URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
26 Septembrie 2014, 07:40

Universitate pentru to(n)ţi: Ca să-şi îngroaşe numărul plătitorilor de taxe, Universitatea s-a grăbit să-şi înfiinţeze controversatul colegiu postliceal

Universitate pentru to(n)ţi: Ca să-şi îngroaşe numărul plătitorilor de taxe, Universitatea s-a grăbit să-şi înfiinţeze controversatul colegiu postliceal CU PORŢILE DESCHISE. Dacă dă drumul cursurilor colegiului postliceal, Universitatea îşi face studenţii colegi cu tinerii picaţi la Bac, ceea ce e considerat aberant chiar şi de rectorul Constantin Bungău (medalion): "Cred că cei care nu învaţă pentru Bacalaureat nu vor fi interesaţi nici să înveţe în aceste colegii"
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Toamna, în universităţi, se numără bobocii, indiferent că au sau nu diplomă de Bacalaureat! Controversate încă din prima zi în care s-a vorbit despre ele, colegiile postliceale universitare, inventate în acest an la sugestia Guvernului, au rupt în două spaţiul academic. De-o parte sunt marile centre universitare, care nici nu vor să audă de "studenţi" fără Bac, iar de cealaltă universităţile mai modeste, care par să se bucure că vor avea cui să taie chitanţe.

Şefii Universităţii din Oradea s-au grăbit să intre în cea de-a doua categorie, chiar înainte să ştie exact ce înseamnă aceste colegii. Abia după ce decizia a fost criticată de studenţi şi de profesori deopotrivă, au început să regrete. Aşa că au "îngheţat" anul...

Studenţi vs. "postliceali"

Pe 30 iunie, Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului 49/2014 făcea, dintr-un şut, 97 de modificări la Legea Educaţiei. Printre noutăţi se numără şi posibilitatea organizării de cursuri postliceale, denumite "cursuri terţiare nonuniversitare", ţinute însă în universităţi, prin înfiinţarea aşa-numitelor colegii cu o durată între unul şi trei ani. Absolvenţii acestor cursuri ar urma să devină, ca şi cei ai şcolilor postliceale, muncitori calificaţi în domeniul studiat.

Pe 9 septembrie, când Ministerul Educaţiei a publicat metodologia de înscriere în aceste colegii, în mediul universitar s-a lansat o dezbatere despre oportunitatea lor. Asta pentru că, potrivit legii, în învăţământul postliceal poate accede orice persoană, adică inclusiv absolvenţii de liceu care nu au fost în stare să-şi ia Bacalaureatul şi care, tocmai din acest motiv, nu pot fi studenţi!

Constatarea a zguduit universităţile din toată ţara. Conducerea Universităţii Babeş Bolyai din Cluj Napoca a avut o opoziţie vehementă, avertizând că nu doar amestecarea şi confuzia studenţi-"postliceali" e indezirabilă, ci şi efectele. "Atenţionăm că, în anumite universităţi, sub cupola colegiilor, urmează a se înmatricula cursanţi fără Bacalaureat care vor deţine mediat, prin mecanismul recunoaşterii de credite, un statut de veritabil student", argumentau şefii UBB.

Studenţi impostori

Cum ar putea un cursant de postliceal să ajungă student? Legea Educaţiei permite, încă din 2011, recunoaşterea de către universităţi a examenelor promovate în postliceale. De pildă, un absolvent de colegiu postliceal de informatică care promovează Bacalaureatul poate cere unei facultăţi de informatică să-i recunoască creditele, adică să-i acorde "punctaj" întocmai ca unui student. După ce-şi echivalează toate cursurile, ar putea să adune suficiente credite încât să promoveze "matematic" anul I şi să ajungă student direct în anul II. Un scenariu umilitor pentru studenţii autentici...

Reacţii similare UBB au avut majoritatea universităţilor de tradiţie şi de prestigiu: Universitatea din Bucureşti, Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iaşi, Politehnica din Timişoara etc. La polul opus s-au situat, iute, universităţile private, care au şi început înscrierile la colegii, în timp ce multe universităţi de stat au ales să mai "coacă" subiectul.

Studenţii au pus frână

Nu la fel s-a întâmplat la Universitatea din Oradea, unde Consiliul de Administraţie (format din rector, prorectori şi decani) şi Senatul au înfiinţat Colegiul Postliceal încă din luna iulie, iar facultăţile de Ştiinţe, Medicină şi Mediu şi-au pregătit deja lista cursurilor pe care vor să le organizeze. Rectorul Constantin Bungău a şi numit un director al noii structuri, în persoana conferenţiarului Marieta Lestyan (de la Medicină), iar lunea trecută a trimis Senatului spre dezbatere şi aprobare proiectul de înfiinţare propriu-zisă a unor cursuri, precum cele de Asistent farmacie, Cosmetică medicală, Analist programator ori Tehnician chimist de laborator.

Iniţiativa a fost oprită de studenţi, care au spus că se simt dispreţuiţi şi au ameninţat că părăsesc sala Senatului. Pentru că fără ei şedinţa ar fi rămas fără cvorum, dar şi pentru că unii profesori erau de acord cu ei, forul de conducere colectivă a decis să retrimită documentele rectorului, spre analiză.

07-sorin-curila_bihoreanul.jpgDupă şedinţă, şefii executivi ai Universităţii n-au mai fost la fel de grăbiţi. "Împreună cu rectorul, am decis că este tardivă demararea colegiului în acest an, deoarece în preuniversitar au început deja înscrierile la postliceale", spune preşedintele Senatului, Sorin Curilă (foto). O recunoaşte şi rectorul Bungău: "Colegiul rămâne inactiv. Aceste programe de studii trebuie acreditate, procedură care nu se face peste noapte".

Student, doar teoretic

Pe de altă parte, rectorul a cerut lămuriri Ministerului Educaţiei cu privire la durata acestor cursuri şi la programele de învăţământ. Bungău crede în continuare în necesitatea colegiului dar, spune el, nu ca soluţie pentru tinerii fără Bac ori pentru universităţile rămase fără studenţi, ci pentru a scoate tineri calificaţi în anumite domenii. "Sigur că este deranjant pentru Universitate şi pentru studenţi că pot avea colegi fără Bacalaureat. Dar şi până acum la şcolile postliceale puteau învăţa absolvenţii fără diplomă", aminteşte el.

Bungău îşi contrazice colegii de la UBB cu privire la posibilitatea promovării cursanţilor de la postliceală în facultăţi, în anii superiori: "Acest lucru e posibil doar teoretic. Practic, un cursant nu va putea aduna într-un an de postliceală 30 de credite, câte sunt necesare pentru promovarea unui an de facultate la Universitatea din Oradea". Cel mult, zice rectorul, cursanţii ar putea să-şi echivaleze câteva cursuri, fapt posibil şi până acum, în baza Legii Educaţiei.

"Să nu fim ipocriţi!"

Decanul Facultăţii de Ştiinţe, Sanda Filip, pledează şi ea pentru colegiu, pentru că n-ar fi o premieră: "Universităţile mai fac cursuri postliceale, în proiectele europene pentru Dezvoltarea Resurselor Umane. Şi noi am avut multe, şi la niciunul nu am cerut diploma de Bac. Să nu fim ipocriţi!". În opinia ei, colegiul e pentru cei care vor să se califice într-o meserie, nu să facă neapărat o facultate. "Cred că se vor simţi mai confortabil să facă acest curs în Universitate", crede decăniţa despre viitorii "elevi".

Ca ea mai gândesc şi alţi universitari, mai cu seamă că văd în colegiu o sursă bună de venituri pentru Universitatea săracă şi îndatorată. "Ar trebui să organizăm doar cursuri care să nu aibă continuitate la licenţă, să nu existe dubii că îi transformăm pe cursanţi în studenţi", a precizat o altă profesoară.

"Nimic bun"

De cealaltă parte se află profesorii care se opun înfiinţării colegiului, invocând ştirbirea prestigiului oricum fragil al Universităţii, prin înscrierea "loazelor" fără Bac. Profesorul Mircea Morariu, de la Facultatea de Litere, i-a felicitat ironic, pe Facebook, pe şefii Universităţii, fiindcă au inclus instituţia în lista celor de mâna a doua, care vor să ţină cursuri postliceale doar pentru bani, şi nu în rândul celor ce ţin ştacheta ridicată.

07-vasile-caus_bihoreanul.jpgIar ca Morariu sunt mulţi alţii. "A înregistra cursanţi fără Bacalaureat în sistemul universitar reprezintă o abandonare a principiilor referitoare la calitatea învăţământului. Învăţământul universitar şi cel  preuniversitar, chiar dacă slujesc aceluiaşi interes, sunt structurate diferit, iar suprapunerea lor nu poate aduce nimic bun", spune conferenţiarul Vasile Aurel Căuş (foto), cancelar general al Senatului Universităţii.

În fine, tot contra sunt şi anonimii care comentează pe internet, la ştirile apărute pe această temă, afirmând că Universitatea trebuie să se delimiteze de rataţi. Ca să nu redevină, cum a remarcat unul, un subinstitut de ingineri care umple oraşul de noi diplome, dar tot fără valoare...


MAI BINE NU
Agora spune pas!

07-ioan-dzitac_bihoreanul.jpgDeşi multe universităţi private din ţară au început deja înscrieri la şcoli postliceale, la Universitatea Agora din Oradea acest lucru nu se va întâmpla. "Am risca un deficit de imagine, adică să fim asimilaţi cu o non-universitate, sau cu o fabrică oarecare de diplome, ca să mă exprim în limbaj jurnalistic", spune rectorul Agora, Ioan Dziţac (foto).

Deşi acceptă ideea că şi absolvenţii care pică Bacul pot fi capabili, universitarul spune că primirea lor în universităţi nu ar face deloc o impresie bună. Dziţac adaugă că există posibilitatea bugetării colegiilor din universităţile de stat la fel ca a facultăţilor, aşa că un colegiu postliceal privat nici măcar nu ar fi atractiv pentru potenţialii "clienţi".

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
10 Comentarii
lupul dacic si lupoaica Romei
Cei din generatia mea cunosc bine legenda-au vazut si filmul alb-negru.Faceam doar o posibila conexiune-stii noile teorii despre latinitatea dacilor-intre lupul dacic si lupoaca romanilor...cine stie...vom vedea. Apreciez ca stii si spui ca la U Oradea este jale mare,mare,mare...mai ales cu inginerii.
Postat 28 Septembrie 2014, 16:48 de @ionel
Fa Simono ramai anonima
"A înregistra cursanţi fără Bacalaureat în sistemul universitar reprezintă o abandonare a principiilor referitoare la calitatea învăţământului." Va amintesc ca din pacate, abandonul sa produs de doi ani la Universitatea din Oradea.
Postat 28 Septembrie 2014, 14:14 de Anuta
trifazicului
Ia-o usor! Ai scos o perla, nu de cultura, nici de incultura, esti vinovat ca nu ti-ai strunit pixul, asta e! Altminteri sunt de acord cu tot ce ai scris despre sorbonica/sorbonei. P.S. Multumesc de urare!
Postat 27 Septembrie 2014, 06:12 de ionel
lupul laptaret
Esti penibil de tot,eu zic una iar tu o dai pe aratura cu aia doi sugand la lup...las-o naibii de treaba.Iar daca te-ai distrat,sa-ti fie de bine!
Postat 26 Septembrie 2014, 22:59 de L1.L2,L3.N,PE
@L1,L2, etc
Si tu esti tare! Nu chiar ca tembelul de pricopie, dar esti in trena lui. Ia scrie tu istoria Romei antice si pune-te in pielea gemenilor avand in rolul de doica lupul, nu lupoaica. Ce-ai mai fi supt! Cresteai ca Fat-Frumos, intr-o zi cat altii intr-un an. Daca te opreai la trifazic era bine, dar ti-a gadilat pixul palma si uite ce a iesit. Multumesc, demult n-am ras asa de bine!
Postat 26 Septembrie 2014, 21:39 de ionel
La fel de periculosi...
In inv. liceal tehnic situatia este la fel de grava: 90% dintre profesorii ingineri nu au pus mana pe o surubelnita(ce sa mai vorbim de unelte si scule adevarate), pe o cheie.In schimb sunt smecheri si se ocupa de ,,proiecte",parteneriate cu scoli din Turcia,Grecia(cei mai tari din Europa...).Astfel,ministerul ed.perpetueaza la nesfarsit impostura si tot el se mira ca tara nu are meseriasi.Ce sa ne mai mire, cand ministrul este un cretin,semianalfabet ce tine lupul daco-roman in brate si zice ca este vulpe.
Postat 26 Septembrie 2014, 20:13 de L1,L2,L3,N,PE.
PERICULOSII...
aveti la scoala profesionala U Oradea studenti la energetica care nu stiu ce este curentul trifazat,ce este faza,nulul de lucru,nulul de protectie.De fapt nu stiu absolut nimic...!Nu mai vorbesc de chestiuni de adevarata inginerie,de proiectare etc,etc.Cu vreo 2 ani in urma i-am facut unuia un proiect de trafo. trifazat de 100 KVA .Mi-a spus ca el a fost singurul din grupa care a avut proiectul,ceilalti au copiat niste formule din indrumarul de proiectare si asta le-a fost proiectul.Omul care nu stie ce este faza etc este acum anul 3,ca el sunt aproape toti,i-am intalnit in fabrica.D-lor profesionali de la energetica SUNTETI EXTREM DE PERICULOSI puncte,puncte........In rest BRAVO UCENICULE,ADEVAR GRAIT-AI !
Postat 26 Septembrie 2014, 18:48 de L1,L2,L3,N,PE.
lala
Sarmani universitari, rau ati ajuns, de plans si de ras!!!
Postat 26 Septembrie 2014, 17:46 de Lupas
Este ok!
In sfarsit, corpul ,,universitarilor" si-a infiintat un invatamant in concordanta cu adevarata lor pregatire : vor fi profi de profesionala! Spun ,,profesionala", deoarece DOAR la invatamantul profesional poti accede fara bac.
Postat 26 Septembrie 2014, 13:44 de ucenicul
Fabrica de Diplome Oradea nu se dezminte !!!
Ar mai trebui si un Departament de acordat Doctoratul fara adeverinta de la scoala primara si suntem in rand cu lumea virtuala de la UO !!!
Postat 26 Septembrie 2014, 08:15 de WinDos
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON