceva? Pierderea de caldura care o are un apartament nu conteaza? Credeti ca unul care nu si-a schimbat tamplaria si o are tot pe cea lastata de comunisti, sau care nu si-a izolat peretii exteriori consuma la fel de putin ca si un proprietar care a facut acest lucru? Nu doar suprafata radianta conteaza incompetentilor. Daca tot ati fost la Proiect Bihor, trebuia sa intrebati si daca aceste decizii sunt corecte, eu zic ca o sa gasiti multi oameni in masura sa va explice si sa ma aprobe. Mie, pe timp de iarna imi merg 2 calorifere din 5, in schimb la alti vecini, cred ca merg toate...
Postat 27 Iunie 2014, 08:30 de locatar
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6739 RON
  • 1 EUR = 4.9754 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON