URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când au venit liberalii la conducerea Oradiei, numai de dezbinare avem parte. Se face un pod nou peste Criș: de ce se face? Și dacă se face, de ce are doar o bandă pe sens? La ce ne trebuie drum expres când pe terenurile alea vegetația creștea liniștită încă de pe vremea lui Ladislau Întemeietorul? Iar se fac pasaje supra și subterane? E scandalos cum se intervine la renovarea parcurilor, nu era mai bine înainte?!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
13 August 2018, 19:00

Universitate fără studenţi: Nici jumătate din locurile scoase la concurs de Universitatea din Oradea nu s-au ocupat

Universitate fără studenţi: Nici jumătate din locurile scoase la concurs de Universitatea din Oradea nu s-au ocupat PARIUL CU INGINERII. Rectorul Constantin Bungău (foto) spune că va ţine cu dinţii de specializările inginereşti, chiar dacă nu adună mulţi studenţi. „În 1992 eram cadru didactic şi nimeni nu mai dorea atunci să se facă inginer. Dar s-a decis să se menţină aceste specializări, chiar dacă erau 20 de studenţi, şi de aceea avem parcul industrial azi la Oradea”, argumentează rectorul
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Universitatea din Oradea a tras linie după sesiunea de admitere din vară şi a numărat bobocii. Rezultatul, dezolant! Cele 15 facultăţi au adunat abia 2.560 de doritori, mult sub cele 5.660 locuri disponibile.

Deşi se confruntă an de an cu aceeaşi problemă, Universitatea păstrează specializări pentru care tinerii nu manifestă niciun interes. Facultatea de Inginerie Energetică şi Management Industrial, de pildă, a strâns, la cinci specializări, doar 42 de studenţi, cu doar 10 mai mulţi decât profesorii...

Medici, psihologi şi IT-işti

Admiterea de vară s-a încheiat săptămâna trecută, iar Universitatea a anunţat rezultatele sec, printr-un comunicat de presă. Lesne de înţeles de ce: din cele 5.660 locuri scoase la concurs la studiile de licenţă de cele 15 facultăţi, numai 2.560 - adică abia 45% - au fost ocupate. La studiile de masterat procentul e şi mai mic - doar 33%: din 3.066 locuri, au fost ocupate doar 1.009.

O analiză a BIHOREANULUI arată că doar 7 specializări din cele 102 existente la studiile de licenţă şi-au ocupat toate locurile scoase la concurs: Medicina Generală, Medicina în limba engleză, Asistenţa medicală, Educaţia fizică şi sportivă, Psihologie, Calculatoare şi Tehnologia Informaţiei.

Previzibil, cea mai mare concurenţă a fost la Medicină, unde pe un loc au fost patru candidaţi. Ca în fiecare an, examenul de admitere de la Oradea a fost ultimul programat în ţară, aşa că tinerii care au picat în alte centre şi-au încercat norocul şi aici. O găselniţă veche a universitarilor orădeni...

Cerere mare a existat şi la Calculatoare, unde pe un loc au fost doi candidaţi, semn că numeroşi absolvenţi de liceu consideră domeniul IT de viitor. Alte specializări căutate sunt Dreptul (110 admişi pe 140 locuri), Contabilitate (72 admişi pe 75 locuri) şi Pedagogia învăţământului primar (63 admişi pe 75 locuri).

Îi numeri pe degete!

La polul opus sunt o sumedenie de specializări fără priză. La Canto, de exemplu, au fost admişi doar doi candidaţi, pe 12 locuri disponibile, la Inginerie sanitară şi protecţia mediului (Facultatea de Construcţii, Cadastru şi Arhitectură) s-au înscris doar 7 studenţi pe 60 de locuri, la Jurnalism s-au ocupat 7 din cele 50 locuri, iar la Ştiinţe Politice doar 8 din 75.

Nici specializările „clasice” nu mai sunt atractive. De pildă, la Franceză s-au înscris doar 11 candidaţi, deşi erau 50 locuri disponibile, la Chimie tot atâţia pe 40 locuri, iar la Fizică nu a fost nici măcar un singur doritor! La Fizică medicală, unde au fost scoase la concurs 40 de locuri, din care 20 bugetate, s-au înscris 12 studenţi.

Tinerii şi-au pierdut interesul şi pentru Facultatea de Protecţia Mediului: din cele 620 locuri oferite la 10 specializări, au fost ocupate abia 234. Cei mai puţini doritori sunt la Ingineria prelucrării lemnului (5 admişi pe 35 locuri), Exploatări forestiere (12 pe 40 locuri) şi la Inginerie şi management în alimentaţia publică şi agroturism (24 pe 90 locuri).

Facultatea de Teologie Ortodoxă, care tocmai din lipsă de candidaţi a rămas cu o singură specializare - Teologie ortodoxă pastorală - a strâns 37 candidaţi pe 50 locuri. Toţi viitorii preoţi vor învăţa fără să plătească taxe, deoarece specializarea avea bugetate 40 de locuri.

Energetica, fără căutare

În cea mai deplorabilă situaţie a ajuns Facultatea de Inginerie Energetică şi Management Industrial, cu 5 specializări care au oferit, în total, 295 locuri, din care 112 bugetate. După admiterea de vară, însă, a adunat doar 42 de studenţi! Evident, toţi au fost admişi pe locuri bugetate, ba facultatea chiar mai are destule locuri fără taxă pentru admiterea din toamnă.

Specializările Energetică industrială şi Ingineria sistemelor de energii regenerabile au fiecare câte 6 studenţi, iar Tehnologia tricotajelor şi confecţii a strâns doar 4 boboci. Ceva mai bine, dar tot rău, stau specializările Ingineria sistemelor electroenergetice, cu 11 admişi, şi Inginerie economică industrială, cu 15 studenţi.

Pentru această facultate pare deja o tradiţie să adune studenţi puţini, la fel întâmplându-se şi în ultimii doi ani. Tinerii nu sunt atraşi de aceste specializări, iar profesorii, evident, nu ştiu să-i convingă. Dacă la admiterea din toamnă, care va debuta pe 3 septembrie, nu se vor mai aduna şi alţi doritori, toate cele cinci specializări sunt în pericol de dispariţie, dat fiind că, potrivit regulamentelor Universităţii, pentru a demara cursurile, o specializare trebuie să aibă minimum 25 de studenţi!

Dacă nu vor avea „clienţi”, specializările vor fi comasate, astfel încât facultatea să-şi justifice, totuşi, existenţa, iar cei 32 de profesori să aibă cui preda. Deşi, după cum se vede, deocamdată numărul studenţilor nu-i depăşeşte cu mult...

De aşteptat

Cu toate acestea, rectorul Constantin Bungău nu este deranjat de numărul mic al bobocilor. „Rezultatele admiterii sunt în directă proporţionalitate cu rezultatele de la Bacalaureat 2018”, a declarat profesorul pentru BIHOREANUL. În Bihor, în această vară, procentul de promovare la Bac a fost de abia 65%, sub anul trecut, când 69% dintre candidaţi luau media minimă. Ca urmare, zice Bungău, este justificat şi numărul mai mic al studenţilor admişi în această vară comparativ cu cel de anul trecut.

Cât despre specializările cu studenţi puţini, rectorul consideră că singura soluţie va fi comasarea, nicidecum desfiinţarea lor. „Suntem datori, pentru Oradea şi Bihor, să menţinem specializări precum Energetică, Mecatronică, Robotică, şi să-i convingem pe copii că oraşul cere specializări în inginerie. Cât voi fi eu rector, nu se vor desfiinţa!”, asigură Bungău, convins că aceste specializări vor fi căutate în următorii 10-20 de ani. Cum anume va atrage tinerii, însă, nu ştie.

Nimic nu se schimbă

De asemenea, rectorul nu ia în calcul nicio reformare, ca de pildă comasarea celor trei facultăţi inginereşti, aşa cum mulţi universitari au sugerat de-a lungul anilor, ori transformarea unor facultăţi în simple specializări, cum e cazul Teologiei.

„Numărul facultăţilor nu contează, dacă desfiinţăm facultăţi nu înseamnă că vom avea mai mulţi studenţi. Un post de secretar şef şi de decan contează?”, spune rectorul, ignorând însă că o restructurare serioasă n-ar presupune doar desfiinţarea unui singur post, ci mult mai mult. Iar la cât de mari sunt salariile acum în învăţământ, economia făcută ar putea conta pentru o Universitate care nu are siguranţa că va putea plăti lefurile până la sfârşitul anului...


SCUMPĂ STUDENŢIE
Taxe mai mari ca la Cluj!

Mulţi dintre studenţii admişi la Universitatea din Oradea, în regim cu taxă, vor plăti din toamnă taxe mai mari decât colegii lor de la Cluj. În luna iunie, la propunerea conducerii executive a Universităţii, Senatul instituţiei a votat majorarea taxelor pentru anul universitar 2018-2019, o comparaţie arătând că unele dintre taxe le depăşesc pe cele percepute de mult mai prestigioasa Universitate Babeş-Bolyai.

De pildă, la UBB, taxa la specializările Mediu şi Sociologie este de 2.500 lei, cu 500 lei mai ieftin faţă de Oradea, la Teologie Ortodoxă diferenţa este de 400 lei, iar la Administrarea Afacerilor şi mai mare, de 700 lei, în favoarea universităţii din Cluj.

La Oradea, majorarea taxelor a fost justificată în Senat cu situaţia financiară precară a Universităţii. După ce creşterea salariilor cadrelor didactice a dus fondul lunar de salarizare la nivelul record de 9,5 milioane lei, instituţia nu va avea din ce să plătească lefurile în ultimele luni ale anului dacă nu face rost de fonduri suplimentare.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
10 Comentarii
Bine Bungau
Energetica e pe nicaieri, textilele la fel si nu numai. Bine ca de la Energetica sunt doi prorctori, deci nicio sansa sa se comaseze cu alte facultati. Lasa ca nu desfiinteaza facultati ca dispare doar decanul si secretarul sef, dar daca desfiinteaza departamente dispare doar directorul de departament. Auzi, nu desfiinteaza ca sunt cerute, vai mama lor. In momentul de fata doar medicina, soci-umanele, economicele si dreptul au cautare cu adevarat. Dar Bungau da locuri bugetate tocmai unde nu merge nimeni, si uite asa ii pacaleste pe candidati sa mearga unde sunt locuri bugetate nu unde au sanse de angajare. Dar daca se desfiinteaza departamente. Tot ar fi bine sa desfiinteze si departamente, nu de economie ci macar asa dpartamentele care dispar n-o sa-l mai voteze pe Bungau.
Postat 14 August 2018, 16:06 de IoanaBB
oglinda, oglinjoara.... cine e cel mai "lenes" din tara?
domnu bungau, situatia de acum reflecta exceptional (non)calitatile dvs de rector si competentele dvs in ceea ce priveste managementul si strategia de conducere. viziune zero barat pentru toata gasca de prieteni si servitori pe care ii aveti angajati pe locuri caldute la universitate. daca nici jumatate din locuri nu s-au ocupat, iar cele ocupate sunt bugetate, inseamna ca sunteti intr-un maaaare raahaaath: nu vor mai fi bani de salarii! si atunci ce faceti? mai trimiteti o lista cum ati facut in iunie, prin care cereti angajatilor sa renunte de buna voie de 500 lei din salariu pt ca nu aveti suficiente fonduri sau de data asta o sa le cereti 50% din salariu doar ca sa nu-si piarda locurile de munca?
Postat 14 August 2018, 09:03 de roger
Unii mai jos vorbesc prostii
Statul plateste cea mai mare parte din salariul unui tanar absolvent de facultate, iar angajatorul il formeaza dupa specificul domeniului sau de activitate. Solutia pt Universitate este restructurarea. Fara o institutie de invatamant superior, orasul, judetul per ansamblu, va fi doar un furnizoar de mana ieftina de lucru.
Postat 14 August 2018, 06:31 de Alcor
Unii mai jos vorbesc prostii
Statul plateste cea mai mare parte din salariul unui tanar absolvent de facultate, iar angajatorul il formeaza dupa specificul domeniului sau de activitate. Solutia pt Universitate este restructurarea. Fara o institutie de invatamant superior, orasul si judetul va fi doar un furnizor de mana ieftina de lucru.
Postat 14 August 2018, 06:23 de Alcor
@via
Corect. Problema lor e ca nu stiu cum sa o faca. Este nevoie de autorizare in acest sens, pregatirea documentatiei, precum si existenta unei platforme online. CIne sa o faca?
Postat 14 August 2018, 06:03 de Christa
ID/FR
Cei mici, adica cei care termina clasa a XII-a, se orienteaza spre alte universitati, oferta acestora fiind foarte avantajoasa din toate punctele de vedere. Cred ca o solutie pentru Universitatea din Oradea ar fi organizarea si infiintarea a cat mai multor programe de studiu sub forma ID/FR. Sunt foarte multi oameni in jurul varstei de 30 de ani,care muncesc in diverse domenii si totodata vor sa urmeze o facultate in domeniul in care au activat. Eu personal cunosc foarte multe persoane care ar dori sa urmeze o facultate tehnica sau o facultate de stiinte, dar nu au aceasta posibilitate, deoarece au un loc de munca. Nu inteleg de ce nu pot fi toate facultatile si in regim ID/FR? Cursurile sa fie de la ora 17.00 la 20.00 si/sau in weekend. Noi stim una si buna: ZI! In toata lumea civilizata exista o sumedenie de programe de studiu tintit pentru cei care au un loc de munca. Atata imbecilitate, management manelist-balcanic si lipsa de viziune, mai exact durere in p..a, eu n-am pomenit. Sunt oameni in Oradea cu o experienta uriasa in diverse domenii tehnice, domenii in care au activat 10 - 15 ani, ei nefiind ingineri. De ce statul roman nu stie sau nu vrea sa fructifice la maximum aceasta resursa umana? Trimite-i pe acesti baieti la facultate si te-ai ales, tu, stat, relativ ieftin cu o masa de specialisti extrem de performanti din toate punctele de vedere. Sa nu uitam ca un inginer la 22 de ani, proaspat iesit de pe bancile universitatii, are mai mari sanse sa se angajeze la un fast-food ca ospatar decat pe o functie de inginer la vreo firma, el fiind din punct de vedere al experientei, ZERO BARAT. Inca ceva, efortul si resursele universitatii cu scolarizarea unor studenti la ID/FR este infinit mai mic decat cu scolarizarea unor studenti la zi.
Postat 13 August 2018, 23:08 de User anonimizat
sunteti siguri?????
"Calculatoare şi Tehnologia Informaţiei" este denumirea unei singure specializari, deci nu mai sunt 7 ci 6.
Postat 13 August 2018, 22:47 de detectiv
RE: sunteti siguri?????
Sunt două specializări.
Postat 13 August 2018, 23:44 de Adriana Totorean
!!!
Simona și Costică/Și- au tras o Japonica/ Așa e la Sorbo/Viața este mișto/Prietenie mare/Cu Bolojan se pare/ Pietonala vrem/Spre cimitir că putem!
Postat 13 August 2018, 22:13 de soricel
ce mișto!
Universității pietonala? La ce?
Postat 13 August 2018, 21:37 de soricel
La ce valoare au absolventii UO ...
... poate ca o sa mai reziste cel mult un deceniu, dupa care va putea fi utilizat terenul pentru un aquapark cu spatii de cazare din loc in loc !?!
Postat 13 August 2018, 20:47 de CrisDumi
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON