URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 24 OCTOMBRIE 2018

Ediția tipărită

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Ideea cu bugetarea participativă nu e deloc rea. Noi am preluat-o de la clujeni, dar nu ei au fost cei care au inventat roata. Ideea e că Primăria pune o sumă la bătaie, iar cetăţenii n-au decât să-şi spargă capul ca să găsească proiecte cât mai isteţe. Cum era de aşteptat, proiectele de anul trecut sunt încă în stadiu de avizare, pentru că nu-i destul să ai idei bune, trebuie să ai şi foarte multă răbdare, din cauza birocraţiei ucigătoare din România.
Zic şi eu
Adrian Cris
Cineva din Ministerul de Externe, însărcinat să "marcheze" Centenarul, a avut o idee bună: diplomaţii din Bucureşti să fie duşi prin oraşele importante ale României. Să vadă, să asculte, să intermedieze şi consolideze legături. Aşa au ajuns la Oradea, la finele săptămânii trecute, 27 de ambasadori.
Cum a fost?
Lucian Cremeneanu
Conferințele 11even, în care 11 oameni vorbesc câte 11 minute, sunt ca nunțile românești - nimeni nu îndrăznește să le facă mai scurte. Teorema care spune că ce e frumos durează puțin nu funcționează... Majoritatea vorbitorilor a dat impresia că tema conferinței, „La trecutu-ți mare, care viitor?”, nu a fost înțeleasă prea bine. Cei mai mulți au vorbit despre ei înșiși, lăsându-le spectatorilor sarcina de a extrage esența și de a construi puzzle-ul.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Aţi votat la recentul referendum pentru redefinirea familiei în Constituţie?

De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
Aşa cum arătam săptămâna trecută, în curând vor intra în vigoare modificările legii privind statutul judecătorilor şi procurorilor ca urmare a faptului că, recent, Curtea Constituţională a respins ultima obiecţie de neconstituţionalitate ce putea fi formulată de preşedintele României cu privire la această lege, iar, vineri, 12 octombrie, Klaus Iohannis a fost nevoit să promulge noul statut al magistraţilor.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
În cursul evoluţiei bolii, după faza septicemică urmează faza organică, în care reapare febra, simultan cu instalarea unor sindroame diferite. Dintre acestea, cele ma frecvente sunt meningita leptospirotică (manifestată prin dureri de cap, fotofobie, redoare a muşchilor cefei, simptome care se remit de cele mai multe ori), sindromul hepatorenal (cu icter şi mărire în volum a ficatului, cu posibilitate de evoluţie spre forme severe), manifestări hemoragice limitate (la nivelul gingiilor, conjunctivelor, mucoasei nazale etc.) sau grave (hemoragii digestive majore) şi insuficienţa renală.
Psihologul Bihoreanului
Razvan Coloja
Anxietatea este una din marile probleme psihologice ale secolului nostru. Alături de depresie, este subiectul cel mai des întâlnit în cabinetele de psihologie. Anxietatea variază de la om la om și se manifestă oarecum diferit ca intensitate în cazul fiecăruia.
01 Noiembrie 2010, 08:46

Ţara lui Andrei: L-au stâlcit în bătaie, dar au fost sancţionaţi doar cu mustrare!

Ţara lui Andrei: L-au stâlcit în bătaie, dar au fost sancţionaţi doar cu mustrare! FRICĂ DE ŞCOALĂ. În urma bătăii încasate, Andrei a rămas cu sechele serioase. A avut nasul rupt şi vânătăi atât pe faţă (medalion), cât şi pe corp şi picioare. Mai grav e, însă, că a rămas traumatizat psihic şi că, deşi este unul din premianţii Şcolii generale 11 (fundal), acum refuză să mai meargă la cursuri, de teamă că ar mai putea fi bătut
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Violenţa în rândul copiilor a devenit deja un fenomen, care se agravează cu atât mai mult cu cât scade vârsta protagoniştilor, agresori şi victime deopotrivă. Un episod ilustrativ în acest sens - petrecut la Şcoala generală 11 din Oradea, unde un elev de 12 ani a ajuns în spital după ce a fost bătut de alţii trei - demonstrează incapacitatea dascălilor şi a autorităţilor de a preveni asemenea probleme.

Ba chiar şi de a le da o rezolvare corectă, cum s-a întâmplat în acest caz. Căci, nemulţumiţi că agresorii - doi băieţi de câte 12 ani şi altul de 14 ani - nu au fost sancţionaţi de conducerea şcolii, părinţii victimei au ajuns să depună plângere penală împotriva lor la procurorii Parchetului Oradea. Ce pedeapsă e simpla mustrare decisă de conducerea şcolii când atacul a fost premeditat, iar doi dintre bătăuşi au deja un mic cazier?....

Bătaie anunţată

Andrei, elev de nota 10 în clasa a Vl-a la Şcoala generală 11, a fost atacat şi bătut pe 19 octombrie, la prânz, chiar înainte de ziua lui. Scandalul, spune tatăl băiatului, a fost pornit de Cristian, un coleg dintr-o clasă paralelă. "A venit în clasa lui Andrei în pauză şi, de faţă cu alţi copii, l-a întrebat pe copilul meu când termină orele. Apoi i-a spus: "Eşti un om mort, oricum. Îţi vei primi porţia!"", povesteşte tatăl băiatului, Dan Brâncoveanu.

La prânz, când copilul a ieşit de la ore împreună cu o colegă, Cristian îl aştepta în spatele şcolii împreună cu alţi doi băieţi: Roland, un adolescent de 14 ani, elev în clasa a Vlll-a la aceeaşi şcoală, şi Romeo, 12 ani, elev în a IV-a la Liceul german Friedrich Schiller.

"La început Cristian i-a luat copilului meu telefonul mobil, iar când Andrei i l-a cerut înapoi, i l-a dat, dar apoi au tăbărât pe el. L-au bătut cu pumnii şi picioarele până când au intervenit câţiva trecători. Apoi, când oamenii au plecat, au luat-o de la capăt", spune bărbatul.

Nu mai vrea la şcoală

Andrei a scăpat de atacatori doar cu fuga şi, odată ajuns acasă, şi-a sunat mama pentru a-i povesti ce s-a întâmplat. "Îl durea capul, nasul, era plin de vânătăi şi de sânge. A doua zi ne-am dus cu el la spital".

Fiind diagnosticat cu o fractură de piramidă nazală, copilul a fost internat la Spitalul Municipal. Potrivit certificatului întocmit de medicii legişti, pe lângă rănile fizice, pentru a căror vindecare sunt necesare cel puţin 18 zile de îngrijiri medicale, băiatul a rămas traumatizat. "Din punct de vedere afectiv prezintă stări frecvente de îngrijorare, teamă de a merge la şcoală şi de a se întâlni cu agresorul, motiv pentru care se recomandă consiliere psihologică individuală", se arată în document.

Mici bandiţi

Deşi iniţial nu au intenţionat să reclame agresiunea, părinţii lui Andrei au decis totuşi să depună plângere, miercuri, după ce au constatat că, în loc să-i sancţioneze, conducerea şcolii s-a limitat să le aplice bătăuşilor câte o mustrare, ca şi cum ar fi fost vorba de o bătaie din joacă, şi nu un atac în toată regula.

"Am rugat copiii şi diriginţii să facă o caracterizare anonimă a copilului meu şi a agresorilor, din care reiese clar că fiul meu nu i-a provocat. Ba din contră, destui alţi elevi spun că aceştia erau cunoscuţi prin comportamentul violent", spune tatăl lui Andrei. Revoltat, Dan Brâncoveanu suferă că băiatul său are nevoie de psiholog şi că nu mai vrea să meargă la şcoală de frică, iar bătăuşii scapă nepedepsiţi. "Asta este efectiv o încurajare, să procedeze la fel şi pe viitor", spune bărbatul.

Cei trei bătăuşi, într-adevăr, nu sunt la prima ispravă de acest gen. "După ce au aflat că solicit măsuri mai aspre, şi alţi părinţi mi s-au alăturat. Băieţii aceia, bandiţi, că nu pot să le spun altfel, au buzunărit mai mulţi alţi copii ca să le ia banii. Atât doar că au căutat la unii care nu aveau ce să le dea. Iar băiatul acela de clasa a Vl-a se crede şmecher, are un vocabular obscen, inacceptabil. În faţa unor colege de clasă şi-a descheiat şliţul şi şi-a scos penisul afară, ca să arate ce are el. Iar asta în şcoală! Degeaba pretinde conducerea că acolo totul e în regulă!", acuză Brâncoveanu.

Sancţiuni adecvate

Adelina Iacob, directoarea şcolii, susţine însă că sancţiunea aplicată bătăuşilor a fost corectă. "Sunt surprinsă că s-a dat aşa amploare cazului şi nu înţeleg nemulţumirea părintelui, deoarece am luat măsuri adecvate. Nu puteam face mai mult deoarece incidentul s-a petrecut în afara şcolii. Purtarea celor doi copii agresori a fost analizată în faţa claselor şi a şcolii, iar Consiliul de Disciplină a decis sancţionarea lor cu mustrare. Unul din ei a mai avut, într-adevăr, probleme, dar nu de acest gen. Este un elev cu mai multă energie, mai greu de ţinut în frâu", a declarat directoarea pentru BIHOREANUL.

La Liceul german Friedrich Schiller, în schimb, unde învaţă cel de-al treilea bătăuş, directoarea spune că ar lua măsuri mai drastice, dar nu poate. "Elevul în cauză e un copil problemă. Un an a rămas repetent, anul trecut părinţii nici nu l-au înscris. Acum a venit din nou, tot în clasa a IV-a, şi din prima săptămână a avut probleme cu Poliţia, fiindcă a bătut un coleg. Pentru că mama lui nu a venit la discuţie, am chemat poliţistul de proximitate să-l consilieze. Fiind însă aşa mic, nu pot să-l exmatriculez sau să-l suspend, căci nu îmi permite legea", a explicat directoarea Adriana Bunea.

Vor cerceta

Tatăl lui Andrei e nemulţumit şi de faptul că, deşi poliţistul de patrulare din zonă a fost anunţat despre cele întâmplate, în loc să facă cercetări pentru a trage la răspundere vinovaţii, acesta s-a limitat să le amendeze acestora părinţii cu câte 100 de lei.

Reprezentanţii Poliţiei susţin însă că, în cazul lovirilor, cercetările se demarează doar în urma unor plângeri depuse de victime. În caz contrar, singura măsură care se putea lua după sesizarea evenimentului era sancţionarea contravenţională a protagoniştilor.

"Poliţistul de proximitate i-a identificat pe agresori, care au fost chemaţi apoi împreună cu părinţii pentru consiliere. Copiilor li s-au explicat consecinţele faptelor lor, iar în final poliţistul a aplicat trei sancţiuni contravenţionale în valoare de 100 de lei fiecare. La cei sub 14 ani pe numele părinţilor, pentru nesupravegherea minorilor, iar băiatul de peste 14 ani a primit amenda personal, pentru injurii aduse în public şi tulburarea liniştii şi ordinii publice", a declarat comisarul Ioana Indrieş, purtătorul de cuvânt al Poliţiei.

Ruşinos

10 Doseanu.jpgPovestea, însă, nu se va opri aici. Părinţii lui Andrei au depus o contestaţie la şcolile unde învaţă agresorii, cerând reanalizarea cazului, au sesizat Inspectoratul Şcolar şi, totodată, au înregistrat o plângere penală şi la Parchetul Oradea, pentru loviri şi alte violenţe.

"Apreciem ca ruşinoasă sancţiunea aplicată celor trei pentru o agresiune atât de gravă. Aici nu a fost vorba de o palmă sau de o bătaie din joacă. Copilul a fost bătut crunt, cu picioarele, cu pumnii, şi a suferit leziuni serioase, nu o vânătaie sau două. Sperăm să nu fie nevoie să se întâmple vreo nenorocire ca în alte oraşe pentru a se lua măsuri", a declarat avocatul familiei Brâncoveanu, Răzvan Doseanu (foto). Pentru că, atunci, ar fi prea târziu nu doar pentru victime, ci şi pentru agresori, căci vieţile tuturor ar putea fi marcate pentru totdeauna...


FĂRĂ BODYGUARD
Copilul se teme

Andrei refuză să mai meargă la şcoală, mai ales că sala sa de clasă este chiar lângă cea a atacatorului său, Cristian. Din acest motiv, părinţii săi au recurs la un gest mai puţin obişnuit, dar despre care speră că o să-i redea copilului sentimentul de siguranţă: au cerut conducerii şcolii să permită ca el să fie vegheat în timpul orelor de un agent de pază. Solicitarea a fost respinsă, însă, atât de conducerea instituţiei, cât şi de reprezentanţii Inspectoratului Şcolar, care o consideră exagerată.

"Legea interzice intrarea persoanelor străine în şcoală. Dacă părintele doreşte să angajeze însoţitor copilului, acesta poate să îl aducă până la intrarea în şcoală şi să îl aştepte la plecare. În plus, în şcoală nu a avut loc niciun incident. Ceea ce s-a întâmplat s-a întâmplat afară", a explicat Ramona Bacter, consilierul juridic al IŞJ Bihor.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
Saracu copil
Jegosi dracului de pitici si romeo ata nare nici 1 metru ,taicasau puscariash plm stie ,ce ii bat cand ii prind , saracu baiat pana ishi revine din trauma, asha ii acuma nu se bat in scoala il asteapta afara , trebuie pedepsiti drastic
Postat 04 Noiembrie 2010, 13:51 de rad
Generala!
Title : Scoala Reginei Elisabeta pe gandire Hitlerista. Am absolvit si eu anul trecut la generala 11 clasa a 8-a. si chiar pot sa zic ca directoarea e ceva in genul Reginei Elisabeta, toate trebuie sa fie cum vrea ea, vezi doamne sa nu ii cada o unghie sau sa nu isi strice parul. Cu elevii mici nazisti, in frunte cu cei de a 8-a,capii mafiei, strigand : "JOS EVREII." Evreii simbolizand persoanele slabe din acea scoala. Toti se cred smecheri, ar face orice sa creasca in ochii tuturor persoanelor.Cum credeti ca au inceput golanii aceia sa prinda gustul batailor? Pupand in fund pe oricine doar ca sa fie ei "smecheri". Fumeaza aproape toti pentru ce? Ca e la moda, sunt TRU. Poate prin fumul de tigara le ia foc si putinul creier care le-a mai ramas. Eu sunt de parere ca ar trebui sa-si foloseasca ultimul neuron pentru a incerca sa ajunga la liceu,macar. Nu se vad cat is de idioti ? sa faci atatea la... 14 ani ? da, recunosc. sunt mai mare cu un an doar. dar totusi, diferenta de capacitate intelectuala e de la cer la pamant. cunosc toti elevii claselor 5-8,majoritatea din ei niste idioti. Elevi normal ? Prea putini. Profesorii nu au ce face cu ei. Isi bat joc de profesori in ultimul hal. In curand vor ajunge sa se incurce elevii cu profesorii. Le invadeaza viata personala,mai rau ca paparazzi si vedetele. in curand baietii le vor pune pe colegele lor sa stea capra in clasa , sa le pune sa tipe . "yeah baby" si profesorii sa stea sa se uite. si Regina Elisabeta, in frunte cu Hitler, un elev al clasei a 8-a A sa conduca toata gloata de nazisti handicapati mental.
Postat 03 Noiembrie 2010, 20:35 de Lalala
...
In locu parintilor as plati un tigan sau ceva om din asta care are mult timp liber sa mearga si sa ii agreseze pe toti 3 separat, in scara ,in lift, pe drum oriunde. Atata onoare e in ziua de azi ca tre sa vina prostu sef cu toata gasca dupa el ca sa se lege de unul.
Postat 02 Noiembrie 2010, 00:57 de Adrian
Obs
De ce aratati poza avocatului? Ii faceti reclama? Nu-i fumos, mai baieti. Pai uitati-va si voi ce fata are. Uitati-va mai cu atentie. Pe Strumf asta l-am mai vazut de cateva ori in Bihoreanul. Cum este vreo problema juridica, cum apare cate un chip de Mickey Mouse sa isi dea cu parerea juridica. Si ce vehement e...Mic si rau! Aiiaiaiaiaiai.
Postat 01 Noiembrie 2010, 15:15 de Observator
Rromeo
Oare ce caracteristici genetice are, inca asa de mic, Rromeo, cel care in clasa a IV-a se exibitioneaza in fata colegelor iar in fata baietilor are spirit de haita?
Postat 01 Noiembrie 2010, 10:47 de Genetician amator
count display

FOTO BIHOREANUL

 • Sălacea-i „fruncea”! Locuitorii comunei Sălacea sunt singurii din Bihor care-şi aruncă deşeurile în 5 recipiente diferite (FOTO/VIDEO)
 • Cauza accidentului de la Gheghie: viteza prea mare a şoferului de BMW. Cei trei morţi sunt tineri de 20 şi 24 de ani, din Bihor (FOTO)
 • Şi noaptea se aleargă! 350 de sportivi au concurat la Oradea Night Run (FOTO/VIDEO)
 • Retroparada toamnei: 'Bătrânele doamne' expuse în centrul Oradiei (FOTO)
 • Joburi multe, pretendenţi mai puţini, la Bursa locurilor de muncă: 'Patronii angajează pe oricine are capul pe umeri!' (FOTO)
 • Fără precedent: 27 de ambasadori vizitează Oradea, la invitaţia Ministerului de Externe, dar gazdele nu ştiu să-i asculte şi să profite de prezenţa lor (FOTO)
 • A cincea ediţie a Festivalului Naţional de Artă Naivă s-a deschis la Muzeul Ţării Crişurilor (FOTO)
 • Arhitectul Cristian Puşcaş spune povestea sinagogilor orădene, cele mai numeroase din ţară, într-un volum lansat la Humanitas (FOTO)
 • „Un milion de stele”: Bisericile catolice din Oradea, unite de Ziua Internaţională pentru Eradicarea Sărăciei (FOTO)
 • Jurnalişti şi scriitori dezbat la Oradea diferenţele şi 'complicităţile' dintre ei (FOTO/VIDEO)

TIMP LIBER

Timp liber

CURS VALUTAR

 • 1 USD = 3.8697 RON
 • 1 EUR = 4.5959 RON
 • 1 HUF = 0.015 RON