URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Iată că telenovela dintre președintele Consiliului Județean Ilie Bolojan și un grup de cetățeni din Cheriu începe să capete accente tragice. Deși șeful județului le-a oferit un inel, e drept, un inel metropolitan care trecea prin terenurile lor, cei din Cheriu n-au apreciat gestul romantic și l-au târât prin tribunale, pe motiv că le tulbură posesia și buruienile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
09 August 2018, 08:25

Tratat cu pedeapsă: Un copil bolnav de ADHD, dar cu IQ peste medie, era să rămână repetent din cauza notelor de la purtare

Tratat cu pedeapsă: Un copil bolnav de ADHD, dar cu IQ peste medie, era să rămână repetent din cauza notelor de la purtare PREMIERĂ. Un ONG care luptă împotriva discriminării copiilor bolnavi laudă Şcoala Gimnazială nr. 16 ca fiind prima din România care a admis că a nedreptăţit un copil suferind de ADHD şi şi-a revocat pedeapsa cu repetenţia stabilită iniţial. Directorul Mircea Gârba (foto) se aşteaptă, însă, ca şi copilul să-şi schimbe atitudinea. "Sper că va conta faptul că i-am mai dat o şansă", zice pedagogul
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Şcoala românească are o mulţime de carenţe, de la lipsa unor dotări, ba chiar şi a manualelor, până la curricula greoaie, aşa că nevoile copiilor cu tulburări de comportament nu mai au loc pe lista priorităţilor Ministerului Educaţiei. Urmarea? Elevii bolnavi nu-şi găsesc nici ei locul în şcoli...

Este şi cazul unui copil din Oradea care până în clasa a VI-a a schimbat deja patru şcoli, iar părinţii lui se gândesc cu groază că vor fi nevoiţi să caute încă o alta. Aparent neascultător, el de fapt este bolnav de ADHD şi are nevoie de sprijin pentru a-şi putea controla reacţiile, gesturile şi vorbele. Atâta doar că profesorii nu ştiu - ori nu vor - să i-l dea...

Repetent pentru purtare

Pentru Ionuţ (n.r. pseudonim acordat pentru protejarea copilului), primii şase ani de şcoală au fost un chin. "Patru şcoli am schimbat deja, obligaţi de profesori să ne mutăm", spune cu năduf mama copilului. În fiecare clasă în care a ajuns, băiatul a primit eticheta de copil-problemă, pentru că, suferind de ADHD, o tulburare comportamentală manifestată prin deficit de atenţie şi hiperactivitate, îşi stăpâneşte greu reacţiile şi are probleme în a se concentra. Asta deşi e foarte inteligent! "Are un IQ de 136. Să-l duc într-o şcoală pentru copii cu intelect redus ar fi devastator", zice mama. Iar clase speciale pentru copiii cu tulburări de comportament nu există niciunde în România...

Din toamnă, copilul învaţă la Şcoala Gimnazială nr. 16 din Rogerius, dar nici aici nu este pe placul profesorilor. În ciuda notelor mari obţinute la toate materiile, în ambele semestre a avut media 5 la purtare, ceea ce ar fi însemnat că va repeta clasa a VI-a. Nemulţumită că fiul ei este pedepsit din pricina bolii de care suferă, mama a apelat la Centrul European pentru Drepturile Copiilor cu Dizabilităţi, o organizaţie din Bucureşti care de aproape zece ani încearcă să combată discriminarea copiilor bolnavi.

Pedeapsă revocată

Convinşi că Ionuţ este nedreptăţit din pricina bolii, reprezentanţii asociaţiei au trimis şcolii o adresă prin care a contestat media mică la purtare. "Vorbim de un copil cu rezultate foarte bune la învăţătură, dar care deranja pentru că se foia, alerga. De fapt, se urmărea exmatricularea copilului, existând şi o presiune uriaşă din partea celorlalţi părinţi", explică preşedinta CEDCD, Mădălina Turza. A întâlnit situaţii similare în toată ţara, profesorii români nefiind defel pregătiţi pentru a-i educa pe copiii cu tulburări de comportament care pot fi corectate.

Nu mică i-a fost surpriza să afle că, în urma contestaţiei, Consiliul de Administraţie al şcolii a decis să-i dea lui Ionuţ nota 10 la purtare. Altfel spus, de la copil-problemă a devenit elev perfect! Pentru asociaţie, decizia a reprezentat o victorie importantă. "Este prima şcoală din România care are tăria de a recunoaşte şi de a repara nedreptatea provocată unui copil cu dizabilităţi, ca urmare a demersurilor noastre", spune Turza.

Fără soluţii

Problema e, totuşi, departe de a fi rezolvată, mai cu seamă că, spune directorul Mircea Gârba, mediile mici la purtare luate de Ionuţ au fost meritate. "Diriginta a consemnat într-un raport că este violent şi provocator, caută obiecte ascuţite şi îşi ameninţă cu ele colegii". De ce a anulat, atunci, pedeapsa? "Vicii de procedură", susţine evaziv Gârba, fără a recunoaşte că, în realitate, membrii CA s-au temut că dacă vor fi daţi în judecată nu vor putea să se justifice şi vor ajunge ei cei pedepsiţi, pentru discriminare.

În plus, profesorii ar fi trebuit să recunoască şi că au respins o soluţie concretă oferită de părinţii lui Ionuţ, şi anume ca elevul să fie supravegheat la şcoală, continuu, de un părinte sau de un terapeut care să-i corecteze ieşirile. Această metodă de "shadowing", adică "supravegheat din umbră", este adesea folosită în şcolile din străinătate. "Profesorii au refuzat prezenţa unei persoane în clasă şi nu pot fi obligaţi", zice Gârba.

Întrebat ce va face din toamnă dacă elevul va avea acelaşi comportament la şcoală, dacă profesorii vor fi în continuare depăşiţi de situaţie şi dacă ceilalţi părinţi vor rămâne nemulţumiţi, directorul ridică, în schimb, din umeri. "Poate va fi mai cuminte", nădăjduieşte el. Iar dacă nu, îl vor pedepsi...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
12 Comentarii
Mai multă grijă pentru cei cu ADHD !?!
Unii dintre ei, cum e și edilul nostru șef, ajung adeseori departe ... primari, prim-vicepreședinți de partide și chiar "penali" când li se urcă prea mult la cap !?! Umflați "țintele" cu Strattera și o să aveți numai note de 10 pentru ei !?!
Postat 09 August 2018, 17:57 de CrisDumi
interesant
Nici inteligenta , nici rasa , nici clasa sociala nici o boala ( adhd sau altceva) nu da dreptul sau scuza pt violenta . Ala e nazism ! Adolf era cu aia ca daca esti blond si arian esti destept si trebuie sa persecuti pe restul oamenilor . E ok sa fie omul destept , e ok sa fie hiperactiv da nu e o scuza sa fie violent. Copilul a avut initial scazuta nota la purtare nu la matematica . Ala e violent si periculos pt ceilalti copii ! Daca e unul cu note mai mari sau mai mici trebuie intepat ca nu il iubeste pe copilul deosebit ?
Postat 09 August 2018, 17:57 de User anonimizat
IQ 136?!
A fost testat de MENSA? Daca are pe bune acest IQ, nu trebuie sa-si faca probleme, va razbi mereu, chiar daca ,,mediocrii" ii vor pune mereu piedici! In fond apartine elitei, face parte din cei 3%(!!!) care au un IQ cuprins intre 130-140, fiind depasiti doar de cei 0,2% care au un IQ de peste 140. Problema celor foarte inteligenti este ca turma ii simte ca pe ceva strain si-i respinge, turma e majoritara si judeca dupa regulile (citeste puterile) ei. Dar sa nu le plangem de mila celor supradotati! Zice o vorba din popor ca mai bine sa mergi in paguba cu un destept, decat in castig cu un prost! Si daca va ganditi bine, cam asa e.... P.S. Daca ar fi copilul meu as insista sa fie prezentat cu nume si pronume (sarut mana, d-na dan!), m-as mandri cu el!
Postat 09 August 2018, 17:20 de pinonel
adhd
in articol scrie clar ca problema copilului e ca violent si provocator fiind cauta obiecte ascutite cu care ameninta colegii . Mama copilului pune comportamentul in sarcina unei boli - adhd . Probabil ca o boala e o explicatie la indemana care ofera o scuza - saracutul copil e bolnav si neinteles . trebuie iubit si multumit ca sa nu sufere de izolare si sa nu faca urat . Poate ca unii nu inteleg- adhd nu e de vina . E doar o predispozitie spre a fi mai activ . Parintii sunt de vina pentru cum foloseste copilul adhd . E ca si cum un copil inzestrat la box ar avea scuza sa devina un bataus si scandalagiu prin baruri . Da nu poate deveni campion pt ca no - sa fie dus la un antrenor si sa fie supravegheat si indrumat de parinti e cam greu . Deci daca societatea nu ii da un antrenor personal e indreptatit sa bata pe toata lumea .
Postat 09 August 2018, 17:07 de User anonimizat
:)
testtest:drag cetatean de rind sa sti ca de la Albert Einstein avea adhd si nu este o boala va rog documentativa un pic ,si multe alte exemple pana la Abraham Lincoln,Bill Gates,Ludwig van Beethoven,problema este personalul fara experienta in tratarea situatiilor delicate ,in care trebuie a avut rabdare .
Postat 09 August 2018, 16:12 de dorel1616
clarificare
Eu cand vorbeam de scoli speciale ma refeream la cele pentru intarziati mintal, pentru ca acolo scrie "scoala speciala".
Postat 09 August 2018, 15:20 de testtest
Un doctor in Franța
Lăsând la o parte subiectul , faza e ca totul merge de la incompetenți din învățământ profesori băgați pe pile care , când încep sa cunoască elevi se uita in spatele catalogului ce lucrează părinți lor și dacă is cu bani ieșiți din inculți sunt pupați in cur când iar dacă gasesc acolo copii cu părinți muncitori cu salar mediu pe economie deși sunt in majoritatea cazurilor cei mai deștepți din clasa aceștia sunt tratati cu indiferenta ca nu is pot umple plasele și buzunarele așa ziși profesori de la ei ! Halal învățământ Halal profesori ! Emigrați ca țara asta va deveni Idiocracy ca și filmul !
Postat 09 August 2018, 14:15 de User anonimizat
Copii deosebiti...repet DEOSEBITI
Un copil cu probleme care vine de acasa obisnuit sa aiba tot prin santaj emotional sau violenta sa stiti ca poate fi orice copil "normal" nu trebuie sa aiba ADHD sau autism dau orice alta boala. Repet sunt pentru integrarea acestor copii in invatamant de masa. Problema este a societatii care nu este pregatita sa accepte acesti copii. Haideti sa fim mai buni si sa i educam si pe copii nostri cu respect si dragoste pt ceilalti.
Postat 09 August 2018, 12:51 de Irina1rodica
pt Rodica
Un copil cu probleme care vine de acasa obisnuit sa aiba tot prin santaj emotional, violenta sau presiune trebuie educat de parinti sau izolat de societate . Ei vor fi viitorii criminali sau violatori sau hoti care daca nu pot obtine iau cu forta . Sufletul parintilor care trateaza scoala ca o ferma de antilope unde puiul de hiena trebuie lasat sa se joace ca e deosebit e unul bolnav . Dar problema acelor parinti e una psihica si ei vor ajunge sa inteleaga ca lumea ii invidiaza si persecuta pentru caracterul deosebit si inteligenta copilului lor special .
Postat 09 August 2018, 11:06 de User anonimizat
Copii deosebiti...
Da, bine spus problema e una adusa de acasa de acei copii asa zis normali, care sunt instruiti bine de unii parinti sa i marginalizeze pe acesti copii cu probleme, dar e adevarat ca si de unele cadre didactice. Sa stiti ca acesti copii deosebiti asa imi place sa i numesc si nu cu probleme, nu fac nicu un rau daca nu sunt provocati. Voi parinti cu copii normali ati fost vreodata la vreo ora sa va urmariti copiii cat sunt de cuminti? Ei vedeti? Eu sunt pentru integrarea acestor copii, ei merita o sansa, poate ca inainte de a face acuzatii ar fi bine sa va ganditi la acei copii deosebiti si la ce e in sufletul parintilor lor cand vad ca le sunt marginalizati copii. Si mai e ceva ar fi bine sa i multumiti lui Dumnezeu pentru ca copii dumneavoastra sunt bine sau ma rog normali ca vad ca va place cuvantul la unii. Si inca ceva, din pacate acele scoli speciale nu dau randament. Si hai sa ne mai schimbam si noi poporul roman putin din mentalitatea.Hai sa nu mai facem acuzatii sa fim mai buni, iubitori si ajutatori cu aproapele nostru.
Postat 09 August 2018, 09:45 de Irina1rodica
pt parinti
Problema este una adusa de acasa . Parinti care educa gresit copilul si care nu se poate integra . Copii violenti , fara putere de concentrare si obisnuiti sa obtina tot ce doresc prin santaj si apoi prin violenta . Nu intamplator acei copii sunt plimbati din scoala in scoala . Despre dreptul la un mediu normal de educatie a copiilor obligati sa il suporte de ce nu vorbeste nimeni ?De ce trebuie un copil cuminte sa suporte un inadaptat ? De ce sa sufere 30 copii pentru ca nu sunt satisfacute mofturile unui razgaiat ?/ Asistenta sociala ar trebui sa ia de langa parintii incapabili copii cu probleme . Primii vinovati sunt parintii .
Postat 09 August 2018, 08:49 de User anonimizat
nu exagerati
Avem scoli speciale pentru copii speciali. Sa mearga acolo sa isi etaleze IQ-ul.
Postat 09 August 2018, 08:36 de testtest
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON