URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 19 IANUARIE 2019

Ediția tipărită

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La cum arată bugetul Oradiei, e clar că cele peste o sută de investiţii se vor întinde pe mai mulţi ani. Asta pentru că în România este imposibil să-ţi planifici ceva şi să iasă la timp. Cauzele sunt multiple, de la suprasolicitarea personalului, la greşeli elementare, la lipsa proiectanţilor şi a constructorilor, toate pe fondul unei birocraţii ucigătoare, bine întreţinute de funcţionarii puşi politic în posturi. Totuşi, Primăria are două restanţe pe care nu mai are voie să le rostogolească pe anii viitori.
Zic şi eu
Adrian Cris
Dumnezeu îţi dă, dar nu-ţi bagă în traistă. Nici peisajele, nici simpla existenţă a pârtiei nu asigură, de la sine, dezvoltarea aşezării. A dovedit-o episodul de la finele anului trecut, întins pe încă două săptămâni anul acesta, când autorităţile locale s-au dovedit incapabile să menţină în funcţiune telescaunul. Ratând vârful sezonului de schi, oraşul a pierdut încasări serioase
Cum a fost?
Lucian Cremeneanu
Când mergi în ţări exotice e bine să ştii limba băştinaşilor. Astfel scade considerabil riscul de a fi tratat drept duşman şi s-o sfârşeşti la proţap ori să admiri pe vecie frumuseţile locului dintr-o ţeapă arborată pe meterezele unei cetăţi. Dacă le mai duci localnicilor şi nişte mărgele de sticlă frumos colorate, ai şanse mari să ajungi om respectat şi chiar să urci în ierarhia locală până la statutul de semi-zeu.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveţi despre cerinţele organismelor europene adresate României privind consolidarea statului de drept şi stoparea modificării legilor justiţiei?
De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
Aşa cum arătam anterior, legislaţia României permite oricărui cetăţean să aibă acces la informaţiile de interes public, arătând expres ce categorii de informaţii nu sunt considerate de interes public. În ceea ce priveşte procedura prin care cetăţeanul poate avea acces la informaţiile de interes public, Legea nr. 544/2001 prevede că autorităţile şi instituţiile publice au obligaţia de a organiza compartimente specializate de informare şi relaţii publice sau de a desemna persoane cu atribuţii în acest domeniu.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Trichineloza este o boală parazitară acută produsă de Trichinella spiralis (un vierme cilindric lung de 1-4 mm şi cu diametrul de 0,04 mm), care parazitează animalele carnivore, porci mistreţi, urşi, vulpi, câini, pisici, şobolani etc. Sursa de infecţie pentru om este carnea infestată şi insuficient preparată termic...
Psihologul Bihoreanului
Razvan Coloja
Inteligenţa este râvnită în ziua de azi ca un atribut fără de care persoana nu se poate descurca eficient în viaţă. Adevărul este însă că inteligenţa corelează extrem de bine cu probleme de ordin mental, afectiv şi social. Oamenii cu IQ ridicat întâmpină mai multe dificultăţi în a se integra în societate, mulţi suferă de depresie, anxietate sau alte tulburări, iar o mică parte au chiar şi boli mintale.
11 Ianuarie 2019, 10:29

Uzina de doctori: În 25 de ani de la înfiinţare, Universitatea din Oradea a „produs”, în medie, câte un doctor în ştiinţe pe săptămână

Uzina de doctori: În 25 de ani de la înfiinţare, Universitatea din Oradea a „produs”, în medie, câte un doctor în ştiinţe pe săptămână NR. 1. Primul doctor al Universităţii din Oradea a fost Mişu Jan Manolescu (foto), cu o cercetare în instalaţiile industriale cu microunde coordonată de "ctitorul" instituţiei, Teodor Maghiar (medalion). Ironic, ulterior Manolescu a devenit rectorul primei universităţi private din Oradea, Agora, concurentul direct al celei care l-a "uns"...

Dacă Universitatea orădeană şi-ar putea aduna toţi doctorii în ştiinţe cărora le-a dat diplome în cei 25 de ani de existenţă, n-ar încăpea în Aula Magna!

Din 1993 până în prezent au obţinut doctoratul aici 993 de persoane, în medie una pe săptămână. Câţi dintre ei l-au şi meritat nu ştie, însă, nimeni...

Aproape o mie

Doctoratul este un ciclu superior de studii universitare, în cadrul căruia doctorandul-aspirant face un studiu pe o temă şi contribuie la dezvoltarea unui domeniu, fie printr-o metodă ingenioasă de analiză, fie printr-o abordare inedită ori o aprofundare a subiectului. Pentru un cercetător sau un cadru didactic, doctoratul ar trebui să fie, aşadar, lucrarea de căpătâi.

În ultimele trei decenii, în România au apărut nu mai puţin de 67.000 de doctori, din care aproape 1.000 i-a "produs" Universitatea din Oradea. La cererea BIHOREANULUI, instituţia a furnizat lista tuturor persoanelor care au obţinut acest titlu de la înfiinţare până în decembrie 2018, cu menţionarea lucrărilor şi a anilor obţinerii distincţiei. "Pomelnicul" are fix o mie de poziţii, dar conţine şi şapte dubluri, astfel că numărul doctorilor este, de fapt, 993. În ritmul de până acum, va trece în scurt timp "pragul"...

Transferat de dragul Unchiului

Primul titlu de doctor l-a primit Mişu Jan Manolescu, în prezent rectorul universităţii private Agora. Se întâmpla în 1993, sub coordonarea lui Teodor Maghiar. "Pe-atunci, Universitatea era institut tehnic, în subordinea Politehnicii din Cluj, iar dl Maghiar era decan, pentru că la Oradea încă nu era funcţie de rector. Eu începusem doctoratul la Cluj şi, după înfiinţarea institutului, dl Maghiar a insistat să mă transfer, că avea nevoie de doctoranzi. Eram asistent la catedra dumnealui", a povestit Manolescu BIHOREANULUI.

Teza a susţinut-o în faţa unei comisii prezidate de acelaşi Teodor Maghiar, formată din profesori clujeni. "Nu se putea altfel, la Oradea nu era niciun cadru didactic cu grad de profesor. Cel mai mare grad era cel de conferenţiar, pe care îl avea dl Maghiar", spune Manolescu.

Doctori de peste hotare

Tot în primul an al Universităţii orădene au mai devenit doctori trei străini - Helmut Horst Thuroff, Davis Cohen şi Reinhard Manfred Kriebel - toţi cu teze în medicină dentară, cu denumiri diferite: "Complicaţii parodontale în implantologia dentară", "Contribuţii la studiul clinic al pregătirii patului protetic în vederea reabilitării orale" şi "Implicaţiile şi contraindicaţiile implantelor dentare".

Mircea Ifrim, fostul decan al Facultății de Medicină și Farmacie din OradeaToţi trei l-au avut coordonator pe Mircea Ifrim (foto), pe atunci amic cu Maghiar, dar care nu avea nicio specializare în stomatologie, fiind anatomist. Nu se ştie cum i-a racolat Ifrim şi nici unde studiaseră respectivii astfel încât să-şi finalizeze lucrările în primul an al Universităţii orădene.

Anatomistul l-a "produs", în 1994, şi pe Marius Scarlat, cu o teză despre osteoporoza femurului. În ciuda lipsei de competenţă a coordonatorului în domeniu, ulterior Scarlat a făcut carieră în Bucureşti ca specialist în chirurgia ortopedică. Acelaşi Ifrim a girat şi doctoratele fraţilor Doru şi Adrian Maghiar (cel dintâi susţinând în 1997 o teză pe tema componentelor ţesutului conjunctiv, în timp ce fratele său mai mare a finalizat studiile în 1999 cu o lucrare despre colecist) dar şi un prim doctorat al lui Florian Bodog, în 2001, despre pancreatită, lucrare inexistentă în arhiva Universităţii.

Unchiul germanofil

Interesant e că până în 2006 au fost unşi doctori mai mulţi străini, majoritatea cu nume germanice şi toţi sub coordonarea lui Teodor Maghiar, Mircea Ifrim şi Mihai C. Demetrescu, profesor de ştiinţe economice.

În 1999, de pildă, Maghiar a girat lucrarea unui anume Markus Himmels intitulată "Practische Beitrage zur Mekanisierung und Automatisierung der bauarbeitsprozesse" ("Contribuţii practice privind mecanizarea şi automatizarea proceselor de construcţii"). Cum nu vorbea această limbă, dacă cercetarea într-adevăr a fost făcută, coordonatorul Maghiar n-a priceput o iotă din ea.

La rându-i, Demetrescu a coordonat o teză despre bilanţul societăţilor de capital semnată de un anume Zimmer Hans Gunter şi alta despre economia valorilor imobiliare iscălită de Uth Hans Jurgen, deşi nu există nicio dovadă că ar fi cunoscut limba germană.

Astăzi, nimeni nu ar mai putea face asemenea şmecherii, regulamentul Şcolii Doctorale a Universităţii prevăzând expres că teza trebuie redactată în limba română, dar în anii de glorie ai Sorbonicii, legea o făcea Maghiar, după bunul plac şi după propriile interese...

2011, an record

Ca în toată ţara, doctoratele au fost uşor de obţinut şi la Oradea. Dacă până în 1997, Universitatea a "produs" anual sub 10 doctori, ulterior numărul a crescut: în 1998 a ajuns la 18, iar după un an la 29. Apogeul avea să fie atins în deceniul următor: de la 37 de doctori în 2006, un an mai târziu s-a ajuns la 62, în 2008 la 53 şi în 2009 la 93, recordul fiind înregistrat în 2011, când au luat doctoratul fix 100 de persoane!

Deloc surprinzător, după numeroasele scandaluri şi dezvăluiri pe tema doctoratelor plagiate, numărul acestora s-a diminuat şi la Oradea, ajungându-se în 2015 la 67, în 2016 la 27, în 2017 la 16, iar anul trecut la 15. Desigur că, între toţi cei aproape o mie de doctori ai Universităţii au fost şi cercetători adevăraţi, cu studii sub coordonarea unor specialişti autentici. Care este, însă, proporţia între doctoratele obţinute pe merit şi cele pe pile probabil că nu va şti nimeni niciodată...


DR. VIP
Doctori şi doctori

Pe lista celor 993 doctori ai Universităţii orădene se află numeroase cadre didactice ale instituţiei, dar şi VIP-uri ale ultimelor decenii. De pildă, fostul şef al Serviciului "Doi şi-un sfert" din Poliţie, Terente Merce - doctor din 2005, cu o lucrare pe tema... energiei solare, ori proaspătul ex-ministru al Transporturilor, Lucian Şova - inginer auto în Bacău, dar doctor în energie geotermală la Oradea din 2007 sub coordonarea fostului rector Teodor Maghiar.

De asemenea, au obţinut titluri de doctor, dar în domeniile în care activau, directorul adjunct al Apelor Române, Dorel Dume (în 2009, cu o teză despre amenajărilor hidrotehnice din bazinul Crişului Repede), adjunctul şefului Poliţiei Bihor, Adrian Bucur (2012, cu o lucrare pe tema serviciilor de ordine din Bihor şi Hajdu-Bihar), şi fostul director OTL Csuzi Istvan (2011, cu o lucrare despre transportul public).

Găsiţi lista completă a somităţilor universitare în galeria de documente!

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Shōgun
Daca singurul efect al titlului de dottore ar fi o patalama pe care o agăți pe perete, treaca-mearga! Doar ca pt. patalamaua aia in Romania de azi se primeste, LUNAR, jumatate din salariul minim pe economie. O sa spui ca sunt mii de lepre care primesc mult mai mult fara sa o merite. Asa e, dar sa stii ca si Amazonul, la izvoare, e un paraias.
Postat 12 Ianuarie 2019, 10:14 de pinonel
50% dintre acești "doctori" nu sunt în stare să scrie o adresă de înaintare a unei cereri măcar ...
... iar restul de 50% nu au venit în "tezele" lor de absolut nicio noutate, așa cum se prevede în legislația care permite acordarea acestor titluri, aducătoare de bani în plus la venituri !?! Conform acestor date, pe ultimii 25 de ani, rezultă că România are peste 3% din numărul doctoratelor deja acordate pe tot mapamondul ... la o populație de 0,33% din total !?!
Postat 11 Ianuarie 2019, 10:55 de CrisDumi
?
Nu văd care-i problema. Universitățile europene și americane produc mai mulți doctori pe săptămână. Trăim cu o imagine idilică despre doctorat, văzut ca punct culminat al carierei cuiva. Nici pomeneală: doctoratul nu e decât un ciclu de studii și marchează, în cele mai multe cazuri, începutul carierei. Că doctoratele se dau aiurea în România, că cele mai multe dintre teze sunt praștie iar în Occident vezi teze de licență mai bune decât doctoratele românești - ei, bine, asta-i o cu totul altă chestiune.
Postat 11 Ianuarie 2019, 10:38 de Shogun
count display

FOTO BIHOREANUL

 • Incendiu de proporții la Centrul de plasament pentru copii cu dizabilități din Oradea (FOTO/VIDEO)
 • La polul frigului: În debutul geros al anului, BIHOREANUL a făcut o incursiune în cea mai rece așezare locuită din județ (FOTO / VIDEO)
 • An nou, aceleaşi bătălii... PNL-iştii au boicotat prima şedinţă din 2019 a Consiliului Judeţean, iar un proiect de 7 milioane euro a fost din nou amânat! (FOTO/VIDEO)
 • Un bebeluş de 7 luni, bolnav de rujeolă, este în stare gravă la Spitalul Municipal din Oradea. Părinţii acuză doctorii că ar fi ascuns riscul de îmbolnăvire (FOTO)
 • Accident pe Calea Borşului: Un BMW a ieşit în decor, două persoane au fost rănite (FOTO)
 • CSM CSU Oradea a învins cu 82-76 echipa din Piteşti şi a încheiat prima fază a Ligii Naţionale pe locul IV (FOTO)
 • Oradea ninsă: RER Vest a intervenit aproape 24 de ore continuu, pentru deszăpezire (FOTO)
 • Botezul Domnului. Sute de credincioşi orădeni au participat la sfinţirea apelor în bisericile din centrul oraşului (FOTO/VIDEO)
 • Toţi la zăpadă! Cozi de kilometri și probleme cu locurile de parcare în staţiunile montane din Bihor (FOTO/VIDEO)
 • La mulţi ani, 2019! Mii de orădeni au sărbătorit Revelionul în centrul oraşului (FOTO/VIDEO)

TIMP LIBER

Timp liber

CURS VALUTAR

 • 1 USD = 3.8697 RON
 • 1 EUR = 4.5959 RON
 • 1 HUF = 0.015 RON